FIS-presidenten beklager uttalelser i sjokkintervju

ÅRE/OSLO (NRK): FIS-president Gian-Franco Kaspers ber nå om unnskyldning for hans kontroversielle utspill om at OL i fremtiden skal arrangeres i diktaturer. Kasper kaller det en misforståelse.

Kasper

OMSTRIDT: FIS-president Gian Franco Kasper.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

– Nylig rapporterte sveitsiske medier om flere kontroversielle kommentarer tilskrevet meg. Først og fremst vil jeg gjerne be om unnskyldning da disse kommentarene ikke var ment å bli tatt bokstavelig, uten at dette kom klart frem. Jeg tar fullt ansvar for denne misforståelsen, og beklager at det har tatt oppmerksomhet bort fra våre idrettsutøvere som konkurrerer i VM, sier han i en uttalelse på FIS sine hjemmesider.

Beklagelsen var imidlertid godt gjemt. Den dukket ikke opp før i 11. avsnitt av en velkomsthilsen som var skrevet i forbindelse med alle FIS-verdensmesterskapene.

Kasper hevder heller ikke at han er blitt feilsitert i intervjuet.

Det var i et intervju med den sveitsiske avisen Tages-Anzeiger, at Kasper tok til orde for at OL burde arrangeres i diktaturer.

– De må ikke spørre folket.

– Det handler om idretten. Hvor det foregår, er av mindre betydning, sa Kasper, som også er æresmedlem i IOC.

I avisintervjuet stilte Kasper også spørsmål ved den globale oppvarmingen og hevdet at det ikke finnes bevis for noe sånt.

– Vi har snø, noen ganger veldig mye.

Skipresident i Norges Skiforbund Erik Røste fotografert på Scandic Lillehammer Hotel under Raw Air H

FORNØYD: Skipresident Erik Røste.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Skipresident Erik Røste sier at han er glad for at Kasper nå har kommet med en beklagelse.

– Det er ingen som deler de synspunktene som kom frem i det intervjuet. Derfor er jeg glad for at han tar avstand fra det, sier han.

– Det var viktig at den beklagelsen kom så raskt slik at vi kan få fokus på det vi er her for.

– Vil Norges Skiforbund ta dette opp med Kasper?

– Det som kom i dag var veldig tydelig fra Kaspers side. Vi vil fortsatt snakke sammen i uformelle sammenhenger, sier Røste.

Mange kontroversielle utspill

Gian-Franco Kasper har kommet med en rekke kontroversielle utspill de siste årene.

I Norge ble han kjent da han forhåndsdømte Therese Johaug og krevde at hun ble hardt straffet allerede før saken var behandlet.

Men han har også sammenliknet en utestengelse av Russland i OL med holocaust, noe han også da gikk ut og beklaget i ettertid.

Til sveitsiske Tages-Anzeiger sa han blant annet følgende om fremtiden til OL:

– Det er bare det at det er lettere for oss i diktaturer. Fra et forretningsmessig synspunkt sier jeg: Jeg vil bare gå til diktaturer, jeg vil ikke argumentere med miljøvernere.

Alpine Skiing - FIS Alpine World Ski Championships - Opening ceremony

Gian-Franco Kasper var til stede under åpningen av VM i Åre mandag.

Foto: Tt News Agency / Reuters

Sterke reaksjoner

Kaspers uttalelser har skapt sterke reaksjoner, ifølge den tyske avisen Frankfurter Allgemeine, som siterer intervjuet.

– Det er ikke sånn verden fungerer, ikke engang sportens verden. Vi må finne andre måter enn å utelukke demokratiet, sier Franz Reindl, som er president for det tyske ishockeyforbundet.

Ifølge avisen har også IOC distansert seg fra sitt æresmedlem.

– Dette er den personlige oppfatningen til Gian-Franco Kasper, og den deles ikke av IOC, sier en IOC-talsmann.

NRK har vært i kontakt med kommunikasjonsavdelingen til FIS. De ønsker ikke å kommentere saken under VM.

– Uansvarlig

Tidligere president i Norges idrettsforbund, Hans B. Skaset, følger tett med på internasjonal idrett. Han kaller uttalelsene til Kasper for oppsiktsvekkende.

– For de fleste av oss er det vanskelig å ta innover seg at toppledere bøyer av og støtter diktaturene. Det er et personlig spørsmål, som jeg og flere reagerer på. Man legger seg på en linje hvor man gir diktaturer anledning til å vaske seg i internasjonal toppidrett. Man søker aksept gjennom toppidretten, sier han.

Siste nytt

 • Warholm vant to priser

  Karsten Warholm forsynte seg av prisene da Norges største friidrettsprofiler ble hedret for sine prestasjoner i 2019-sesongen onsdag. Verdensmesteren på 400 meter hekk ble kåret til årets mannlige utøver og ble i tillegg tildelt prisen som årets navn kåret av Friidrettens Venner. Warholms treningsmakker Amalie Iuel ble kåret til årets kvinnelige utøver på gallaen i Oslo onsdag, mens Karoline Bjerkeli Grøvdal fikk prisen som årets forbilde. Stavhopper Pål Haugen Lillefosse fra Fana ble årets unge utøver. Prisen til årets lag gikk til kvartetten Stian Øvergaard Aarvik, Johan Bugge, Torstein Tengsareid og Håkon Skarsholt som tok bronsemedalje under EM i motbakkeløp. Ikke overraskende ble årets øyeblikk 5000-meterfinalen under VM i Doha. Der Norge hadde tre Ingebrigtsen-brødre til start. Den svaksynte sprinteren Salum Kashafali fra Norna-Salhus fikk prisen som årets gjennombrudd. Han ble nylig verdensmester på 100 meter under para-VM, og i tillegg tok han NM-gull på samme distanse på Hamar i sommer. Sleggeveteranen Eivind Henriksen ble hedret som årets lagspiller. (NTB)

  Årets mannlige utøver
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Gattuso ny Napoli-trener

  Carlo Ancelotti fikk sparken fra Napoli i går, til tross for å ha ledet klubben til 16.-delsfinalen i mesterligaen etter 4-0 seieren over Genk i går. I dag ble Gennaro Gattuso presentert som ny Napoli-trener. Den tidligere AC Milan-trenerens store utfordring blir å lede laget opp fra en syvendeplass inn til en plass som gir mesterligaspill neste sesong. – Det er flaut å se Napoli der vi er på tabellen. Dette laget har det som trengs for å ta en topp fire plassering, sier den nybakte Napoli-treneren.

  Gennaro Gattuso ny Napoli-trener
  Foto: Marco Bertorello / AFP
 • FIFA avviser støtte til superliga

  FIFA-president Gianni Infantino sier han ikke har støttet planene om en egen superliga for europeiske fotballklubber. Infantino fikk spørsmålet om støtten etter at New York Times meldte at Real Madrid-president Florentino Pérez har hatt samtaler med Infantino om planene om en utbryterliga for de europeiske storklubbene. – FIFA har ikke gitt noen støtte for de rapporterte planene om en lukket europeisk superliga. FIFA vil ikke støtte noe slikt prosjekt, sa Infantino. (NTB)

  FIFA-president Gianni Infantino
  Foto: John Thys / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal