Guttormsen slo 22 år gammel norsk rekord – ble godkjent etter drama

Lista lå fortsatt og dirret. Først ble hoppet underkjent, før det til slutt ble godkjent igjen. Det ble dramatisk da Sondre Guttormsen (19) satte norsk rekord i EM-finalen.

JUBEL: Guttormsen jublet vilt etter rekorden.

5.75 lyder den nye norske rekorden i stavsprang på. Sondre Guttormsen snek seg over lista, men hang litt igjen med hånda.

Det førte til full forvirring.

For lista ble liggende igjen, men funksjonærene mente at 19-åringen hadde holdt den oppe med hånda.

– Jeg var nær den, men ikke med hånda. Jeg kommer borti, men det er ikke meningen at jeg skal holde den igjen, sier Guttormsen til NRK etter konkurransen.

Guttormsen jublet først hemningsløst, men etter et par sekunder skjønte han hva som hadde skjedd.

– Helt sykt

Nordmannen var tydelig misfornøyd med situasjonen og forsøkte å få en forklaring fra funksjonærene nede på banen.

– Jeg sa jeg prøvde bare å ta henda mine bort fra lista. Jeg var bortpå med fingrene, men den hadde ligget uansett. Da var jeg ganske irritert. Jeg trodde først jeg hadde det, og så sier de at det var noe feil, forteller han.

Sondre Guttormsen

REKORD: Sondre Guttormsen hoppet høyere enn noen nordmann har gjort før han.

Foto: Matthias Schrader / AP

Så kom det en kontrabeskjed. Hoppet var godkjent.

Da kunne Guttormsen slippe jubelen løs.

– Det blir godkjent allikevel, utbrøt kommentator Karen-Marie Ellefsen da rekorden endelig var et faktum.

– Hoppet var helt sykt. At det var i første forsøk også, var helt sykt. sier Guttormsen.

– Skulle bare ha det gøy

På tribunen satt lillebroren Simen.

– Utrolig, han hopper kjempebra. Alt stemmer, og han hopper godt teknisk. Å hoppe 5,75 er helt utrolig, sier han til NRK.

Den tidligere norske rekorden satt Trond Barthel i juli 1996. Den var tre centimeter lavere, på 5.72.

Det ble stopp for Guttormsen på de neste høydene. 5.80 og 5.85 ble for høyt for 19-åringen som rev to ganger på den første høyden. I et siste forsøk på å ta seg videre prøvde han så på 5.85 og rev der.

Han endte på delt sjetteplass med greske Konstadínos Filippídis. Gullet gikk til svenske Armand Duplantis, som hoppet 6.05. Det er ny svensk rekord, ny under-20 verdensrekord og ny EM-rekord.

Guttormsen er meget fornøyd med egen prestasjon i mesterskapet.

– Dritkult å være en del av det jeg tror er den beste stavfinalen i et EM, VM eller OL. Jeg kom hit uten noe nerver og skulle bare ha det gøy. Jeg skulle ikke ta meg til finalen og hvertfall ikke bli nummer seks, sier han.

Siste nytt

  • Stor Korea-sjanse

    Min-Ji smeller ballen i nettveggen frå skrått hald. Der var det nær utlikning, og sjansen kom etter koreansk frispark frå 25 meter. Korea med nytt frispark like etter, men den blir blåst over.

  • - Dårlegaste omgang av Norge

    – Dette er den dårlegaste omgangan av Norge så langt i VM, seier NRK-kommentator Olav Traaen. Korea leier skotstatstikken 11-2 etter 36 minutt. Men det er framleis 1-0 til Norge.

  • Korea overtar

    Etter den gode norske opninga har Sør-Korea kome tilbake og overtatt spelet. 25 minutt er spela, og det er framleis 1-0 til Norge. – Vi slit mot dei raske koreanarane, seier NRK-ekspert Morten Morrisbak Skjønsberg.

Sendeplan

Kl. Program Kanal