NRK Meny
Normal

Estil om Northugs kyniske muskelbruk: – Han gjør alt rett

Petter Northugs fire gull er ikke tilfeldig. Taktikeren loffet opp Mördarbacken for å variere muskelgruppene som jobbet.

Se Northug spasere opp Mördarbacken

VIDEO: – Han kan jo nesten gå å snakke med publikum.

Folk begynte å avskrive Northug på søndagens femmil da han spaserte opp Mördarbacken. I et tempo som de fleste hadde klart å holde følge med gikk Northug opp den sagnomsuste bakken.

– Jeg prøvde å bruke litt andre muskelgrupper enn jeg skulle gjøre i de siste bakkene, sier Northug til NRK.

– Han er en slu taktikker

Vi har skrevet om Northugs taktikkeri før. Måten han leser løypa på eller måten han overrasket konkurrentene på sprinten på VMs første dag.

Men aldri før har vi sett Northug gå på ski på denne måten. Det så mer ut som en deltager på et nybegynnerkurs i langrennsteknikk enn en VM-konge som straks skulle sikre seg sitt fjerde gull i mesterskapet. Og grunnen var at han ville spare kreftene i muskelgruppene han skulle bruke i avslutningen.

– Jeg gikk litt løst og avslappet der, men jeg var fornøyd med følelsen på toppen, sier Northug.

Frode Estil var lenge blant verdens beste langdistanseløpere i langrenn. Også han lar seg imponere over Northugs detaljorientering.

– Jeg har sett bildene av at han spaserte opp bakken. Han er en slu taktikker. Det meste han gjør er utrolig gjennomtenkt, sier Estil.

Gikk med spesieltilpassede staver

Northugs taktikkeri pågikk under hele femmila. I kjent stil vekslet Northug på å ligge i front og å ligge helt på halen av feltet. 14 kilometer før mål lå Northug 26 sekunder bak lederen.

– Han er veldig smart. Mange av seierne hans skyldes nettopp det at han tar de rette valgene, sier Estil til NRK.

På femmila hadde Northug også spesialtilpassede staver. På grunn av de vanskelige forholdene hadde Northug sendt en SMS til trener Stig Rune Kveen og spurt om et nytt sett med staver.

– Fiks et par 157,5 (cm lange staver, red.anm.) med store trinsa om det bli løst, skrev Northug i en melding til Kveen før sprinten forrige uke.

Disse stavene gikk han også med på femmila. Stavene var 2,5 centimeter lenger enn stavene Northug normalt går med. De hadde også større trinser, for at de ikke skulle gå gjennom den løse snøen. Og gull ble det, akkurat som på sprinten.

Se vår oppsummering av VM her:

Petter Northug

Siste nytt

  • VM-lag i flydrama

    Den ene flymotoren tok fyr da Saudi-Arabias VM-mannskap landet i Rostov. Det opplyser landets fotballfotbund på Twitter. Alle spillerne skal være i god behold, men det ble altså en høydramatisk ankomst for laget som skal møte Uruguay på onsdag.

    FBL-WC-2018-RUS-KSA
    Foto: PATRIK STOLLARZ / AFP
  • Kaptein-Kane header inn 2-1

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
FIFA Fotball-VM 2018: Colombia - Japan
Sport i dag
FIFA Fotball-VM 2018: Polen - Senegal
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio