Hopp til innhold

Endrer reglene for hands og offside før Eliteserien 2021

Det blir en rekke nye regler å forholde seg til i sesongen som kommer. I tillegg har dommerne et klart mål om at det skal mer til enn før for å blåse straffespark.

Dommer Sigurd Smehus Kringstad i eliteseriekampen i fotball mellom Mjøndalen og Stabæk på Consto Arena.

NYE REGLER: Dommer Sigurd Smehus Kringstad i eliteseriekampen i fotball mellom Mjøndalen og Stabæk på Consto Arena.

Foto: Jil Yngland / NTB

NFFs dommerkomité har vedtatt at nye spilleregler fra fotballens internasjonale lovkomité (Ifab) skal innføres i norsk fotball fra seriestart 9. mai.

Dommersjef Terje Hauge i NFF opplyser at reglene i utgangspunktet skulle innføres internasjonalt 1. juli, men NFF har fått godkjenning om at reglene trer i kraft fra første eliteserierunde i Norge.

Regelendringene gjelder hele fotballen, topp og bredde, på kvinne- og herresiden.

Handsregelen

NRK har fått tilgang til det nye regelverket, og det er en rekke justeringer som blir innført.

Både hands- og offsideregelen endres.

handsregelen
Foto: NFF

Det er nå straffbar hands hvis:

• Spilleren beveger hånden mot ballen eller berører ballen med forsett

• Berører ballen ved å gjøre kroppen unaturlig «større»

• Scorer i motstanderlagets mål direkte fra sin hånd/arm, selv ved et uhell

• En spiller umiddelbart scorer i motstanderens mål etter at ballen har berørt spillerens hånd/arm, selv ved et uhell

– Det som er fjernet fra regelverket er følgende: Hvis en spiller på det angripende laget handser uforskyldt og spiller ballen videre til en som scorer, så skal målet godkjennes. Vi kan ikke gå tilbake og annullere i slike tilfeller, målet skal kun annulleres hvis det er målscorer som handser enten med vilje eller uforskyldt. Man tar vekk et ledd her, sier dommersjef Hauge til NRK.

Dommersjef Terje Hauge

Dommersjef Terje Hauge.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I tillegg justeres offsideregelen.

Nå skal det annulleres om øvre del av armen/skulderen til den aktive spilleren er i offsideposisjon før et mål.

«Den samme kroppsdel som det kan dømmes hands for om den kommer i kontakt med ballen, skal ses helt vekk ifra når en vurderer om en spiller er onside eller offside», heter det i NFF-dokumentet.

– Ingen betydning for norsk fotball uten VAR

For norsk fotballs del blir denne regelen vanskelig å praktisere før man eventuelt har fått på plass videodømming.

Men siden NFF pålegges å innføre regelendringene vedtatt i Ifab er dette noe som dommerne instrueres i allerede nå.

– Nå har de samspilt dette med hands. I fjor definerte de at det er hands hvis ballen treffer fra armhulen og nedover. Nå har de gjort det samme med offside og bestemt at det kan blåses offside fra armhulen og oppover. Resten av armen skal ikke inngå i offsidevurderingen, sier Hauge.

– Dette må være vanskelig å praktisere med tanke på at det ikke er VAR i Norge?

– Dette har ingen betydning for norsk fotball uten VAR. Dette er nok en regelendring som er mer interessant med en gang VAR kommer inn i bildet, svarer dommersjefen.

– Hvordan skal man da praktisere dette i Norge?

– Vi må praktisere det som før. Vi har alltid vurdert offside som at armen ikke teller med. Men hvis assistentdommer har så godt syn at han kan se armhulen, da vet han hva han skal se etter, i hvert fall. Men dette er nok mer reelt til VAR-dømming, innrømmer Hauge.

Offsideregelen
Foto: NFF

Fra og med første serierunde vil det samtidig bli slått hardt ned på situasjoner der lag og spillere forsøker å omgå tilbakespillsregelen.

– Nå sees det på som en usportslig handling

I NFFs nye regelverk vil det nå bli blåst frispark hvis for eksempel en forsvarsspiller mot slutten av en kamp trikser opp ballen og header tilbake til keeper, enten for å drøye tid eller gi keeperen anledning til å sette i gang spillet med armene.

Den nye regelen sier følgende:

«Motstanderlaget skal tildeles et indirekte frispark dersom en spiller forsøker å omgå tilbakespillsregelen ved å trikse (ved bruk av alle kroppsdeler enn hånd/arm) mens ballen er i spill eller ved et frispark/målspark, og deretter forsettlig spiller ballen tilbake til egen målvakt. Det dømmes indirekte frispark uansett i slike tilfeller, enten målvakten berører ballen eller ikke. Målvakten straffes hvis det er denne som startet forsøket på å omgå tilbakespillsregelen.»

– Vi hadde noen situasjoner i fjor der man omgikk reglene. Det som er nytt i år er at det blir indirekte frispark og gult kort til spilleren som trikser ballen opp og omgår regelen. Ifab har nok sett i 2020 at det var mange som prøvde seg på dette, men nå sees det på som en usportslig handling som gir indirekte frispark og gult kort, sier Hauge.

– Er det andre ting i de nye spillereglene som norske folk bør være ekstra klar over?

– I regelverket tidligere sto det at «direkte frispark tildeles hvis en spiller biter eller spytter på en person». Nå har vi definert dette enda tydeligere. Nå står det «biter eller spytter på personer som står på kamprapporten hos et av lagene og dommerteamet». Hvis man nå biter på en tilskuer blir det rødt kort og igangsetting med dropp. Det er snakk om små justeringer her, sier han.

I 2020 ble det dømt 107 straffer i Eliteserien. Dette er noe dommerne har hatt fokus på i forberedelsene, men Hauge vil ikke si at målet er å minske antallet.

– Det blir feil å si at tallene må ned, men vi misset for mange nøkkelsituasjoner og straffespark i fjor. Derfor har vi hatt fokus på dette for å etterleve Uefas retningslinjer om såkalt myke straffespark. Dette er en kampsport og det skal være kontakt, listen må tas litt opp før vi dømmer straffespark. Det må være mer intensitet i holdingen og skubbingen for at vi skal blåse straffe i år, spillerne har en tendens til å falle for lett, mener han.

Her finner du all info fra NFF om de nye reglene for kommende sesong (ekstern lenke)

Eliteserien sparkes i gang søndag 9. mai. Allerede i første serierunde får vi en rekke interessante oppgjør. Regjerende seriemester Glimt møter Tromsø på Aspmyra, Molde skal ut i lokaloppgjør mot Kristiansund, Viking og Brann spiller vestlandsderby og VIF tar imot Rosenborg til storkamp på Intility. For å nevne noe.

Så gjenstår det å se om det nye regelverket får prøvd seg med en gang.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal