Tysse bruker løgndetektor for å renvaske seg

OS (NRK.no): Dopingtatte Erik Tysse (32) har ikke mer penger igjen til å renvaske seg selv. Nå får han i stedet gratis hjelp av professorer og andre støttespillere. Et av tilbudene er en gratis løgndetektortest.

Den dopingdømde kappgjengeren Erik Tysse gjør fortsatt alt han kan for å bevise at han aldri har brukt ulovlige stoff.
Et snaut år etter at han var ferdig med å sone, tok han løgndetektor-test.

Reportasje: Erik Tysse prøver alt for å bevise sin uskyld. Reporter: Kim Peder Rismyhr.

– Har du brukt CERA?

– Nei.

Erik Tysse sitter på en stol med øynene igjen i en steril kjeller på hjemstedet Os utenfor Bergen. Han er koblet til utallige måleinstrumenter som skal bevise om han snakker sant.

Det er så stille at man hører museklikkene til mannen som overvåker testen bak en mørk pc-skjerm.

Tysse i aksjon

Erik Tysse endte på 14.-plass under 20-kilometeren i London-OL.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Har du med vilje forsøkt å lure denne testen?

– Nei.

To millioner

Det har snart gått ett år siden kappgjengeren var ferdig med å sone sin to år lange dopingutestengelse. Likevel er ikke Tysse ferdig med saken.

Hans mål er å få den gjenopptatt. For å lykkes med det må han kunne legge frem nye beviser i saken.

– Jeg har prøvd å legge det bak meg, men det er veldig vanskelig når man er dømt for noe man ikke har gjort. Det ligger og kverner innimellom på trening, sier Tysse til NRK.no.

Etter å ha brukt nesten to millioner kroner på å renvaske seg selv, er det ikke mer penger igjen. Likevel får han fortsatt hjelp av støttespillere som stiller opp på fritiden.

Fått liten drahjelp

– Det er en veldig styrke for meg, og det er noe jeg kommer til å være evig takknemlig for. Jeg føler vi kommer litt og litt videre, men det er selvfølgelig tungt når man ikke får svar fra systemet på spørsmålene de trenger svar på, sier 32-åringen.

Tysse og hans støttespillere har flere ganger henvendt seg til dopinglaboratoriet i Roma som analyserte Tysses prøve, uten å få svar. De har også forsøkt å få svar via dopinglaboratoriet på Aker sykehus og via friidrettsforbundet, uten hell.

De mener det er gjort en feil i analysen av prøvene.

– Det føles litt skuffende. Det hadde vært det beste for systemet at alle var åpne så vi kunne fått fakta på bordet og gjort en fullstendig opprydning slik at vi kommer frem til at jeg ikke gjorde dette, sier Tysse.

Laboratoriesjefen i Roma svarer følgende på NRKs spørsmål om hvorfor de ikke har svart Tysses team:

– To uavhengige instanser har kommet frem til samme konklusjon, og jeg tror alle bør støtte deres svar for å ivareta troverdigheten til hele anitdopingsystemet, skriver laboratoriesjef Francesco Botrè i en e-post til NRK.

Tre år

Erik Tysse

Erik Tysse har brukt mye tid og penger på å renvaske navnet sitt.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Erik Tysse avla positiv dopingprøve med spor etter det forbudte stoffet CERA i forbindelse med et stevne i Milano 1. mai i 2010.

Tysse har fra dag én bedyret sin uskyld. Analysemetodene har blitt trukket i tvil av hans ekspertkorps og Tysse anket dommen til CAS (Idrettens voldgiftsrett), men fikk ikke medhold.

Fortsatt jobber flere leger med å skaffe bevis for at analysen ble utført feil.

Løgndetektortesten er et annet tiltak for å renvaske kappgjengeren.

Klarte testen

I kjelleren i Os spretter grafen opp og ned på PC-skjermen til polygrafist Ørjan Hesjedal som gjennomrører løgndetektortesten. Hesjedals øyne løper over skjermen flere ganger før han konkluderer:

Ifølge testen snakker Erik Tysse sant.

– Jeg visste at jeg ikke hadde noe å skjule, men det er selvfølgelig deilig å høre at jeg er svært troverdig, sier Tysse etter testen.

VIDEO: Tysses advokat jobber gratis for å renvaske utøveren

(artikkelen fortsetter under videoen)

Et snaut år etter at han sonet ferdig sin dopingstraff - jobber folkene rundt Erik Tysse gratis for å renvaske kappgjengeren. Men dopinglaboratoriet i Roma nekter å svare på spørsmål.

Reportasje:_Tysses sakkyndige gjør alt i sin makt for å frikjenne kappgjengeren. Reporter: Kim Peder Rismyhr.

Fortsatt uten støtte

Tysses advokat, Gunnar Martin Kjenner, skal nå sjekke hvordan Tysse kan få mest mulig ut av testresultatet.

– Vi har eksempler på at domstoler har akseptert løgndetektorer som bevis, sier Kjenner, som mener det positive resultatet styrker Tysses sak.

Tysse mistet all økonomisk støtte fra både friidrettsforbundet og Olympiatoppen da han testet positivt for tre år siden. Støtten har han fremdeles ikke fått tilbake selv om utestengelsen er over.

– Hvis saken gjenopptas og han frikjennes vil det glede oss stort, men inntil videre må vi forholde oss til at han har en rettskraftig dom, sier sportssjef i Norges Friidrettsforbund, Ronny Nilsen, til NRK.no.

– Hva sier du til at han gjennomfører en løgndetektortest?

– Siden Tysse hele tiden har hevdet sin uskyld har jeg forståelse for at han ønsker å få belyst denne saken på flest mulige måter, sier Nilsen.

Jakten fortsetter

Mens Tysse trener som vanlig fortsetter støttespillerne hans jakten på nye bevis.

– For å kunne gjenoppta en sak må vi ha nye bevis. De bevisene som har vært fremlagt og vurdert i saken tidligere er ikke grunnlag for gjennopptagelse. Det må være helt nye bevis, og der er for eksempel feil gjort ved analysen i Roma et nytt bevis, sier Kjenner.

Siste nytt

 • Salah-dobbel for Liverpool

  Liverpool fikk en drømmestart på PL-oppgjøret mot Brighton. Bortelaget scoret to ganger på tre minutter før det var spilt åtte minutter, etter scoringer av Mohamed Salah og Jordan Henderson.

  I en fartsfylt kamp, hvor begge lag var bedre offensivt enn defensivt, reduserte Brighton rett før pause etter en flott scoring av Leandro Trossard.

  Mohamed Salah sikret seieren for Liverpool med sin andre scoring for kvelden, denne gang på en sjelden heading.

  Mohamed Salah
  Foto: Paul Childs / Paul Childs
 • Fem målscorere i City-seier

  Manchester City fyrte på alle sylindere da Newcastle kom på besøk. Første scoring kom etter ti minutter, og da kampen var ferdigspilt hadde hele fem City-spillere fått navnet sitt på scoringslisten.

  Oppgjøret endte 5-0.

  Manchester City
  Foto: OLI SCARFF
 • Seier for Berge og Sheffield

  Sander Berge stilte fra start på eget gress da Sheffield United tok imot Wolverhampton i kveld.

  Oppgjøret så lenge ut til å ende målløst, men på overtid stanget midtstopper John Egan inn kampens eneste mål. Tre viktige poeng til Sheffield United.

  Sander Berge
  Foto: RUI VIEIRA

Sendeplan

Kl. Program Kanal