Hopp til innhold

FIS øker lønnsforskjellene – Granerud reagerer

De neste tre årene vil FIS øke premiepengene til hoppgutta med cirka fem ganger så mye som til kvinnene. Halvor Egner Granerud mener pengene burde vært delt likt.

Silje Opseth og Halvor Egner Granerud

STORE FORSKJELLER: Halvor Egner Granerud har mulighet til å tjene langt mer i premiepenger enn Silje Opseth. Han reagerer på at lønnsgapet fortsetter å vokse.

Foto: NTB

Det med premiepenger i vinteridrett er noe jeg har brydd meg mye om ganske lenge. Ikke fordi jeg har lyst til å tjene mest, men fordi det sier noe om hvor mange utøvere som har mulighet til å drive, sier Halvor Egner Granerud.

Sist vinter hoppet han inn drøyt 1,4 millioner kroner i premiepenger i verdenscupen. Det var fjerde mest blant mennene.

Store forskjeller

I årene framover vil tilsvarende innsats bli mer verdt. Hoppkomiteen i Det internasjonale Skiforbundet (FIS) har nemlig vedtatt å øke premiepengepotten. Vedtaket skal stemmes over under FIS-kongressen i Milano denne uken, men regnes kun som en formalitet.

Halvor Egner Granerud

OVER EN MILL: Halvor Egner Granerud hoppet inn drøyt 1,4 millioner kroner i premiepenger i verdenscupen forrige sesong.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sist vinter ble det utbetalt 71.800 sveitserfranc per konkurranse for menn. I 2024/25 blir den tilsvarende summen 100.000.

Også for kvinnene blir det økning. Dagens pott er på 25.194 sveitserfranc. I 2024/25 skal den tilsvarende potten ha steget til 30.156.

Med andre ord og annen valuta: Mennenes pott øker med 280.212 kroner (39 prosent) per renn i løpet av de neste tre sesongene. Kvinnenes pott øker med 49.305 kroner (19,6 prosent).

Beløpet er altså cirka fem ganger så stort. Mennene får også prosentvis en dobbelt så stor lønnsøkning sammenlignet med kvinnene de neste tre årene.

Totalt blir premiepengepotten per renn på 993.658 kroner for menn kontra 299.647 kroner for kvinner – over tre ganger så mye.

Silje Opseth

FORBEREDER NY SESONG: Silje Opseth trente tirsdag i Håkons Hall på Lillehammer.

Foto: Ali Chamanguli / NRK

– Jeg skulle gjerne sett at det hadde blitt likere fordelt mellom kjønnene, fordi det er ingen tvil om at det er enklere å satse som gutt når du har så mye større inntekt, sier Silje Opseth, forrige sesongs beste norske hopper på kvinnesiden.

Selv om hun understreker at det ikke er for pengene hun hopper.

– Jeg drømmer jo så klart om å stå øverst på pallen og hoppe langt og pent på ski. Det er jo derfor jeg driver med det her, ikke på grunn av premiepengene, sier Opseth.

Granerud mener kvinnene får et handikap

At lønnsgapet fortsetter å vokse får mange til å reagere. Blant dem er altså Halvor Egner Granerud. Han har lenge interessert seg for fordelingen av premiepenger i de ulike FIS-grenene og ikke minst mellom kjønn.

Hvert år sjekker jeg hvor mange utøvere fra hvor mange nasjoner som i løpet av vinteren har tjent over 30.000 sveitserfranc. Det er i de fleste land i verden en sum det går an å leve for, påpeker han.

Fordelingen er påfallende:

Sist sesong var det 25 hoppere som tjente over 30.000 sveitserfranc i verdenscupen for menn. 35 tjente over 20.000. Blant kvinnene var det bare sju som tjente over 30.000. De samme sju var også de eneste som tjente over 20.000.

Les også FIS sier ja til skiflyvning for kvinner: – Uvirkelig

Hopplandslaget

Ut fra Graneruds teori, er det med andre ord bare sju kvinner som tjener nok til å ha idretten sin som jobb.

Totalsummen er for lav til at mange kan drive på fulltid, og en utøver som må jobbe ved siden av, vil ha et handikap. Da setter man en brems på et produkt som er i veldig god utvikling, påpeker han.

Granerud mener den ekstra premiepotten det legges opp til burde vært fordelt likt mellom kjønnene.

Jeg hadde gitt dem to tomler opp til det og sagt kjør på. Det er lettere å dele på noe man ikke har fått ennå. Dette har vært en kampsak for meg så lenge at det hadde jeg vært veldig godt fornøyd med, sier han.

  • Se Sandro Pertile, renndirektør i FIS, sine svar nedover i artikkelen.

Bråthen vil ha lik premiering

Landslagssjef Clas Brede Bråthen går enda lenger enn Granerud.

Prinsipielt mener jeg vi bør se på en løsning der det er helt lik premiering. Det er jo ganske langt unna nå, sier han.

Daniel-André Tande er tilbake i bakken

LANDSLAGSSJEF: Clas Brede Bråthen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Samtidig understreker han at det ikke var en kampsak for Norge på årets møte i hoppkomiteen.

Vi valgte en strategi hvor vi la vekt på vår kampsak, som var en bedre terminliste, flere storbakkerenn og skiflyvningsrennet, sier Bråthen.

Han mener at disse tiltakene vil bidra til å øke interessen for kvinnehopp, og dermed også det kommersielle grunnlaget for høyere premiesatser.

Samtidig er han ikke imponert over vedtaket som er fattet om premiepenger.

Det er bare å notere seg at planen framover ikke nødvendigvis bygger opp under likestillingsperspektivet, noe som dessverre er gjennomgående i idretten, sier Bråthen.

Slik svarer FIS

På spørsmål om hvorfor forskjellene er så store i hoppsporten, peker Sandro Pertile, renndirektør i FIS, på sportens alder.

Mennene har vært aktive i over 100 år, og kvinnene har vært aktive cirka 20 år. Kvinnenes idrett vokser, og den første fasen kan du få forskjeller i interesse, og inntektene styres av markedet med TV-rettigheter og sponsorer. Det vokser fortsatt, og vi forsøker derfor å få dem til et nytt nivå – men det tar tid. Det første målet må være å få en full kalender for kvinnene. Det er en prioritet, sier Pertile til NRK.

Tror du lønnen kan bli lik i fremtiden?

Ja, det må være et langsiktig mål, men vi må samtidig være realistiske. Fotballønn er heller ikke likt for kvinner og menn, og alle forstår at det er en viss forskjell der nå. Vi må øke verdien for sporten og gjøre gapet mindre og mindre fremover, svarer han.

Det skal sies at det allerede er vedtatt en videre økning av premiepotten i kvinnehopp etter 2025. I 2027 er det 35.900 franc, det vil si 358.680 kroner, per konkurranse

Satsene fra FIS er minimumssatser. Lokale arrangører kan velge å utbetale høyere premiebeløp. Det gjorde Norges Skiforbund under årets Raw Air-turnering, der det var like satser for menn og kvinner.

Siste nytt

  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille treningskamp borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal