NRK Meny
Normal

– Ikke bra for sporten at han er så god

John Ertzgaard (37) får vond smak i munnen av at dopingtatte Justin Gatlin (33) er favoritt til å ta begge VM-gullene i sprint. Nå ønsker han mye strengere straffer.

BISLETT GAMES BISLETT GAMES

SKEPTISK: John Ertzgaard mener Gatlin burde vært utestengt på livstid.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

– Gatlin er fryktinngytende for tiden. Det er imponerende at han løper så fort når han er så gammel. Men det gir ham et troverdighetsproblem. Fyren har blitt tatt to ganger, og nå løper han fortere enn da han ble tatt første gangen, sier den norske eks-sprinteren John Ertzgaard til NRK.

SPO-RUN-2015-USA-OUTDOOR-TRACK-&-FIELD-CHAMPIONSHIPS---DAY-4

GLAD: Justin Gatlin etter at han løp inn på 19,57 på 200 meter.

Foto: Christian Petersen / Afp

Gatlin har løpt knallsterke 9,74 på 100-meter og løp 19,57 på 200-meteren i det amerikanske uttaksstevnet søndag. Det gjør ham til klar favoritt før VM i Beijing i august, spesielt siden Usain Bolt strever voldsomt om dagen.

Nå må friidrettsverdenen forberede seg på at amerikaneren, som har utestengt for doping to ganger, blir VM-konge i Kina.

– Jeg synes ikke noe særlig om at han fortsatt løper rundt på friidrettsbaner. Du har Gatlin, Gay, Asafa... alle disse har én eller annen sak på seg. Og det er ikke bra for sporten at Gatlin er så overlegen, sier Ertzgaard.

Utestengt i seks år

I 2001 ble Gatlin utestengt i to år for amfetamin. Han hevdet den positive testen kom på grunn av et medikament han hadde tatt siden barndommen, på grunn av ADHD, og straffen ble redusert.

I 2006 ble Gatlin utestengt i fire år for testosteron. Han har alltid hevdet sin uskyld. Forklaringen hans er at en massør gned krem med det ulvlige middelet på ryggen hans.

Ingen av forklaringene fikk ham av kroken, og sørget i steden for at han havnet på lister over dårlige dopingunnskyldninger.

Verdens raskeste 33-åring

I dag jobber Ertzgaard i friidrettsklubben Tjalve. Han vil ha strengere straffer for dopere.

– Jeg synes man bør revurdere hvor lenge man blir utestengt for doping. Jeg synes man skal tilbake til fire års straff for første gang og at man er ute for livet andre gang. Folk kan gjøre feil, og folk må få en ny sjanse. Men når man driter seg ut to ganger, da bør man utestenges på livstid, sier han.

Gatlin er svært kontroversiell, og i World Challenge stevnet i Beijing ble han nektet å løpe på grunn av dopinghistorikken hans.

Ertzgaard liker ikke at Gatlin fortsatt er i gamet. Stikk i strid med det alle andre i verdenseliten har gjort løper han sine raskeste tider opp i 30-årene. Usain Bolt var 22 da han satte pers. Yohan Blake det samme. Asafa Powell var 25 og Tyson Gay 27.

– Han drar i alle fall nytte av det han har gjort før. Det viser forskningen. Det er ikke sånne som han friidretten trenger. Vi trenger nye typer, som Andre De Grasse. Jeg kan ikke tenke meg at han har surret, han er et skikkelig råtalent, sier Ertzgaard om 20-åringen som har løpt 100 meter på 9,75 og 200 på 19,58 tidligere i år.

Siste nytt

 • Tre strake for Kokslien

  Mikko Kokslien vant tre renn på rad i Colorado i USA i helgens kontinentalcup i kombinert.

  Tre seirer på rad gjør at han også leder kontinentalcupen suverent sammenlagt, melder NTB.

  Holmenkollen skifestival. 10 km. kombinert
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Barcelona har luke

  Barcelona cruiset inn til 4-0-seier hjemme mot Deportivo La Coruña søndag. Luis Suárez og Paulinho ble begge tomålsscorere for den spanske La Liga-lederen. De leder med seks poeng på Atletico Madrid.

  Luis Suárez
  Foto: Stanley Chou / Getty Images

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Uttak landslagstroppen til håndball-EM for menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm, menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn