Hopp til innhold

EM-overraskelsen valgte stavsprang fordi han ikke vokste

SKI (NRK): Som 14-åring var friidrettstalentet Sondre Guttormsen 20 centimeter lavere enn konkurrentene. Det er grunnen til at han nå er Norges beste stavhopper.

Sondre Guttormsen

UNGT TALENT: Sondre Guttormsen (t.v.) var et hode lavere enn konkurrentene som 14-åring. Her fra en konkurranse i 2013 sammen med Erik Lønskog og Syver Røinaas.

Foto: Privat

Under EM slo den relativt ukjente 19-åringen en 22 år gammel norsk rekord. At han skulle ta en sjetteplass i stavsprang i sitt første internasjonale seniormesterskap var langt fra noen selvfølgelighet. Det var kanskje også derfor tårene kom.

– Man drømmer om at alt skal klaffe, og spesielt i mesterskap. Det er noe annet om jeg hadde hoppet 5.75 på Ski Stadion, så da ble jeg litt rørt, forteller Sondre Guttormsen.

Han er tilbake på nettopp Ski Stadion, der friidrettskarrieren startet for om lag 10 år siden.

– Jeg var ganske god, best i det meste, da jeg var rundt 11–12 år, minnes han.

Sondre Guttormsen

TEKNISK GOD: Sondre Guttormsen fikk sitt virkelige gjennombrudd da han ble nummer seks i EM i august.

Foto: Matthias Schrader / AP

Ble vokst ifra

Så begynte kameratene og konkurrentene å bli høyere. Det gjorde ikke Guttormsen.

– De andre vokste litt fra meg. Da vi kom i puberteten var jeg ganske liten, men fortsatt teknisk god. Jeg ble slått i både høyde, lengde og løp, men stav var jeg fortsatt god i, for der hjelper det ikke så mye å være stor og sterk. Da ble jeg heller bedre i det, forteller EM-utøveren, som for alvor oppdaget stavsprang da familien bodde et år i USA i 2010.

Han fortsatte likevel også med andre friidrettsgrener, og spilte i tillegg håndball til han var 15 år.

– Jeg var veldig opptatt av teknikk og allsidighet, så vi trente mye – og forskjellig, sier pappa og trener Atle Guttormsen.

Har gitt fordel

Det er det de tror gjorde Sondre Guttormsen så god. Da han plutselig vokste 20 centimeter på to år i 15-årsalderen, hadde han både satset tungt på stavsprang – samtidig som han beholdt allsidigheten.

– Det har gitt ham en fordel i ettertid, mener faren.

Sondre Guttormsen

TURNER: Allsidighet er viktig for stavhopper Sondre Guttormsen. Derfor har han egen svingstang i hagen.

Foto: Anders Engeland / NRK

– Alle stavhopperne jeg kjenner er allsidige. De kan turne og mange kan løpe hekk. Det er helt klart en fordel, legger sønnen til.

Han løp også hekk i junior-VM i sommer, og nå skal han flytte til Los Angeles for å gå på college. Der tror han utviklingen bare vil fortsette.

Jeg er nok ikke det største fysiske talentet, men har blitt god ved å trene bra. Jeg er et teknisk talent kanskje.

I dag er han 1.84 meter høy, forteller han. Drømmene er enda større. For etter gjennombruddssesongen – hvor han har perset med 34(!) centimeter – er både VM og OL langt nærmere.

Det er litt surrealistisk å tenke at hvis jeg er like god om to år så står jeg på startstreken i OL Jeg tror jeg har mulighet til å bli en av de beste i verden. Nå er jeg nummer 12 på verdensstatistikken, og jeg ser ingen grunn til at jeg skal stoppe der, sier Sondre Guttormsen.

DRAMA: Det var både dramatikk og glede da Sondre Guttormsen tok norsk rekord med 5.75 i EM i Berlin.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal