Hopp til innhold

Et TV-spill fra 1999 har gjort Rune (46) til en legende i OL

Har du hørt om Rune Glifberg? Den danske 46-åringen er en legende på fire hjul og OL-deltakelsen har satt fyr på brett-miljøet i hele verden.

Skateboarding - Men's Park - Preliminary Round

SMIL: Rune Glifberg fotografert under park-konkurransen i OL.

Foto: Mike Blake / Reuters

– For meg er det en kjempeopplevelse, noe jeg tar med meg fra min lange reise, sier Rune Glifberg til NRK.

Den danske rullebrettlegenden og møter NRK i den danske OL-uniformen. På hodet er en «bøttehatt» i danske farger.

I miljøet omtales han som en rullende legende. Flere spør hvordan det er mulig at han fortsatt holder på. Han er den eldste debutanten i Tokyo-OL.

– Jeg er bare utrolig stolt over å ha kvalifisert meg blant de unge talentene, forteller 46-åringen med et smil under hatten.

I park-konkurransen i OL endte han nest sist i kvalifiseringen. Han ble nummer 19 av 20 utøvere, og kun de åtte beste tok seg til finalen.

Likevel var det mannen fra København som fikk de fleste til å sperre opp øynene.

Tokyo Olympics Skateboarding

I LUFTA: Glifberg endte nest sist i kvalifiseringen.

Foto: Ben Curtis / AP

TV-spillet som gjorde ham udødelig

Rune Glifberg fikk sitt første rullebrett som elleveåring, og de neste 35 årene har vært et dansk eventyr på fire hjul.

Hjemme i Danmark var det ikke mulig å leve av sporten, og da han flyttet til USA kom han raskt i kontakt med flere av de største profilene i sporten.

En av dem var Tony Hawk, tidenes rullebrett-legende. I 1999 ga han ut TV-spillet «Tony Hawks Pro Skater», med Glifbergs navn på omslaget.

TOny Hawk

TV-SPILL: 29. september 1999 ble spillet gitt ut.

Foto: ACTIVISION

Glifberg er en av karakterene i spillet. Å rulle rundt i gatene og utføre spinnville triks med rullebrett har vært med på å gjøre ham til verdensstjerne.

– Det er fantastisk å bli udødeliggjort i et dataspill på den måten. Jeg blir stoppet nesten hver dag. Folk skriver til meg på Instagram og alt mulig. Det er jo bare veldig gøy, sier Glifberg til NRK.

På den måten har det danske brett-unikumet fra København blitt et navn over hele kloden.

– Det er et legendarisk spill og har inspirert mange. Mitt navn er også kommet ut i stuene til alle mennesker som ikke står på rullebrett, sier Glifberg.

Hvis du søker på «Glifberg» på Google eller sosiale medier er det et hav av reaksjoner på 46-åringens OL-debut. Mange lurer på hvordan det er mulig at TV-spill-legenden på 46 år er med i OL.

Journalist Scott Rodd om Glifberg

LEGENDE: Journalisten Scott Rodd er én av svært mange som er engasjert i Glifbergs OL-debut.

Foto: TWITTER

– Han har vunnet mange konkurranser de siste 30 årene som ikke er nevnt i media. Det er tragikomisk, så det er helt på sin plass at han nå får anerkjennelse for alt han har oppnådd, sier Thomas Kring, som er både ekspert på rullebrett og Glifbergs kamerat.

Det dristige valget

Tidlig i karrieren klarte han seg utmerket i et univers dominert av amerikanere. På 90-tallet klatret til førsteplass på verdensrankingen, tok VM- og EM-gull og håvet inn millioner på sponsoravtaler.

Etter hvert steg også interessen i hjemlandet, barn flokket seg rundt ham da han var på snarvisitt i en av landets rullebrettramper.

Men å si at det tok av, er å overdrive.

– Da jeg flyttet til USA døde sporten i Europa. For å selge brett og ha et firma var det ikke en sjanse. For å holde hodet over vannet måtte vi bare flytte. Selv Tony Hawk investerte i det og hjalp til med å flytte til USA, sier Glifberg til Danmarks Radio.

I OL konkurrerte han mot langt yngre konkurrenter. 22-åringen Yuto Horigome tok det første OL-gullet i rullebrett-historien. Nyjah Houston (26 år) er den kanskje aller største stjerna. 12-åringen Kokona Hiraki (Japan), Sky Brown (13, Storbritannia) og Misugu Okamoto (15, Japan) deltok i kvinneklassen.

– De har sikkert mange av dem som er blitt inspirert av meg i deres tidligere år. Det er en fet opplevelse, jeg elsker å se de unge skate. Jeg blir selv inspirert av dem og deres måte å gjøre tingene på.

Tokyo Olympics Skateboarding African Wheels

TEST: Rune Gilfberg har allerede hatt flere treninger på OL-arenaen.

Foto: Ben Curtis / AP

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal