Estil om Northugs kyniske muskelbruk: – Han gjør alt rett

Petter Northugs fire gull er ikke tilfeldig. Taktikeren loffet opp Mördarbacken for å variere muskelgruppene som jobbet.

Se Northug spasere opp Mördarbacken

VIDEO: – Han kan jo nesten gå å snakke med publikum.

Folk begynte å avskrive Northug på søndagens femmil da han spaserte opp Mördarbacken. I et tempo som de fleste hadde klart å holde følge med gikk Northug opp den sagnomsuste bakken.

– Jeg prøvde å bruke litt andre muskelgrupper enn jeg skulle gjøre i de siste bakkene, sier Northug til NRK.

– Han er en slu taktikker

Vi har skrevet om Northugs taktikkeri før. Måten han leser løypa på eller måten han overrasket konkurrentene på sprinten på VMs første dag.

Men aldri før har vi sett Northug gå på ski på denne måten. Det så mer ut som en deltager på et nybegynnerkurs i langrennsteknikk enn en VM-konge som straks skulle sikre seg sitt fjerde gull i mesterskapet. Og grunnen var at han ville spare kreftene i muskelgruppene han skulle bruke i avslutningen.

– Jeg gikk litt løst og avslappet der, men jeg var fornøyd med følelsen på toppen, sier Northug.

Frode Estil var lenge blant verdens beste langdistanseløpere i langrenn. Også han lar seg imponere over Northugs detaljorientering.

– Jeg har sett bildene av at han spaserte opp bakken. Han er en slu taktikker. Det meste han gjør er utrolig gjennomtenkt, sier Estil.

Gikk med spesieltilpassede staver

Northugs taktikkeri pågikk under hele femmila. I kjent stil vekslet Northug på å ligge i front og å ligge helt på halen av feltet. 14 kilometer før mål lå Northug 26 sekunder bak lederen.

– Han er veldig smart. Mange av seierne hans skyldes nettopp det at han tar de rette valgene, sier Estil til NRK.

På femmila hadde Northug også spesialtilpassede staver. På grunn av de vanskelige forholdene hadde Northug sendt en SMS til trener Stig Rune Kveen og spurt om et nytt sett med staver.

– Fiks et par 157,5 (cm lange staver, red.anm.) med store trinsa om det bli løst, skrev Northug i en melding til Kveen før sprinten forrige uke.

Disse stavene gikk han også med på femmila. Stavene var 2,5 centimeter lenger enn stavene Northug normalt går med. De hadde også større trinser, for at de ikke skulle gå gjennom den løse snøen. Og gull ble det, akkurat som på sprinten.

Se vår oppsummering av VM her:

Petter Northug

Siste nytt

 • Avlyser avstemning om VM-planene

  Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) avlyser den planlagte avstemningen over planene for verdensmesterskap annethvert år i desember.

  Helt siden forslaget om VM annethvert år kom opp, har Fifa møtt stor motstand ute i verden.

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) og Det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol) er blant de skarpeste motstanderne. Det er også Den internasjonale olympiske komité (IOC).

  Nå har også Det asiatiske fotballforbundet (AFC) kastet seg på bølgen over motstandere som er på vei mot ledelsen i Fifa.

  På Fifas styremøte torsdag bekreftet Fifa-president Gianni Infantino at de skrinlegger avstemningen for forslaget i desember. Grunnen er motstanden forslaget har møtt.

  Den norske fotballpresidenten Terje Svendsen er også imot forslaget.

  – Jeg er veldig glad for at Fifa besluttet at det ikke blir en avstemning knyttet til dette, og forhåpentligvis legges planene på hylla, sier Svendsen til NRK.

  Football, FIFA World Cup Qualifier, Norway - San Marino
  Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY
 • Warholm mot Ingebrigtsen i kåring

  Både Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen har fortsatt muligheten til å bli kåret til årets mannlige friidrettsutøver i verden i 2021. Begge er blant de ti navnene på kandidatlista som Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) publiserte torsdag.

  Ved siden av de to norske gullvinnerne fra OL i Tokyo, er følgende åtte nominert: Eliud Kipchoge, Daniel Ståhl, Ryan Crouser, Pedro Pichardo, Damian Warner, Joshua Cheptegei, Armand Duplantis og Miltiadis Tentoglou.

  Karsten Warholm ble nylig kåret til årets mannlige friidrettsutøver i Europa og er på papiret også den største favoritten til å vinne den globale kåringe.

  Jakob Ingebrigtsen etter seieren og gull på 1500 m finalen på Olympic Stadium i OL i Tokyo 2020.
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Johnsen forlenget med Venezia

  Dennis Johnsen (23) har skrevet under en ny avtale med Venezia i italiensk Serie A. Trønderen har bundet seg fram til og med 2024/25-sesongen.

  Det opplyser Venezia på sine nettsider. Johnsen har startet alle lagets ligakamper siden opprykket i vår.

  23-åringen kom til klubben vederlagsfritt i august 2020. Venezia omtaler ham i dag som en av sine «mest konstante angrepstrusler».

  Johnsen debuterte nylig for Norges A-landslag i seieren mot Montenegro. Der spilte han en vel halvtime som innbytter og sto for den målgivende pasningen på 2-0-scoringen.

  Venezia ligger på 15.-plass med åtte poeng.

  (©NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Tocco Alessandro / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal