Estil om Northugs kyniske muskelbruk: – Han gjør alt rett

Petter Northugs fire gull er ikke tilfeldig. Taktikeren loffet opp Mördarbacken for å variere muskelgruppene som jobbet.

Se Northug spasere opp Mördarbacken

VIDEO: – Han kan jo nesten gå å snakke med publikum.

Folk begynte å avskrive Northug på søndagens femmil da han spaserte opp Mördarbacken. I et tempo som de fleste hadde klart å holde følge med gikk Northug opp den sagnomsuste bakken.

– Jeg prøvde å bruke litt andre muskelgrupper enn jeg skulle gjøre i de siste bakkene, sier Northug til NRK.

– Han er en slu taktikker

Vi har skrevet om Northugs taktikkeri før. Måten han leser løypa på eller måten han overrasket konkurrentene på sprinten på VMs første dag.

Men aldri før har vi sett Northug gå på ski på denne måten. Det så mer ut som en deltager på et nybegynnerkurs i langrennsteknikk enn en VM-konge som straks skulle sikre seg sitt fjerde gull i mesterskapet. Og grunnen var at han ville spare kreftene i muskelgruppene han skulle bruke i avslutningen.

– Jeg gikk litt løst og avslappet der, men jeg var fornøyd med følelsen på toppen, sier Northug.

Frode Estil var lenge blant verdens beste langdistanseløpere i langrenn. Også han lar seg imponere over Northugs detaljorientering.

– Jeg har sett bildene av at han spaserte opp bakken. Han er en slu taktikker. Det meste han gjør er utrolig gjennomtenkt, sier Estil.

Gikk med spesieltilpassede staver

Northugs taktikkeri pågikk under hele femmila. I kjent stil vekslet Northug på å ligge i front og å ligge helt på halen av feltet. 14 kilometer før mål lå Northug 26 sekunder bak lederen.

– Han er veldig smart. Mange av seierne hans skyldes nettopp det at han tar de rette valgene, sier Estil til NRK.

På femmila hadde Northug også spesialtilpassede staver. På grunn av de vanskelige forholdene hadde Northug sendt en SMS til trener Stig Rune Kveen og spurt om et nytt sett med staver.

– Fiks et par 157,5 (cm lange staver, red.anm.) med store trinsa om det bli løst, skrev Northug i en melding til Kveen før sprinten forrige uke.

Disse stavene gikk han også med på femmila. Stavene var 2,5 centimeter lenger enn stavene Northug normalt går med. De hadde også større trinser, for at de ikke skulle gå gjennom den løse snøen. Og gull ble det, akkurat som på sprinten.

Se vår oppsummering av VM her:

Petter Northug

Siste nytt

 • LSK vant målrik serieåpning

  LSK Kvinner var på vei mot et svært overraskende tap hjemme mot Kolbotn i sesongåpningen. Så våknet den regjerende mesteren og snudde til 4-3-seier. Med 23 minutter igjen å spille var det gjestene Kolbotn som ledet 3-1, så kviknet LSK til. Først reduserte Guro Reiten til 2–3 etter 73 minutter, og deretter utlignet Emilie Haave to minutter senere. Ett minutt før slutt var snuoperasjonen komplett da Reiten satte inn sitt andre mål for dagen da hun scoret på straffe.

  Guro Reiten
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Gangnes blir servicemann

  Kenneth Gangnes måtte gi seg på landslaget før jul på grunn av skade, nå blir han landslagets nye servicemann. Gagnes tar over for østerrikeren Thomas Hörl, som gir seg etter ni år.

  – Det blir gøy å være med og bidra på en litt annen måte enn å hoppe selv, sier Gangnes.

  Kenneth Gagnes
  Foto: Frode Søreide / NRK
 • TV 2: Ødegaard starter mot Spania

  Martin Ødegaard får sjansen fra start borte mot Spania, skriver TV 2. Mohamed Elyounoussi, som ikke har hatt tillit i Southampton, henvises dermed til benken, ifølge kanalen. TV 2 melder at Lars Lagerbäck har tatt ut følgende lag: Rune Almenning Jarstein - Omar Elabdellaoui, Kristoffer Vassbakk Ajer, Håvard Nordtveit, Haitam Aleesami - Stefan Johansen, Markus Henriksen, Ole Selnæs, Martin Ødegaard - Joshua King, Tarik Elyounoussi.

  Ødegaard
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal