Hopp til innhold

For kun syv år siden ga NFF regnbue-nei: – Det er pinlig

Fifa har fått massiv kritikk etter deres nei til regnbue-armbind i VM. Men man må ikke veldig mange år tilbake før det var forbudt med regnbue-effekter i Norge.

Norge- New Zealand (2-0) i fotball for kvinner

REGNBUE-FLAGG: Slik så Ullevaal ut på kvinnelandskampen mellom Norge og New Zealand i juni i år. Går man et par år tilbake var ikke regnbue-flagg tillatt.

Foto: Martin Solhaug Standal / NTB

Gjert Moldestad er tidligere talsmann i Norsk supporterallianse (NSA). Han mener det fotballverdenen ser i VM i dag, minner om kampen han selv kjempet i Norge i 2014 og 2015.

Gjert Moldestad

FIKK NEI: Gjert Moldestad fikk beskjed om at det ikke var tillatt med regnbueflagg på Ullevaal i 2014.

Foto: Privat

I den perioden forsøkte både klubber og enkeltpresoner å markere for homofiles rettigheter på fotballkamper i Norge. I 2015 ønsket blant annet Brann å bruke regnbueflagg som cornerflagg, men fikk nei fra Norges Fotballforbund (NFF).

Året før ønsket Moldestad og et par venner av han å markere med regnbueflagg på en landskamp mot Russland på Ullevaal, og kontaktet derfor NFF.

– Vi fikk ikke noe svar fra NFF, men plutselig ble vi kontaktet av politiet som sa at hvis vi dukket opp med regnbueflagg, ville vi bli eskortert vekk, sier Moldestad.

«Dårlig» dialog med NFF

Han dro likevel på kampen, men Moldestad forteller at de lenge fikk beskjed om at de ikke fikk komme inn med regnbueflagg på stadion. I dag husker han det som «en dramatisk dag».

Etter omsider å ha fått kontakt med ledelsen i NFF på kampdagen, fikk de komme inn, men den engasjerte fotballsupporteren opplevde dialogen med det norske fotballforbundet som «dårlig».

– Den gangen oppfattet jeg NFF som gammeldagse og bakstreverske, og kanskje litt lite informert. Det var et tabu i fotball. Vi snakket veldig mye om rasisme, men vi snakket ikke så mye om LHBT, sier Moldestad.

one-love-kapteinsbind

– Pinlig

Daværende fotballpresident Yngve Hallén husker kampen mot Russland i 2014 godt.

– Det var en kamp der det var en del dialog på forhånd, nettopp fordi man ville markere for likeverd på kampen. Kanskje da rettet mot Russland spesielt, sier han til NRK.

En selvkritisk Hallén innrømmer at NFF skulle opptrådd på en annen måte i 2014.

– Sett både da og i ettertid er det pinlig, og sånn som vi ikke skal opptre. Det som er, er at vi politiserte alt, og sa at alt var politikk på grunn av at vi var redd konflikt, og det å ikke være et godt vertskap.

Yngve Hallen

SELVKRITISK: Tidligere fotballpresident i Norges Fotballforbund, Yngve Hallén.

Foto: NRK

1. juni 2015 snudde NFF og tillot blant andre Brann å ha regnbueflagg på stadion. Men regnbue-markeringer møter fortsatt motstand, også i fotball-Europa. I juni 2021 sa Uefa nei til regnbue-markering på Allianz Arena i Tyskland.

På spørsmål om NFF var for bakstreverske, slik Moldestad oppfattet, innrømmer den tidligere fotballpresidenten at NFF var for konservative.

– Det handlet om at vi skulle vise respekt for de vi var verter for, og så i ettertid må en si at dette var helt feil. Heldigvis greide vi å håndtere det da, men vi har helt sikkert håndtert dette for dårlig historisk sett, sier Hallén.

– Fortvilende hvordan de opptrer

Moldestad mener at svarene han fikk i 2014 og 2015, minner om svarene som gis under VM i dag.

– Fifa har jo gjort alle de som ønsker fotball i en god retning en stor tjeneste, for nå ser vi at sånn som Fifa oppfører seg, så får du en motreaksjon. I sum så kan det godt være at når vi kommer litt frem i tid og ser tilbake på denne saken (med Fifa), så kan det være vi ser at dette var en veldig viktig dato for en god endring i fotballen. Jeg håper i hvert fall det.

Hallén er uenig i denne sammenligningen, og han er opprørt over hvordan Fifa behandler regnbue-konflikten i dag.

– Det er fortvilende hvordan de opptrer, og de bruker dette helt tydelig i en splid der de setter Europa opp mot resten av verden. Det er dessverre et mønster vi har sett før, sier den tidligere fotballpresidenten.

Sportsnyheter

Pål Golberg

Golberg forbanna etter norsk fiaskodag: – Jeg blir felt

Pål Golberg spurtet inn til en sterk 4.-plass etter fall i herrenes sprintfinale. Nordmannen mener den italienske sensasjonen Simone Mocellini burde vært disket.

Siste nytt

  • Westvold Hansen i egen klasse på Lillehammer

    Gyda Westvold Hansen ledet an på en stor norsk dag i kontinentalcuprennet i kombinert for kvinner på Lillehammer fredag.

    Westvold Hansen var overlegen i hopprennet og hadde 56 sekunders forsprang til nærmeste konkurrent foran langrennet over fem kilometer. Der økte hun ledelsen fra første stavtak.

    I mål vant Westvold Hansen rennet med ett minutt og 39 sekunders margin til lagvenninnen Ida Marie Hagen. Franske Lena Brocard ble nummer tre. Hun var slått med ytterligere et lite minutt.

    Fjerdeplassen gikk til Marte Leinan Lund, drøyt tre minutter bak Westvold Hansen. (NTB)

    Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Tarjei Bø vrakes til stafetten: – En kjedelig dag for familien

    Johannes Thingnes Bø tok verdenscupseier nummer 58 på sprinten i Hochfilzen fredag.

    Kongen av skiskyting gikk styggfort og spurtet inn til tiden 23:04.00 i sin 29. sprintseier.

    En smilende Thingnes Bø hadde dette å si etter sin femte strake seier:

    – Det var nok et fantastisk løp. Å skyte ti treff på sprint i dag var utrolig bra. Jeg går fort og føler med bra.

    Emilien Jacquelin skøyt også feilfritt, men tapte tid i løypa til stryningen. Det holdt til en andreplass, 43 sekunder bak nordmannen.

    Sturla Holm Lægreid gikk også farlig fort, og tross en bom på stående skyting, kapret han tredjeplassen.

    – Jeg følte det var tungt i dag, men jeg fikk trykket til i løypa, sa Holm Lægreid etter målgang.

    I likhet med Thingnes Bø imponerte Filip Fjeld Andersen med ti av ti treff. Det holdt akkurat ikke til pallplass.

    – Dessverre er ikke kroppen helt 100 i dag, sa Fjeld Andersen etter sprinten. Han påpekte at det kun er dagsformen som ikke er på topp.

    Både Vetle Sjåstad Christiansen og Tarjei Bø sprakk på skytinga med to og fire strafferunder, og måtte nøye seg med 13.- og 38.-plass.

    Med fem nordmenn blant topp 13 og to på pallen, var det totaltsett en sterk norsk laginnsats.

    Overfor NRK bekrefter Johannes at bror Tarjei er vraket til lørdagens stafett.

    Det norske laget er foreløpig ikke bekreftet, men blir ifølge NRKs opplysninger Johannes Thingnes Bø, Vetle Sjåstad Christiansen, Sturla Holm Lægreid og Filip Fjeld Andersen.

    – Det var en kjedelig beskjed å få. Men Filip går et såpass bra løp i dag, og Tarjei er ikke helt med. Jeg vil jo alltid ha med broren min på stafett, og det er en trygghet jeg har hatt i alle år. Sånn sett er det en kjedelig dag for familien Bø, men Filip grep sjansen i dag, sier lillebror Johannes til NRK.

    Stafetten starter 13.40 og sendes på NRK.

  • Slik spilles 1. divisjon i 2023

    Kristiansunds vei tilbake til Eliteserien i fotball starter med hjemmekamp mot Fredrikstad. Start møter Moss borte i 1. serierunde.

    1. divisjon for menn starter 10. april og avsluttes 12. november. Fredag ble terminlisten offentliggjort.

    Hødd og Moss er nyopprykkede i divisjonen. Jerv og Kristiansund kommer ned fra Eliteserien.

    Slik spilles første runde (10. april):

    Bryne – Kongsvinger, Hødd – Raufoss, Jerv – Ranheim, KFUM Oslo – Sogndal, Mjøndalen – Åsane, Kristiansund – Fredrikstad, Start – Moss, Sandnes Ulf – Skeid.

    I Norge knyttes det også stor forventning til hvem som møtes på «fotballens festdag» 16. mai. Den runden ser slik ut:

    Moss – Åsane, Bryne – Jerv, Fredrikstad – KFUM Oslo, Kongsvinger – Skeid, Kristiansund – Ranheim, Mjøndalen – Raufoss, Sogndal – Hødd, Start – Sandnes Ulf.

    Siste serierunde ser slik ut:

    Fredrikstad – Jerv, Kongsvinger – Moss, Ranheim – Hødd, Raufoss – Bryne, Skeid – Kristiansund, Sogndal – Mjøndalen, Start – KFUM Oslo, Åsane – Sandnes Ulf.

    Eliteserien i fotball 2022: Kristiansund - Jerv (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste