Hopp til innhold

Tysse bruker løgndetektor for å renvaske seg

OS (NRK.no): Dopingtatte Erik Tysse (32) har ikke mer penger igjen til å renvaske seg selv. Nå får han i stedet gratis hjelp av professorer og andre støttespillere. Et av tilbudene er en gratis løgndetektortest.

Den dopingdømde kappgjengeren Erik Tysse gjør fortsatt alt han kan for å bevise at han aldri har brukt ulovlige stoff.
Et snaut år etter at han var ferdig med å sone, tok han løgndetektor-test.

Reportasje: Erik Tysse prøver alt for å bevise sin uskyld. Reporter: Kim Peder Rismyhr.

– Har du brukt CERA?

– Nei.

Erik Tysse sitter på en stol med øynene igjen i en steril kjeller på hjemstedet Os utenfor Bergen. Han er koblet til utallige måleinstrumenter som skal bevise om han snakker sant.

Det er så stille at man hører museklikkene til mannen som overvåker testen bak en mørk pc-skjerm.

Tysse i aksjon

Erik Tysse endte på 14.-plass under 20-kilometeren i London-OL.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Har du med vilje forsøkt å lure denne testen?

– Nei.

To millioner

Det har snart gått ett år siden kappgjengeren var ferdig med å sone sin to år lange dopingutestengelse. Likevel er ikke Tysse ferdig med saken.

Hans mål er å få den gjenopptatt. For å lykkes med det må han kunne legge frem nye beviser i saken.

– Jeg har prøvd å legge det bak meg, men det er veldig vanskelig når man er dømt for noe man ikke har gjort. Det ligger og kverner innimellom på trening, sier Tysse til NRK.no.

Etter å ha brukt nesten to millioner kroner på å renvaske seg selv, er det ikke mer penger igjen. Likevel får han fortsatt hjelp av støttespillere som stiller opp på fritiden.

Fått liten drahjelp

– Det er en veldig styrke for meg, og det er noe jeg kommer til å være evig takknemlig for. Jeg føler vi kommer litt og litt videre, men det er selvfølgelig tungt når man ikke får svar fra systemet på spørsmålene de trenger svar på, sier 32-åringen.

Tysse og hans støttespillere har flere ganger henvendt seg til dopinglaboratoriet i Roma som analyserte Tysses prøve, uten å få svar. De har også forsøkt å få svar via dopinglaboratoriet på Aker sykehus og via friidrettsforbundet, uten hell.

De mener det er gjort en feil i analysen av prøvene.

– Det føles litt skuffende. Det hadde vært det beste for systemet at alle var åpne så vi kunne fått fakta på bordet og gjort en fullstendig opprydning slik at vi kommer frem til at jeg ikke gjorde dette, sier Tysse.

Laboratoriesjefen i Roma svarer følgende på NRKs spørsmål om hvorfor de ikke har svart Tysses team:

– To uavhengige instanser har kommet frem til samme konklusjon, og jeg tror alle bør støtte deres svar for å ivareta troverdigheten til hele anitdopingsystemet, skriver laboratoriesjef Francesco Botrè i en e-post til NRK.

Tre år

Erik Tysse

Erik Tysse har brukt mye tid og penger på å renvaske navnet sitt.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Erik Tysse avla positiv dopingprøve med spor etter det forbudte stoffet CERA i forbindelse med et stevne i Milano 1. mai i 2010.

Tysse har fra dag én bedyret sin uskyld. Analysemetodene har blitt trukket i tvil av hans ekspertkorps og Tysse anket dommen til CAS (Idrettens voldgiftsrett), men fikk ikke medhold.

Fortsatt jobber flere leger med å skaffe bevis for at analysen ble utført feil.

Løgndetektortesten er et annet tiltak for å renvaske kappgjengeren.

Klarte testen

I kjelleren i Os spretter grafen opp og ned på PC-skjermen til polygrafist Ørjan Hesjedal som gjennomrører løgndetektortesten. Hesjedals øyne løper over skjermen flere ganger før han konkluderer:

Ifølge testen snakker Erik Tysse sant.

– Jeg visste at jeg ikke hadde noe å skjule, men det er selvfølgelig deilig å høre at jeg er svært troverdig, sier Tysse etter testen.

VIDEO: Tysses advokat jobber gratis for å renvaske utøveren

(artikkelen fortsetter under videoen)

Et snaut år etter at han sonet ferdig sin dopingstraff - jobber folkene rundt Erik Tysse gratis for å renvaske kappgjengeren. Men dopinglaboratoriet i Roma nekter å svare på spørsmål.

Reportasje:_Tysses sakkyndige gjør alt i sin makt for å frikjenne kappgjengeren. Reporter: Kim Peder Rismyhr.

