Estil om Northugs kyniske muskelbruk: – Han gjør alt rett

Petter Northugs fire gull er ikke tilfeldig. Taktikeren loffet opp Mördarbacken for å variere muskelgruppene som jobbet.

Se Northug spasere opp Mördarbacken

VIDEO: – Han kan jo nesten gå å snakke med publikum.

Folk begynte å avskrive Northug på søndagens femmil da han spaserte opp Mördarbacken. I et tempo som de fleste hadde klart å holde følge med gikk Northug opp den sagnomsuste bakken.

– Jeg prøvde å bruke litt andre muskelgrupper enn jeg skulle gjøre i de siste bakkene, sier Northug til NRK.

– Han er en slu taktikker

Vi har skrevet om Northugs taktikkeri før. Måten han leser løypa på eller måten han overrasket konkurrentene på sprinten på VMs første dag.

Men aldri før har vi sett Northug gå på ski på denne måten. Det så mer ut som en deltager på et nybegynnerkurs i langrennsteknikk enn en VM-konge som straks skulle sikre seg sitt fjerde gull i mesterskapet. Og grunnen var at han ville spare kreftene i muskelgruppene han skulle bruke i avslutningen.

– Jeg gikk litt løst og avslappet der, men jeg var fornøyd med følelsen på toppen, sier Northug.

Frode Estil var lenge blant verdens beste langdistanseløpere i langrenn. Også han lar seg imponere over Northugs detaljorientering.

– Jeg har sett bildene av at han spaserte opp bakken. Han er en slu taktikker. Det meste han gjør er utrolig gjennomtenkt, sier Estil.

Gikk med spesieltilpassede staver

Northugs taktikkeri pågikk under hele femmila. I kjent stil vekslet Northug på å ligge i front og å ligge helt på halen av feltet. 14 kilometer før mål lå Northug 26 sekunder bak lederen.

– Han er veldig smart. Mange av seierne hans skyldes nettopp det at han tar de rette valgene, sier Estil til NRK.

På femmila hadde Northug også spesialtilpassede staver. På grunn av de vanskelige forholdene hadde Northug sendt en SMS til trener Stig Rune Kveen og spurt om et nytt sett med staver.

– Fiks et par 157,5 (cm lange staver, red.anm.) med store trinsa om det bli løst, skrev Northug i en melding til Kveen før sprinten forrige uke.

Disse stavene gikk han også med på femmila. Stavene var 2,5 centimeter lenger enn stavene Northug normalt går med. De hadde også større trinser, for at de ikke skulle gå gjennom den løse snøen. Og gull ble det, akkurat som på sprinten.

Se vår oppsummering av VM her:

Petter Northug

Siste nytt

 • Dansk stjerne mister VM

  Danmark må klare seg uten sin nøkkelspiller Mia Rej i resten av håndball-VM. Hun pådro seg en alvorlig kneskade i åpningskampen mot Tunisia.

  Like etter pause hørtes et skrik i hallen i Granollers. Rej falt sammen og tok seg til et kne. Hun ble etter hvert brakt ut av arenaen på en båre.

  Fredag ble det bekreftet at skaden er omfattende. Hun pådro seg en leddbåndsskade som gjør at turneringen nå er over for henne, opplyser Det danske håndballforbundet.

  – Jeg ønsker jentene alt det beste, sier Rej.

  Uhellet skjedde da Rej og lagvenninne Mette Tranborg løp i hverandre. (NTB)

  Håndball kvinner, Danmark - Norge 26-29
  Foto: Bo Amstrup / NTB
 • Hylgråt i teltet etter kuldesjokk

  Gyda Westvold Hansen var beste kombinertkvinne på Lillehammer fredag. Mari Leinan Lund ledet første del av langrennsrennet, men i andre halvdel tok Hansen brodden på Lund og så seg aldri tilbake.

  – Jeg gikk hardt ut. Da var det bare å gi alt. Det var moro som alltid, men det var kaldt. Jeg hylgråt i teltet i sted for å få tilbake varmen. Neste gang må jeg ha på meg varmere votter, sier Hansen etter seieren.

  Hun avslører at hun fikk hjelp før hoppdelen, for å få tilbake selvtilliten i bakken.

  – Jeg har trøblet en del i bakken og var usikker, men så fikk jeg en telefon fra lillebror som sa jeg måtte gjøre som jeg pleier å gjøre. Det var nok til at jeg senket skuldrene, sier Gyda Westvold Hansen.

  Dermed sikret Leinan Lund og Hansen dobbelt norsk i det som var det første kombinertrennet i verdenscupen på norsk jord.

  Gyda Westvold Hansen
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Sikret karrierens første pallplass

  Maja Dahlqvist var fullstendig overlegen i langrennssprinten i fri teknikk på Lillehammer fredag, men den aller største gleden var Tiril Udnes Weng som tok karrierens første pallplass. Amerikanske Jessica Diggins ble nummer to.

  – Det var utrolig gøy og en lettelse. Det har ikke vært en flytsttart på sesongen akkurat, med tanntrekking og alt som er. Nå er vi i gang.

  – Hvordan var dette?

  – Jeg begynner å bli gammel, og begynt å tvile på om dette er noe jeg får til. Jeg tror ikke jeg skjønner det helt. Jeg tror Lotta er mer glad enn meg, faktisk. Jeg må la det synke litt inn, sier Tiril Udnes Weng.

  Dermed har hun i praksis sikret plass på sprinten i OL i Beijing, mener ekspertene.

  – Hun har tatt det siste steget og det gir selvtillit, sier Fredrik Aukland.

Sendeplan

Kl. Program Kanal