NRK Meny
Normal

Aaserud: – Det er langt frem til vi kan arrangere en proffkamp i Norge

En proffkamp i Norge krever antidopinarbeid i henhold til WADAs regler, noe det ikke er i dag. Antidoping Danmark slår beina under forslaget om å la det danske proffbokseforbundet arrangere proffkamper i Norge.

Cecilia Brækhus

VAR JUBEL: Her feiret Cecilia Brækhus med kake da loven mot proffboksing ble opphevet. Men det kan likevel ta tid før hun får bokse i Norge.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Flertallet i familie- og kulturkomiteen på Stortinget prøvde seg på en snarvei ved å foreslå at det danske proffbokserforbundet kunne arrangere kamper i Norge. Komiteen hevdet at nabolandets bokserfordunds dopingarbeid er godkjent av Det internasjonale antidopingbyrået (WADA).

Men det stemmer ikke.

– Vi tester kun i forbindelse med tittelkamper, aldri på trening, og det er absolutt ikke et tilfredsstillende antidopingarbeid ifølge WADA, sier lederen for Antidoping Danmark, Lone Hansen, til NRK.

Ifølge Hansen skiller proffboksingen i Danmark seg kraftig fra dopingkontrollene de utfører på andre idretter i landet.

– Det finnes en lov i Danmark som omfatter profesjonelle boksearrangementer. Der står det at det ikke er noen plikt til å utføre dopingkontroller. På den måten fritas de for det arbeidet som gjøres i de andre idrettsforbundene, sier Hansen.

Vi tester kun i forbindelse med tittelkamper, aldri på trening.

Lotte Hansen, leder Antidoping Danmark
Lotte Hansen

Leder for Antidoping Danmark, Lotte Hansen.

Foto: Polfoto

WADA-krav

I Norge er det et krav at arrangører av proffboksekamper skal ha et antidopingarbeid som er godkjent av WADA. Dermed kan ikke det danske forbundet arrangere kamper i Norge.

Det fikk imidlertid ikke flertallet i kultur- og familiekomiteen med seg før de fullførte innstillingen som tirsdag førte til legalisering av proffboksing i Norge.

Men samtidig som Høyre- og FrP-politikere spiste kake med Cecilia Brækhus på Stortinget startet andre å finlese innstillingen, blant andre Dagbladet-kommentator Esten O. Sæther som omtalte saken først.

I innstillingen er det liten tvil om at komiteen foreslår at norske proffboksere kan samarbeide med nettopp danskene for å arrangere kamper i Norge. Dette for å få en proffkamp før en norsk arrangør har fått de nødvendige godkjennelsene.

Nederst til venstre på side tre står det blant annet følgende:

«Blant annet opererer det danske proffbokseforbundet med et dopingregelverk som er i overenstemmelse med World Anti-Doping Code.»

– Det stemmer ikke, sier Lone Hansen.

Beklager

Når NRK konfronterer lederen for familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg (H), med faktafeilen sier han følgende:

– Jeg er blitt gjort oppmerksom på at henvisningen til det danske bokseforbundet er upresis. Det gjorde departementet oss oppmerksom på helt i innspurten (av debatten, journ.anm.), men vi hadde litt forskjellige opplysninger fra de og andre så vi fikk ikke sjekket det ut.

– Burde dere ikke undersøkt dette bedre på forhånd før dere kom med en slik merknad i innstillingen?

– Vi hadde flere forskjellige innspill i forhold til akkurat det. Du kan godt si at vi skulle ha dobbeltsjekket enda mer, men det gjorde vi ikke. Det er å beklage at den merknaden er upresis, sier Harberg.

– Ble dere litt ivrige for å få gjennom dette og derfor ikke dobbeltsjekket alt?

– Nei, jeg tror du kan gå gjennom nesten hvilken som helst sak på Stortinget og finne en merknad som ikke er helt presis, sier Høyre-politikeren.

– Advarte mot dette

I den samme komiteen sitter Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud. Ifølge Aasrud advarte hun flere ganger mot at internasjonale arrangører av proffkamper ikke oppfyller antidopingarbeidet.

– Jeg er overrasket over at man ikke hørte mer på oss i debatten og at man var så tydelige i FrP og Høyre på at man hadde den nødvendige kunnskapen. De ble advart, men valgte å høre på noen som jeg ikke helt vet hvem var, men sa veldig tydelig at de hadde skaffet den nødvendig kunnskapen og at vår kunnskap ikke var oppdatert, sier Aasrud.

Den kritikken preller av Harberg.

– Hvis jeg skulle høre på hver gang en politisk motstander som Rigmor Aaserud advarte mot noe, ville det blitt gjort lite av regjeringens politikk, svarer komité-lederen.

Trolig lenge til kamp

Konsekvensen av at danskene ikke oppfyller kravene til å arrangere en proffkamp i Norge er trolig at det vil ta lang tid før man får se Brækhus og andre proffboksere i en norsk ring.

– Etter det jeg er kjent med, er det langt frem til man kan arrangere proffkamper i Norge, sier Aasrud.

Innstilling proffboksing

Her er den aktuelle merknaden i innstillingen fra familie- og kulturkomiteen merket med gult.

Foto: NRK

Siste nytt

 • Sveitsisk støtte til OL i Sion

  Den sveitsiske regjeringen garanterer 6,7 milliarder kroner i økonomisk støtte dersom Sion arrangerer vinter-OL i 2026, men de er fortsatt avhengig av folkets støtte i en folkeavstemning.

  Video V-cup alpint: Superkombinasjon utfor 13.01.12
  Foto: Nyhetsspiller
 • Norge opnar mot Sverige

  Norge innleder OL-turneringen i ishockey for menn mot sterke Sverige 15. februar. Vel et døgn senere droppes pucken til oppgjøret mot Finland. Så venter en hviledag før gruppespillet avsluttes mot Tyskland.

  Utslagskampene spilles 20. februar, kvartfinalene 21. februar, semifinalene 23. februar og finalen 25. februar.

 • Dansk VM-kvalik avlyst

  Danmark har avlyst fredagens VM-kvalifiseringskamp i fotball mot Sverige på grunn av konflikten med spelarane. Det stadfestar det danske fotballforbundet.

Sendeplan

Kl. Program Kanal