Hopp til innhold

Norge avhengig av disse tre - har aldri spilt sammen

I kveld åpner Norge ishockey-vm mot stornasjonen Sverige. ”Alle” forventer at Sverige skal ta en oppskriftsmessig seier, men landslagssjefen håper på et lite mirakel.

Martin Røymark Per Åge Skrøder Anders Fredriksen

Per Åge Skrøder (t.v.), Martin Røymark og Anders Fredriksen utgjør førsterekka når NRK møter Sverige i VMs åpningskamp lørdag kveld.

Foto: Scanpix

Landslagstrener Roy Johansen

Landslagssjef Roy Johansen tror på et aldri så lite under mot Sverige lørdag kveld.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

- Det blir selvfølgelig nervøst å starte VM, men vi har jobbet lenge nå og forberedt oss og håper å få ut hundre prosent mot Sverige, sier Roy Johansen til NRK.

Sverige er det antatt beste laget i Norges gruppe (USA og Østerrike er de to siste lagene) og har flere NHL-spillere i stallen.

- Vi møter det beste laget i pulja først. Og det er kanskje like greit, sier Johansen.

Aldri spilt sammen

I fraværet av angrepsvåpen som Mats Zuccarello Aasen, Patrick Thoresen og Tore Vikingstad har landslagssjefen sett seg nødt til å komponere en helt ny førsterekke.

Forwardene Anders Fredriksen (Lørenskog), Martin Røymark (Timrå) og veteranen Per-Åge Skrøder (Modo) har aldri spilt sammen før. De vet de får mye spilletid og må produsere om Norge skal ha en mulighet til å vinne mot svenskene.

- Det blir spennende. Jeg har aldri spilt med dem før. Heller ikke i treningskampene før VM, så dette blir absolutt den første matchen sammen, sier Anders Fredriksen til NRK.

Alle tre forwardene er gode til å jakte mål, og det kan Norge trenge – selv om keeper- og forsvarsspillet er forventet å være det avgjørende.

- Vi må tenke på å forsvare oss i første omgang, så får vi ta kontringer og skape noe derfra, sier Anders Fredriksen.

Tror han får sjanser

Og Fredriksen er helt overbevist om at han vil få flere sjanser til å score.

- Vi vet vi kan få de andre lagene til å ”shake” litt, så vi må være med i matchen, gå på skøyter og spille enkelt. Det er det det går ut på. Nemlig å forsvare seg og ta de sjansene vi får, sier Fredriksen.

Landslagssjefen er klokkerklar på at hele laget på prestere i kveld.

- Vi er avhengige av at alle fire rekkene jobber hardt og har korte bytter. Vi må klare å holde ut i startfasen, for vi vil oppleve at Sverige kommer til å presse hardt fra starten av. Det gjelder å holde unna i de ti første minuttene, sier landslagssjefen.

Anders Fredriksen spilte i førsterekka i forrige VM, da Norge også møtte Sverige. Den gang tapte Norge 5-2, men de norske iskrigerne holdt likevel et bra tempo og spilte bra.

- Jeg har en god følelse fra forrige VM da vi åpnet mot Sverige. Vi gjorde en bra match. Forhåpentligvis kan vi gjenskape den følelsen der, sier han.

Holøs blir trolig klar

Han får støtte av backkjempen Ole-Kristian Tollefsen. Den siste sesongen har han spilt i den svenske klubben Modo, og dermed kjenner han mange av de svenske spillerne godt.

- Det blir en morsom kamp. Sverige er alltid morsomme å møte, sier Tollefsen.

NHL-backen Jonas Holøs ankom VM-byen Kosice klokken 13 lørdag ettermiddag. Han ble forsinket grunnet uvær i USA, og dro rett til hotellet for å hvile.

Ifølge landslagsledelsen skal han varme opp før kampen, men avgjørelsen om at den eneste med NHL-erfaring i den norske troppen skal spille blir først tatt helt opp mot kampstart.

Grotnes hviler

Lars Haugen

Lars Haugen VM-debuterer mot Sverige.

Foto: INTS KALNINS / Reuters

Norges førstekeeper Pål Grotnes, som til daglig spiller i Stjernen, er ute med en lyskeskade. Inn kommer VM-debutant Lars Haugen. Han bør trolig ha en av sine livs beste dager mot Sverige for at Norge skal ha muligheten.

Färjestad-proff Marius Holtet skryter samtidig av de svenske keeperne.

- Keeperne er veldig bra. Sverige er kjent for å få frem keepere, men hele laget er bra, sier Holtet til NRK, som likevel har tro på at Norge kan slå naboene.

Svenske eksperter har tidligere vært klare på at Norge kommer til å få det knalltøft. Expressens Mattias Ek tror Sverige vinner 4-0.

- Som lag er Norge undervurdert. Men uten de fem beste spillerne pluss Grotnes som også er ute, så blir det vanskelig, sier journalisten.

Ask som back

I VM-oppkjøringen har det også vært mye snakk om backsituasjonen til Norge ettersom verken Mats Trygg eller Tommy Jacobsen er med i VM.

Nå er det klart at Morten Ask omskolerer seg og starter kampen som back.

-Det har vært litt forfall på backsiden. Morten har gjort det bra på trening. Han har spilt en kamp som back og klart seg veldig bra. Vi får litt kreative hender bak i rekkene. Det er jeg helt sikker på kommer til å gå veldig bra, sier Roy Johansen til NRK.

- Er ikke fallhøyden stor i VM?

- Nei, Morten er veldig rutinert og trent i åtte uker og forberedt seg veldig bra. Jeg ikke bekymret for at han ikke skal bekle den rollen.

- Jeg håper han han skal spille litt og få noen bytt. Det er en spiller vi vil få i gang så fort som mulig, sier Johansen.

Mattias Ek Leif Boork

De svenske journalistene fra Expressen Mattias Ek (t.v), Leif Boork og Magnus Nyström føler seg sikre på svensk seier.

Foto: Anders Engeland / NRK

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    – Det er en av de beste kampene vi har spilt her. Prestasjonsmessig er vi ganske nære, og så er det et par situasjoner hvor vi kommuniserer ganske dårlig, sier Nedregotten til NRK.

    – I etterpåklokskapens navn var det dumt av meg å trene dem i fjor, men slik ble det, sier Nedregotten med et smil.

    I forkant av VM i fjor hjalp han det estiske paret med både teknikk og taktikk.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal