Hopp til innhold

Flere norske tatt i sjakkjuks – 10.000 kastet ut fra nettsted på én måned

Koronapausen har tvunget sjakkspillere fra brettet til nettet, og mange spillere blir tatt for juks. – Et stort problem, mener ekspert Atle Grønn.

Juks i sjakk

PÅ NETT: Nettstedet Chess.com kastet ut 10.000 spillere fra sin plattform forrige måned.

Foto: TROND STENERSEN / NRK

– Med internettsjakken har det eksplodert, sier Atle Grønn til NRK.

De siste månedene har han selv sett flere partier selv der spillere er tatt i juks. Han er frustrert over at juksingen kun diskuteres i utlandet.

– Jeg kjenner til flere norske tilfeller. Nordmenn er ikke noe bedre enn russere og amerikanere. Det jukses over hele fjøla, sier Grønn.

Atle Grønn

FRUSTRERT: Sjakkekspert Atle Grønn.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Hvem som er tatt er ikke offentlig, men også Norges Sjakkforbund vet at norske spillere er tatt i juks. Generalsekretær Geir Nesheim sier at de vet om «en del tilfeller» i Norge.

Han sier at de svært sjelden behandler saker om juks, kanskje en til to i året. Nå er de kjent med langt flere norske tilfeller på nettet.

– Det er veldig kjedelig. Vi har fått en slags doping i sjakken, sier Nesheim til NRK.

400.000 norske spillere

Nesheim anslår at 400.000 nordmenn spiller sjakk på internett. På grunn av covid-19 er det ikke blitt spilt ordinære sjakkturneringer siden mars.

I stedet er spillingen flyttet over på nett, og da kommer juksingen.

I artikkelen «Er du klar for sjakkens framtid?» skriver Gregory Serper omtaler den amerikanske stormesteren juks som «den store elefanten i rommet». Der viser han flere eksempler på uredelig spill.

I den samme saken kommer det fram at 10.000 brukere ekskludert fra chess.com etter brudd på fair play-reglene.

– Det finnes mange måter å jukse på, men det groveste er at man bruker en datamaskin som regner ut hva som er det beste trekket, sier Atle Grønn.

Han sier også at 10.000 ikke nødvendigvis er mange, ettersom flere millioner spillere er i aksjon hver dag, men påpeker:

– Vi vet ingenting om mørketallene.

På Torshov i Oslo har Norges Sjakkforbund kontorer. Generalsekretær Geir Nesheim logger seg på chess.com, og viser NRK hvor enkelt det går an å jukse. På den ene skjermen har han spillbrettet. På den andre en datamaskin som regner ut hva som er det beste trekket.

– Sjakk er et spill hvor det egentlig ikke skal gå an å jukse, men det er på brettet. Nå spiller mange på nett, og vi vet at det forekommer en del juks, sier Nesheim.

– Skjønte at han ble tatt

Ofte motiveres juksingen av pengepremier. I store turneringer brukes datamaskiner for å undersøke om det jukses. Noen overvåker med webkamera og har fysiske dommere til stede.

Nylig ble en spiller avslørt på direkten, forteller Atle Grønn. Like etter at en spiller hadde overrasket med å slå en antatt sterkere motstander 7–1 gikk sendingen i svart.

Laster Twitter-innhold

– Det var en stor begivenhet som var direktesendt. Plutselig fikk de melding om at «noe er gærent». Så ble sendingen avbrutt og den ble aldri tatt opp igjen. Vi som har fulgt litt med skjønte at han ble tatt i juks, sier Grønn.

Grønn mener problemet gjelder på nivået under verdenseliten.

– Der finner du juks med en gang. Den store massen av profesjonelle sjakkspillere har ikke lenger et levebrød. Det er ingen som vil sette opp pengepremier i en turnering der vinneren jukser, sier han.

Geir Nesheim

SJAKKTOPP: Geir Nesheim er generalsekretær i Norges Sjakkforbund.

Foto: TROND STENERSEN / NRK

Kan ikke straffe juks

– Norges Sjakkforbund gjør ikke så veldig mye for å hindre juks på nettspill. Vi vurderer å gå inn i det, og da må vi se alvorlig på dette. Vi har en rekke regler i fair play, og de følger vi. Men det er ikke spesifikt for nettsjakk, sier Nesheim.

Dessuten innrømmer Nesheim at dagens regelverk er utdatert. Dersom en spiller tas for å jukse på nett, kan han likevel fortsette med brettsjakk.

– Her er kanskje ikke regelverket kommet langt nok, sier han.

Uansett straff, Atle Grønn er tydelig på at det må en holdningsendring til. Han er redd for at spillet ødelegges.

– De yngre må skjønne at man ikke jukser i sjakk. Jeg skjønner at det er fristende, men man må oppdra de yngre som er vokst opp med en internettkultur.

Siste nytt

  • Sabalenkas kjæreste bekreftet død: – Må han hvile i fred

    Den tidligere NHL-spilleren Konstantin Koltsov har gått bort. Det bekreftes av det belarusiske ishockeyforbundet.

    Koltsov var også kjæresten til verdenstoer i tennis, Aryna Sabalenka.

    I en kort uttalelse skrev forbundet at Koltsov «døde plutselig», uten å si hvordan eller hvor han gikk bort.

    «Vi er i sorg. Det belarusiske hockeyforbundet uttrykker sin dypeste medfølelse til familien, venner og alle som kjente og jobbet med Konstantin», heter det i uttalelsen.

    Koltsov spilte tre sesonger i NHL med klubben Pittsburgh Penguins, samt i to OL med det belarusiske landslaget.

    I tillegg til sin spillerkarriere, var Koltsov også trener for KHL-klubben Salavat Yulayev Ufa og det belarusiske landslaget.

    «Han var en sterk og positiv person, han var elsket og respektert av spillere, kolleger og supportere. Må han hvile i fred,» skriver Salavat Julajev Ufa i en uttalelse.

    Konstantin Koltsov ble 42 år gammel.

    Aryna Sabalenka
    Foto: AP
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Curling-VM: Norsk storseier over Tyrkia

    De norske curlingkvinnene slo knallhardt tilbake etter to strake tap og knuste Tyrkia 11-5 i curling-VM i Canada.

    Skip Marianne Rørvik fronter det norske VM-laget sammen med Kristin Skaslien, Mille Haslev Nordbye og Martine Rønning.

    Etter fem VM-kamper står de med to seiere og tre tap. Det gjør at Norge ligger på en delt 6.-plass. Sveits topper tabellen med fem av fem seire.

    Senere tirsdag venter det nok en kamp mot storfavoritt Sveits.

    Curling VM Norge
    Foto: Darren Calabrese / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal