NRK Meny
Normal

Estil refser norsk treningskultur

Tidligere toppløper Frode Estil mener at det gjennomføres mye bortkastet trening i det norske langrennsmiljøet. Langslagssjef Vidar Løfshus sier de gjør alt for å bli kvitt det maniske «timesjaget».

SKI VM I SAPPORO

Frode Estil mener at mange trener for mye.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Foran denne sesongen er det flere landslagsløpere av begge kjønn som har økt treningsdosene betydelig.

Frode Estil mener at mange trener for mye. Det er de litt yngre som opptar den tidligere medaljegrossisten i OL og VM mest.

Frode Estil

Frode Estil i sporet for Norge.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

– Det er blitt et overdrevent timefokus. Jeg har inntrykk av at mange er mer opptatt av å sikre at det blir timer i treningsdagboka enn hva de faktisk gjør på trening. Det er ikke vanskelig å få til treningstimer, det er bare å være ute. Men jeg er litt redd det kan bli en del bortkastet trening, sier skiesset i et intervju med Namdalsavisa.

– Det gjør meg betenkt

Liernemannen har vunnet mer enn de fleste. Men målt mot dagens beste løpere, selv juniorløpere, kommer han til kort når det gjelder treningstimer i løpet av et år.

– Jeg trente sjelden over 750 timer i året på det meste som senior. I dag hører jeg om juniorløpere som trener langt mer. Det gjør meg betenkt. Jeg tror høy treningsmengde kan virke mot sin hensikt, nemlig det å gå fort i skisporet. Det er ikke kun timene som avgjør hvor fort du går på ski, sier Estil og legger til:

– Eksempelvis blir aldri en toppleder i næringslivet målt på hvor mange timer han sitter på kontoret. Han blir målt på resultatene han oppnår. Slik er det også for skiløpere.

Løfshus vil bort fra «timesjaget»

Landslagssjef Vidar Løfshus erkjenner at enkelte har vært for opptatt av timer, men at det jobbes med å få «timesjaget» bort fra treningskulturen.

– Uansett om man trener 750 eller 1000 timer, må man gå på det spesifikke innholdet i treningen. Det er først og fremst kvaliteten på treningene som er viktig, sier Løfshus til NRK.no.

Landslagssjef i langrenn Vidar Løfshus

Landslagssjef i langrenn, Vidar Løfshus.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Trener utøverne mer nå enn da Estil konkurrerte?

– Nei, det gjør de ikke. Frode var en av dem som ikke trengte så mye trening – sammen med blant andre Thomas Alsgaard – men så var det andre som lå på et helt annet nivå når man ser på sluttsummen, svarer Løfshus.

Han understreker at det finnes standarder for antall treningstimer for toppidrettsutøverne og at de fleste trener mellom 750 og 1000 timer.

– Det Frode peker på er at timesjaget blir for noen mer viktig enn innhold og kvalitet. Der er vi ganske klare: Bommer du med ti minutter på treningsturen, blir man ikke bedre av å løpe et par runder rundt hotellet. Da blir det mer en tvangshandling enn riktig fokus på innholdet i treningen, sier han.

Siste nytt

 • Ny verdensrekord og ny norsk rekord

  Ted-Jan Bloemen gikk inn til ny verdensrekord med tiden 6:01.86 på 5000 meteren i Salt Lake City.

  – Et helt sinnssykt skøyteløp, sier NRK-ekspert Even Wetten.

  Blomen gikk i par med Sverre Lunde Pedersen, som hang godt på rekordfarten og suste inn til ny norsk rekord med tiden 6.07.61. Det holdt til en sjetteplass.

  Canada WCup Speedskating Ted-Jan Bloemen
  Foto: Mike Ridewood / AP
 • SK snudde til seier i finalen

  FaZe, med norske Håvard «Rain» Nygaard på laget, tok ledelsen 1-0, men brasilianske SK slo tilbake og vant 3-1 i finalen i CS:GO-turneringen ESL Pro League i Odense søndag kveld.

  Håvard Nygaard
  Foto: NRK
 • Seier til Røiseland

  Snowboardkjøreren Mons Røisland vant søndagens verdenscupkonkurranse i Big Air i Colorado. I kvinneklassen tok Silje Norendal tredjeplassen.

  Det var Røislands andre seier i verdenscupsammenheng.

  Silje Norendal ble treer med poengsummen 156,75.

  Røisland
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal