Hopp til innhold

Eriks trøye var hvit av kroppssalt etter å ha syklet Tour de France-fjellet åtte ganger

Han sovnet på sykkelen, svettet så mye at trøya ble hvit og klarte til slutt ikke å snakke. Men Erik Nordlie fullførte likevel 8848 meter opp og ned Alpe d'Huez.

Erik Nordlie med sykkelhjelm og sauer bak

IKKE HELT ENSOM PÅ TUR: Erik Nordlie sykler forbi noen beitende sauer på vei opp Alpe d'Huez.

Foto: Erik Nordlie / Privat

Erik Nordlie kan virke som en helt gjennomsnittlig kar med kone, barn og en jobb innenfor økonomi. Men han har en litt spesiell hobby.

På fritiden liker han å sykle opp og ned den samme bakken i 16 timer.

– Det er vel for de spesielt interesserte. De som trives med å sykle og som liker å ha det vondt over lang tid. Så det er den mentale øvelsen som er mest krevende, forteller Nordlie.

Som en av de første i Norge begynte han med «everesting» i 2015. Fenomenet går ut på å sykle det samme fjellet helt til man har nådd samme høydemeter som Mount Everest – verdens høyeste fjell, med topp på 8848 høydemeter.

Erik Nordle i mørk sykkeldrakt med hvite sømmer pga. salt.

SVETT: Erik Nordlie svettet så mye at trøya ble hvit av kroppssalt under kraftprøvelsen opp og ned Tour de France-fjellet.

Foto: Erik Nordlie / Privat

Kongeetappen

Da muligheten til å prøve seg på sykkeltempelet Alpe d'Huez dukket opp, bestemte Nordlie seg for å utnytte muligheten til å «evereste» Tour de France-fjellet.

– Når man har en litt travel hverdag er det viktig å snike inn gode sykkelopplevelser. For meg var det naturlig å få mest mulig ut av turen, og det var å sykle opp og ned så mange ganger jeg kunne i løpet av et døgn.

bloggen til den erfarne hobbysyklisten kunne man følge det brutale forsøket. Det tok ikke mange timer før Nordlie sleit på det som kalles kongeetappen av Tour de France.

«Opp andre gang: Likevel begynner jeg å bli skikkelig trøtt og tar meg selv i å duppe av og våkne igjen med et rykk»

Og etter seks ganger opp monsterfjellet var tonen en annen.

«Jeg snakker ikke i hele setninger lengre. I det jeg maner meg til å begi meg på neste nedstigning tenker jeg på hvor mye jeg hater denne idiotiske sporten»

Nesten bortkastet forsøk

Men etter 16 timer og åtte ganger opp og ned fjellet, hadde tobarnsfaren syklet de 8846 høydemeterne som kreves for å ha gjennomført en «everesting».

Erik Nordlie

FIRE GANGER: En sliten syklist innser han er halvveis.

Foto: Erik Nordlie / Privat

Kraftanstrengelsen var synlig på flere måter. Nordlie beskriver på bloggen sin hvordan det må ha vært «en halvkilo salt og mineraler i trøya» han hadde hatt på seg - på grunn av alt han hadde svettet ut.

– I begynnelsen følelse det som at du tråkker langt under kapasitet – at det nesten er for lett. Men når du kommer halvveis ut i økta kjenner du at kroppen begynner å bli lei og trøtt.

Etter å ha kjempet seg gjennom sult, søvnmangel og temperaturer som varierte fra to til 30 plussgrader, holdt hele forsøket på å gå tapt da GPS-en nesten gikk tom for strøm.

– En «everesting» blir ikke godkjent før du kan dokumentere at økta er i orden. Det hadde jo vært dumt hvis GPSen døde 500 meter før mål.

– Herlig type galskap.

NRK-ekspert Ole Kristian Stoltenberg, som torsdag skal kommentere proffene opp det populære fjellet, sier følgende om Nordlies «everesting» opp Alpe d'Huez:

– Du skal ha litt seig psyke for å kjøre opp og ned den samme bakken, og så skal du ha god fysikk for å klatre såpass mange høydemeter. Det er en smule galskap, men en herlig type galskap.

Nordlie selv er ikke uenig med NRK-kommentatoren. Men en av grunnene til at han elsker sykkelsporten er at det finnes plass til sånne som han.

– Jeg syns det er kult å være en del av en sport hvor det er rom for denne type galskap også.

Sportsnyheter

Havertz

Hardt ut etter Arsenal-seier: – Her feiler VAR igjen

Arsenal tok sin fjerde strake seier lørdag, men dommeren og VAR ble nok en gang den store snakkisen.

Siste nytt

  • Verstappen med sin syvende strake kvalifiserings-seier

    Max Verstappen i Red Bull-bilen overbeviste nok en gang under kvalifiseringen i Miami Grand Prix. Dermed ble det syvende strake start fra første startposisjon for Verstappen.

    – La oss fortsette denne gode trenden, sa Verstappen over lagradioen på Viaplay-sendingen.

    Ingen av førerne klarte å forbedre rundetiden sin på siste runde i Q3.

    Charles Leclerc var den som var nærmest nederlenderen. Etter første sektor var han bare åtte tusendeler bak, men etter en voldsom skrens i sving 15 måtte han nøye seg med andreplass i kvalifiseringen. Lagkamerat i Ferrari, Carlos Sainz, ble nummer tre.

    For Daniel Ricciardo ble det en skuffende kvalifisering. Han endte på 4. plass på sprintløpet tidligere lørdag, men røk ut etter Q1 sammen med Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Kevin Magnussen og Guanyu Zhou. I Q2 røk disse ut: Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alex Albon og Fernando Alonso.

    CUKXnB20R1A
    Foto: AFP
  • Graham Hansen med mål og assist – Barcelona ett poeng fra seriegullet

    Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Barcelonas kvinnelag slo Granada 4-1. Nå er laget ett poeng fra et nytt seriegull.

    Real Madrid er 15 poeng bak med fem kamper igjen å spille. Ett Barcelona-poeng på lagets fire gjenstående kamper, eller et poengtap for Real Madrid, vil bety at Barcelona er mester for niende gang.

    Den norske landslagsstjernen scoret sitt 26. mål for Barcelona i ulike turneringer denne sesongen.

    Rop1_HGpc_o
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen er i form og vant kulekonkurransen i Stora Turebergskastet i Sverige lørdag formiddag med 21.05.

    Thomsen leverte jevnt over en sterk serie der han åpnet med sesongbeste 20.94, før det lengste støtet kom i andre omgang, ifølge friidrett.no.

    – Jeg er ekstremt glad for 21.05. Fire år med trening og tålmodighet for endelig å få en ny personlig rekord utendørs. Jeg er glad, men langt fra fornøyd, sier Marcus Thomsen til NRK.

    Han forbedret sin personlige rekord utendørs fra 2020 med to centimeter og var bare fire centimeter bak innendørspersen. Utøveren fra Norna-Salhus klarte EM-kravet og fikk opp det lengste kulestøtet av en nordmann utendørs på 38 år, Lars Arvid Nilsen satte den norske rekorden på 21.22 det året.

    Thomsen er foreløpig kvalifisert til OL i Paris på ranking. Der er kravet er 21.50.

    – Det er digg å få tatt EM-kravet og slippe å bekymre seg over om man ryker ut av topp 30. Nå skal jobben fortsettes for å sikre en plass i OL, sier Thomsen.

    Marcus Thomsen klarte lørdag 4. mai EM-kravet i kulestøt. Her støter han 21.05.
    Video: Arwid Koskinen, Swethrows

Sendeplan

Kl. Program Kanal