Hopp til innhold

Et TV-spill fra 1999 har gjort Rune (46) til en legende i OL

Har du hørt om Rune Glifberg? Den danske 46-åringen er en legende på fire hjul og OL-deltakelsen har satt fyr på brett-miljøet i hele verden.

Skateboarding - Men's Park - Preliminary Round

SMIL: Rune Glifberg fotografert under park-konkurransen i OL.

Foto: Mike Blake / Reuters

– For meg er det en kjempeopplevelse, noe jeg tar med meg fra min lange reise, sier Rune Glifberg til NRK.

Den danske rullebrettlegenden og møter NRK i den danske OL-uniformen. På hodet er en «bøttehatt» i danske farger.

I miljøet omtales han som en rullende legende. Flere spør hvordan det er mulig at han fortsatt holder på. Han er den eldste debutanten i Tokyo-OL.

– Jeg er bare utrolig stolt over å ha kvalifisert meg blant de unge talentene, forteller 46-åringen med et smil under hatten.

I park-konkurransen i OL endte han nest sist i kvalifiseringen. Han ble nummer 19 av 20 utøvere, og kun de åtte beste tok seg til finalen.

Likevel var det mannen fra København som fikk de fleste til å sperre opp øynene.

Tokyo Olympics Skateboarding

I LUFTA: Glifberg endte nest sist i kvalifiseringen.

Foto: Ben Curtis / AP

TV-spillet som gjorde ham udødelig

Rune Glifberg fikk sitt første rullebrett som elleveåring, og de neste 35 årene har vært et dansk eventyr på fire hjul.

Hjemme i Danmark var det ikke mulig å leve av sporten, og da han flyttet til USA kom han raskt i kontakt med flere av de største profilene i sporten.

En av dem var Tony Hawk, tidenes rullebrett-legende. I 1999 ga han ut TV-spillet «Tony Hawks Pro Skater», med Glifbergs navn på omslaget.

TOny Hawk

TV-SPILL: 29. september 1999 ble spillet gitt ut.

Foto: ACTIVISION

Glifberg er en av karakterene i spillet. Å rulle rundt i gatene og utføre spinnville triks med rullebrett har vært med på å gjøre ham til verdensstjerne.

– Det er fantastisk å bli udødeliggjort i et dataspill på den måten. Jeg blir stoppet nesten hver dag. Folk skriver til meg på Instagram og alt mulig. Det er jo bare veldig gøy, sier Glifberg til NRK.

På den måten har det danske brett-unikumet fra København blitt et navn over hele kloden.

– Det er et legendarisk spill og har inspirert mange. Mitt navn er også kommet ut i stuene til alle mennesker som ikke står på rullebrett, sier Glifberg.

Hvis du søker på «Glifberg» på Google eller sosiale medier er det et hav av reaksjoner på 46-åringens OL-debut. Mange lurer på hvordan det er mulig at TV-spill-legenden på 46 år er med i OL.

Journalist Scott Rodd om Glifberg

LEGENDE: Journalisten Scott Rodd er én av svært mange som er engasjert i Glifbergs OL-debut.

Foto: TWITTER

– Han har vunnet mange konkurranser de siste 30 årene som ikke er nevnt i media. Det er tragikomisk, så det er helt på sin plass at han nå får anerkjennelse for alt han har oppnådd, sier Thomas Kring, som er både ekspert på rullebrett og Glifbergs kamerat.

Det dristige valget

Tidlig i karrieren klarte han seg utmerket i et univers dominert av amerikanere. På 90-tallet klatret til førsteplass på verdensrankingen, tok VM- og EM-gull og håvet inn millioner på sponsoravtaler.

Etter hvert steg også interessen i hjemlandet, barn flokket seg rundt ham da han var på snarvisitt i en av landets rullebrettramper.

Men å si at det tok av, er å overdrive.

– Da jeg flyttet til USA døde sporten i Europa. For å selge brett og ha et firma var det ikke en sjanse. For å holde hodet over vannet måtte vi bare flytte. Selv Tony Hawk investerte i det og hjalp til med å flytte til USA, sier Glifberg til Danmarks Radio.

I OL konkurrerte han mot langt yngre konkurrenter. 22-åringen Yuto Horigome tok det første OL-gullet i rullebrett-historien. Nyjah Houston (26 år) er den kanskje aller største stjerna. 12-åringen Kokona Hiraki (Japan), Sky Brown (13, Storbritannia) og Misugu Okamoto (15, Japan) deltok i kvinneklassen.

– De har sikkert mange av dem som er blitt inspirert av meg i deres tidligere år. Det er en fet opplevelse, jeg elsker å se de unge skate. Jeg blir selv inspirert av dem og deres måte å gjøre tingene på.

Tokyo Olympics Skateboarding African Wheels

TEST: Rune Gilfberg har allerede hatt flere treninger på OL-arenaen.

Foto: Ben Curtis / AP

Siste nytt

  • Ny nordmann i Jumbo-Visma

    Jonas Kind Høydahl (17) blir den femte nordmannen i sykkelprofflaget Jumbo-Visma. Han er sønn av den tidligere terrengsyklisten Rune Høydahl.

    Rune Høydahl vant i sin tid flere verdenscupseirer og vant også Birkebeinerrittet sju ganger. Han var i åtte sesonger en del av det nederlandske laget Giant.

    Sønnen Jonas skal være en del av Jumbo Vismas utviklingslag, skriver Eurosport. Den nederlandske proffklubben er en av de aller største i sykkelsporten.

    – I starten visste jeg ikke om at de hadde tatt kontakt med pappa engang. Det var først én måned før jeg skulle ned på en samling med laget at jeg fikk vite at Jumbo-Visma var interessert. Det kom litt som en overraskelse, sier Jonas Kind Høydahl til Discovery.

    Også Jonas Kind Høøydahl har hovedsakelig bakgrunn som terrengsyklist, men fra den kommende sesongen blir det landeveien som teller.

    Tobias Foss, Johannes Staune-Mittet, Per Strand Hagenes og Jørgen Nordhagen er også en av satsingen til Jumbo-Visma.

    Syklist Rune Høydahl i Team Etto Høydah
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • NM i super-G er avlyst

    Krevende snøforhold gjorde at juryen i NM i alpint så seg tvunget til å avlyse fredagens super-G-renn i Trysil.

    Dermed ble NM-rennene avlyst for tredje dag på rad. Det var heller ikke mulig å gjennomføre utforrennene verken onsdag eller torsdag.

    Begge kjønn skulle ha kjørt renn, men slik blir det ikke.

    Onsdag var det i hovedsak tåken som ødela. Både torsdag og fredag var det mildvær kombinert med nysnø som gjorde at rennene ikke kunne arrangeres.

    Etter planen går lørdagens storslalåm og søndagens slalåm som planlagt. Det er meldt minusgrader til helgen, noe som øker sjansene for at rennene går som planlagt. Begge rennene skal sendes på NRK.

    FIS World Cup utfor kvinner
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Messi scoret sitt mål nummer 800

    Lionel Messi og resten av det argentinske landslaget var for første gang tilbake i hjemlandet for å spille fotballkamp igjen etter VM-triumfen i fjor.

    Mer enn 1,5 millioner mennesker hadde forsøkt å få billett til kampen.

    Panama var motstander, og det ble en historisk aften for Messi. Etter 78 minutter skjøt han et frispark så nære krysset som mulig, men ballen traff metallet. På returen dukket Thiago Almada opp og satte inn 1-0.

    Kun to minutter senere lyktes det skikkelig for Messi. Igjen var det på frispark, men denne gangen gikk den i en vakker bue over muren og inn i nettet.

    – Jeg har alltid drømt om dette øyeblikket, å få feire sammen med dere i mitt eget hjemland. Det er det beste som finnes, sa Messi.

    Det var Messis mål nummer 800 i karrieren.

    Det argentinske laget ble hyllet med fyrverkeri og allsang på tribunen før kampen, og spillerne stod ute på matta med tårer i øynene.

    – Jeg er evig takknemlig for denne spillegruppen. Fotballen er deres, den tilhører alle dem som bar trøyen i VM, sa landslagstreneren Lionel Scaloni.

    APTOPIX Argentina Panama Soccer
    Foto: Gustavo Garello / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste