Hopp til innhold

Et TV-spill fra 1999 har gjort Rune (46) til en legende i OL

Har du hørt om Rune Glifberg? Den danske 46-åringen er en legende på fire hjul og OL-deltakelsen har satt fyr på brett-miljøet i hele verden.

Skateboarding - Men's Park - Preliminary Round

SMIL: Rune Glifberg fotografert under park-konkurransen i OL.

Foto: Mike Blake / Reuters

– For meg er det en kjempeopplevelse, noe jeg tar med meg fra min lange reise, sier Rune Glifberg til NRK.

Den danske rullebrettlegenden og møter NRK i den danske OL-uniformen. På hodet er en «bøttehatt» i danske farger.

I miljøet omtales han som en rullende legende. Flere spør hvordan det er mulig at han fortsatt holder på. Han er den eldste debutanten i Tokyo-OL.

– Jeg er bare utrolig stolt over å ha kvalifisert meg blant de unge talentene, forteller 46-åringen med et smil under hatten.

I park-konkurransen i OL endte han nest sist i kvalifiseringen. Han ble nummer 19 av 20 utøvere, og kun de åtte beste tok seg til finalen.

Likevel var det mannen fra København som fikk de fleste til å sperre opp øynene.

Tokyo Olympics Skateboarding

I LUFTA: Glifberg endte nest sist i kvalifiseringen.

Foto: Ben Curtis / AP

TV-spillet som gjorde ham udødelig

Rune Glifberg fikk sitt første rullebrett som elleveåring, og de neste 35 årene har vært et dansk eventyr på fire hjul.

Hjemme i Danmark var det ikke mulig å leve av sporten, og da han flyttet til USA kom han raskt i kontakt med flere av de største profilene i sporten.

En av dem var Tony Hawk, tidenes rullebrett-legende. I 1999 ga han ut TV-spillet «Tony Hawks Pro Skater», med Glifbergs navn på omslaget.

TOny Hawk

TV-SPILL: 29. september 1999 ble spillet gitt ut.

Foto: ACTIVISION

Glifberg er en av karakterene i spillet. Å rulle rundt i gatene og utføre spinnville triks med rullebrett har vært med på å gjøre ham til verdensstjerne.

– Det er fantastisk å bli udødeliggjort i et dataspill på den måten. Jeg blir stoppet nesten hver dag. Folk skriver til meg på Instagram og alt mulig. Det er jo bare veldig gøy, sier Glifberg til NRK.

På den måten har det danske brett-unikumet fra København blitt et navn over hele kloden.

– Det er et legendarisk spill og har inspirert mange. Mitt navn er også kommet ut i stuene til alle mennesker som ikke står på rullebrett, sier Glifberg.

Hvis du søker på «Glifberg» på Google eller sosiale medier er det et hav av reaksjoner på 46-åringens OL-debut. Mange lurer på hvordan det er mulig at TV-spill-legenden på 46 år er med i OL.

Journalist Scott Rodd om Glifberg

LEGENDE: Journalisten Scott Rodd er én av svært mange som er engasjert i Glifbergs OL-debut.

Foto: TWITTER

– Han har vunnet mange konkurranser de siste 30 årene som ikke er nevnt i media. Det er tragikomisk, så det er helt på sin plass at han nå får anerkjennelse for alt han har oppnådd, sier Thomas Kring, som er både ekspert på rullebrett og Glifbergs kamerat.

Det dristige valget

Tidlig i karrieren klarte han seg utmerket i et univers dominert av amerikanere. På 90-tallet klatret til førsteplass på verdensrankingen, tok VM- og EM-gull og håvet inn millioner på sponsoravtaler.

Etter hvert steg også interessen i hjemlandet, barn flokket seg rundt ham da han var på snarvisitt i en av landets rullebrettramper.

Men å si at det tok av, er å overdrive.

– Da jeg flyttet til USA døde sporten i Europa. For å selge brett og ha et firma var det ikke en sjanse. For å holde hodet over vannet måtte vi bare flytte. Selv Tony Hawk investerte i det og hjalp til med å flytte til USA, sier Glifberg til Danmarks Radio.

I OL konkurrerte han mot langt yngre konkurrenter. 22-åringen Yuto Horigome tok det første OL-gullet i rullebrett-historien. Nyjah Houston (26 år) er den kanskje aller største stjerna. 12-åringen Kokona Hiraki (Japan), Sky Brown (13, Storbritannia) og Misugu Okamoto (15, Japan) deltok i kvinneklassen.

– De har sikkert mange av dem som er blitt inspirert av meg i deres tidligere år. Det er en fet opplevelse, jeg elsker å se de unge skate. Jeg blir selv inspirert av dem og deres måte å gjøre tingene på.

Tokyo Olympics Skateboarding African Wheels

TEST: Rune Gilfberg har allerede hatt flere treninger på OL-arenaen.

Foto: Ben Curtis / AP

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal