- Tviler på at de viste hele kampen

Korea-ekspert mener det er merkelig dersom nordkoreanske myndigheter viste Nord Koreas stortap for Portugal.

Nord-Korea

Ifølge nyhetsbyrået AP er denne mannen en slektning av Nord-Koreas keeper Ri Myong Guk, og han sitter angivelig i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang og ser Nord-Korea bli ydmyket av Portugal. - Tviler på at de viste hele kampen, sier Korea-forsker Geir Helgesen.

Foto: Ap

Før Nord-Koreas møte med Portugal ble det annonsert at Nord-Korea skulle direktesende kampen på tv , det tviler Korea-eskpert Geir Helgesen på at skjedde.

– Hvis de gjorde noe så uvanlig som å direktesende en internasjonal fotballkamp, tipper jeg de fant på en teknisk feil eller lignende under kampen slik at de kunne stoppe sendingen siden det gikk så dårlig, sier Geir Helgesen til NRK etter at Nord-Korea ble ydmyket 0-7 av Portugal .

Portugal - Nord-Korea spark for spark

Helgesen er forsker ved Instituttet for Asiastudier i København og følger den spente situasjonen mellom Nord- og Sør-Korea tett.

– Dette tapet var så alvorlig at jeg ikke kan forestille meg at nordkoreanske myndigheter direktesendte hele kampen, sier Helgesen.

Aldri direktesendinger

Helgesen understreker at Nord-Korea aldri viser internasjonale tv-program direkte siden de vil ha mulighet til å redigere sendingene før de vises til det nordkoreanske folk.

I utgangspunktet var det et sørkoreansk tv-selskap som skulle levere bildene fra kampen til det nordkoreanske tv-selskapet The Korean Central TV Station, men på grunn av den betente situasjonen mellom landene trakk Sør-Korea seg fra avtalen, ifølge Helgesen.

– Nord-Korea fikk i stedet en avtale med et internasjonalt produksjonsselskap, denne avtalen ble bekreftet av FIFA, sier Helgesen.

Selv om avtalen var i orden tror Korea-eksperten at tapet ble for ydmykende til å vises i sin helhet.

– Når Nord-Korea gjør det dårlig i fotball-VM, lukker myndighetene øynene og lar det forbigå i stillhet. Dersom de skulle gjøre det bra brukes det i progpaganda, ifølge Helgesen.

Dette er andre gang Nord-Korea deltar i fotball-VM, forrige gang var i 1966.

Sør-Koreanere

I Seoul kunne sørkoreanere se Nord-Koreas kamp mot Portugal.

Foto: KIM JAE-HWAN / Afp

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Sarpsborg 08 vant hele 3-0 over Vålerenga borte i semifinalen i cupen onsdag kveld. De møter vinneren av kampen Molde-Lillestrøm som spiller torsdag.
Se alle målene her.
Se alle målene her.