Fikk stipendsøknad avvist – Olympiatoppen nekter Sundby faghjelp og stopper VM-prosjekt

Som regjerende verdensmester ble Martin Johnsrud Sundby innstilt av Skiforbundet til A-stipend på Olympiatoppen. Men veteranen utenfor landslaget fikk avslag og mister tilgang på viktig fagpersonell inn i VM-sesongen.

vlYXTqMFBBg

Martin Johnsrud Sundby, her avbildet i forbindelse med en pressekonferanse før verdenscupen på Lillehammer desember 2019.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

– Det er helt riktig at Martin ikke har fått stipend av oss. Hovedforklaringen er at han ikke er landslagsutøver. Vi jobber med landslagene. Det er årsaken til at han ikke har fått stipend, sier vinteridrettssjef og assisterende toppidrettssjef på Olympiatoppen, Helge Bartnes, til NRK.

Sundby ble i april vraket til landslaget av Norges Skiforbund. Grunnen var innstramminger i forbundets budsjett og færre utøvere på landslagene. Dermed falt Sundby utenfor.

Likevel ble den regjerende verdensmesteren på 15 kilometer innstilt av Norges Skiforbund til et såkalt A-stipend hos Olympiatoppen. Det bekrefter langrennssjef Espen Bjervig.

35-åringen har nemlig friplass på distansen under VM i Oberstdorf neste vinter. Sundby har heller ikke utelukket en satsing mot OL i Beijing 2022.

AREek8ONyJw

SJEF FOR VINTERIDRETTER: Ved Olympiatoppen, Helge Bartnes, avbildet under OL i Pyeongchang i 2018.

Foto: Terje Pedersen

Ønsker bare tilgang på én fagperson

For Sundbys del har han for stor inntekt til å få stipendpenger utbetalt av Olympiatoppen. En slik utbetaling har han omtrent aldri fått som toppidrettsutøver, sier han til NRK.

Men et «nei» på søknaden innebærer også et avslag på det aller viktigste. Nemlig tilgang på fagpersonell.

Morten Bråten

FAGSJEF FOR TEKNIKK OG MOTORIKK: Morten Bråten.

Foto: Olympiatoppen

Sundby forteller at han i sitt eget private satsingsopplegg mot VM har så godt som alt under kontroll.

Men han påpeker at han nå blir nektet å trene med en av hans viktigste bidragsytere opp gjennom karrieren, nemlig Morten Bråten, som er fagsjef for teknikk og motorikk ved Olympiatoppen.

– Mulig de ikke vil lære mer om langrenn

35-åringen er verken opprørt eller irritert i samtale med NRK, men han stusser over at han de siste ti ukene har fått trene med nettopp Bråten på Olympiatoppen.

Men brått kom det nettopp en kontramelding: Prosjektet som skulle vare lenge er avsluttet.

– Det som er spesielt oppi det hele er at det er få langrennsløpere, i hvert fall som jeg vet om, som har vært med på teknikkprosjekter på Olympiatoppen. Det er ekstra spesielt i og med at vi var ti uker inn i prosjektet kalt «15 kilometer i VM 2021». Så får vi beskjed om at vi ikke får fullføre prosjektet, sier Sundby.

– Fra et profesjonelt ståsted, så går Olympiatoppen glipp av masse læring. De gikk glipp av muligheten til å utvikle seg. De har ikke så altfor mange langrennsutøvere de bruker, men det er mulig de ikke vil lære mer om langrenn. For de har ikke mange å støtte seg på nå.

Bartnes i Olympiatoppen sier at grunnen er følgende: «Faglig oppfølging ble stoppet da stipendtildelingen for 2020/2021 var klart». Han vil ikke kommentere Sundbys tanker og meninger ovenfor.

Martin Johnsrud Sundby

MØTER MOTSTAND: Martin Johnsrud Sundby, her under NM på Konnerud vinteren 2020.

Foto: Terje Pedersen / NT

Langrennssjef Espen Bjervig er svært ordknapp om avslaget.

Han konstaterer at Sundby har mistet stipendet og at Skiforbundet nå forsøker å følge ham opp så godt det lar seg gjøre både når det gjelder det medisinske og fysiologiske.

Bjervig vil imidlertid ikke kommentere hva han synes om avgjørelsen til Olympiatoppen.

S-dh5-D5K4A

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig, her avbildet på samling tidligere denne uken.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Ble vraket i 2017 – fikk stipend

Det finnes tilfeller av langrennsløpere utenfor landslag som har fått hjelp av Olympiatoppen. Blant annet ble Anders Gløersen vraket fra landslaget våren 2017, men fikk likevel stipend sesongen etter.

Noe Olympiatoppen-sjef Bartnes bekrefter.

– Hva er forskjellen der?

– Da var det etablert en avtale mellom utøver, landslagstrener og forbund på oppfølging. Da fikk han et B-stipend på bakgrunn av at han hadde vunnet verdenscuprenn, sier Bartnes – som samtidig forteller at Gløersen da fikk tilgang på alt av fagpersonell.

– Sundby er regjerende verdensmester. Han har ikke utelukket at han går OL i Beijing. Sett i lys av Gløersen, så kan det være vanskelig for folk å forstå avslaget?

– Som jeg sa innledningsvis: Vi jobber med utøvere på landslag. Han er ikke tatt ut for 2020/2021. Da valgte vi å ikke gi Martin stipend i år.

Bartnes opplyser at Sundby vil få treningskort, men altså ikke fagoppfølging og gratis helsehjelp.

Langrennsløperen får komme på helsekonsultasjon på helseavdelingen som han må betale for som andre idrettsutøvere, opplyser Bartnes.

Siste nytt

 • Slettet eldgammel verdensrekrod

  OL-mester Ryan Crouser satte ny innendørs verdensrekord i kulestøt søndag med 22,82. Dermed slo han den 32 år gamle rekorden til Randy Barnes.

  Den 28-årige amerikaneren slettet Barnes' 22,66 med sitt første støt under et stevne i Fayetteville i Arkansas.

  IAAF Continental Gold meeting at Kamila Skolimowska Memorial
  Foto: Lukasz Szelag / AFP
 • Thingnes Bø fikk revansj

  Det ble seier til Johannes Thingnes Bø på fellesstarten i Anterselva, det siste rennet før VM. Etter å ha tapt sluttspurten mot franske Emilien Jacquelin i går, smakte det trolig ekstra godt med 19 treff og god fart i sporet på fellesstarten.

  På siste skyting stod seieren mellom ham og en annen franskmann, Quentin Fillon Maillet. Begge måtte gå en strafferunde, men nordmannen var sterkest på sisterunden.

  – Det var en veldig fin seier. Det var masse følelser som skulle ut. Jeg slapp litt byrden i dag og hadde det veldig moro, sier han.

  Dette var Thingnes Bø sin fjerde seier for sesongen, hans første på et 20-skuddsløp.

  Fillon Maillet sikret andreplassen, mens Jakov Fak fra Slovenia ble nummer tre.

  Vetle Sjåstad Christiansen gikk inn til nok en fjerdeplass, hans fjerde for sesongen.

  – Fyttikatta, jeg er lei av å komme på fjerdeplass. Men jeg er utrolig fornøyd med å klare å ta Peiffer de siste femti. Jeg har ikke sett mange tilfeller av noen som klarer å gå forbi på dette korte oppløpet, og det var bare så vidt det gikk, sier Christiansen om spurtduellen mot tyske Arnd Peiffer som ble nummer fem.

  Erlend Bjøntegaard viste at han endelig er i form igjen etter ryggtrøbbelet og endte på sjetteplass.

 • Mesut Özil forlater Arsenal

  En oppsiktsvekkende historie i toppfotballen er endelig over: Arsenal bekrefter at Mesut Özil forlater klubben og reiser til Fenerbahce i Tyrkia. Den tyske verdensmesteren, Arsenals best betalte, fikk ikke spille på ett år etter krangler med klubben.

Sendeplan

Kl. Program Kanal