Hopp til innhold

– Ikke bra for sporten at han er så god

John Ertzgaard (37) får vond smak i munnen av at dopingtatte Justin Gatlin (33) er favoritt til å ta begge VM-gullene i sprint. Nå ønsker han mye strengere straffer.

BISLETT GAMES BISLETT GAMES

SKEPTISK: John Ertzgaard mener Gatlin burde vært utestengt på livstid.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

– Gatlin er fryktinngytende for tiden. Det er imponerende at han løper så fort når han er så gammel. Men det gir ham et troverdighetsproblem. Fyren har blitt tatt to ganger, og nå løper han fortere enn da han ble tatt første gangen, sier den norske eks-sprinteren John Ertzgaard til NRK.

SPO-RUN-2015-USA-OUTDOOR-TRACK-&-FIELD-CHAMPIONSHIPS---DAY-4

GLAD: Justin Gatlin etter at han løp inn på 19,57 på 200 meter.

Foto: Christian Petersen / Afp

Gatlin har løpt knallsterke 9,74 på 100-meter og løp 19,57 på 200-meteren i det amerikanske uttaksstevnet søndag. Det gjør ham til klar favoritt før VM i Beijing i august, spesielt siden Usain Bolt strever voldsomt om dagen.

Nå må friidrettsverdenen forberede seg på at amerikaneren, som har utestengt for doping to ganger, blir VM-konge i Kina.

– Jeg synes ikke noe særlig om at han fortsatt løper rundt på friidrettsbaner. Du har Gatlin, Gay, Asafa... alle disse har én eller annen sak på seg. Og det er ikke bra for sporten at Gatlin er så overlegen, sier Ertzgaard.

Utestengt i seks år

I 2001 ble Gatlin utestengt i to år for amfetamin. Han hevdet den positive testen kom på grunn av et medikament han hadde tatt siden barndommen, på grunn av ADHD, og straffen ble redusert.

I 2006 ble Gatlin utestengt i fire år for testosteron. Han har alltid hevdet sin uskyld. Forklaringen hans er at en massør gned krem med det ulvlige middelet på ryggen hans.

Ingen av forklaringene fikk ham av kroken, og sørget i steden for at han havnet på lister over dårlige dopingunnskyldninger.

Verdens raskeste 33-åring

I dag jobber Ertzgaard i friidrettsklubben Tjalve. Han vil ha strengere straffer for dopere.

– Jeg synes man bør revurdere hvor lenge man blir utestengt for doping. Jeg synes man skal tilbake til fire års straff for første gang og at man er ute for livet andre gang. Folk kan gjøre feil, og folk må få en ny sjanse. Men når man driter seg ut to ganger, da bør man utestenges på livstid, sier han.

Gatlin er svært kontroversiell, og i World Challenge stevnet i Beijing ble han nektet å løpe på grunn av dopinghistorikken hans.

Ertzgaard liker ikke at Gatlin fortsatt er i gamet. Stikk i strid med det alle andre i verdenseliten har gjort løper han sine raskeste tider opp i 30-årene. Usain Bolt var 22 da han satte pers. Yohan Blake det samme. Asafa Powell var 25 og Tyson Gay 27.

– Han drar i alle fall nytte av det han har gjort før. Det viser forskningen. Det er ikke sånne som han friidretten trenger. Vi trenger nye typer, som Andre De Grasse. Jeg kan ikke tenke meg at han har surret, han er et skikkelig råtalent, sier Ertzgaard om 20-åringen som har løpt 100 meter på 9,75 og 200 på 19,58 tidligere i år.

Siste nytt

 • Kaptein Mbappé herjet

  Kylian Mbappé feiret sin første kamp som kaptein for Frankrike med to mål da Nederland ble knust 4-0 i den første kampen i EM-kvalifiseringen i fotball.

  Mbappé scoret vertenes tredje mål allerede etter 20 minutter. Da hadde Antoine Griezmann og Dayot Upamecano sørget for 2-0-ledelse etter åtte minutter. Med tre minutter igjen av ordinær tid fintet Mbappé ut to Nederland-forsvarere før han hamret ballen i hjørnet.

  Paris Saint-Germain-stjernen ble nylig valgt ut som landslagets nye kaptein etter at keeper Hugo Lloris ga seg.

  Nederland slet stort og greide aldri å sette det franske forsvaret på nevneverdige prøver. På overtid fikk de straffe, men Memphis Depay ble stoppet av Mike Maignan. (NTB)

  France Netherlands Euro 2024 Soccer
  Foto: Christophe Ena / AP
 • Lukaku-hattrick da Belgia slo Sverige

  Romelu Lukaku scoret alle målene da Belgia fikk en kjempeåpning i EM-kvalifiseringen i fotball med 3-0-seier over Sverige på bortebane fredag.

  Dermed fikk Domenico Tedesco en strålende debut som Belgia-trener. Tysk-italieneren tok over for Roberto Martínez, som ikke forlenget sin kontrakt etter et skuffende VM i fjor. Martinez trener nå det portugisiske landslaget.

  Lukaku stusset først inn 1-0 like før pause, før han tidlig i 2. omgang doblet ledelsen da ballen gikk via standfoten hans og i nettet. Begge gangene hadde Dodi Lukebakio målgivende pasning. Lukebakio var svært aktiv og god for Belgia fram til han ble byttet ut etter en times spill.

  Med ti minutter igjen fullbyrdet Lukaku hattricket etter å ha blitt spilt fri foran åpent mål. Spissen ble byttet ut like etterpå.

  Sverige slet med å komme à jour med Belgia i banespillet og skapte ikke de største sjansene. Til slutt ble det en komfortabel kvalifiseringsåpning for Belgia og Lukaku.

  Zlatan Ibrahimovic fikk spille de siste 20 minuttene mot Belgia. Veteranspissen har nylig kommet tilbake fra en kneskade og ble som 41-åring tidenes eldste til å spille i en EM-kvalifisering i fotball. (NTB)

  Romelu Lukaku
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP
 • Norge rett til semifinale i curling-VM

  Norges curlingkvinner slo Tyskland 6-3 og tok seg med det direkte til semifinalen i VM i svenske Sandviken.

  Med norsk seier, samt at Sverige tapte for Danmark, tok skip Marianne Rørvik og hennes lag den siste semifinaleplassen bak gullfavoritt Sveits.

  Norge hadde overtaket i store deler av kampen mot Tyskland og vant til slutt 6-3. VM-vert Sverige måtte tåle 4-9-tap for Danmark, og dermed kunne det norske laget juble for avansement til semifinale.

  Det norske laget består av skip Marianne Rørvik, Kristin Skaslien, Martine Vollan Rønning og Mille Haslev Nordbye.

  Etter to poengløse omganger tok Norge to poeng i den tredje omgangen. Tyskland tok ett i den femte, men Norge ledet 3-1 etter seks av ti omganger.

  Etter åttende omgang hadde det norske laget økt ledelsen til 5-2, og kampen var langt på vei avgjort.

  De to beste etter grunnspillet gikk rett semifinale. Lag tre møter lag seks, mens lag fire møter lag fem i kampen om de to siste semifinaleplassene. (NTB)

  Curling-VM for kvinner
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste