Hopp til innhold

Svenske eksperter: Norge blir knust uten superrekka

«Keeper Grotnes får en slitsom kveld», «Alt annet enn svensk seier vil være en gedigen overraskelse», «6-1 til Sverige». Svenske hockeyeksperter er ikke nådige før Norges møte med Tre Kronor i ishockey-VM.

Vikingstad, Zuccarello Aasen og Thoresen.

SAVNET: Uten disse tre spillerne er Norge sjanseløse mot Sverige, mener svenske ishockey-eksperter. Fra venstre: Tore Vikingstad, Patrick Thoresen og Mats Zuccarello Aasen. Bildet er fra Vancouver-OL.

Foto: HANS DERYK / REUTERS

Norge er svekket før åpningskampen mot Sverige i ishockey-VM til lørdag. Tore Vikingstad, Mats Zuccarrello Aasen og Patrick Thoresen er alle ute og erstattet av mindre erfarne spillere.

NRK.no har snakket med flere svenske ishockey-eksperter før åpningskampen og de er alle enige: Norge står foran en umulig oppgave uten sine tre stjerner.

Video: - De kan fort bli "breiale"

Video Tollefsen: De kan bli breiale

Tollefsen: - De kan bli breiale

– Et enormt tap

– Det er et enormt tap for Norge. De tre er Norges virkelige spydspisser, det er bare de som er gode nok til å avgjøre en kamp på egenhånd. Norge har fortsatt Spets (Lars-Erik) på laget, men han er ikke av samme kaliber, sier Aftonbladets ekspert, Mats Wennerholm, til NRK.no.

– Det blir veldig vanskelig for Norge å slå Sverige uten de spillerne, spår Expressen-ekspert Magnus Nyström.

  • Er du enig med svenske-ekspertene, eller tror du Norge kan overraske? Si din mening nederst i saken!

Den tidligere norske landslagstreneren, Leif Boork, mener Norge også har et keeperproblem.

– Målvaktspillet har vært Norges store problem i mange år. Pål Grotnes har blitt bedre og spilte et bra VM i fjor, men han mangler en dimensjon, sier Boork.

Grotnes fikk forøvrig en skade på fredagens trening, og er derfor usikker til kampen mot Sverige.

Leif Boork

Leif Boork var trener for det norske ishockeylandslaget fra 1997 - 2001. Her er han under en VM-kvalifiseringskamp i 2001.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Mindre respekt

Norge mangler også spillere som Mats Trygg og kaptein Tommy Jacobsen i årets VM. I tillegg ble det fredag kjent at også Jonas Holøs er usikker foran Sverige-kampen fordi han sitter værfast i USA .

Dermed hviler det mye ansvar på skuldrene til spillere som Ole-Kristian Tollefsen, Anders Bastiansen og Marius Holtet. De to siste ble svenske mestere i ishockey med Färjestad for to uker siden.

– Marius Holtet har holdt et høyt nivå i svensk eliteserie, og sammen med Anders Bastiansen er han av høy internasjonal klasse. Deres og andre norske spilleres erfaring fra svensk eliteserie har ført til at det norske landslaget nå har større kunnskap om svensk spillestil enn tidligere. Samtidig tror jeg norske spillere nå har mindre respekt for svenske spillere, sier Boork.

Unge svenske spillere

Likevel skal ikke det norske laget kunne slå det svenske, ifølge ekspertene.

– Årets utgave av Tre Kronor er ungt, men det har et enormt potensiale. Magnus Pääjärvi og Mattias Tedenby er to unge spillere som kan få sine store gjennombrudd i dette mesterskapet, tror Nyström i Expressen.

Hans kollega i Aftonbladet er enig.

– Det er veldig mange unge spillere på laget, men ni av dem spiller i NHL. Det er et lag som kommer til å gå enkelt videre fra gruppen, men hvordan det går i sluttspillet blir mer spennende. Det er ikke det beste VM-laget Sverige har hatt, men det har potensiale til å vokse underveis i turneringen, sier Mats Wennerholm.

Og resultatet?

– 6-1 til Sverige. Det blir en slitsom kveld for keeper Grotnes, tror Wennerholm.

Nyström tipper svensk 5-1-seier. Leif Boork tipper «bare» to-målsseier, 4-2, til Tre Kronor, men en ting er helt klart: Det blir svensk seier.

– Alt annet vil være en gedigen overraskelse, sier Boork.

Er du enig med svenske-ekspertene, eller tror du Norge kan overraske? Si din mening her!

Siste nytt

  • Assistenttrener i Fredrikstad gir seg brått

    Marijo Jovic har valgt å gi seg som assistenttrener i den nyopprykkede eliteserieklubben Fredrikstad tre kamper inn i sesongen.

    Det opplyser Fredrikstad FK på sitt nettsted fredag. Klubben skriver at «nå går ferden videre for den sympatiske treneren». Hva som ligger i dette er ikke utdypet i meldingen.

    – Han ønsket å gå videre, og vi har funnet en fornuftig løsning. Det er ingen dramatikk i det her. Vi går fra hverandre som veldig gode venner, sier FFKs sportssjef Joacim Heier til NTB.

    FFK må dermed umiddelbart ut på jakt etter en erstatter for Jovic.

    – Det er ikke en optimal timing med tanke på at de fleste er i arbeid, men vi går til arbeidet og har stor tro på at vi skal finne en trener, forteller Heier.

    Han opplyser at klubben er i gang med å sondere, men at klubben ikke har dårlig tid.

    – Vi har et solid team på plass allerede, så det er ikke noe hastverk. Det er viktigere for oss at vi treffer og styrker teamet med riktig person og riktige egenskaper, sier Heier.

    Fra før er Andreas Hagen og Torgeir Helgen assistenttrenere på A-laget for hovedtrener Mikkjal Thomassen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Sarpsborg 08 (2-2)
    Foto: Thomas Andersen / NTB
  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal