Hopp til innhold

FIS sier ja til skiflyvning for kvinner: – Uvirkelig

For første gang er det et flertall for å la kvinnene konkurrere i skiflyvning. Det ble klart under et møte med hoppkomitéen i Det internasjonale Skiforbundet (FIS) onsdag.

Hopplandslaget

LYKKERUS: For første gang er det et flertall for å la kvinnene konkurrere i skiflyvning

Foto: GEORG HOCHMUTH / AFP

Innstillingen må styregodkjennes i FIS, men det anses som en formalitet. Dermed vil det fra sesongen 2022/2023 etter alt å dømme bli arrangert skiflyvningskonkurranser også for kvinnene.

Dermed kan Maren Lundby og resten av verdenseliten i kvinnehopp juble for en seier det fra norsk side har vært kjempet hardt for i mange år.

Det endte opp med at 14 stemte for og ingen imot, så det var ganske klar tale. Det er en stor dag for alle som hopper blant oss damer, men også for likestillingen sin del. Det er en milepæl, rett og slett, sier Lundby til NRK.

Det er vanskelig å si hva som har skjedd, men det har vært en ganske lang kamp. Tanken har nok modnet litt blant dem som bestemmer. Nå virket det som de fleste var positive. Nivået som har blitt vist blant damene de siste årene har nok vært ganske avgjørende, fortsetter hun

Maren Lundby

JUBEL: Maren Lundby og resten av verdenseliten i kvinnehopp kan nå delta i skiflyvningskonkurranser arrangert av FIS fremover.

Foto: Frode Fjerdingstad / NRK

Landslagssjef Clas Brede Bråthen var Norges representant under møtet.

– Det er nesten litt uvirkelig, sier Bråthen om avgjørelsen til NRK.

Hoppnasjonene Østerrike og Tyskland var blant de stemmeberettigede landene som har snudd og nå gir sitt ja, ifølge skipresident Erik Røste.

– Jeg sa vel i fjor at da det ble tap med minst mulig margin at det var det største tapet jeg har opplevd som idrettspolitisk leder. Når vi i dag får 14–0 i stemmer, er det nesten litt uvirkelig, fortsetter Bråthen.

Stor milepæl

Det er kalenderkomiteen som onsdag har diskutert dette, og vil inkludere kvinnene til konkurranser i skiflyvning for den neste sesongen. Forslaget blir først innstilt, men dagens avstemning vil veie tungt.

Bråthen er i lykkerus over avgjørelsen.

– Det har vært en viktig kamp for jentene våre lenge. En av de største milepælene jeg har opplevd, sett bort ifra de største sportslige prestasjonene til norske hoppere.

Hoppuka 2021-2022

FORNØYD: Clas Brede Bråthen

Foto: Geir Olsen / NTB

Kvinnenes debut i skiflyging vil finne sted i Vikersund under neste sesongs Raw Air-turnering.

Det er med stolthet å melde at det første hopprennet vil bli arrangert i Vikersundsbakken. Det er noe som står i stil med vår visjon å være verdens største hoppnasjonen, sier landslagssjefen.

Lundby er klar på hvor mye rennet betyr for hennes satsing.

Det betyr mye motivasjonsmessig å ha det her å se frem imot. Nå fremover og gjennom sommeren og treningsøkter. Det betyr veldig mye rett og slett.

– Diskriminering

NRK skrev mandag om kvinnenes rett til å få konkurrere i de største hoppbakkene. Niso og LOs sine advokater mener de ikke kan bli nektet etter en juridisk gjennomgang.

Et avslag ville vært diskriminerende og ulovlig, ifølge et EU-direktiv.

Lovgivningen innenfor diskriminering må ligge til grunn for denne type avgjørelser. Hvis den gjør det så er det ingen vei utenom for at kvinner skal få drive med skiflyvning. Det sa Erlend Hanstveit, forbundsleder i Niso til NRK på mandag.

Renndirektør for hopp i FIS Sandro Pertile, ble forelagt kritikken av NRK. I en tekstmelding svarte han:

– Alle representantene for de ulike skiforbundene kommer til å diskutere temaet neste onsdag. FIS’ juridiske avdeling evaluerer også posisjonen.

Siste nytt

 • Manchester United snublet igjen – tapt fire av sju ligakamper

  Manchester United får det ikke til å stemme i Premier League. Lørdag tapte laget 0-1 hjemme mot Crystal Palace.

  Det var det andre strake hjemmetapet på Old Trafford. Inntil nylig hadde United gått over ett år uten nederlag i egen storstue.

  Offensivt lugget det veldig for Erik ten Hags menn. På overtid kom innbytter Alejandro Garnacho til en kjempesjanse, men skuddet gikk via en Palace-spiller og til corner.

  Gjestene fra London kom foran etter et småvilt volleytreff fra Joachim Andersen. Et frispark havnet hos dansken i det 25. minutt, og på halvspretten sendte han ballen i krysset.

  Det ble mye forsvarsjobb for gjestene resten av kampen, men det er en oppgave Roy Hodgsons menn mestrer godt. Gjestene sto godt opp for kjøret fra Manchester United.

  Hos hjemmelaget spredte frustrasjonen seg utover i 2.-omgangen. United-spillerne ropte på straffe etter en snau time da en ball traff Joel Ward i hånden. VAR grep ikke inn og vurderte situasjonen slik at Palace-backen hadde armen i en naturlig posisjon.

  På 0-0 var Rasmus Højlund svært nære sitt første Premier League-mål. Han løftet ballen over Palaces burvokter, men bare for å se forsøket bli klarert på strek.

  Manchester United har tapt fire av sju seriekamper i høst. I midtuken ble det 3-0-seier over nettopp Crystal Palace i ligacupen. (NTB)

  Premier League - Manchester United v Crystal Palace
  Foto: CRAIG BROUGH / Reuters
 • Ødegaard herjet i storseier

  Arsenal er fortsatt ubeseiret i Premier League denne sesongen før neste ukes storkamp mot Manchester City. Lørdag hadde de full kontroll borte mot Bournemouth, i en kamp som London-laget til slutt vant 4-0.

  Sentral i seieren var Arsenals norske kaptein, Martin Ødegaard. Nordmannen slo først innlegget som til slutt endte med 1-0-scoringen til Bukayo Saka etter et kvarter.

  Deretter var det Ødegaard som fikk sjansen fra straffemerket rett før pause da Eddie Nketiah ble felt inne i 16-meteren.

  Der gjorde Ødegaard ingen feil og scoret sitt tredje Premier League-mål for sesongen.

  I den andre omgangen tok det kun fem minutter før Ødegaard selv ble felt inne og Arsenal på ny fikk straffe.

  Den tok Kai Havertz, en sjanse tyskeren tok vare på og dermed scoret sitt første mål for Arsenal etter overgangen fra Chelsea i sommer.

  På overtid fastsatte Ben White sluttresultatet til 4-0 da han headet inn et godt slått frispark fra Ødegaard.

  Arsenal Martin Ødegaard
  Foto: IAN WALTON / Reuters
 • Haaland usynlig og målløs i nytt City-tap

  Manchester City røk ut i ligacupen etter tap mot Newcastle i midtuka og lørdag kom sesongens første tap i Premier League. Borte mot Wolverhampton tok hjemmelaget ledelsen allerede etter tolv minutter.

  Pedro Neto stormet inn i boksen og prøvde å finne en medspiller. Istedenfor fant han landsmannen Rúben Dias, som på uheldig vis styrte ballen inn i eget nett.

  Selvmålet var kampens eneste mål i den første omgangen og i pausen fikk Oscar Bobb klarsignalet av manager Pep Guardiola. Den unge nordmannen kom inn til sin tredje Premier League-kamp og det tok ikke lang tid før han gjorde seg bemerket.

  Drøyt ti minutter ut i omgangen ble han felt like utenfor 16-meteren til Wolverhampton. Julián Álvarez tok ansvar på frisparket og sendte av gårde et skudd som suste opp i det nærmeste hjørnet.

  I en kamp hvor Erling Braut Haaland var så godt som usynlig, presset City på for ledermålet. Istedenfor utnyttet Wolverhampton det da Hwang Hee-chan kontret inn 2-1 halvveis i omgangen.

  Til tross for at City presset på i siste halvdel av omgangen, kom aldri scoringen. Dermed ble det sesongens første Premier League-tap for City, som kan passeres av Liverpool senere lørdag.

  Erling Braut Haaland Wolverhampton
  Foto: HANNAH MCKAY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste