Hopp til innhold

– Ikke bra for sporten at han er så god

John Ertzgaard (37) får vond smak i munnen av at dopingtatte Justin Gatlin (33) er favoritt til å ta begge VM-gullene i sprint. Nå ønsker han mye strengere straffer.

BISLETT GAMES BISLETT GAMES

SKEPTISK: John Ertzgaard mener Gatlin burde vært utestengt på livstid.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

– Gatlin er fryktinngytende for tiden. Det er imponerende at han løper så fort når han er så gammel. Men det gir ham et troverdighetsproblem. Fyren har blitt tatt to ganger, og nå løper han fortere enn da han ble tatt første gangen, sier den norske eks-sprinteren John Ertzgaard til NRK.

SPO-RUN-2015-USA-OUTDOOR-TRACK-&-FIELD-CHAMPIONSHIPS---DAY-4

GLAD: Justin Gatlin etter at han løp inn på 19,57 på 200 meter.

Foto: Christian Petersen / Afp

Gatlin har løpt knallsterke 9,74 på 100-meter og løp 19,57 på 200-meteren i det amerikanske uttaksstevnet søndag. Det gjør ham til klar favoritt før VM i Beijing i august, spesielt siden Usain Bolt strever voldsomt om dagen.

Nå må friidrettsverdenen forberede seg på at amerikaneren, som har utestengt for doping to ganger, blir VM-konge i Kina.

– Jeg synes ikke noe særlig om at han fortsatt løper rundt på friidrettsbaner. Du har Gatlin, Gay, Asafa... alle disse har én eller annen sak på seg. Og det er ikke bra for sporten at Gatlin er så overlegen, sier Ertzgaard.

Utestengt i seks år

I 2001 ble Gatlin utestengt i to år for amfetamin. Han hevdet den positive testen kom på grunn av et medikament han hadde tatt siden barndommen, på grunn av ADHD, og straffen ble redusert.

I 2006 ble Gatlin utestengt i fire år for testosteron. Han har alltid hevdet sin uskyld. Forklaringen hans er at en massør gned krem med det ulvlige middelet på ryggen hans.

Ingen av forklaringene fikk ham av kroken, og sørget i steden for at han havnet på lister over dårlige dopingunnskyldninger.

Verdens raskeste 33-åring

I dag jobber Ertzgaard i friidrettsklubben Tjalve. Han vil ha strengere straffer for dopere.

– Jeg synes man bør revurdere hvor lenge man blir utestengt for doping. Jeg synes man skal tilbake til fire års straff for første gang og at man er ute for livet andre gang. Folk kan gjøre feil, og folk må få en ny sjanse. Men når man driter seg ut to ganger, da bør man utestenges på livstid, sier han.

Gatlin er svært kontroversiell, og i World Challenge stevnet i Beijing ble han nektet å løpe på grunn av dopinghistorikken hans.

Ertzgaard liker ikke at Gatlin fortsatt er i gamet. Stikk i strid med det alle andre i verdenseliten har gjort løper han sine raskeste tider opp i 30-årene. Usain Bolt var 22 da han satte pers. Yohan Blake det samme. Asafa Powell var 25 og Tyson Gay 27.

– Han drar i alle fall nytte av det han har gjort før. Det viser forskningen. Det er ikke sånne som han friidretten trenger. Vi trenger nye typer, som Andre De Grasse. Jeg kan ikke tenke meg at han har surret, han er et skikkelig råtalent, sier Ertzgaard om 20-åringen som har løpt 100 meter på 9,75 og 200 på 19,58 tidligere i år.

Siste nytt

 • Kalvå tilbake og klar for VM-generalprøve

  Langrennsløper Anne Kjersti Kalvå (30) er tatt ut til den siste verdenscuphelgen i italienske Toblach før VM.

  Kalvå ble covidsyk under Tour de Ski og måtte avbryte før de siste rennene der. Deretter sto hun over NM og verdenscupen i franske Les Rousses.

  Nå er hun tilbake når kvinnene går 10 kilometer fri teknikk kommende lørdag, opplyser Norges Skiforbund i en pressemelding. Der får hun selskap av Ragnhild Gløersen Haga, Silje Theodorsen, Heidi Weng, Lotta Udnes Weng, Tiril Udnes Weng og Ingvild Flugstad Østberg.

  Søndag er det stafett på programmet. Det uttaket gjøres etter lørdagens renn.

  VM i Planica går fra 22. februar til 5. mars. (NTB)

  Anne Kjersti Kalvå
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Audi sikter mot Formel 1: Kjøper seg inn i Sauber

  Den tyske bilgiganten Audi har tatt seg inn på eiersiden hos motorprodusenten Sauber. Etter planen skal Audi ha et eget lag i Formel 1 fra 2026-sesongen.

  Det er Sauber selv om bekrefter at Audi har kjøpt en minoritetsandel i selskapet.

  Ifølge flere medier vil oppkjøpet gradvis fortsette inntil Audi kontrollerer 75 prosent av Sauber-konsernet.

  – Dette er en viktig milepæl på veien mot Audis inntreden i Formel, står det i en uttalelse fra Sauber.

  For tiden konkurrerer Sauber i Formel 1 under Alfa Romeo-navnet. Om tre år skal Audi ha et lag klart til å entre verdens største motorsportkonkurranse. De skal selv utvikle motoren, mens Sauber bygger chassiset som en «strategisk partner». (NTB)

  Audi
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
 • Erkjenner svakt opplegg i håndball-VM - lover bedring

  Det internasjonale håndballforbundet (IHF) vil unngå en reprise av årets VM-løsning når Norge er delarrangør av 2025-mesterskapet.

  IHF måtte tåle kritikk for å dele opp semifinalene mellom arrangørlandene Polen og Sverige. Særlig var det irritasjon over at det ble avklart med under 48 timer til kampstart.

  Danmark spilte kvartfinale i Stockholm, semifinale i Gdansk og finale i den svenske hovedstaden.

  – Vi har absolutt ikke glemt tilskuerne. Vi har vært veldig tydelige på at dette ikke var tilstrekkelig bra nok, sier styreleder Per Bertelsen i IHFs organisasjons- og turneringskomité.

  Også det neste verdensmesterskapet i herrehåndball blir delt mellom flere nasjoner. I 2025 går Danmark, Norge og Kroatia sammen om å arrangere kampene.

  – Når man ser tilbake på det, var det kanskje ikke den smarteste avgjørelsen vi har tatt. Vi kommer til å løse det på en annen måte neste gang, sier Bertelsen.

  Søndag ble Danmark verdensmester for tredje gang på rad etter å ha slått Frankrike 34-29.

  Håndball-VM herrer 2023: kvartfinale Norge - Spania (34-35)
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste