Endrer reglene for hands og offside før Eliteserien 2021

Det blir en rekke nye regler å forholde seg til i sesongen som kommer. I tillegg har dommerne et klart mål om at det skal mer til enn før for å blåse straffespark.

Dommer Sigurd Smehus Kringstad i eliteseriekampen i fotball mellom Mjøndalen og Stabæk på Consto Arena.

NYE REGLER: Dommer Sigurd Smehus Kringstad i eliteseriekampen i fotball mellom Mjøndalen og Stabæk på Consto Arena.

Foto: Jil Yngland / NTB

NFFs dommerkomité har vedtatt at nye spilleregler fra fotballens internasjonale lovkomité (Ifab) skal innføres i norsk fotball fra seriestart 9. mai.

Dommersjef Terje Hauge i NFF opplyser at reglene i utgangspunktet skulle innføres internasjonalt 1. juli, men NFF har fått godkjenning om at reglene trer i kraft fra første eliteserierunde i Norge.

Regelendringene gjelder hele fotballen, topp og bredde, på kvinne- og herresiden.

Handsregelen

NRK har fått tilgang til det nye regelverket, og det er en rekke justeringer som blir innført.

Både hands- og offsideregelen endres.

handsregelen
Foto: NFF

Det er nå straffbar hands hvis:

• Spilleren beveger hånden mot ballen eller berører ballen med forsett

• Berører ballen ved å gjøre kroppen unaturlig «større»

• Scorer i motstanderlagets mål direkte fra sin hånd/arm, selv ved et uhell

• En spiller umiddelbart scorer i motstanderens mål etter at ballen har berørt spillerens hånd/arm, selv ved et uhell

– Det som er fjernet fra regelverket er følgende: Hvis en spiller på det angripende laget handser uforskyldt og spiller ballen videre til en som scorer, så skal målet godkjennes. Vi kan ikke gå tilbake og annullere i slike tilfeller, målet skal kun annulleres hvis det er målscorer som handser enten med vilje eller uforskyldt. Man tar vekk et ledd her, sier dommersjef Hauge til NRK.

Dommersjef Terje Hauge

Dommersjef Terje Hauge.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I tillegg justeres offsideregelen.

Nå skal det annulleres om øvre del av armen/skulderen til den aktive spilleren er i offsideposisjon før et mål.

«Den samme kroppsdel som det kan dømmes hands for om den kommer i kontakt med ballen, skal ses helt vekk ifra når en vurderer om en spiller er onside eller offside», heter det i NFF-dokumentet.

– Ingen betydning for norsk fotball uten VAR

For norsk fotballs del blir denne regelen vanskelig å praktisere før man eventuelt har fått på plass videodømming.

Men siden NFF pålegges å innføre regelendringene vedtatt i Ifab er dette noe som dommerne instrueres i allerede nå.

– Nå har de samspilt dette med hands. I fjor definerte de at det er hands hvis ballen treffer fra armhulen og nedover. Nå har de gjort det samme med offside og bestemt at det kan blåses offside fra armhulen og oppover. Resten av armen skal ikke inngå i offsidevurderingen, sier Hauge.

– Dette må være vanskelig å praktisere med tanke på at det ikke er VAR i Norge?

– Dette har ingen betydning for norsk fotball uten VAR. Dette er nok en regelendring som er mer interessant med en gang VAR kommer inn i bildet, svarer dommersjefen.

– Hvordan skal man da praktisere dette i Norge?

– Vi må praktisere det som før. Vi har alltid vurdert offside som at armen ikke teller med. Men hvis assistentdommer har så godt syn at han kan se armhulen, da vet han hva han skal se etter, i hvert fall. Men dette er nok mer reelt til VAR-dømming, innrømmer Hauge.

Offsideregelen
Foto: NFF

Fra og med første serierunde vil det samtidig bli slått hardt ned på situasjoner der lag og spillere forsøker å omgå tilbakespillsregelen.

– Nå sees det på som en usportslig handling

I NFFs nye regelverk vil det nå bli blåst frispark hvis for eksempel en forsvarsspiller mot slutten av en kamp trikser opp ballen og header tilbake til keeper, enten for å drøye tid eller gi keeperen anledning til å sette i gang spillet med armene.

Den nye regelen sier følgende:

«Motstanderlaget skal tildeles et indirekte frispark dersom en spiller forsøker å omgå tilbakespillsregelen ved å trikse (ved bruk av alle kroppsdeler enn hånd/arm) mens ballen er i spill eller ved et frispark/målspark, og deretter forsettlig spiller ballen tilbake til egen målvakt. Det dømmes indirekte frispark uansett i slike tilfeller, enten målvakten berører ballen eller ikke. Målvakten straffes hvis det er denne som startet forsøket på å omgå tilbakespillsregelen.»

– Vi hadde noen situasjoner i fjor der man omgikk reglene. Det som er nytt i år er at det blir indirekte frispark og gult kort til spilleren som trikser ballen opp og omgår regelen. Ifab har nok sett i 2020 at det var mange som prøvde seg på dette, men nå sees det på som en usportslig handling som gir indirekte frispark og gult kort, sier Hauge.

– Er det andre ting i de nye spillereglene som norske folk bør være ekstra klar over?

– I regelverket tidligere sto det at «direkte frispark tildeles hvis en spiller biter eller spytter på en person». Nå har vi definert dette enda tydeligere. Nå står det «biter eller spytter på personer som står på kamprapporten hos et av lagene og dommerteamet». Hvis man nå biter på en tilskuer blir det rødt kort og igangsetting med dropp. Det er snakk om små justeringer her, sier han.

I 2020 ble det dømt 107 straffer i Eliteserien. Dette er noe dommerne har hatt fokus på i forberedelsene, men Hauge vil ikke si at målet er å minske antallet.

– Det blir feil å si at tallene må ned, men vi misset for mange nøkkelsituasjoner og straffespark i fjor. Derfor har vi hatt fokus på dette for å etterleve Uefas retningslinjer om såkalt myke straffespark. Dette er en kampsport og det skal være kontakt, listen må tas litt opp før vi dømmer straffespark. Det må være mer intensitet i holdingen og skubbingen for at vi skal blåse straffe i år, spillerne har en tendens til å falle for lett, mener han.

Her finner du all info fra NFF om de nye reglene for kommende sesong (ekstern lenke)

Eliteserien sparkes i gang søndag 9. mai. Allerede i første serierunde får vi en rekke interessante oppgjør. Regjerende seriemester Glimt møter Tromsø på Aspmyra, Molde skal ut i lokaloppgjør mot Kristiansund, Viking og Brann spiller vestlandsderby og VIF tar imot Rosenborg til storkamp på Intility. For å nevne noe.

Så gjenstår det å se om det nye regelverket får prøvd seg med en gang.

Sportsnyheter

Marerittstart for Polen og Lewandowski: – En gedigen skuffelse

En nær usynlig stjernespiss, rødt kort og hardt kritisert forsvar. Det ble en helsvart aften i St. Petersburg for Polens EM-håp.

Ingen har scoret fra denne distansen i EM på 40 år: – Er det mulig?!

Alt handlet om tsjekkiske Patrik Schick da Skottland spilte sin første mesterskapskamp på 23 år. Prestasjonen er historisk.

Siste nytt

 • Casper Ruud dropper Tokyo-OL

  Casper Ruud dropper Tokyo-OL, melder NTB. Ruud kommenterer avgjørelsen slik på Twitter:

  – Etter French Open har det vært noen dager i tenkeboksen, og etter nøye vurdering med mitt team har vi kommet fram til at det ikke blir OL i Tokyo på meg, skriver han i meldingen.

  Det har lenge vært spekulert i om Norges tennisess ville satse på OL i Tokyo, men mandag kom altså bekreftelsen på at han dropper lekene.

  – Jeg er fortsatt ganske ung og både tror og håper jeg kan få deltatt i flere OL i min karriere. Mitt fokus vil være deltakelse i 2024 i Paris. Jeg skal prøve å ta nye steg de neste årene slik at jeg kan være med og kjempe om medaljene der, skriver Ruud videre.

  Ruud røk for Alejandro Davidovich Fokina i tredje runde i Roland-Garros forrige uke. Mandag endte han likevel opp med karrierebeste på ATP-rankingen med en 15.-plass.

  Neste oppgave for 22-åringen blir en gressturnering på Mallorca fra neste uke. Det blir forberedelse til Wimbledon-turneringen, som starter om et par uker.

  Casper Ruud-jubel
  Foto: Gustavo Garello / Gustavo Garello
 • Start-treneren har fått sparken

  Joey Hardarson er ferdig som trener i Start. I tillegg må assistenttrener Mattias Andersson gå. Det bekrefter kristiansandsklubben på sine nettsider mandag. Islendingen fikk jobben i 2019 og har vært i sjefsstolen i sørlandsklubben i nesten to år.

  rRNIjQn3Vts
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Snart kan 5.000 gå på fotballkamp

  Fra 17. juni kan inntil 5000 personer slippe inn på idrettsarrangementer utendørs i Norge dersom de har «grønt» koronasertifikat.

  Det kunngjorde helseminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse mandag. Antallet på 5000 personer gjelder utendørsarrangementer med faste sitteplasser, og innendørs er det tilsvarende tallet 2500 personer.

  Lite folk på tribunen
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal