Hopp til innhold
Kommentar

Er Chelsea i ferd med å svikte Conte?

KOMMENTAR: Somling på overgangsmarkedet kan føre til en ny «Mourinho-sesong». Antonio Conte har grunn til å være bekymret.

Antonio Conte

BEKYMRING: Chelsea-manager Antonio Conte sliter med tynt mannskap før seriestart.

Foto: Frank Augstein / AP

– Dette blir min vanskeligste sesong som trener, helt sikkert.

Sitatet tilhører Antonio Conte.

Alle ser at Chelsea-stallen trenger forsterkninger. Stoppere, backer, vinger – de trenger alt. Da de tapte mot Arsenal i Community Shield søndag, var Arsène Wengers spillerliste nesten dobbelt så lang (se eksempel lenger nede).

Conte har gjentatte ganger bedt om flere spillere, og virker nå oppgitt over at ingen kommer. Det er nemlig ikke han som tar seg av rekrutteringen til sitt eget lag.

Men om resultatene blir dårlige, er det han som må rydde kontoret.

Laster Twitter-innhold

Farlig periode

Man kan forstå Contes frustrasjon. Dette er, som han sier, en «farlig periode» for Chelsea: Alt av logikk og nylig historikk varsler trøbbel om de ikke får opp dampen.

De vant ligaen i mai, delvis fordi de ikke spilte i europeiske turneringer. Det lette kampprogrammet lot Conte bruke samme lag hver uke og forebygget skader. Da Chelsea sikret tittelen, hadde Conte kun brukt 16 utespillere hele ligasesongen. To av dem – Oscar og Branislav Ivanović – ble solgt i januar.

Nå skal Chelsea ut i mesterligaen, som betyr flere kamper og større slitasje. Conte vil måtte rotere laget ofte, og bør forvente flere skader. Både Liverpool og Leicester har nylig kjempet om tittelen uten spill i Europa, for så å synke som en stein året etter.

Varsellampene lyser altså: Chelseas stall må være større denne sesongen.

Men i stedet har den faktisk blitt mindre.

Oscar

SOLGT: Oscar ble solgt i januar.

Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Noen kommer, flere går

Den gode nyheten er at de har kjøpt fire førstelagsspillere: Willy Caballero, Antonio Rüdiger, Tiémoué Bakayoko og Álvaro Morata. Mens Caballero er andrekeeper, er resten solide, og spesielt Morata bør trives i Contes system.

Disse er imidlertid alle erstattere for profiler som har forsvunnet. Stallen har ikke vokst.

Caballero tar nemlig plassen til Asmir Begović (solgt til Bournemouth), Rüdiger erstatter John Terry (gratis til Aston Villa), mens Bakayoko får rollen til Nemanja Matić (Manchester United). Morata tar over for Diego Costa, som ikke er en del av Contes planer.

I tillegg har Chelsea solgt Nathan Aké og Bertrand Traoré, mens talentene Kurt Zouma, Tammy Abraham og Ruben Loftus-Cheek har blitt lånt ut. Det samme vil skje med midtbanespilleren Kenedy. Spissen Dominic Solanke har gått gratis til Liverpool.

Trenger flaks

Dette betyr at Contes 3-4-3-system mangler skikkelig dekning i de fleste posisjonene.

Bak har italieneren fem stoppere fordelt på tre plasser: Rüdiger, Gary Cahill, David Luiz, César Azpilicueta og den danske 21-åringen Andreas Christensen, som har vært lånt ut til Borussia Mönchengladbach de siste to årene.

Men de eneste vingbackene er Victor Moses og Marcos Alonso. Alternativene, Azpilicueta og Rüdiger, er begge svake fremover.

På midten vil de to sentrale posisjonene bekles av Bakayoko, N’Golo Kanté og Cesc Fàbregas, mens de eneste vingene er Pedro, Willian og Eden Hazard.

Hazard, lagets stjerne, er skadet til september. Det er altså kun i mål og på topp at Conte har dobbel dekning.

– Vi får bare håpe at vi ikke får for mange skader, sier kapteinen Cahill.

Michael og Marina

I en ideell verden ville Conte selv jobbet på spreng for å sikre det spillermaterialet han trenger.

I realiteten kan han bare sitte og vente.

I Chelsea kontrollerer nemlig ikke treneren rekrutteringen. Den jobben tilhører direktørene Michael Emenalo og Marina Granovskaia. Begge er del av den lille kjernen som gir råd til Roman Abramovitsj, Chelseas russiske eier.

Emenalo jobber mye med å hente unge spillere, og foreslår av og til signeringer, mens Granovskaia tar seg av kontrakter og forhandlinger.

Det er disse som nå har ansvaret for Chelseas sesong. Conte kan si hvem han ønsker, men det er styret som må hente dem.

Eden Hazard

UTE: Eden Hazard er skadet til september.

Foto: Adrian Dennis / AFP

House of Cards

Det som vil bekymre Conte nå, er at Chelsea har en tendens til å somle på overgangsmarkedet like etter å ha vunnet tittelen – med katastrofale konsekvenser.

I 2010 vant Carlo Ancelotti dobbelen, men fikk kun Ramires og Yossi Benayoun før den nye sesongen. I januar innså styret at han trengte mer, og slo til med Fernando Torres og David Luiz. Men da lå de allerede på fjerdeplass, 10 poeng bak toppen.

De endte til slutt på andreplass – og Ancelotti fikk sparken.

I 2015 fikk ikke José Mourinho bedre signeringer enn Pedro, Begović, Baba Rahman, Falcao (lån) og Papy Djilobodji – en spiller han knapt visste om. Chelsea kollapset som et korthus, og Mourinho fikk fyken i desember.

Nå er det Conte som er i faresonen.

Stille før stormen

Det skal legges til at ikke alt vil være styrets feil. De opererer i et marked med sprøe priser, og noen av Contes ønsker – Leonardo Bonucci, Alex Sandro – er frukt som henger særdeles høyt.

Dessuten er det visstnok Conte som har sendt spillere ut på lån. Det er han som kom på kant med Costa.

Samtidig har Conte rett til å kreve mer etter den imponerende tittelen, spesielt nå som Manchester-klubbene forsterker uten å selge. Også i fjor sommer somlet Chelsea, da Marcos Alonso og David Luiz kom på siste dag i august.

Det holdt likevel til ligagull den gangen. Det samme vil neppe skje nå.

Mourinho

FRYKTER: Conte frykter en ny «Mourinho-sesong».

Foto: Getty Images / Getty Images

For selv om klubben har lovet Conte tre nye spillere, ifølge The Telegraph, vil disse trenge tid til å forstå taktikken og bygge kampform. Dette var mindre problematisk med Marcos Alonso og David Luiz, fordi Chelsea kunne trene mens rivalene spilte i Europa.

Nå vil Conte måtte innlemme nykommerne mens det stormer som verst.

I Mourinhos fotspor

Men bedre sent enn aldri. De trenger spillere, og mye av sesongen vil påvirkes av rekrutteringen i august. Alternativet virker skummelt.

Conte har sagt at om de ikke kjøper mer, risikerer de en ny «Mourinho-sesong».

Det var en klar referanse til en mørk del av Chelseas nylige historie, og et rop om hjelp. Conte har gjort det han kan for å sørge for at slike tidligere feiltrinn ikke gjentas.

Nå kan han bare håpe at styret leverer varene.

Siste nytt

 • Toni Kroos legger opp etter EM

  Den tyske fotballspilleren Toni Kroos skriver på Instagram at han legger opp etter sommeren EM.

  34-åringen startet seniorkarrieren i Bayern München, hvor han var med på å vinne Bundesliga tre ganger, samt Mesterligaen og klubb-VM én gang.

  Sommeren 2014 var han så med på det tyske laget som tok VM-gull. Samme sommer signerte han også for Real Madrid. Der har han vunnet den spanske ligaen fire ganger, Mesterligaen fire ganger og klubb-VM fem ganger.

  – Jeg har alltid sagt at Real Madrid blir den siste klubben min. Jeg er glad og stolt over at jeg har funnet den riktige timingen for den avgjørelsen, skriver Kroos på Instagram.

  – Ambisjonen min var alltid å avslutte karrieren på topp, skriver Kroos, og legger til at alt nå handler om å vinne Mesterligaen med Real Madrid en siste gang. I finalen 1. juni møter de Borussia Dortmund.

  Euro 2020 - Round of 16 - England v Germany
  Foto: FRANK AUGSTEIN / Reuters
 • Norges dobbeltfirer klare for OL - nedtur for Borch

  Dobbeltfireren med Kristoffer Brun, Oscar Helvig, Jonas Juel og Erik André Solbakken var best i OL-kvalifiseringen i sveitsiske Luzern tirsdag.

  Brun og Helvig kapret i fjor en norsk OL-plass i dobbeltsculler, men for bare en måneds tid siden ble de to og den andre dobbeltsculleren, Juel og Solbakken, satt sammen til en dobbeltfirer.

  Dermed hadde de én sjanse til å kapre en OL-plass, en mulighet de tok vare. I tirsdagens finale i OL-kvalifiseringen tok ledelsen tidlig og holdt unna hele veien.

  De norske roerne var avhengig av å ende topp to for å kapre en OL-plass, og de vant 1,3 sekunder foran Estland og 1,4 sekunder foran USA.

  Like bra gikk det ikke for Kjetil Borch. Veteranen har slitt med formen de siste månedene, men viste prov på formstigning i forsøket. I finalen i OL-kvalifiseringen kjempet han lenge like bak de to beste. Borch la inn en sluttspurt, men det holdt «bare» til en fjerdeplass.

  Dobbeltfireren er den fjerde båten Norge kvalifiserer til OL. Fra tidligere er altså dobbeltsculleren og dobbeltsculleren i lettvekt for menn kvalifisert, samt dobbeltsculleren på kvinnesiden.

  Brun
  Foto: Håkon Mosvold Larsen
 • Siri Nordby blir NFFs nye toppfotballsjef

  Siri Nordby (45) er ansatt som toppfotballsjef i Norges Fotballforbund.

  Det bekrefter forbundet i en pressemelding.

  Siri Nordby kommer fra en lederstilling som i Microsoft Norge.

  Hun har en lang karriere som fotballspiller bak seg, fra oppstart i Øvrevoll Ballklubb til Røa. I Røa spilte hun 353 kamper, var sentral i å etablere klubben i toppen av norsk fotball og bidro til 5 seriegull og 5 cupgull som kaptein for Røa.
  Nordby har 43 landskamper, inkludert mesterskapserfaring fra EM 2005, VM 2007 og OL 2008. Etter spillerkarrieren var hun medlem av toppfotballkomiteen for kvinnefotball i NFF i perioden 2013-2016. Hun har også vært sportslig leder i Vestre Aker SK, samt styremedlem i Røa. Hun har også fungert som fotballekspert i NRK og TV 2.

  Siri Nordby
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal