Hopp til innhold

Går mot masseboikott av løypene i Falun

FALUN/OSLO (NRK.no): Til tross for at FIS har besluttet å endre løypene i Falun etter stor misnøye, er løperne fremdeles ikke fornøyd. Nå går det mot masseboikott av fredagens renn i verdenscupen.

SKID-SM 2013 SKIATHLON DAMER WEB_SPORT

De nye løypene i Falun ble brukt første gang under det svenske nasjonalmesterskapet. Her fra damenes fellesstart. Fellesstarten til helgen er nettopp det nordmennene frykter mest. Og det er til fellesstarten at endringene vil skje, opplyser FIS.

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Pierre Mignerey

Pierre Mignerey i FIS, sier at løypen i Falun har blitt sikrere, og sat de har kuttet deler av «Mördarbakken».

Foto: NRK
Kikkan Randall

Kikkan Randall er representant for løperne. Hun sier de nå skal diskutere endringene fra FIS.

Foto: NRK

– Løperne ikke fornøyde, fordi disse endringene gjelder bare lørdag og søndag, ikke i morgen, sier løpernes representant, Kikkan Randall.

Endringen skal finne sted fra og med lørdag da det er fellesstart. I morgen er det prolog, og FIS har ingen planer om å endre noe i løypa da.

Randall sier at hvis de ikke kommer til enighet med FIS i løpet av kvelden, kommer ikke de store stjernene til å starte fredag.

Det var tidligere torsdag at FIS besluttet å endre løypene. Langrennsløperne frykter det blir fullt kaos i de nye løypene i Falun, som skal brukes både når verdenscupen avgjøres denne helgen og under VM i 2015, og truet med startnekt dersom noe ikke ble gjort.

– I jurymøtet ble det besluttet at vi forkorter løypen til massestarten lørdag. Det gjøres ingenting i morgen på prologen, siden det er fellesstarten løperne er bekymret for, sa Anki Kjellberg, generalsekretær i organisasjonskomiteen i Falun, til NRK.no.

– Kan ikke stille uten endringer

Amerikanske Kikkan Randall er representant for løperne, og var den som overleverte klagen på vegne av utøverne. Hun kunne rett etter nyheten om endringene ikke love at løperne blir fornøyde.

– Jeg må diskutere dette med de andre løperne først. Vi skal se på endringene, og deretter bestemme oss for om dette er nok, sa hun.

Men løperne var ikke fornøyde, og utover hele torsdagen har det vært møter mellom representantene for løperne og FIS. Møtene vil fortsette utover kvelden.

NRK.no snakket med den kasakhstanske løperen Aleksej Poltoranin torsdag kveld. Han sa at han ikke stiller til start slik forholdene er nå, og har inntrykk av at det gjelder for de fleste andre av løperne.

– Vi kan ikke stille med mindre det blir flere endringer i løpet av kvelden, sier han.

Etter det NRK erfarer er både Petter Northug og Dario Cologna usikre på hva de skal gjøre i morgen. Deres konkurrent om sammenlagtseieren i verdenscupen, Aleksander Legkov, skal helt sikkert gå, og kan sikre seg verdifulle poeng dersom de to velger å boikotte.

Artikkelen fortsetter under

Petter Northug bryr seg ikke om de tøffe utforkjøringene i Falun. Flere av løperene vurderer i kveld å boikotte verdenscup-avslutningen fordi de mener sikkerheten er for dårlig.
Reporter: Morten Stenberg
Foto/redigering: Gunnar Bratthammer

Northug gir blaffen om løypene er farlige

– Parodi

De nye løypene i Falun er rett og slett en parodi. Ufattelig at ingen har sett dette før, og at man tenker å arrangere fellesstart her!, skrev Eldar Rønning på sin Twitter-profil tidligere torsdag.

Der annonserte han også at løperne skulle ha et møte der de skulle stille krav til FIS om endringer. Dersom det ikke ble endringer ville de nekte å starte.

Spesielt «Mördarbakken» skaper stor frustrasjon hos løperne.

Den såkalte «Mördarbakken» er en bratt bakke som etterfølges av en lang nedkjøring. Denne var tidligere ganske slak, men nå er det lagt inn flere svinger.

– Vi var mange som kanskje ristet på hodet og lurer på hvordan det blir å gå fellesstart i de løypene, sa Kristin Størmer Steira tidligere i dag.

Endrer «Mördarbakken»

Jurysjef Pierre Mignerey sa at øvre del av bakken er kuttet fra løypa, i tillegg til nesten hele nedkjøringen.

Om det er nok, og løperne er fornøyd med endringene, turte ikke juryen ta stilling til.

– Jeg vet ikke hvor mange som stiller til start i morgen. Jeg håper det blir alle. Vi har gjort endringer til fellesstarten, slik vi opplever var hovedproblemet, sa Mignerey.

Han sier nå at det ikke vil bli gjort flere endringer, og at de som fremdeles ikke vil starte, gjør det på egen bekostning.

– Vår avgjørelse er endelig. Konkurransene fortsetter som vanlig i morgen, så får vi se hvem som stiller til start, sier jurysjefen.

– Frykter renn blir ødelagt

NRKs langrennskommentator Jann Post utdyper løpernes bekymring.

– De frykter at renn kan bli ødelagt av fall, og frykter vel litt for sin egen helse. Det gjelder først og fremst nedkjøringen etter den såkalte «Mördarbakken». Det er veldig bratte bakker og ganske smalt, og de ser for seg at det kan bli trangt og kaos når mange kommer samtidig i en fellesstart, sier han.

Løypene har blitt brukt i en årrekke, men ble bygd om før denne sesongen. Tidligere var utforkjøringene inn mot mål veldig slake, og dette ønsket man å endre.


Post tviler på løypene ser ut som i dag når VM arrangeres om to år.

– Noe sier meg at siste ord er ikke sagt i den diskusjonen, sier Post.

Løperne skal gjennom nedkjøringen i samtlige av de tre gjenstående verdenscuprennene som arrangeres fra fredag til søndag denne helgen.

– De nye løypene i Falun er rett og slett en parodi. Ufattelig at ingen har sett dette før, og at man tenker å arrangere fellesstart her!, skrev Eldar Rønning på sin

Sportsnyheter

Danske Axel Vang Christiansen hektet i et hinder og falt stygt på 3000 meter hinder i EM. Andorras Nahuel Carabana ofret egne finalemuligheter for å hjelpe dansken av banen.

Her ofrer konkurrenten egne sjanser for å hjelpe supertalentet

Axel Vang Christensen hektet i et hinder og falt stygt på 3000 meter hinder i EM. Da ofret Andorras Nahuel Carabana egne finalemuligheter for å hjelpe dansken av banen.

Siste nytt

 • Núñez beklager etter utvisningen

  Liverpools spissjuvel Darwin Núñez sier at han forstår kritikken som har kommet hans vei etter at han ble utvist etter en stygg nedskalling på Joachim Andersen.

  Núñez lot seg tydelig frustrere av Crystal Palace-stopperen Andersen gjennom hele kampen og etter 57 minutter kokte det over. Etter en konfrontasjon skallet Núñez til Andersen og dansken gikk i bakken. Núñez ble umiddelbart vist det røde kortet og vil trolig miste tre kamper for hans nye klubb.

  I løpet av tirsdag har ikke reaksjonene latt vente på seg, og han har blitt slaktet i britisk presse. På Twitter går 23-åringen ut med en beklagelse.

  «Jeg er klar over at det jeg gjorde ikke var greit. Jeg er her for å lære av mine feil, og det vil ikke skje igjen», skriver han.

  Premier League - Liverpool v Crystal Palace
  Foto: PETER POWELL / Reuters
 • Straus og Bayern slo Barcelona tross Graham Hansen-scoring

  Caroline Graham Hansen scoret et flott mål, men hun og Barcelona måtte se Alexander Straus' Bayern München vinne treningskampen 2-1.

  Den norske vingen mottok ballen utenfor 16-meteren og banket den oppe i hjørnet etter en snau times spill. Hun og Ingrid Syrstad Engen ble byttet ut for spanjolene like etter scoringen.

  Målet var likevel ikke nok til å unngå tap mot den ferske Bayern-treneren Straus. Han tok nylig over storklubben etter flere år med suksess i Brann. Giulia Gwinn og Emelyne Laurent scoret målene som sikret tysk jubel.

  Treningskamp: Rosenborg - Barcelona (0-3).
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Christiansen nummer sju på 1500 meter fri

  Henrik Christiansen greide ikke å finne toppfarten og havnet på 7.-plass i finalen på 1500 meter fri under langbane-EM i svømming i Roma.

  Christiansen ble i sommer norgesmester på distansen, men internasjonalt henger han bak de beste. Tiden 15.07,98 holdt til en 7.-plass blant de åtte som deltok i finalen.

  Han havnet tidlig bakpå og lå et stykke bak medaljeplassene etter 400 meter. Ukrainske Mikhailo Romantsjuk vant på tiden 14.36,10 og tok med det sitt tredje strake gull på distansen i langbane-EM. Italieneren Gregorio Paltrinieri tok sølv på hjemmebane, mens Damien Joly fra Frankrike tok bronsen.

  Norges Henrik Christiansen svømmer 1500 meter fri under VM i svømming i Abu Dhabi,
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste