FIS-presidenten beklager uttalelser i sjokkintervju

ÅRE/OSLO (NRK): FIS-president Gian-Franco Kaspers ber nå om unnskyldning for hans kontroversielle utspill om at OL i fremtiden skal arrangeres i diktaturer. Kasper kaller det en misforståelse.

Kasper

OMSTRIDT: FIS-president Gian Franco Kasper.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

– Nylig rapporterte sveitsiske medier om flere kontroversielle kommentarer tilskrevet meg. Først og fremst vil jeg gjerne be om unnskyldning da disse kommentarene ikke var ment å bli tatt bokstavelig, uten at dette kom klart frem. Jeg tar fullt ansvar for denne misforståelsen, og beklager at det har tatt oppmerksomhet bort fra våre idrettsutøvere som konkurrerer i VM, sier han i en uttalelse på FIS sine hjemmesider.

Beklagelsen var imidlertid godt gjemt. Den dukket ikke opp før i 11. avsnitt av en velkomsthilsen som var skrevet i forbindelse med alle FIS-verdensmesterskapene.

Kasper hevder heller ikke at han er blitt feilsitert i intervjuet.

Det var i et intervju med den sveitsiske avisen Tages-Anzeiger, at Kasper tok til orde for at OL burde arrangeres i diktaturer.

– De må ikke spørre folket.

– Det handler om idretten. Hvor det foregår, er av mindre betydning, sa Kasper, som også er æresmedlem i IOC.

I avisintervjuet stilte Kasper også spørsmål ved den globale oppvarmingen og hevdet at det ikke finnes bevis for noe sånt.

– Vi har snø, noen ganger veldig mye.

Skipresident i Norges Skiforbund Erik Røste fotografert på Scandic Lillehammer Hotel under Raw Air H

FORNØYD: Skipresident Erik Røste.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Skipresident Erik Røste sier at han er glad for at Kasper nå har kommet med en beklagelse.

– Det er ingen som deler de synspunktene som kom frem i det intervjuet. Derfor er jeg glad for at han tar avstand fra det, sier han.

– Det var viktig at den beklagelsen kom så raskt slik at vi kan få fokus på det vi er her for.

– Vil Norges Skiforbund ta dette opp med Kasper?

– Det som kom i dag var veldig tydelig fra Kaspers side. Vi vil fortsatt snakke sammen i uformelle sammenhenger, sier Røste.

Mange kontroversielle utspill

Gian-Franco Kasper har kommet med en rekke kontroversielle utspill de siste årene.

I Norge ble han kjent da han forhåndsdømte Therese Johaug og krevde at hun ble hardt straffet allerede før saken var behandlet.

Men han har også sammenliknet en utestengelse av Russland i OL med holocaust, noe han også da gikk ut og beklaget i ettertid.

Til sveitsiske Tages-Anzeiger sa han blant annet følgende om fremtiden til OL:

– Det er bare det at det er lettere for oss i diktaturer. Fra et forretningsmessig synspunkt sier jeg: Jeg vil bare gå til diktaturer, jeg vil ikke argumentere med miljøvernere.

Alpine Skiing - FIS Alpine World Ski Championships - Opening ceremony

Gian-Franco Kasper var til stede under åpningen av VM i Åre mandag.

Foto: Tt News Agency / Reuters

Sterke reaksjoner

Kaspers uttalelser har skapt sterke reaksjoner, ifølge den tyske avisen Frankfurter Allgemeine, som siterer intervjuet.

– Det er ikke sånn verden fungerer, ikke engang sportens verden. Vi må finne andre måter enn å utelukke demokratiet, sier Franz Reindl, som er president for det tyske ishockeyforbundet.

Ifølge avisen har også IOC distansert seg fra sitt æresmedlem.

– Dette er den personlige oppfatningen til Gian-Franco Kasper, og den deles ikke av IOC, sier en IOC-talsmann.

NRK har vært i kontakt med kommunikasjonsavdelingen til FIS. De ønsker ikke å kommentere saken under VM.

– Uansvarlig

Tidligere president i Norges idrettsforbund, Hans B. Skaset, følger tett med på internasjonal idrett. Han kaller uttalelsene til Kasper for oppsiktsvekkende.

– For de fleste av oss er det vanskelig å ta innover seg at toppledere bøyer av og støtter diktaturene. Det er et personlig spørsmål, som jeg og flere reagerer på. Man legger seg på en linje hvor man gir diktaturer anledning til å vaske seg i internasjonal toppidrett. Man søker aksept gjennom toppidretten, sier han.

Siste nytt

 • Liverpool kjøper venstreback

  Kostas Tsimikas skifter beite fra Olympiacos til Liverpool. Den 24 år gamle venstrebacken har tre landskamper for Hellas.

  Liverpool bekrefter overgangen på sitt nettsted.

  – Jeg er veldig glad. Jeg er veldig stolt av å være her. For meg er det verdens største klubb. Det er en ære å være her, og jeg vil gjøre mitt beste, sier Tsimikas.

  Kostas Tsimikas
  Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS
 • Tromsø med overbevisende seier

  Tromsø rundspilte Sandnes Ulf etter alle kunstens regler og vant til slutt hele 5–0. Kristoffer Hoven punkterte kampen da Sogndal slo Geir Frigårds HamKam 4–2.

  Dermed fortsatte den fantastiske åpningen på sesongen for Tromsø, som topper tabellen seks poeng foran Ranheim.

  På motsatt ende av tabellen ligger HamKam med to poeng.

  6NsNR2mbGeY
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen
 • Blytung start for Maflin

  Kurt Maflin (37) fikk lite til å stemme på den første kvartfinaledagen i snooker-VM, og han står foran en formidabel oppgave foran tirsdagens avslutning.

  For Anthony McGill leder 7–1 etter mandagens åtte første partier i Sheffield. Kvartfinalen fortsetter tirsdag formiddag, og førstemann til 13 partier vinner.

  – Hei folkens, j***** dårlig dag i dag, I’m down but not out. Tid for å slåss som en viking, skrev Maflin på Twitter ett den første runden av kvartfinalen.

  Kurt Maflin
  Foto: Nigel French / Nigel French

Sendeplan

Kl. Program Kanal