Fortsatt uten støtte

Tysses advokat, Gunnar Martin Kjenner, skal nå sjekke hvordan Tysse kan få mest mulig ut av testresultatet.

– Vi har eksempler på at domstoler har akseptert løgndetektorer som bevis, sier Kjenner, som mener det positive resultatet styrker Tysses sak.

Tysse mistet all økonomisk støtte fra både friidrettsforbundet og Olympiatoppen da han testet positivt for tre år siden. Støtten har han fremdeles ikke fått tilbake selv om utestengelsen er over.

– Hvis saken gjenopptas og han frikjennes vil det glede oss stort, men inntil videre må vi forholde oss til at han har en rettskraftig dom, sier sportssjef i Norges Friidrettsforbund, Ronny Nilsen, til NRK.no.

– Hva sier du til at han gjennomfører en løgndetektortest?

– Siden Tysse hele tiden har hevdet sin uskyld har jeg forståelse for at han ønsker å få belyst denne saken på flest mulige måter, sier Nilsen.

Jakten fortsetter

Mens Tysse trener som vanlig fortsetter støttespillerne hans jakten på nye bevis.

– For å kunne gjenoppta en sak må vi ha nye bevis. De bevisene som har vært fremlagt og vurdert i saken tidligere er ikke grunnlag for gjennopptagelse. Det må være helt nye bevis, og der er for eksempel feil gjort ved analysen i Roma et nytt bevis, sier Kjenner.

Siste nytt

 • Graham Hansen om finalekrasj: – Synd

  Lørdag klokka 16.00 er det duket for mesterligafinale mellom Barcelona og Wolfsburg. På nøyaktig samme tid er det avspark i finalen mellom Manchester City og Manchester United i FA-cupen. NRK trakk frem denne kollisjonen på en pressekonferanse dagen før dagen.

  – Det er synd. Det er to gode kamper, så det er synd at du må konkurrere med en finale som det. Men til syvende og sist tror jeg det er mange som vil se kampen vår, og det er mye oppmerksomhet rundt vår finale. Det er synd, men vi kontrollerer ikke disse tingene, så jeg har ikke tenkt så mye på det, sier Barcelona-stjernen.

  Caroline Graham Hansen
  Foto: PAUL CHILDS / Reuters
 • Avgjorde norsk OL-deltagelse

  Leder i kampssportforbundet, Øyvind Andreassen, var på idrettstinget fredag krystallklar på at Norge må boikotte OL, dersom Russland og Belarus får delta.

  - Fra mitt ståsted; Deltar Russland og Belarus, så deltar ikke Norge, sier Andreassen.

  Standpunktet hans kom da Idrettstinget skulle behandlet norsk OL-detagelse i OL i Paris fredag formiddag.

  Basketpresident Jan Hendrik Parmann mener det er altfor tidlig å ta en beslutning rundt norsk deltagelse på nåværende tidspunkt. Derfor fremmet han et forslag om å utsette avgjørelsen om norsk OL-deltagelse i Paris.

  - Jeg mener det er prematurt å diskutere dette nå når IOC er så vaklende som de er, sier Parmann fra talerstolen.

  Forslaget ble imidlertid nedstemt. Samtidig ble det vedtatt at Norge skal delta i OL neste sommer.

  Ingen vet ennå om Russland og Belarus vil få grønt lys til å delta i OL neste sommer.

  Friidrettspresident Anne Farseth fremhevet at en boikott vil ramme utøverne.

 • Håndballforbundet fikk avslag på VM-støtte

  I 2025 skal Norge, Danmark og Kroatia arrangerte håndball-VM for menn, men Norges Håndballforbund får ingen støtte fra Kultur- og likestillingsdepartementet. NHF søkte i oktober om et tilskudd på 16 millioner kroner.

  «Departementet har vurdert søknaden og finner ikke å kunne prioritere et særskilt, enkeltstående tilskudd til dette formålet. På denne bakgrunn har Kultur- og likestillingsdepartementet besluttet å avslå søknaden», står det i svaret.

  – Det er automatisk 15–16 millioner i minus om vi skal bære den kostnaden selv, så sånn sett er det dramatisk, sier generalsekretær Erik Langerud til NRK.

  Han forteller at summen skulle gå til å bygge om Telenor Arena innvendig for å kunne ta 15.000 tilskuere til finalene, noe Det internasjonale håndballforbundet skal kreve.

  – Vi har fått avslaget og skal diskutere det på et styremøte de nærmeste ukene. Det er klart det er krevende å skulle arrangere et verdensmesterskap, det er krevende i seg selv, og spesielt når vi taper penger på det, forklarer Langerud.

  Håndball-VM herrer 2023: kvartfinale Norge - Spania (34-35)
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste