Hopp til innhold

England får massiv kritikk etter 0-0-kampen: – Jeg skammer meg

De engelske stjernespillerne får det glatte lag av britiske eksperter etter å ha gått målløs av banen mot lillebror Skottland hjemme på Wembley. Englands manager Gareth Southgate gikk langt i å si seg enig.

Gareth Southgate og Harry Kane

SVAK: Harry Kane ble symbolet på en begredelig engelsk kveld. Her byttes stjernespissen ut av manager Gareth Southgate.

Foto: Facundo Arrizabalaga / Reuters

Til ITV etter den målløse kampen som flere mener at Skottland var nærmest å vinne, innrømmer Southgate at det var en frustrerende kveld og at laget hans ikke strakte seg langt nok for å vinne kampen.

Han hadde også forståelse for at supporterne kom til å være skuffet. Så var han overraskende ærlig:

– Hele laget må se seg selv i speilet, og det starter med meg. Vi må være bedre enn dette. Vi gjorde ikke nok til å vinne kampen, sier han.

– Skammer meg

Der skottene blir hyllet av skotske aviser, våknet engelskmennene lørdag opp til ramsalt kritikk over hele fjøla.

– Jeg skammer meg over innsatsen vår, sier tidligere Arsenal- og England-spiller Ian Wright til ITV.

Han kommenterte 0-0-kampen for kanalen. Wright reagerer særlig på at landslagssjef Gareth Southgate valgte å bytte ut Phil Foden for Jack Grealish da det gjensto en halvtime av kampen.

– Du har Jadon Sancho på benken, han har gjort 15 mål og 20 assist denne sesongen, og han får ikke engang spille, sukker Wright, og fikk støtte av ITV-kollega og tidligere Liverpool-manager Graeme Souness.

– Man vinner ikke EM med det laget her, slår han fast.

Også profilerte Jose Mourinho kaster bensin på bålet. I The Sun-spalten sin skriver han om sin skuffelse over den engelske innsatsen.

– Jeg så ikke noe ønske fra England om å ta sjanser og forsøke å vinne kampen, skriver Mourinho.

Faksimile av forsiden til Daily Record. "Pride of Scotland".
Foto: Faksimile Daily Record
Faksimile av forsiden til The Guardian Sport. "No Kane do".
Foto: Faksimile The Guardian

– En massiv skuffelse

Kritikken haglet også fredag kveld. I pausen kritiserte Roy Keane Englands pasningsspill. Etter kampen var samme Keane tydelig på at det ikke lukter EM-gull av det engelske laget.

– Hvis England skal være konkurransedyktige i dette mesterskapet er stjernespillerne nødt til å prestere, sier Keane.

Flere av spillerne underpresterte. Trenerens bytter var for enkelte uforståelige, og Skottland var tidvis nærmest seieren i Englands storstue.

Gary Neville

KRITISK: Gary Neville var langt fra imponert over det han så av det engelske landslaget.

Foto: Glyn Kirk / AFP

– Det var en ordentlig svak forestilling fra England. Det er en massiv skuffelse over Wembley. Var forventningene våre for høye, spør tidligere England-profil Gary Neville seg selv etter kampen.

Kane har null skudd på mål i EM

Keane omtalte pasningsspillet som for omstendelig. Ekspertkollega Graeme Souness mente laguttaket var for lite gjennomtenkt.

Det ble ikke bedre av nok en begredelig omgang.

Der valgte manager Gareth Southgate å ta ut Manchester Citys midtbaneelegant Phil Foden. Tidligere landslagsspiss Ian Wright skjønte ikke det valget og uttalte at han var «flau på Englands vegne».

Phil Foden

LYSGLIMT: En av få som fikk det til å stemme for England var Phil Foden. Dessverre for englenderne ble han byttet ut tidlig i andreomgang.

Foto: Justin Tallis / AFP

Den som trolig underpresterte aller mest var Harry Kane. Det stilles høye krav til kapteinen i et ellers svært ungt England-mannskap. Men Kane hadde en elendig dag på jobben.

Han hadde ifølge statistikktjenesten Opta bare ti ballberøringer i den første omgangen. Det ble ikke mye bedre i den andre. Til slutt ble han tatt av banen, fortsatt uten et skudd på mål i mesterskapet.

– Det er en del av spillet. Manageren gjør det han synes er det beste for laget. Mener han det, så er det hans rett. Av og til må du bare akseptere det, sier Kane på spørsmål om hva han synes om å bli byttet ut.

Harry Kane

SVAK: Vanligvis giftige Harry Kane var ikke engang en skygge av seg selv i det målløse prestisjeoppgjøret mot Skottland.

Foto: Carl Recine / AP

– Det er en tøff kamp. Skottland forsvarer seg bra, blokkerer bra når vi hadde sjanser. Det er fotball. Ingen kamper er enkle. Skottland spiller for livet. Det så du i dag, sier Kane etter kampen og legger til at poengdelingen var fortjent, legger han til.

Flust av sjanser

Begge lag hadde flere muligheter til å sette inn både ett, to og tre mål, men det ville seg ikke for noen av lagene.

Keeperne på begge sidene av banen var sentrale og leverte enormt i London.

For skottene var det likevel stolpen som ble den viktigste faktoren i en av kampens nøkkelsituasjoner. Ingen prøvde å stoppe John Stones heading tidlig i førsteomgang.

Skottland tar med det et svært viktig poeng mot erkerivalen, og deres håp om avansement lever fortsatt før siste kamp i gruppespillet. Der skal de møte Kroatia i et oppgjør som sannsynligvis avgjør hvilket av de to lagene som går videre til sluttspillet.

Siste nytt

 • Ruud-seier mot rivalen Rune: – Så skikkelig ille ut

  Tennisesset Casper Ruud fortsatte sin gode statistikk mot danske Holger Rune. Nå skal nordmannen spille sin andre finale i Mexico på en uke.

  Ruud nedkjempet Rune med sifrene 3-6, 6-3, 6-4 etter nesten to og en halv times spill i Acapulco. Nordmannen lå under 3-1 i det siste settet før han for alvor fikk snudd kampen til sin fordel.

  – Jeg fikk ikke den beste starten, og det tredje sette så skikkelig ille ut. Jeg prøvde bare å holde ut, og det så ut til at Holger slet, og til slutt funket det for meg, sier Ruud etter kampen, ifølge AP.

  Det er sjette gang Ruud slår sin danske rival, og det er første gang de møttes på hardcourt. Kun én gang har Ruud måttet gi tapt for Rune.

  I finalen står Alex de Minaur som det siste hinderet for Ruud til å vinne en ATP 500-turnering. Australieren vant sin semifinale etter at britiske Jack Draper måtte gi seg på grunn av en ukjent skade eller sykdom. Det sto 4-0 til de Minaur i det tredje og avgjørende settet da Draper gikk av banen.

  Søndagens finale i Acapulco er Ruuds 20. i karrieren. 25-åringen står med ti titler.

  Ruud har levert gode resultater i Mexico. I ATP 250-turneringen i Los Cabos sist uke tok han seg helt til finalen. Der ble det tap for australske Jordan Thompson.

  Den siste periodens sterke resultater på hardcourt gir ham garantert selvtillit inn mot to av årets store turneringer i USA foruten Grand Slam-turneringene: Indian Wells (ATP 1000) og Miami Open (ATP 1000)

  Ruuds ti turneringsseirer har alle kommet på ATP 250-nivå. I tillegg har 25-åringen bemerket seg med tre Grand Slam-finaler og spill i ATP-finalen.

  (©NTB)

  Casper Ruud
  Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
 • Coleman vant prestisjeduell

  Chris Coleman var raskest på mennenes 60 meter i innendørs-VM i Glasgow fredag kveld. Amerikaneren løp inn til årsbeste i verden med tiden 6,41 og vant tre hundredeler foran Noah Lyles.

  Coleman åpnet glimrende, og hadde også klart best reaksjonstid i feltet. Lyles kom fort mot slutten, men akkurat ikke fort nok til å komme seg forbi landsmannen.

  Coleman
  Foto: AP
 • Bayern rotet bort poeng igjen

  Bayern München halter videre i Bundesliga etter 2-2 borte mot formsvake Freiburg. Seieren glapp i sluttminuttene.

  Etter elleve strake serietitler ser Bayerns rekke ut til å ryke. Søndag kan Leverkusen få en ti poengs luke på tabelltoppen om laget vinner borte mot nedrykkstruede Köln.

  Jamal Musiala lå an til å bli Bayern Münchens matchvinner etter en klassescoring i det 75. minutt, men på tampen ordnet Lucas Höler en fortjent Freiburg-utligning.

  Bayern har kun vunnet én av sine fire siste Bundesliga-kamper, og de svake resultater har allerede fått konsekvenser. Nylig ble det klart at trener Thomas Tuchel forlater klubben etter sesongen. (NTB)

  Tuchel Kane Bayern
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal