Innstillingen må styregodkjennes i FIS, men det anses som en formalitet. Dermed vil det fra sesongen 2022/2023 etter alt å dømme bli arrangert skiflyvningskonkurranser også for kvinnene.
Dermed kan Maren Lundby og resten av verdenseliten i kvinnehopp juble for en seier det fra norsk side har vært kjempet hardt for i mange år.
– Det endte opp med at 14 stemte for og ingen imot, så det var ganske klar tale. Det er en stor dag for alle som hopper blant oss damer, men også for likestillingen sin del. Det er en milepæl, rett og slett, sier Lundby til NRK.
– Det er vanskelig å si hva som har skjedd, men det har vært en ganske lang kamp. Tanken har nok modnet litt blant dem som bestemmer. Nå virket det som de fleste var positive. Nivået som har blitt vist blant damene de siste årene har nok vært ganske avgjørende, fortsetter hun
JUBEL: Maren Lundby og resten av verdenseliten i kvinnehopp kan nå delta i skiflyvningskonkurranser arrangert av FIS fremover.
Foto: Frode Fjerdingstad / NRKLandslagssjef Clas Brede Bråthen var Norges representant under møtet.
– Det er nesten litt uvirkelig, sier Bråthen om avgjørelsen til NRK.
Hoppnasjonene Østerrike og Tyskland var blant de stemmeberettigede landene som har snudd og nå gir sitt ja, ifølge skipresident Erik Røste.
– Jeg sa vel i fjor at da det ble tap med minst mulig margin at det var det største tapet jeg har opplevd som idrettspolitisk leder. Når vi i dag får 14–0 i stemmer, er det nesten litt uvirkelig, fortsetter Bråthen.
Stor milepæl
Det er kalenderkomiteen som onsdag har diskutert dette, og vil inkludere kvinnene til konkurranser i skiflyvning for den neste sesongen. Forslaget blir først innstilt, men dagens avstemning vil veie tungt.
Bråthen er i lykkerus over avgjørelsen.
– Det har vært en viktig kamp for jentene våre lenge. En av de største milepælene jeg har opplevd, sett bort ifra de største sportslige prestasjonene til norske hoppere.
FORNØYD: Clas Brede Bråthen
Foto: Geir Olsen / NTBKvinnenes debut i skiflyging vil finne sted i Vikersund under neste sesongs Raw Air-turnering.
– Det er med stolthet å melde at det første hopprennet vil bli arrangert i Vikersundsbakken. Det er noe som står i stil med vår visjon å være verdens største hoppnasjonen, sier landslagssjefen.
Lundby er klar på hvor mye rennet betyr for hennes satsing.
– Det betyr mye motivasjonsmessig å ha det her å se frem imot. Nå fremover og gjennom sommeren og treningsøkter. Det betyr veldig mye rett og slett.
– Diskriminering
NRK skrev mandag om kvinnenes rett til å få konkurrere i de største hoppbakkene. Niso og LOs sine advokater mener de ikke kan bli nektet etter en juridisk gjennomgang.
Et avslag ville vært diskriminerende og ulovlig, ifølge et EU-direktiv.
– Lovgivningen innenfor diskriminering må ligge til grunn for denne type avgjørelser. Hvis den gjør det så er det ingen vei utenom for at kvinner skal få drive med skiflyvning. Det sa Erlend Hanstveit, forbundsleder i Niso til NRK på mandag.
Renndirektør for hopp i FIS Sandro Pertile, ble forelagt kritikken av NRK. I en tekstmelding svarte han:
– Alle representantene for de ulike skiforbundene kommer til å diskutere temaet neste onsdag. FIS’ juridiske avdeling evaluerer også posisjonen.