Hopp til innhold

– Ikke bra for sporten at han er så god

John Ertzgaard (37) får vond smak i munnen av at dopingtatte Justin Gatlin (33) er favoritt til å ta begge VM-gullene i sprint. Nå ønsker han mye strengere straffer.

BISLETT GAMES BISLETT GAMES

SKEPTISK: John Ertzgaard mener Gatlin burde vært utestengt på livstid.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

– Gatlin er fryktinngytende for tiden. Det er imponerende at han løper så fort når han er så gammel. Men det gir ham et troverdighetsproblem. Fyren har blitt tatt to ganger, og nå løper han fortere enn da han ble tatt første gangen, sier den norske eks-sprinteren John Ertzgaard til NRK.

SPO-RUN-2015-USA-OUTDOOR-TRACK-&-FIELD-CHAMPIONSHIPS---DAY-4

GLAD: Justin Gatlin etter at han løp inn på 19,57 på 200 meter.

Foto: Christian Petersen / Afp

Gatlin har løpt knallsterke 9,74 på 100-meter og løp 19,57 på 200-meteren i det amerikanske uttaksstevnet søndag. Det gjør ham til klar favoritt før VM i Beijing i august, spesielt siden Usain Bolt strever voldsomt om dagen.

Nå må friidrettsverdenen forberede seg på at amerikaneren, som har utestengt for doping to ganger, blir VM-konge i Kina.

– Jeg synes ikke noe særlig om at han fortsatt løper rundt på friidrettsbaner. Du har Gatlin, Gay, Asafa... alle disse har én eller annen sak på seg. Og det er ikke bra for sporten at Gatlin er så overlegen, sier Ertzgaard.

Utestengt i seks år

I 2001 ble Gatlin utestengt i to år for amfetamin. Han hevdet den positive testen kom på grunn av et medikament han hadde tatt siden barndommen, på grunn av ADHD, og straffen ble redusert.

I 2006 ble Gatlin utestengt i fire år for testosteron. Han har alltid hevdet sin uskyld. Forklaringen hans er at en massør gned krem med det ulvlige middelet på ryggen hans.

Ingen av forklaringene fikk ham av kroken, og sørget i steden for at han havnet på lister over dårlige dopingunnskyldninger.

Verdens raskeste 33-åring

I dag jobber Ertzgaard i friidrettsklubben Tjalve. Han vil ha strengere straffer for dopere.

– Jeg synes man bør revurdere hvor lenge man blir utestengt for doping. Jeg synes man skal tilbake til fire års straff for første gang og at man er ute for livet andre gang. Folk kan gjøre feil, og folk må få en ny sjanse. Men når man driter seg ut to ganger, da bør man utestenges på livstid, sier han.

Gatlin er svært kontroversiell, og i World Challenge stevnet i Beijing ble han nektet å løpe på grunn av dopinghistorikken hans.

Ertzgaard liker ikke at Gatlin fortsatt er i gamet. Stikk i strid med det alle andre i verdenseliten har gjort løper han sine raskeste tider opp i 30-årene. Usain Bolt var 22 da han satte pers. Yohan Blake det samme. Asafa Powell var 25 og Tyson Gay 27.

– Han drar i alle fall nytte av det han har gjort før. Det viser forskningen. Det er ikke sånne som han friidretten trenger. Vi trenger nye typer, som Andre De Grasse. Jeg kan ikke tenke meg at han har surret, han er et skikkelig råtalent, sier Ertzgaard om 20-åringen som har løpt 100 meter på 9,75 og 200 på 19,58 tidligere i år.

Sportsnyheter

m52Lanzr4NU

Superstjernens utrolige historie: Moren flyktet barbeint og gravid gjennom Sahara

Nico Williams (21) herjer for Spania i EM. Men hans vei dit innebærer en gravid mor på flukt, og en bror som banet vei.

Sondre Guttormsen stavbrekk

Her brekker Guttormsens stav i fire biter: – Det ble helt svart

Sondre Guttormsen er akkurat tilbake fra et langt skadeavbrekk, men under en konkurranse i Polen opplevde han alle stavhopperes store skrekk da staven brakk midt i hoppet.

Ungarn

Ungarn-profiler kritiserer helsepersonellet: – De skjønte ikke

Ungarns Barnabas Varga må opereres etter den voldsomme smellen han pådro seg mot Skottland. Nå kritiserer både trener og spillere det medisinske teamet.

Siste nytt

 • Vellykket operasjon for Varga

  Barnabás Varga skal ha gjennomført en vellykket operasjon uten komplikasjoner.

  Det opplyser det ungarske fotballfobundet på X.

  Allerede på onsdag kan han få forlate sykehuset. Varga ble underveis i søndagens kamp mot Skottland skadet i en tøff duell med Skottland-keeperen.

  Varga brakk flere bein i ansiktet i kollisjonen med Skottland-keeperen. Han pådro seg også en kraftig hjernerystelse.

  TEPPEHAV
  Foto: LLUIS GENE / AFP
 • Cavendish klar for sin 15. Tour de France – jakter seiersrekorden

  Mark Cavendish (39) har blitt tatt ut av Astana til årets Tour de France, hvor han skal forsøke å ta sin 35. etappeseier og skrive seg inn i historiebøkene.

  Laget ble offentliggjort mandag. Spurteren Cavendish står likt med den belgiske legenden Eddy Merckx på 34 etappeseire i treukersrittet. Briten har utsatt å avslutte karrieren for å gjøre et forsøk på å ta rekorden alene. I fjor krasjet han ut av rittet på den åttende etappen.

  Cavendish tok alle sine 34 etappeseirer mellom 2009 og 2021.

  Cavendish kan også vise til VM-gull i landevei i 2011 og OL-sølv i banesykling fra Rio i 2016. (NTB)

  Mark Cavendish
  Foto: NTB
 • Gladnyhet for Southgate og England – forsvarsstjerne tilbake i trening

  Skadeplagede Luke Shaw deltok mandag på trening med resten av den engelske landslagstroppen. Venstrebacken har ikke vært i aksjon siden februar.

  Englands fotballforbund opplyste i ettermiddagstimene at samtlige av de 26 EM-uttatte spillerne var med på treningsøkta.

  Manchester United-spiller Shaw har ikke vært i spill siden 18. februar. Han var likevel en del av EM-troppen til Gareth Southgate, som begrunnet valget med at han håpet Shaw ville bli spilleklar i løpet av mesterskapet.

  Shaw er den eneste rendyrkede venstrebacken i Englands EM-tropp. Høyreback Kieran Trippier har vikariert for Shaw så langt i mesterskapet.

  England vant den første gruppespillskampen mot Serbia 1-0, før det ble 1-1 mot Danmark i kamp to. I siste kamp i gruppespillet venter Slovenia. (NTB)

  Luke Shaw
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal