NRK Meny
Normal

Estil refser norsk treningskultur

Tidligere toppløper Frode Estil mener at det gjennomføres mye bortkastet trening i det norske langrennsmiljøet. Langslagssjef Vidar Løfshus sier de gjør alt for å bli kvitt det maniske «timesjaget».

SKI VM I SAPPORO

Frode Estil mener at mange trener for mye.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Foran denne sesongen er det flere landslagsløpere av begge kjønn som har økt treningsdosene betydelig.

Frode Estil mener at mange trener for mye. Det er de litt yngre som opptar den tidligere medaljegrossisten i OL og VM mest.

Frode Estil

Frode Estil i sporet for Norge.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

– Det er blitt et overdrevent timefokus. Jeg har inntrykk av at mange er mer opptatt av å sikre at det blir timer i treningsdagboka enn hva de faktisk gjør på trening. Det er ikke vanskelig å få til treningstimer, det er bare å være ute. Men jeg er litt redd det kan bli en del bortkastet trening, sier skiesset i et intervju med Namdalsavisa.

– Det gjør meg betenkt

Liernemannen har vunnet mer enn de fleste. Men målt mot dagens beste løpere, selv juniorløpere, kommer han til kort når det gjelder treningstimer i løpet av et år.

– Jeg trente sjelden over 750 timer i året på det meste som senior. I dag hører jeg om juniorløpere som trener langt mer. Det gjør meg betenkt. Jeg tror høy treningsmengde kan virke mot sin hensikt, nemlig det å gå fort i skisporet. Det er ikke kun timene som avgjør hvor fort du går på ski, sier Estil og legger til:

– Eksempelvis blir aldri en toppleder i næringslivet målt på hvor mange timer han sitter på kontoret. Han blir målt på resultatene han oppnår. Slik er det også for skiløpere.

Løfshus vil bort fra «timesjaget»

Landslagssjef Vidar Løfshus erkjenner at enkelte har vært for opptatt av timer, men at det jobbes med å få «timesjaget» bort fra treningskulturen.

– Uansett om man trener 750 eller 1000 timer, må man gå på det spesifikke innholdet i treningen. Det er først og fremst kvaliteten på treningene som er viktig, sier Løfshus til NRK.no.

Landslagssjef i langrenn Vidar Løfshus

Landslagssjef i langrenn, Vidar Løfshus.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Trener utøverne mer nå enn da Estil konkurrerte?

– Nei, det gjør de ikke. Frode var en av dem som ikke trengte så mye trening – sammen med blant andre Thomas Alsgaard – men så var det andre som lå på et helt annet nivå når man ser på sluttsummen, svarer Løfshus.

Han understreker at det finnes standarder for antall treningstimer for toppidrettsutøverne og at de fleste trener mellom 750 og 1000 timer.

– Det Frode peker på er at timesjaget blir for noen mer viktig enn innhold og kvalitet. Der er vi ganske klare: Bommer du med ti minutter på treningsturen, blir man ikke bedre av å løpe et par runder rundt hotellet. Da blir det mer en tvangshandling enn riktig fokus på innholdet i treningen, sier han.

Siste nytt

 • – Emery blir ny Arsenal-trener

  Tidligere PSG-trener Unai Emery kommer til å bli presentert som ny Arsenal-trener, skriver blant andre BBC. Mikel Arteta har vært favoritt til å erstatte Arsène Wenger, men nå skal Arsenal ha ombestemt seg i siste liten. Emery kan bli vist frem som klubbens nye trener innen uken er omme, skriver BBC.

  FBL-FRA-LIGUE1-CAEN-PSG
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Børufsen ordnet kjærkommen seier

  Start gikk aggressivt ut og fikk raskt uttelling mot Bodø/Glimt. Espen Børufsens tidlige scoring holdt til 1-0-seier i lagets første kamp uten Mark Dempsey, som fikk sparken som Start-trener tidligere i uken.

 • Tromsø snudde VIF-trenden

  Tromsø har slitt mot Vålerenga siden 2012, men søndag klaffet det endelig for «gutan». Simo Valakaris mannskap banket VIF med 3-0 på Alfheim. Antonsen, Wangberg og Berntsen skåret målele for Tromsø.

Sendeplan

Kl. Program Kanal