NRK Meny
Normal

Færøysk landslagsspiller: – Kunne slått Norge nå

Norge er desidert dårligst i Skandinavia til å spille fotball. Og nå er lilleputt Færøyene bare sju plasser bak på FIFA-rankingen.

FBL-EURO-2016-FAR-GRE

TAR IGJEN NORGE? Det færøyske fotballandslaget har klatret 96 plasser på FIFA-rankingen på to år. Her feirer de sin andre seier over Hellas i EM-kvalifiseringen.

Foto: - / Afp

– Jeg tipper det ville blitt en tett og spennende kamp om vi tok imot Norge på Færøyene nå, sier Norge-proff Kaj Leo I Bartalsstovu (24) til NRK.

Færøyingen spiller til daglig fotball i førstedivisjons-klubben Levanger. Men han er også en del av det færøyske landslaget, som nettopp har gjort et kjempebyks på FIFA-rankingen.

Saken fortsetter under grafen:

Norge-Færøyene-graf

Slik har Færøyenes utvikling på FIFA-rankingen vært siden 1993. Norge har i stor grad gått motsatt vei.

Foto: Håkon Jacobsen

Nærmer seg Norge

For mens Norge faller tre nye plasser (67. plass), og ligger mer enn dobbelt så langt nede på lista som både Island (23. plass), Danmark (24. plass) og Sverige (33. plass), er det bare sju plasser ned til lilleputt Færøyene (74. plass) - landet med fattige 49.000 innbyggere. To seiere mot Hellas (europamestere i 2004) den siste tiden har bidratt til det.

– Det har aldri vært så tett før. Det er artig for meg å kunne skryte av det her i Norge, fortsetter Bartalsstovu med et smil.

– Vi har vært kjempegode. Dette var en kjempesensasjon på Færøyene - kanskje det største som har skjedd i færøysk fotball, erkjenner han.

Klatret 96 plasser på to år

Per-Mathias Høgmo

FALLER PÅ RANKINGEN: Per-Mathias Høgmo og Norge.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

I 2007 var landet som består av 18 små øyer rangert som det 194. beste fotballandet i verden. For to år siden var de nummer 170 på FIFA-rankingen, før de i fjor klatre 66 plasser (104. plass). Nå har lilleputtnasjonen kjempet seg ytterligere oppover, til en imponerende 74. plass.

Samtidig ligger Norge på nøyaktig samme plass som for ett år siden.

– Hva mener du Norge kan lære av færøysk fotball?

– Å gi jernet 120 prosent og få blod på trøya. Det færøyske DNAet er sterkere nå enn noensinne, sier Bartalsstovu engasjert.

– Hva har det seg at Færøyene plutselig har gjort et slikt byks?

– I tillegg til DNAet vårt har vi fått noen gode fotballspillere utlandet - i FC Köbenhavn og i Danmark.

– Norge er et bedre lag, og spillerne er nok i gjennomsnitt bedre - ingen tvil. Men om vi spilte en kamp nå, med vår selvtillit og formen til Norge ville det blitt tett.

– Jeg tipper vi ville vunnet 2-1, der jeg kommer inn og scorer det andre målet, ler Kaj Leo I Bartalsstovu.

Siste nytt

 • Zuccas nye sjef klar

  51 år gamle David Quinn er ansatt som ny trener for Mats Zuccarellos NHL-klubb New York Rangers. Quinn kommer fra trenerjobben til Boston University. Quinn erstatter Alain Vigneault. Han fikk sparken bare timer etter at New York Rangers ikke tok seg til NHL-sluttspillet for første gang siden 2010.

  Mats Zuccarello Aasen
  Foto: Elsa / Getty Images
 • Ancelotti blir Napoli-trener

  Carlo Ancelotti (58) har skrevet under en treårskontrakt som trener for serie A-klubben Napoli. Ancelotti fikk sparken i Bayern München sist høst. Han erstatter Maurizio Sarri som ledet Napoli til andreplass bak Juventus. Sarri skal være aktuell som ny trener i både Chelsea og Zenit St. Petersburg.

  SOCCER-ITALY-NAP/
  Foto: Charles Platiau / Reuters
 • Viviani med sin fjerde seier

  Elia Viviani tok sin fjerde etappeseier under Giro d'Italia onsdag. Han er dermed den første italieneren på fire år til å vinne fire etapper i én og samme utgave av Giro d'Italia.

  Alle sammenlagtfavorittene kom seg helskinnet til mål, og Simon Yates er fortsatt mannen som innehar den rosa ledertrøya etter den 17. etappen over 155 kilometer fra Riva del Garda til Iseo.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk