Et TV-spill fra 1999 har gjort Rune (46) til en legende i OL

Har du hørt om Rune Glifberg? Den danske 46-åringen er en legende på fire hjul og OL-deltakelsen har satt fyr på brett-miljøet i hele verden.

Skateboarding - Men's Park - Preliminary Round

SMIL: Rune Glifberg fotografert under park-konkurransen i OL.

Foto: Mike Blake / Reuters

– For meg er det en kjempeopplevelse, noe jeg tar med meg fra min lange reise, sier Rune Glifberg til NRK.

Den danske rullebrettlegenden og møter NRK i den danske OL-uniformen. På hodet er en «bøttehatt» i danske farger.

I miljøet omtales han som en rullende legende. Flere spør hvordan det er mulig at han fortsatt holder på. Han er den eldste debutanten i Tokyo-OL.

– Jeg er bare utrolig stolt over å ha kvalifisert meg blant de unge talentene, forteller 46-åringen med et smil under hatten.

I park-konkurransen i OL endte han nest sist i kvalifiseringen. Han ble nummer 19 av 20 utøvere, og kun de åtte beste tok seg til finalen.

Likevel var det mannen fra København som fikk de fleste til å sperre opp øynene.

Tokyo Olympics Skateboarding

I LUFTA: Glifberg endte nest sist i kvalifiseringen.

Foto: Ben Curtis / AP

TV-spillet som gjorde ham udødelig

Rune Glifberg fikk sitt første rullebrett som elleveåring, og de neste 35 årene har vært et dansk eventyr på fire hjul.

Hjemme i Danmark var det ikke mulig å leve av sporten, og da han flyttet til USA kom han raskt i kontakt med flere av de største profilene i sporten.

En av dem var Tony Hawk, tidenes rullebrett-legende. I 1999 ga han ut TV-spillet «Tony Hawks Pro Skater», med Glifbergs navn på omslaget.

TOny Hawk

TV-SPILL: 29. september 1999 ble spillet gitt ut.

Foto: ACTIVISION

Glifberg er en av karakterene i spillet. Å rulle rundt i gatene og utføre spinnville triks med rullebrett har vært med på å gjøre ham til verdensstjerne.

– Det er fantastisk å bli udødeliggjort i et dataspill på den måten. Jeg blir stoppet nesten hver dag. Folk skriver til meg på Instagram og alt mulig. Det er jo bare veldig gøy, sier Glifberg til NRK.

På den måten har det danske brett-unikumet fra København blitt et navn over hele kloden.

– Det er et legendarisk spill og har inspirert mange. Mitt navn er også kommet ut i stuene til alle mennesker som ikke står på rullebrett, sier Glifberg.

Hvis du søker på «Glifberg» på Google eller sosiale medier er det et hav av reaksjoner på 46-åringens OL-debut. Mange lurer på hvordan det er mulig at TV-spill-legenden på 46 år er med i OL.

Journalist Scott Rodd om Glifberg

LEGENDE: Journalisten Scott Rodd er én av svært mange som er engasjert i Glifbergs OL-debut.

Foto: TWITTER

– Han har vunnet mange konkurranser de siste 30 årene som ikke er nevnt i media. Det er tragikomisk, så det er helt på sin plass at han nå får anerkjennelse for alt han har oppnådd, sier Thomas Kring, som er både ekspert på rullebrett og Glifbergs kamerat.

Det dristige valget

Tidlig i karrieren klarte han seg utmerket i et univers dominert av amerikanere. På 90-tallet klatret til førsteplass på verdensrankingen, tok VM- og EM-gull og håvet inn millioner på sponsoravtaler.

Etter hvert steg også interessen i hjemlandet, barn flokket seg rundt ham da han var på snarvisitt i en av landets rullebrettramper.

Men å si at det tok av, er å overdrive.

– Da jeg flyttet til USA døde sporten i Europa. For å selge brett og ha et firma var det ikke en sjanse. For å holde hodet over vannet måtte vi bare flytte. Selv Tony Hawk investerte i det og hjalp til med å flytte til USA, sier Glifberg til Danmarks Radio.

I OL konkurrerte han mot langt yngre konkurrenter. 22-åringen Yuto Horigome tok det første OL-gullet i rullebrett-historien. Nyjah Houston (26 år) er den kanskje aller største stjerna. 12-åringen Kokona Hiraki (Japan), Sky Brown (13, Storbritannia) og Misugu Okamoto (15, Japan) deltok i kvinneklassen.

– De har sikkert mange av dem som er blitt inspirert av meg i deres tidligere år. Det er en fet opplevelse, jeg elsker å se de unge skate. Jeg blir selv inspirert av dem og deres måte å gjøre tingene på.

Tokyo Olympics Skateboarding African Wheels

TEST: Rune Gilfberg har allerede hatt flere treninger på OL-arenaen.

Foto: Ben Curtis / AP

Siste nytt

 • Everton ute etter straffedrama

  Etter åtte rundar med straffespark var cupbomba eit faktum; QPR slo ut Everton av den engelske ligacupens tredje runde.

  Tom Davies bomma på straffe for Everton og Jimmy Dunne kunne sørge for at OPR er klar for fjerde runde.

  Ved full tid stod det 2–2 mellom laga.

  Også mellom Fulham og Leeds gjekk det til ein dramatisk straffesparkkonkurranse, men etter seks rundar kunne Leeds-fansen sleppe jubelen laus.

  Carabao Cup - Third Round - Queens Park Rangers v Everton
  Foto: Peter Cziborra / Reuters
 • Reserven tok Liverpool vidare

  Liverpool tok seg komfortabelt vidare til den fjerde runden i ligacupen etter at dei slo Norwich 3-0. Takumi Minamino vart kveldens store spelar for gjestane med to mål. Også Divock Origi kunne setje seg på scoringslista. Når Norwich i tillegg bommar på straffe var dei aldri nær ved å utfordre eit reserveprega Liverpool.

  Manchester City tok seg også lett vidare etter at dei slo Wycombe 6-1.

  Carabao Cup - Third Round - Norwich City v Liverpool
  Foto: Paul Childs / Reuters
 • Norge gjere tre endringar i laget

  Sjögren gjer tre endringar frå torsdagens kamp. Forsvarstrearen er uforandret, medan Eikeland og Syrstad Engen, kjem inn for Haavi og Bøe Risa på midtbana. Utland erstattar Sævik på topp.

  Her er laget:

  Cecilie Fiskerstrand – Tuva Hansen, Guro Bergsvand, Maria Thorisdottir – Amalie Eikeland, Ingrid Syrstad Engen, Frida Maanum, Julie Blakstad – Caroline Graham Hansen, Guro Reiten – Lisa-Marie Karlseng Utland

  Fotball VM-kvinner 2019.
  Foto: Terje Bendiksby

Sendeplan

Kl. Program Kanal