Bø etter sitt 3. VM-gull: – Litt flaut

Ankeretappen var en berg- og dalbane for Tarjei Bø og Norge, men skiskytterkronprinsen sikret VM-gullet i Sibir med en kraftfull sisterunde.

Video Bø skjøt ikke godt, men det holdt

Se Tarjei Bøs skytinger på ankeretappen.

Dermed har Bø tre gull og to bronse i sitt første VM på øverste nivå. Verdenscuplederen gjorde jobben på ankeretappen, selv om han gjorde det veldig dramatisk.

– Jeg er ganske dårlig til å skyte når jeg vet jeg har vunnet. Jeg gikk der ute i løypa og regnet ut at jeg ville tåle en strafferunde, men det ble litt flaut likevel, sier Bø med et smil til NRK etter målgang.

Les også: - Har ikke tid til damer under VM

Holdt hodet kaldt i vinden

Da Bø og tyske Michael Greis kom likt inn på liggende skyting på siste etappe, sto gullkmapen tilsynelatende mellom de to. Det kom en liten vind fra venstre, noe en iskald Bø tydelig la merke til. Det gjorde ikke Greis, og dermed skjøt han seg helt bort og endte med tre strafferunder.

Bø bommet én gang, men rettet det hele opp med ekstraskuddet.

Alt så da rosenrødt ut før stående, men der sviktet det litt for Bø. Han bommet én gang på de fem første skuddene, men da ekstraskuddene skulle brukes stokket det seg. Det endte med én strafferunde, samtidig som Russland skjøt feilfritt.

Les videre under bildet!

gullguttene

Alexander Os, Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Ole Einar Bjørndalen.

Dermed var hjemmenasjonen nærmest Norge, og sterke Tsjerezov tok opp kampen 14,6 sekunder bak.

– Skikkelig dårlig

Den kampen var han ikke i nærheten av å vinne. Bø gikk voldsomt på sisterunden, og russeren hadde ikke sjanse til å hente ham. De norske gutta jublet lenge før runden var over.

– Siste skyting var skikkelig dårlig, men det ble jo gull da! Det var bra jeg gjorde det litt spennende, det ble jo litt kjedelig etter liggende, da hadde vi gullet i lomma. Jeg håper alle der hjemme synes det var spennende, sier VM-kongen Bø spøkefullt.

Ole Einar Bjørndalen, Alexander Os, Emil Hegle Svendsen og Bø gikk etappene for Norge. Norge endte drøye 13 sekunder foran vertsnasjon Russland med
Ukraina på tredjeplassen.

Les også: Her feirer Bø sitt første individuelle VM-gull

Mobbet seg selv

Emil Hegle Svendsen fikk etter at gullet var i boks spørsmål om han hadde mobbet Bø i målområdet for den lille svikten på siste stående. Svendsen svarte:

– Nei, jeg mobbet ham ikke. Tarjei mobbet seg selv, han. Han sa at "jeg skyter så rævva, men jeg vet jo at jeg vinner", sier en sprudlende glad Svendsen til NRK.

Slik var de tre første etappene:

3. etappe:

Norsk veksler omtrent likt med Tyskland i tet. Emil Hegle Svendsen brukte ett ekstraskudd på liggende skyting, og to på stående. Han skjøt imidlertid meget raskt på stå, og tettrioen Russland, Norge og Tyskland lå nærmest likt etter 2. skyting. Derfra og inn ble russeren Maksimov distansert av Svendsen og tyske Pfeiffer.

2. etappe:

Alexander Os skjøt feilfritt på liggende, men måtte ut i én strafferunde etter stående. Han gikk ut fra sin siste skyting 3,5 sekunder bak ledende Russland. Ved veksling var Norge likevel først, marginalt foran Russland og Tyskland.

– Bortsett fra stående-serien var dette veldig bra. Jeg kjente jeg hadde ekstra høyt spenningsnivå på den stående-serien. Det var artig å gå, kroppen fungerte greit, sier Alexander Os til NRK etter sin etappe.

1. etappe:

Feilfri skyting fra Bjørndalen, som ikke har brukt ett eneste ekstraskudd på noen stafetter denne sesongen. Ut i tet etter stående, åtte sekunder foran Japan. Både Tyskland, Østerrike og Frankrike slet på standplass. Alexander Os sendt ut i tet 15,2 sekunder foran Sverige på 2. plass. Russland og Tyskland 20 sekunder bak Norge.

– Det var enkelt. Når det funker så er det enkelt. Jeg gjorde det jeg hadde bestemt meg for, og tynte maks på sisterunden, sier Bjørndalen til NRK etter sin etappe.

Siste nytt

 • Eks-verdensrekordholder utestengt

  Den kenyanske friidrettsprofilen Abraham Kiptum får fire års utestengelse for brudd på antidopingreglementet.

  Friidrettens integritetsenhet (AIU) bekrefter beslutningen på sin Twitter-konto.

  Kiptum, som i fjor satte verdensrekord på halvmaraton, ble midlertidig suspendert 26. april i år som følge av et regelbrudd relatert til hans blodpass.

  Alle Kiptums resultater siden 13. oktober 2018 er strøket fra historiebøkene.

  Kenyaneren løp inn til tiden 58.18 da han satte verdensrekord i Valencia i fjor. Tidligere i år forbedret landsmannen Geoffrey Kamworor rekorden til 58.01 i København.

  Abraham Kiptum
  Foto: Joaquin Sarmiento / AFP
 • Klepps suksesstrener gir seg

  Olli Harder gir seg som trener for Klepps toppserielag i fotball. Harder bekrefter beslutningen overfor Stavanger Aftenblad.

  – Det er en vanskelig avgjørelse. Jeg har jobbet med denne gruppen i tre år, og det har vært en ære. Men tiden er inne. Jeg må ta neste steg, sier han til avisen.

  Klepp styrer mot bronsemedalje i toppserien for kvinner denne sesongen. Harder har gjort klubben til et stabilt topplag.

  33-åringen fra New Zealand kom til Klepp fra jobben som trener i Amazon Grimstad. Han overtok Klepp i 2017.

  Hvor veien går videre har han ikke bestemt seg for.

  Olli Harder
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Ingebrigtsen ble månedens utøver

  Jakob Ingebrigtsen er stemt fram til utmerkelsen månedens utøver hos Det europeiske friidrettsforbundet for juli. Det skriver forbundet på Twitter. Yngstebror Ingebrigtsen satte i slutten av oktober ny norsk rekord på 10 kilometer under «Hytteplanmila». Tiden på 27:54 er også europeiske U20-rekorden på distansen.

  Jakob Ingebrigtsen
  Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal