Hopp til innhold

Fnyser av «hjernevaskede» eksperter – sendte uvanlig julekort for å berolige spillerne

I en ny dokumentar går Ståle Solbakken hardt ut mot eksperter som ikke ser at Norge hadde uflaks som ikke kom til EM.

S

SENDTE JULEKORT: Ståle Solbakken mener Norge hadde uflaks som ikke kom til EM. Det kom godt til syne i spillernes julekort etter forrige kvalik. Bildet innfelt er en NRK-illustrasjon.

Foto: Montasje NRK/NTB

– Jeg kan bli sjokkert over at noen jeg trodde hadde peiling, mister fullstendig hodet. Det affiserer meg ikke, men det affiserer kanskje mitt forhold til vedkommende i fremtiden.

Det sier en åpenhjertig Ståle Solbakken i den ferske NRK-dokumentaren «Drømmen om EM», som nå kan sees på NRK TV.

ramm solbakken

Optimismen er skyhøy før kvalifiseringen starter. Men landslagsgutta møter uventa motstand i en spåmann fra Sheffield og en mystisk storm i Georgia.

Ekspertkorpsets tillit og tålmodighet med Solbakkens prosjekt er nemlig tynnslitt før det nye landslagsåret straks skal starte med to treningskamper mot Tsjekkia og Slovakia.

Det har nemlig ikke manglet på kritiske røster etter at EM-kvaliken i 2023 endte i fiasko, og Solbakken har så langt mislykkes i to strake kvaliker med å ta Norge til mesterskap.

Siden han overtok som landslagssjef i desember 2020, er dette fasiten under 56-åringen:

Krass kritikk

I fjor måtte Norge ta til takke med tredjeplassen i EM-kvaliken og var dermed ikke blant de 33 nasjonene i Europa som enten sikret direkte EM-plass eller playoff.

– En fiasko, var dommen fra Kjetil Rekdal i VGTVs studio.

– Solbakken var krystallklar på at vi kunne forvente EM-deltagelse og et norsk lag som skulle være spisset inn mot denne kvaliken. Det var dette han skulle måles på, sa NRKs Carl-Erik Torp.

rEKDAL SOLBAKKEN

Slår tilbake mot Solbakken: – Rett og slett en fiasko

– Hjernevasket

Norge-sjefen sier i dokumentaren at han skjønner at det kommer kritiske røster, men at det ikke er alt han har like mye til overs for.

Han navngir ingen konkrete eksperter, men lar det skinne gjennom at han lar seg irritere av mye av det som kommer.

– Det er jo folk med et godt fotballhode, og folk du kanskje fortsatt respekterer, som kommer med gode ting. Men så har du også noen som du hadde respekt for, som mister totalt hodet etter en kamp, blir helt, helt hjernevasket og blir han «mandagstreneren», som man kaller det i Danmark, sier Solbakken.

Ståle Solbakken

UNDER PRESS: Etter to mislykkede kvaliker er Ståle Solbakken klar for å starte veien mot EM med nasjonsligakamper til høsten.

Foto: NTB

At folk har sterke meninger om fotball, det hører med – og sånn skal det være, understreker landslagssjefen.

Solbakken har selv vært ekspert en rekke ganger selv og vet hvor lett det er å bruke store ord i et TV-studio.

– Men når jeg blir tabloid, liker jeg likevel å dokumentere det jeg sier med fakta, bilder og bevis. Og det er det jo ikke alltid man blir presentert for, mener han.

– Fy faen, for et drittliv

Solbakken merker på sitt eget humør at motgangen rammer ham. Etter dårlige Norge-kamper er det heller hans eget hode som er den største fienden, ikke ekspertene og et kritisk pressekorps.

– Jeg går inn på de pressekonferansene uten å bruke en kalori. Trøbbelet mitt starter når jeg låser hotellrommet og legger meg på senga, og du har gjort det du mener at du kan gjøre. Da tenker du, «fy faen for et drittliv dette her er, et meningsløst liv», forteller Solbakken.

Spesielt julekort

For hvis man ser på tall og fakta, mener Solbakken at norske fotballeksperter burde klare å se at kvaliken ble ødelagt av det han kaller god, gammaldags uflaks.

Faktisk sendte han ut et felles «julekort» på melding til alle landslagsspillerne etter 2023-sesongen.

I det som må sies å være av det uvanlige slaget julekort går han grundig igjennom alt som gikk mot Norge i EM-kvaliken.

Solbakken leser opp julekortet for NRK, her en illustrasjon:

Desember, 2023

Ståle Solbakken:Landslagsåret 2023 er over, og jeg og trenerteamet ønsker med dette å takke for din innsats. Som vi alle er enige om var sesongen en resultatmessig skuffelse, vi nådde ikke målet vårt som var EM-sluttspill sommeren 2024.

Vi i trenerteamet kjenner på motivasjon og revansjelyst for å lykkes med dette prosjektet ved neste korsvei, og vi håper du kjenner på det samme. Vi jobber hardt for å finne de små marginene og leter etter konkrete områder for forbedring der vi ikke kan bruke flaks eller uflaks til noe som helst.

Når det er sagt, når vi kikker bak resultatene, er vi overbevist om at våre prestasjoner utviklet seg i veldig positiv retning i 2023.

Spania har 21 poeng og «expected points» på 17,4 ut fra sjanser. Skottland fikk 17 poeng ut fra 11,7 «expected points». Norge fikk 11 poeng, skulle hatt 14,9. Vår «expected goals» imot var 6,41 lavere enn de 12 målene vi slapp inn i kvaliken. Vår «expected goals» var 12. best av alle lag i kvaliken og vi hadde det niende yngste laget i kvaliken. Vi hadde 4,19 «key passes» per kamp, altså pasninger som leder til sjanse, dette er bedre enn Italia, Belgia og England. Pasninger til siste tredjedel hadde vi 86,2, kun Spania og Frankrike var bedre i hele kvaliken. Vi hadde nest høyest «antall pasninger før motstander forsøker å vinne ballen», dette forteller at motstanderne har langt mer respekt for oss en tidligere. Bare Spania har høyere i hele kvaliken. Hele Europa ser et norsk landslag som har tatt store skritt med ball.

Disse tallene er på mange måter bare frustrerende siden vi ikke klarte målsettingen vår, men forteller likevel om et lag i stor fremgang. Vi skal fortsette fremgangen og bli så gode at ikke engang uflaks skal hindre oss i å komme til VM.

Våren 2024 vil by på treningskamper, vi legger opp til kamper mot OK motstandere, der vi får øvet godt før høsten 2024 og start av Nations League. Før den tid, takk for din innsats i 2023, vi ønsker deg lykke til med kampene fremover, vi sees snart.

Alt for Norge!

Ståle Solbakken og trenerteamet

– Det var julekortet sitt! Ikke noe ønske om en fredelig jul eller sånne ting? spøker programleder Erik Solbakken i den ferske dokumentaren.

– Nei, det driter vi i, svarer Norge-sjefen med et smil.

– Ut fra julekortet leser jeg at det er en god porsjon uflaks inni bildet her?

– Det er det jo. Skottland har hatt så sinnssykt flaks. Det er helt sinnssykt. Men sånn er det.

– Hva tenker du om disse tallene?

– Jeg har visst det lenge. Hvis du tar Opta, Wyscout eller Andrew (Findlay, analyseansvarlig for herrelandslaget) får du de samme tallene. Det er nesten helt likt. Vi er helt skruppelløst ærlige, og tallene våre sammenfaller med Opta, Wyscout og de store, mener Norge-sjefen.

Fotball, trening med Norges herrelandslag

LAGER DOKUMENTAR: Morten Ramm og Erik Solbakken.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Største sjansen i karrieren

Da Solbakken blir bedt om å anslå hvor mye som var uflaks, og hvor mye som var udyktighet i forrige kvalik, svarer han 50/50.

– Det er noen spillere, i noen situasjoner, som skulle ha gjort det bedre. Og en trener som i noen situasjoner skulle ha gjort det bedre. Det er jo udyktighet, svarer han.

– Men det er jo uflaks at verdens beste spiss ikke spiller i de to første kampene, da vi skapte 100 målsjanser. Det er jo uflaks. Den største sjansen Martin bommet på i karrieren, den kom mot Georgia, ikke sant. Så det er jo masse sånne ting, sukker Solbakken.

Football, UEFA Euro Qualifier, Scotland - Norway

UFLAKS: Ståle Solbakken mener Norge i en normalsituasjon hadde fått langt bedre betalt enn de gjorde i 2023.

Foto: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Blir nesten fysisk dårlig

Nå skal han lede Norge i to resultatmessig betydningsløse kamper mot Tsjekkia og Slovakia på Ullevaal 22. og 26. mars.

Der andre lag lader opp til EM, må Norge vente til høstens nasjonsligakamper før alvoret igjen setter inn.

– At Tyskland-EM blir uten Norge blir jeg nesten fysisk dårlig av. Det er ekstremt tungt. Både på vegne av meg selv og spillerne, og de norske supporterne som kunne fått en fantastisk sommer i Tyskland, så det er ekstremt vondt, sier Solbakken.

Se alle episodene av «Drømmen om EM» på NRKTV nå.

ramm solbakken

Optimismen er skyhøy før kvalifiseringen starter. Men landslagsgutta møter uventa motstand i en spåmann fra Sheffield og en mystisk storm i Georgia.

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • Lilleberg og Lightning slo Panthers

    Emil Lilleberg og Tampa Bay Lightning tok sin første seier i årets NHL-sluttspill og reduserte til 3–1 i kamper mot Florida Panthers.

    Nattens kamp endte 6-3 i Amalie Arena i Tampa Bay. Lilleberg fikk 19 minutter og to sekunder på isen, men noterte seg ikke for noen målpoeng.

    Lightnings seier betyr dermed at lagene i hvert fall må ut i en femte kamp for å avgjøre vinneren av best av sju-serien. Den kampen spilles natt til tirsdag norsk tid. (NTB)

    YIumGPwHu2A
    Foto: AP
  • VAR-drama da Aston Villa snublet mot Chelsea

    Det ble 2-2 mellom Aston Villa og Chelsea på Villa Park lørdag kveld, etter en opphenting fra bortelaget. VAR sørget for at Chelsea ikke stakk av med seieren.

    Dermed tapte Villa viktige poeng i kampen om Mesterliga-plass. De ligger foreløpig som nummer fire, med tre kamper mer spilt, og syv poeng foran Tottenham på 5. plass.

    Aston Villa tok ledelsen allerede etter fire minutter. Marc Cucurella var uheldig og scoret selvmål.

    Et kvarter ut i kampen scoret Chelsea-spiss Nicolas Jackson, men etter en VAR-sjekk ble scoringen annullert for offside. Senere i omgangen var Jackson nære på med en heading, men denne gangen var det stolpen som hindret utligningen for Chelsea.

    I stedet var det Aston Villa som doblet ledelsen med et langskudd fra Morgan Rogers.

    Det tok 62 minutter før bortelaget fikk sin uttelling. Chelsea vant ballen etter høyt press og Noni Madueke curlet ballen i lengste hjørne og reduserte for gjestene.

    Og Chelsea var ikke ferdig. Ti minutter før slutt vartet Conor Gallagher opp med en nydelig utligning for gjestene.

    Cole Palmer var centimeter unna å sende Chelsea i ledelsen på overtid, men Robin Olsen reddet ut til hjørnespark.

    Hjørnesparket endte opp hos Axel Disasi, som trodde han sluttførte snuoperasjonen da han scoret 3-2 med en heading via Olsen. VAR ville dog ha et ord med i laget, og annullerte scoringen for en dytt i forkant.

    Chelsea blir med det værende på niendeplass, 19 poeng bak Villa.

    Gallagher
    Foto: Reuters
  • Ruud enkelt videre i Madrid

    Casper Ruud lå under 0-2 i første sett, men deretter dominerte kan kampen mot Miomir Kecmanovic i 2. runde av ATP 1000-turneringen i Madrid.

    Dette er en av de mest prestisjetunge turneringene utenom de fire Grand Slam-turneringene.

    Ruud vant kampen 6-4, 6-1.

    I neste runde venter britiske Cameron Norrie, som slo brasilianske Joao Fonseca 6-1, 6-4.

    – Jeg nyter virkelig å være på grusen, det er min favorittid av sesongen. Nå er vi tilbake på grusen i Europa og det liker jeg godt. Det var ikke lett i dag. Det var en litt trøblete start og det tok tid å bli vant til det. Jeg er fornøyd med prestasjonen, sa Ruud etter seieren.

    (NTB/NRK)

    Casper Ruud Madrid
    Foto: Ana Beltran / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal