Hopp til innhold

Et TV-spill fra 1999 har gjort Rune (46) til en legende i OL

Har du hørt om Rune Glifberg? Den danske 46-åringen er en legende på fire hjul og OL-deltakelsen har satt fyr på brett-miljøet i hele verden.

Skateboarding - Men's Park - Preliminary Round

SMIL: Rune Glifberg fotografert under park-konkurransen i OL.

Foto: Mike Blake / Reuters

– For meg er det en kjempeopplevelse, noe jeg tar med meg fra min lange reise, sier Rune Glifberg til NRK.

Den danske rullebrettlegenden og møter NRK i den danske OL-uniformen. På hodet er en «bøttehatt» i danske farger.

I miljøet omtales han som en rullende legende. Flere spør hvordan det er mulig at han fortsatt holder på. Han er den eldste debutanten i Tokyo-OL.

– Jeg er bare utrolig stolt over å ha kvalifisert meg blant de unge talentene, forteller 46-åringen med et smil under hatten.

I park-konkurransen i OL endte han nest sist i kvalifiseringen. Han ble nummer 19 av 20 utøvere, og kun de åtte beste tok seg til finalen.

Likevel var det mannen fra København som fikk de fleste til å sperre opp øynene.

Tokyo Olympics Skateboarding

I LUFTA: Glifberg endte nest sist i kvalifiseringen.

Foto: Ben Curtis / AP

TV-spillet som gjorde ham udødelig

Rune Glifberg fikk sitt første rullebrett som elleveåring, og de neste 35 årene har vært et dansk eventyr på fire hjul.

Hjemme i Danmark var det ikke mulig å leve av sporten, og da han flyttet til USA kom han raskt i kontakt med flere av de største profilene i sporten.

En av dem var Tony Hawk, tidenes rullebrett-legende. I 1999 ga han ut TV-spillet «Tony Hawks Pro Skater», med Glifbergs navn på omslaget.

TOny Hawk

TV-SPILL: 29. september 1999 ble spillet gitt ut.

Foto: ACTIVISION

Glifberg er en av karakterene i spillet. Å rulle rundt i gatene og utføre spinnville triks med rullebrett har vært med på å gjøre ham til verdensstjerne.

– Det er fantastisk å bli udødeliggjort i et dataspill på den måten. Jeg blir stoppet nesten hver dag. Folk skriver til meg på Instagram og alt mulig. Det er jo bare veldig gøy, sier Glifberg til NRK.

På den måten har det danske brett-unikumet fra København blitt et navn over hele kloden.

– Det er et legendarisk spill og har inspirert mange. Mitt navn er også kommet ut i stuene til alle mennesker som ikke står på rullebrett, sier Glifberg.

Hvis du søker på «Glifberg» på Google eller sosiale medier er det et hav av reaksjoner på 46-åringens OL-debut. Mange lurer på hvordan det er mulig at TV-spill-legenden på 46 år er med i OL.

Journalist Scott Rodd om Glifberg

LEGENDE: Journalisten Scott Rodd er én av svært mange som er engasjert i Glifbergs OL-debut.

Foto: TWITTER

– Han har vunnet mange konkurranser de siste 30 årene som ikke er nevnt i media. Det er tragikomisk, så det er helt på sin plass at han nå får anerkjennelse for alt han har oppnådd, sier Thomas Kring, som er både ekspert på rullebrett og Glifbergs kamerat.

Det dristige valget

Tidlig i karrieren klarte han seg utmerket i et univers dominert av amerikanere. På 90-tallet klatret til førsteplass på verdensrankingen, tok VM- og EM-gull og håvet inn millioner på sponsoravtaler.

Etter hvert steg også interessen i hjemlandet, barn flokket seg rundt ham da han var på snarvisitt i en av landets rullebrettramper.

Men å si at det tok av, er å overdrive.

– Da jeg flyttet til USA døde sporten i Europa. For å selge brett og ha et firma var det ikke en sjanse. For å holde hodet over vannet måtte vi bare flytte. Selv Tony Hawk investerte i det og hjalp til med å flytte til USA, sier Glifberg til Danmarks Radio.

I OL konkurrerte han mot langt yngre konkurrenter. 22-åringen Yuto Horigome tok det første OL-gullet i rullebrett-historien. Nyjah Houston (26 år) er den kanskje aller største stjerna. 12-åringen Kokona Hiraki (Japan), Sky Brown (13, Storbritannia) og Misugu Okamoto (15, Japan) deltok i kvinneklassen.

– De har sikkert mange av dem som er blitt inspirert av meg i deres tidligere år. Det er en fet opplevelse, jeg elsker å se de unge skate. Jeg blir selv inspirert av dem og deres måte å gjøre tingene på.

Tokyo Olympics Skateboarding African Wheels

TEST: Rune Gilfberg har allerede hatt flere treninger på OL-arenaen.

Foto: Ben Curtis / AP

Siste nytt

 • Nadal gjorde kort prosess i etterlengtet comeback – feide Cobolli av grusen

  Rafael Nadal imponerte da han endelig var tilbake på tennisbanen igjen. 37-åringen feide Flavio Cobolli av grusen i Barcelona Open.

  Nadal vant 6-2, 6-3 over den 62.-rangerte italieneren. Dermed tok han seg videre til kamp mot Alex de Minaur i neste runde. Nadal har vunnet turneringen 12 ganger.

  Det var gruskongens første kamp på favorittunderlaget siden han slo Casper Ruud i finalen i Roland-Garros i juni 2022. Han har vært plaget av skader siden da, og hans forrige kamp var i januar.

  Under skadeoppholdet har Nadal falt til 644.-plass på ATP-rankingen. (NTB)

  Nadal
  Foto: NTB
 • Norges håndballmenn møter Danmark og Frankrike i OL-gruppespillet

  Norge kom i gruppe med blant andre Danmark og tittelforsvarer Frankrike da trekningen for OL-turneringen i håndball for menn ble foretatt i Paris.

  Tirsdagens trekning ble foretatt i forbindelse med styremøtet i Det internasjonale håndballforbundet (IHF) i OL-byen.

  Norge havnet i gruppe B med Danmark, Ungarn, Frankrike, Egypt og Argentina.

  De tolv OL-klare nasjonene ble fordelt i to grupper med seks lag i hver. De fire beste i hver gruppe tar seg til kvartfinalene.

  OL-turneringen i håndball spilles fra 27. juli til 11. august. Innledningskampene er lagt til Paris Expo Porte de Versailles, og finalerundene skal spilles i Stade Pierre-Mauroy i Lille.

  Frankrike er tittelforsvarer i OL både for kvinner og menn. (NTB)

  EHF 2024 Mens European Handball Championship Main Round Norway v Portugal
  Foto: CATHRIN MUELLER / Reuters
 • Norges håndballkvinner møter Danmark og Sverige i OL-gruppespillet

  Norge kom i gruppe med blant andre Danmark og Sverige da trekningen for OL-turneringen i håndball for kvinner ble foretatt i Paris.

  Tirsdagens trekning ble foretatt i forbindelse med styremøtet i Det internasjonale håndballforbundet (IHF) i OL-byen.

  Norge havnet i gruppe A med Tyskland, Slovenia, Sverige, Danmark og Sør-Korea.

  Norges herrer møter Danmark, Frankrike, Ungarn, Egypt og Argentina i deres OL-gruppe.

  De tolv OL-klare nasjonene ble fordelt i to grupper med seks lag i hver. De fire beste i hver gruppe tar seg til kvartfinalene.

  Norge var i samme seedingspulje som Kroatia, og kroatene var dermed de eneste Norge ikke kunne trekke. Frankrike fikk som tittelforsvarer velge gruppe etter at fem lag var trukket i hver. (NTB)

  gaGQ0Njsuwg
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal