NRK Meny

Færøysk landslagsspiller: – Kunne slått Norge nå

Norge er desidert dårligst i Skandinavia til å spille fotball. Og nå er lilleputt Færøyene bare sju plasser bak på FIFA-rankingen.

FBL-EURO-2016-FAR-GRE

TAR IGJEN NORGE? Det færøyske fotballandslaget har klatret 96 plasser på FIFA-rankingen på to år. Her feirer de sin andre seier over Hellas i EM-kvalifiseringen.

Foto: - / Afp

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

– Jeg tipper det ville blitt en tett og spennende kamp om vi tok imot Norge på Færøyene nå, sier Norge-proff Kaj Leo I Bartalsstovu (24) til NRK.

Færøyingen spiller til daglig fotball i førstedivisjons-klubben Levanger. Men han er også en del av det færøyske landslaget, som nettopp har gjort et kjempebyks på FIFA-rankingen.

Saken fortsetter under grafen:

Norge-Færøyene-graf

Slik har Færøyenes utvikling på FIFA-rankingen vært siden 1993. Norge har i stor grad gått motsatt vei.

Foto: Håkon Jacobsen

Nærmer seg Norge

For mens Norge faller tre nye plasser (67. plass), og ligger mer enn dobbelt så langt nede på lista som både Island (23. plass), Danmark (24. plass) og Sverige (33. plass), er det bare sju plasser ned til lilleputt Færøyene (74. plass) - landet med fattige 49.000 innbyggere. To seiere mot Hellas (europamestere i 2004) den siste tiden har bidratt til det.

– Det har aldri vært så tett før. Det er artig for meg å kunne skryte av det her i Norge, fortsetter Bartalsstovu med et smil.

– Vi har vært kjempegode. Dette var en kjempesensasjon på Færøyene - kanskje det største som har skjedd i færøysk fotball, erkjenner han.

Klatret 96 plasser på to år

Per-Mathias Høgmo

FALLER PÅ RANKINGEN: Per-Mathias Høgmo og Norge.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

I 2007 var landet som består av 18 små øyer rangert som det 194. beste fotballandet i verden. For to år siden var de nummer 170 på FIFA-rankingen, før de i fjor klatre 66 plasser (104. plass). Nå har lilleputtnasjonen kjempet seg ytterligere oppover, til en imponerende 74. plass.

Samtidig ligger Norge på nøyaktig samme plass som for ett år siden.

– Hva mener du Norge kan lære av færøysk fotball?

– Å gi jernet 120 prosent og få blod på trøya. Det færøyske DNAet er sterkere nå enn noensinne, sier Bartalsstovu engasjert.

– Hva har det seg at Færøyene plutselig har gjort et slikt byks?

– I tillegg til DNAet vårt har vi fått noen gode fotballspillere utlandet - i FC Köbenhavn og i Danmark.

– Norge er et bedre lag, og spillerne er nok i gjennomsnitt bedre - ingen tvil. Men om vi spilte en kamp nå, med vår selvtillit og formen til Norge ville det blitt tett.

– Jeg tipper vi ville vunnet 2-1, der jeg kommer inn og scorer det andre målet, ler Kaj Leo I Bartalsstovu.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Stabæk - LSK Kvinner
Toppserien: Stabæk - LSK
Toppserien: Stabæk - LSK