Hopp til innhold
Kommentar

En helt vanlig dag på jobben

Da Maren Lundby endelig fikk hoppe skiflyging, så landet hun langt over 200 meter. Og hvorfor i alle dager skulle hun ikke det?

Raw Air 2023

FØRSTE HOPP: De norske hoppkvinnene Maren Lundby, Silje Opseth og Anna Odine Strøm fikk hoppe skiflygning for første gang.

Foto: Geir Olsen / NTB

Lørdag 18. mars 2023 hoppet altså Maren Lundby 212,5 meter i skiflyging, mens Novak Djokovic ble nektet innreise i USA. Selvsagt gjorde han det. Vi kommer tilbake til hvorfor det er viktig.

Søndag den 19. mars 2023 går den første offisielle konkurranse i skiflyging for kvinner noensinne av stabelen. Selvsagt gjør den dét.

De 19 årene som har gått fra Anette Sagen jublet vilt sammen med lagvenninnene etter å ha hoppet 174 meter som prøvehopper i Vikersund til Maren Lundby og de andre 14 kvinnene hadde sin første offisielle treningsomgang i samme bakke, er det siste, lange kapittel i en skammelig lang kamp.

Som i det store og det hele har handlet om menn som kun klarer å forholde seg til menn.

Hvorfor det har vært sånn, får hver enkelt av dem svare på.

Effektene er det uansett de kvinnelige hopperne som kontinuerlig har fått føle på.

Er det virkelig noen som har tvilt på at de beste kvinnelige hopperne i verden også skulle beherske skiflyging? Dette er dagen for å rekke opp hånda.

Søndag er den første dagen hvor noen våkner opp til erkjennelsen av at skiflyging er en helt naturlig del av kvinnenes hoppkonkurranser.

Skiflyging for kvinner er noe helt alminnelig.

Det burde selvsagt vært sånn lenge.

Anette Sagen hyllet i Kollen

STARTET KAMPEN: Anette Sagen.

Foto: Anders Engeland / NRK

Tandes treffende tanker

15 kvinner kvalifiserte seg til det historiske rennet. Én tvilte og trakk seg. Ikke fordi hun er kvinne, men fordi hun ikke følte seg forberedt.

Mange menn har gjort det samme. Enda flere burde ha gjort det, rett og slett fordi det innimellom har gått galt.

En av dem som har hatt en av de absolutt mest groteske fallopplevelsene i en skiflygingsbakke, er Daniel André Tande. Fallet hans i Planica var så brutalt at hjertet hans stoppet i tre minutter.

Tande overlevde heldigvis.

Slovenia Ski Jumping World Cup

FALT STYGT: Daniel André Tande falt stygt i Planica.

Foto: AP

Og kunne fortsette å forholde seg til spørsmål som det han igjen fikk på kvinnedagen 8. mars- det om ikke fallet hans var et bevis på at skiflyging er for farlig for kvinner.

Svaret til Tande var like enkelt som det var genialt:

«Fallet mitt viste mest av alt at vi ikke er bedre utstyrt enn damene for å hoppe skiflyging»

Da damene endelig slapp utfor i offisiell sammenheng i Vikersund, fikk Tande igjen rett.

Ledestjernen selv, Maren Lundby, fikk æren av å flytte verdensrekorden til 212,5 meter. Den sto ikke mange minuttene, før det canadiske unikumet Alexandria Loutitt flyttet den ytterligere nesten 10 meter. Dagen etter ble rekorden flyttet på nytt.

Det eneste som betydde noe, var at historie uansett var skrevet. Den som burde vært det for lengst.

Og da var det også på tide å flytte nye grenser så fort det var mulig. Slik idretten skal være. Slik kvinnenes hopping ikke har fått være. Fordi mennene som bestemmer har sagt nei.

Mye har vært sagt om den tidligere leder for hoppkomiteen i FIS, Torbjørn Yggeseth, og hans medsammensvorne. Mye kunne vært sagt om tidligere skipresident Sverre Seeberg og flere med ham i sammenhengen.

Raw Air 2023

FØRSTE FORSØK: Slik så det ut på Maren Lundbys første hopp i Vikersund.

Foto: Geir Olsen / NTB

Motstanden har vært sterk, utidig og mest av alt ubegrunnet. Om det har dreiet seg om manglende kvalitet, bredde eller ferdigheter som hoppere.

Men kanskje har motstanden dypest sett vært begrunnet i en redsel for at kvinnene litt for fort ville vise at de behersker også dette minst like godt som menn. I de samme bakker kan plutselig kvinnelige hoppere sette rekorder som kan konkurrere med de mannlige. Og overgå dem. Tross mindre genetisk medfødt styrke.

Etter den første helgen med offisiell kvinnelig skiflyging var de bare 10,8 % bak mennenes verdensrekord. Menn har hoppet skiflyging i rundt regnet 90 år.

Det neste naturlige mål for kvinnene må være å få deres eget VM i skiflyging.

Og dét raskt. Jeg gleder meg til å høre den mann som fortsatt føler han har relevante motargumenter.

For den som fortsatt lurer på hvor det ble av Novak Djokovic, så nærmer vi oss å snakke om ham. Men akkurat nå skal mennene uansett få vente.

En kvinnelig boks-kamp

For denne søndagen, som gir verden det første offisielle skiflygingsrenn for kvinner, betyr nemlig mer enn ett tidsskille.

Dette er nemlig også siste dag i kommentatorboksen for Norges- og muligens verdens- første kvinnelige hoppkommentator.

Ingrid Sørli Glomnes har kjempet en parallell kamp for anerkjennelse i en verden like dominert av menn som i hoppingen selv.

Men hun har vist en standhaftighet og tro på egne ferdigheter som til slutt har gitt henne den anerkjennelse hun fortjener. Derfor er symbolikken ekstra sterk i at hennes siste dag som NRK-kommentator også er den første der kvinnene er fullt likestilt med mennene.

Ingrid Sørli Glomnes (3)

NY JOBB: Ingrid Sørli Glomnes begynte som reporter hos NRK i 2011, og har seinere jobbet som kommentator både i svømming, hestesport, NM-veka, Landskytterstevnet, skiskyting, hopp og kombinert. Nå går hun over i nye roller i Tennisforbundet.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Verdens mest likestilte sport

Game, set and match, som det nok ville hete hos Ingrid Sørli Glomnes’ nye arbeidsgiver, Norges Tennisforbund.

Og tennis har faktisk en helt naturlig plass i denne fortellingen.

For det er en sport som tidlig tok likestillingen på alvor.

Eller kanskje måtte gjøre det, mer enn noe annet.

For en gruppe kvinnelige tennispionerer, ledet av legendariske Billie Jean King, klarte for 50 år siden, i 1973, for første gang å få presset frem like premier for begge kjønn i en Grand Slam-turnering, da det skjedde i US Open.

Siden 2007 har det vært slik for alle Grand Slam-turneringene. Og tross at kvinnene totalt sett fortsatt tjener 32 % mindre enn menn, er tennis verdens mest likestilte sport.

Likevel er det ikke uten debatt. For verdens nåværende nummer 1 blant mennene, serbiske Novak Djokovic, er en av dem som tidligere har tatt til orde for at mannlige tennisstjerner burde få mer betalt enn kvinnene, fordi han mente mennene tiltrekker seg mer oppmerksomhet og flere TV-seere.

Hva Djokovic mener om dette i dag, er litt uklart. For han har andre kontroversielle standpunkter som har fått mer oppmerksomhet de siste tre årene.

Djokovic er nemlig vaksinemotstander.

djokovic

FÅR IKKE SPILLE I USA: Novak Djokovic.

Foto: Aaron Favila / AP

Og denne historiske skiflygingslørdagen drysset rettferdighetens tryllestøv over Djokovic, som ble nektet innreise til USA for å delta i Miami Open, fordi han ikke er vaksinert.

Ingen som ikke vil vaksinere seg mot Covid får unntak.

Det samme burde gjelde alle som mener menn skal få mer betalt enn kvinner for de samme prestasjonene. Eller få hoppe i andre bakker enn kvinnene.

Livmorens høye beskytter

Kampen for å fly er uansett vunnet for kvinnelige skihoppere. Som så sent som i 2005 fikk høre daværende president i det internasjonale Skiforbundet, sveitsiske Gian Franco Kasper, uttale at «skihopping virker ikke passende for kvinner fra et medisinsk synspunkt».

Gian franco Kasper

– IKKE PASSENDE: Slik uttalte Gian Franco Kasper seg om skihopping for kvinner.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Altså intet mindre enn en utdatert mannlig idrettspamp som livmorens høye beskytter.

Denne historiske helgen i Vikersund har mer enn noe annet vært ett eneste velrettet spark mot en hel generasjon mannlige idrettslederes reproduktive organer.

Siste nytt

 • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

  Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

  Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

  Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

  Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

  Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

  Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

  Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

  Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

  Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

  – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

  Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

  Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

  Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

  En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

  Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

  Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

  En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

  Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

  – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

  Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

  For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

  Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

  31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

  I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

  Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

  – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

  – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

  Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

  Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

  (NTB)

  Casper Ruud
  Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal