Hopp til innhold

Faren ble dement av fotballen: – Vi visste at han ikke kunne være den eneste

Dawn mistet faren, West Bromwich-legenden Jeff Astle, etter at han ble dement. Ifølge ny forskning har profesjonelle fotballspillere større sjanser for å bli demenssyke enn andre.

Jeff Astle med datteren

FAR OG DATTER: Dawn Astle sammen med faren på et bilde datert 1967. Engelskmannen fikk etter hvert tre døtre, Dawn, Claire og Dorice, sammen med sin kone Laraine.

Foto: Colorsport/REX

– Skremmende, sier tidligere landslagsspiller og utenlandsproff Erik «Panzer» Hagen om det han hører.

Men aller først: Jeff Astle. En historie om demens og fotball må nesten starte med han og hans skjebne.

54 år gammel merket Astle og de nærmeste rundt ham symptomene på en hjerneskade. Den tidligere fotballspilleren ble ikke gammel. 59 år gammel døde Astle av hjernesykdommen CTE.

CTE er en svært sjelden sykdom som har vært mest vanlig hos boksere og NFL-spillere (amerikansk fotball). Sykdommen leder til sinne, depresjon, hukommelsestap og til slutt alvorlig demens. Sykdommen kan også kun diagnostiseres ved obduksjon.

Astle blir omtalt som en legende av dem som følger klubben West Bromwich.

Han spilte totalt 361 kamper for klubben i perioden 1964 til 1974 før han etter hvert la opp på slutten av 70-tallet. Angrepsspilleren fikk tilnavnet «The King» da han var på toppen av sin karriere for en kompromissløs og uredd spillestil.

Etter at sykdommen slo til, var den tidligere hardhausen ikke i stand til å ta vare på seg selv. Minnene om fotballkarrieren og de rundt ham forsvant raskt.

Tunge skinnfotballer mot hodet hans hadde bidratt til hjerneskaden, konkluderte rettsmedisineren.

Datteren Dawn var naturlig nok i sjokk.

– Hvis det er fotballen som har gjort dette mot deg, pappa, så lover jeg deg at jeg skal sørge for at hele verden får vite det, har hun senere fortalt i boken «State of Play».

Den tragiske skjebnen til Astle gjorde sterkt inntrykk på mange i Storbritannia.

Men til tross for kritikk - lite ble gjort fra Det engelske fotballforbundets (FA) og proffspillernes fagforening Professional Footballers’ Association (PFA) sin side for å finne ut om dette kunne gjelde flere spillere.

Før nå.

Alan Shearer

ENGASJERTE SEG: Alan Shearer i en hodeduell fra tiden som Newcastle-spiller.

Foto: Jon Super / AP

Skjebnen til VM-helter opprørte folk

Men før vi kommer så langt, må vi gjøre et lite hopp til 2016.

Den britiske avisen The Telegraph fulgte opp skjebnen til Astle og publiserte flere nye saker om demensfaren for fotballspillere.

En av dem som gjorde sterkest inntrykk på folk var at tre av de åtte gjenlevende spillerne på Englands sagnomsuste VM-lag fra 1966, Ray Wilson, Martin Peters og Nobby Stiles, hadde fått den fryktede diagnosen Alzheimers mens de var i 60-åra (Wilson døde i 2018, red.anm.).

Leeds-legende og VM-helt Jack Charlton hadde i tillegg fått problemer med hukommelsen.

Skjebnen til de populære VM-heltene engasjerte og opprørte leserne. Ikke minst andre fotballspillere.

Alan Shearer, med til sammen 559 kamper og 283 scoringer bak seg i den britiske serien, hadde vært i en del hodedueller. Han engasjerte seg nå i demensforskningen.

– Jeg er bekymret for at jeg kan utvikle demens. Det er definitivt noe som plager meg, at jeg kanskje ikke har en fremtid på grunn av fotball, sier fotballprofilen.

I BBC-dokumentaren «Alan Shearer: Dementia, Football and Me» ble han derfor MR-undersøkt for å se om fotballkarrieren hadde påvirket hjernen hans.

Shearers hjerne viste ingen tegn til å være skadet, men den tidligere fotballstjernen var og er sterkt kritisk til innsatsen til britiske myndigheter på dette området.

– Det er ikke forsket nok på dette. Myndighetene har vært veldig tilbakeholdne når det gjelder å finne svar. Det er blitt feid under teppet, og det er ikke bra nok. Fotballen må ta seg av eldre spillere med demens i stedet for at de blir sendt på skraphaugen.

Erik "Panzer" Hagen

SKREMT: Tidligere landslagsspiller og utenlandsproff, Erik «Panzer» Hagen, var ofte innblandet i dueller.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Omfattende undersøkelse

Han er ikke alene om å komme med lignende kritikk. Men i 2019, 17 år etter Astles død, kommer universitetet i Glasgow med en omfattende studie om demens og fotballspillere.

Studien har undersøkt dødsårsaken til 7676 profesjonelle fotballspillere fra Skottland (menn) født mellom 1900 og 1976, og sammenlignet dem med helseopplysninger fra personer utenfor fotballbanen.

Resultatene er på mange måter oppløftende: Den viser at fotballspillere i mindre grad dør av hjerte- og karsykdommer enn den generelle delen av befolkningen, og de dør også i mindre grad av lungekreft.

Men, basert på funnene i undersøkelsen, konkluderer forskerne også med at profesjonelle fotballspillere har tre og en halv så stor sjanse for demens og nevrodegenerative sykdommer enn andre deler av befolkningen.

Nevrodegenerative sykdommer kan være alvorlige lidelser som Alzheimers sykdom og også Parkinsons sykdom.

Det har vært utført lignende forskning på området tidligere, men aldri så omfattende som Glasgow-studien.

I 2017 undersøkte blant annet forskere fra universitetet i London og universitetet i Cardiff hjernene til fem tidligere profesjonelle fotballspillere og én amatørspiller. Samtlige utviklet demens i 60-årsalderen.

I 17 år har familien til Jeff Astle presset forbund og myndigheter til å lage en slik studie.

– Vi visste at far ikke kunne være den eneste, og ønsket bare at det spørsmålet ble besvart, sa Astles datter, Dawn, til BBC etter at forskningsrapporten nylig ble offentliggjort.

– Det blir ingen feiring. Vi får ikke pappaen vår tilbake og det vil ikke gi andre deres pappaer eller ektemenn tilbake.

Hun forteller at hun er blitt kontaktet av over 400 familier som har lignende historier som Dawn-familien å fortelle.

– Vi ville bare at fotballen brydde seg nok til å finne ut av omfanget av problemet, forteller hun.

– Skremmende

Den tidligere landslagsspilleren Erik «Panzer» Hagen har vært innblandet i flere dueller enn de fleste. I sin tid som Vålerenga-spiller fikk han med seg over 100 kamper, og han var også tre år i russiske Zenit.

Han er skremt over tallene i undersøkelsen.

– Min første tanke er at dette er skremmende. Jeg vet jo selv at min rolle på fotballbanen var mye kriging og slåssing. Jeg var en sånn fotballspiller som ofte var innblandet i dueller, og jeg har fått mange slag og smeller i hodet, forteller han.

Hagen kan ikke huske at det noen gang har vært snakket om å beskytte hodet i løpet av hans karriere.

– Det har aldri vært fokus på det, uansett hvor jeg har spilt. Jeg har aldri vært borti at dette har vært et tema i de klubbene jeg har spilt for.

– Samtidig skjønner jeg ikke hvordan man skal beskytte seg. Fotball er en kontaktsport. Det er skremmende å tenke på at man er i den gruppa, men jeg skjønner ikke hvordan man skal få det til, sier han.

Stian Bahr Sandmo

FORSKER PÅ HODESKADER: Stian Bahr Sandmo ved NIH.

Foto: NIH

– Vet ikke hva som skjer i hjernen

Stian Bahr Sandmo, som er lege og forsker ved Norges idrettshøgskole, forsker på eventuelle skadevirkninger på hjernen som følge av nikking i fotball. I Norge har fokus foreløpig ikke vært på demens og fotball.

Det kan resultatene fra Glasgow endre på.

– Studien i Skottland bekrefter at dette er noe vi er nødt å se nærmere på, sier Sandmo.

Studien har altså funnet en sammenheng mellom demens og det å være profesjonell fotballspiller, men den sier ingen ting om årsakene til den høyere forekomsten av demens.

– Det studien sier noe om, er effekten av å være profesjonell fotballspiller.

Sandmo forteller at forskere foreløpig ikke vet hva som skjer med en menneskehjerne når man nikker en fotball.

– I den kraftigste enden av spekteret har vi alvorlige hjerneskader som følge av for eksempel trafikkulykker og den type skader.

– Så er spørsmålet hva som skjer i den lettere graden av spekteret, som for eksempel nikking i fotball. Svaret er at vi ikke vet hva som skjer i hjernen når man nikker en fotball. Frykten er at det kan være med på å sette i gang betennelsesreaksjoner som på sikt kan føre til det man kaller nevrodegenerasjon, forteller Sandmo.

Nevrodegenerasjon innebærer at man mister celler i sentralnervesystemet. Noe som igjen leder til sykdommer som for eksempel demens, Parkinsons sykdom og Multippel Sklerose (MS).

Gjør ikke noe - foreløpig

I enkelte land snakkes det nå om tiltak etter at resultatene av undersøkelsen ble offentliggjort.

I Skottland vurderer Det skotske fotballforbundet en aldersgrense på 12 år på heading av ballen.

USA innførte et headeforbud allerede i 2014 for å minimere faren for hjerneskader.

Også UEFA-president Aleksander Ceferin har tidligere uttalt seg positiv til å innføre restriksjoner på headinger i ungdomskamper.

Stian Bahr Sandmo er likevel ikke sikker på at slike restriksjoner har noe for seg.

– Det er ikke noen vitenskapelige holdepunkter per i dag for at et sånt påbud vil ha en effekt. Det kommer i så fall an på hvilke tiltak man vurderer. I USA har man innført et nikkeforbud opp til 10 år, pluss at man har restriksjoner opp til 13 år, uten at de har evaluert virkningen av det tiltaket. Det er ingen som har sett på den beskyttende virkningen eller om det kan gjøre vondt verre. Men vi har gjort studier i Norge som viser at barn i de yngste aldersgruppene nikker veldig lite, sier Sandmo.

Jeff Astle

POPULÆR SPILLER: Jeff Astle ble kalt «The King» blant supporterne til West Bromwich.

Foto: Robert Rider / AP

– Kommer 15 år for sent

I England er uansett flere utålmodige etter 17 år uten tiltak fra verken FA eller PFA.

Den tidligere Norwich-spilleren Chris Sutton har selv en far, den tidligere fotballspilleren Mike Sutton, som lider av demens. Han har vært kritisk til spillerforeningen PFA i flere år og er ikke blitt mindre kritisk etter at undersøkelsen fra Glasgow ble offentliggjort.

– Bekreftelsen på at det er en sammenheng mellom fotball og demens gir meg ingen tilfredsstillelse. Det gjør meg sint, skriver fotballprofilen i sin spalte i avisen Daily Mail.

Han mener at forskningen ble satt i gang 15 år for sent, og sier at studien burde ha blitt bestilt og igangsatt allerede i kjølvannet av Astles død i 2002.

– Jeg er sint på vegne av min far Mike og andre fotballspillere som dør på den verste og mest ydmykende måten. Sint med tanke på de framtidige generasjonene som også vil lide, fordi denne studien kommer 15 år for sent, fortsetter Sutton.

– Noe forskning startet i 2002, men det lå i dvale i årevis. Ingenting ble gjort.

FA-sjef Marc Bullingham vil likevel ikke love umiddelbare endringer i fotballen - til tross for funnene i undersøkelsen fra Glasgow.

Det engelske fotballforbundet, som har støttet Glasgow-forskningen økonomisk, vil først nedsette en egen arbeidsgruppe som skal jobbe videre med resultatene i undersøkelsen.

Et av usikkerhetsmomentene er nemlig om demensfunnene skyldes hjernerystelser, nikking av ballen - eller om det kan være andre årsaker.

– Velkjent

I Norge kjenner man foreløpig ikke til lignende tilfeller som Jeff Astle.

Men den tidligere landslagsprofilen og Rosenborgspilleren Gøran Sørloth har vært en av dem som har vært åpen om sin hodeskade etter at han la opp som spiller.

– At norske idrettsutøvere kan slite med senskader etter gjentatte og alvorlige hjernerystelser er velkjent. Noen sliter for eksempel med langvarig hodepine. Slike tilfeller finnes det flere av, også i mediene, sier Sandmo.

Rundt 80.000 personer er rammet av demens i Norge, ifølge et anslag fra Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse.

Cirka 60 prosent av disse er Alzheimer-pasienter.

Sportsnyheter

Norge

Hegerberg med emosjonell pride-feiring: – Handler om å stå sammen og vise kjærlighet

Ada Hegerberg (26) løftet det regnbuefargede kapteinsbindet mot himmelen etter 1-0-scoringen på Ullevaal.

Siste nytt

 • Solberg fall fire plassar siste dagen

  Oliver Solberg fekk det tøft på siste dag av Safari Rally Kenya i Nairobi søndag og enda til slutt på 10.-plass, fire plassar ned frå dagen før.

  Solberg klatra opp til 6.-plass etter gårsdagens fartsprøver, og låg 12.19 minutt bak leiaren, finske Kalle Rovanperä.

  På den siste dagen av Rally Kenya hadde Solberg tidvis store problem. Han sleit med ei rekke tidsstraffer, og hadde også problem med bilen i løpet av dei seks siste fartsprøvene.

  Rovanperä vann føre britiske Elfyn Evans og Takamoto Katsuta frå Japan. Solberg enda til slutt 37 minutt bak finnen.

  Safari Rally Kenya er den sjette av totalt 13 rundar i verdsmeisterskapen i rally.

  Oliver Solberg
  Foto: TONY KARUMBA / AFP
 • Djokovic nektar framleis å vaksinere seg

  USA krev vaksinepass for å kome inn i landet. Novak Djokovic vil framleis ikkje ta vaksine og er villig til å ofre US Open om ikkje kravet blir fjerna.

  Serbaren har vunne 20 Grand Slam-titlar og startar jakta på Rafael Nadals rekord på 22, når Wimbledon startar måndag. Djokovic møter Soonwoo Kwon frå Sør-Korea i første runde.

  Men Wimbledon kan bli årets siste store turnering for verdstrearen.

  – Det er ikkje så mykje eg kan gjere lenger. Det er opp til den amerikanske regjeringa å velje om dei vil ta inn dei uvaksinerte eller ikkje. Slik det skjer ut i dag, er eg ikkje velkomen i USA, seier Djokovic til Eurosport.

  US Open startar 29. august.

  Tidlegare i år hamna han i kontroversar då han skulle forsvare Australian Open-tittelen. Det enda med at han ikkje fekk delta.

  I England er det ikkje nødvendig med vaksinepass, og serbaren kan dermed spele i Wimbledon.

  Novak Djokovic
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Iuel og Lillefosse fikk kongepokalen

  Amalie Iuels mesterskapsrekord på 400 meter hekk sørget for at Tjalve-løperen kan ta med seg kongepokalen hjem fra Stjørdal.

  Hun vant på tiden 55,03. Hun senket dermed rekorden sin fra 2019 (56,08) med over ett sekund.

  – Den er fin altså, det er ordentlig stas. Det er det gjeveste du kan vinne under et NM. Det føles veldig godt, sier Iuel til NRK.

  Pål Haugen Lillefosse fikk herrenes kongepokal. Han vant lørdagens stavkonkurranse med norsk rekord, 5,86 meter.

  – Det er stort altså. Det er noe av det gjeveste jeg kan oppnå. Jeg hadde ikke forventet det i det hele tatt, sier Lillefosse til NRK på telefon.

  – Jeg bestilte fly i dag tidlig fordi jeg ikke trodde det skulle være mulig å få den. Ekstra gøy å kunne overraske seg selv, sier bergenser.

  NM friidrett Stjørdal
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste