Hopp til innhold

FIS sier ja til skiflyvning for kvinner: – Uvirkelig

For første gang er det et flertall for å la kvinnene konkurrere i skiflyvning. Det ble klart under et møte med hoppkomitéen i Det internasjonale Skiforbundet (FIS) onsdag.

Hopplandslaget

LYKKERUS: For første gang er det et flertall for å la kvinnene konkurrere i skiflyvning

Foto: GEORG HOCHMUTH / AFP

Innstillingen må styregodkjennes i FIS, men det anses som en formalitet. Dermed vil det fra sesongen 2022/2023 etter alt å dømme bli arrangert skiflyvningskonkurranser også for kvinnene.

Dermed kan Maren Lundby og resten av verdenseliten i kvinnehopp juble for en seier det fra norsk side har vært kjempet hardt for i mange år.

Det endte opp med at 14 stemte for og ingen imot, så det var ganske klar tale. Det er en stor dag for alle som hopper blant oss damer, men også for likestillingen sin del. Det er en milepæl, rett og slett, sier Lundby til NRK.

Det er vanskelig å si hva som har skjedd, men det har vært en ganske lang kamp. Tanken har nok modnet litt blant dem som bestemmer. Nå virket det som de fleste var positive. Nivået som har blitt vist blant damene de siste årene har nok vært ganske avgjørende, fortsetter hun

Maren Lundby

JUBEL: Maren Lundby og resten av verdenseliten i kvinnehopp kan nå delta i skiflyvningskonkurranser arrangert av FIS fremover.

Foto: Frode Fjerdingstad / NRK

Landslagssjef Clas Brede Bråthen var Norges representant under møtet.

– Det er nesten litt uvirkelig, sier Bråthen om avgjørelsen til NRK.

Hoppnasjonene Østerrike og Tyskland var blant de stemmeberettigede landene som har snudd og nå gir sitt ja, ifølge skipresident Erik Røste.

– Jeg sa vel i fjor at da det ble tap med minst mulig margin at det var det største tapet jeg har opplevd som idrettspolitisk leder. Når vi i dag får 14–0 i stemmer, er det nesten litt uvirkelig, fortsetter Bråthen.

Stor milepæl

Det er kalenderkomiteen som onsdag har diskutert dette, og vil inkludere kvinnene til konkurranser i skiflyvning for den neste sesongen. Forslaget blir først innstilt, men dagens avstemning vil veie tungt.

Bråthen er i lykkerus over avgjørelsen.

– Det har vært en viktig kamp for jentene våre lenge. En av de største milepælene jeg har opplevd, sett bort ifra de største sportslige prestasjonene til norske hoppere.

Hoppuka 2021-2022

FORNØYD: Clas Brede Bråthen

Foto: Geir Olsen / NTB

Kvinnenes debut i skiflyging vil finne sted i Vikersund under neste sesongs Raw Air-turnering.

Det er med stolthet å melde at det første hopprennet vil bli arrangert i Vikersundsbakken. Det er noe som står i stil med vår visjon å være verdens største hoppnasjonen, sier landslagssjefen.

Lundby er klar på hvor mye rennet betyr for hennes satsing.

Det betyr mye motivasjonsmessig å ha det her å se frem imot. Nå fremover og gjennom sommeren og treningsøkter. Det betyr veldig mye rett og slett.

– Diskriminering

NRK skrev mandag om kvinnenes rett til å få konkurrere i de største hoppbakkene. Niso og LOs sine advokater mener de ikke kan bli nektet etter en juridisk gjennomgang.

Et avslag ville vært diskriminerende og ulovlig, ifølge et EU-direktiv.

Lovgivningen innenfor diskriminering må ligge til grunn for denne type avgjørelser. Hvis den gjør det så er det ingen vei utenom for at kvinner skal få drive med skiflyvning. Det sa Erlend Hanstveit, forbundsleder i Niso til NRK på mandag.

Renndirektør for hopp i FIS Sandro Pertile, ble forelagt kritikken av NRK. I en tekstmelding svarte han:

– Alle representantene for de ulike skiforbundene kommer til å diskutere temaet neste onsdag. FIS’ juridiske avdeling evaluerer også posisjonen.

Siste nytt

 • Bach utelukker ikke OL i Tyskland i 2036

  IOC-president Thomas Bach sier det ikke er utelukket å arrangere 2036-OL i Tyskland, 100 år etter Adolf Hitlers propagandaleker i 1936.

  – Selvfølgelig er det kritikere, og det vil også være kritikere av andre søkernasjoner. Men fra et internasjonalt synspunkt har Tyskland aldri fått skylden for disse lekene i 1936, sier Bach til den tyske avisen Bild.

  1936-OL var preget av Hitlers rasepolitikk og ble truet av boikott. Etter et ultimatum fra IOC (Den internasjonale olympiske komité) godtok Hitler at kvalifiserte jødiske utøvere skulle få representere Tyskland under lekene.

  Tyskland har flere ganger søkt om OL i etterkant, men har ikke arrangert dette siden 1972. (NTB)

  President of the International Olympic Committee Thomas Bach attends the 51st General Assembly in Skopje
  Foto: OGNEN TEOFILOVSKI / Reuters
 • Medier: Fotball-VM i Qatar flyttes fram en dag

  Det internasjonale fotballforbundet har besluttet at åpningen av Qatar-VM flyttes fra 21. til 20. november. Grunnen er at vertslandet skal spille første kamp.

  Det skriver The Athletic og nyhetsbyrået AFP.

  Mesterskapet har lenge vært satt opp til å gå fra 21. november til 18. desember, men det flyttes en dag fram slik at Qatars kamp mot Ecuador blir den første som spilles.

  Opprinnelig skulle Senegals møte med Nederland være det første, men det er tradisjon at vertsnasjonen sparker VM i gang. I tillegg til denne kampen skal også England – Iran og USA – Wales møtes den 21. november.

  VM skal fortsatt avsluttes med finalen 18. desember. (NTB)

  Qatar Soccer WCup Draw
  Foto: Darko Bandic / AP
 • Tidligere Manchester United-direktør vil kjøpe klubben

  Michael Knighton bekrefter at han ønsker å legge inn et bud på å kjøpe fotballklubben Manchester United fra Glazer-familien. Han har tidligere vært direktør.

  Knighton var ifølge Manchester Evening News i kampen om å kjøpe klubben på 1980-tallet, men i prosessen ga han opp å forsøke å kjøpe klubben og tok heller en plass i klubbens styre. Overfor Man Utd The Religion opplyser 70-åringen at han igjen ønsker å forsøke å bli eier av de røde djevlene.

  – Vi er en klubb i krise og alle vet grunnen. Vi har et ubrukelig lederskap som vet lite om fotball, tordner han.

  Han sikter til Glazer-familien, som ifølge Manchester Evening News er under press til å selge klubben. Avram Glazer var til stede på Old Trafford i Premier League-starten sist helg.

  Manchester United er ikke offisielt til salgs. (NTB)

  Premier League - Manchester United v Chelsea
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste