Guttormsen slo 22 år gammel norsk rekord – ble godkjent etter drama

Lista lå fortsatt og dirret. Først ble hoppet underkjent, før det til slutt ble godkjent igjen. Det ble dramatisk da Sondre Guttormsen (19) satte norsk rekord i EM-finalen.

JUBEL: Guttormsen jublet vilt etter rekorden.

5.75 lyder den nye norske rekorden i stavsprang på. Sondre Guttormsen snek seg over lista, men hang litt igjen med hånda.

Det førte til full forvirring.

For lista ble liggende igjen, men funksjonærene mente at 19-åringen hadde holdt den oppe med hånda.

– Jeg var nær den, men ikke med hånda. Jeg kommer borti, men det er ikke meningen at jeg skal holde den igjen, sier Guttormsen til NRK etter konkurransen.

Guttormsen jublet først hemningsløst, men etter et par sekunder skjønte han hva som hadde skjedd.

– Helt sykt

Nordmannen var tydelig misfornøyd med situasjonen og forsøkte å få en forklaring fra funksjonærene nede på banen.

– Jeg sa jeg prøvde bare å ta henda mine bort fra lista. Jeg var bortpå med fingrene, men den hadde ligget uansett. Da var jeg ganske irritert. Jeg trodde først jeg hadde det, og så sier de at det var noe feil, forteller han.

Sondre Guttormsen

REKORD: Sondre Guttormsen hoppet høyere enn noen nordmann har gjort før han.

Foto: Matthias Schrader / AP

Så kom det en kontrabeskjed. Hoppet var godkjent.

Da kunne Guttormsen slippe jubelen løs.

– Det blir godkjent allikevel, utbrøt kommentator Karen-Marie Ellefsen da rekorden endelig var et faktum.

– Hoppet var helt sykt. At det var i første forsøk også, var helt sykt. sier Guttormsen.

– Skulle bare ha det gøy

På tribunen satt lillebroren Simen.

– Utrolig, han hopper kjempebra. Alt stemmer, og han hopper godt teknisk. Å hoppe 5,75 er helt utrolig, sier han til NRK.

Den tidligere norske rekorden satt Trond Barthel i juli 1996. Den var tre centimeter lavere, på 5.72.

Det ble stopp for Guttormsen på de neste høydene. 5.80 og 5.85 ble for høyt for 19-åringen som rev to ganger på den første høyden. I et siste forsøk på å ta seg videre prøvde han så på 5.85 og rev der.

Han endte på delt sjetteplass med greske Konstadínos Filippídis. Gullet gikk til svenske Armand Duplantis, som hoppet 6.05. Det er ny svensk rekord, ny under-20 verdensrekord og ny EM-rekord.

Guttormsen er meget fornøyd med egen prestasjon i mesterskapet.

– Dritkult å være en del av det jeg tror er den beste stavfinalen i et EM, VM eller OL. Jeg kom hit uten noe nerver og skulle bare ha det gøy. Jeg skulle ikke ta meg til finalen og hvertfall ikke bli nummer seks, sier han.

Siste nytt

 • Hovland fortsetter storspillet

  Med sju under par på 3. runde i Albertsons Boise Open ligger Viktor Hovland helt i tet før finalerunden søndag.

  21-åringen åpnet knallsterkt med fire birdies på de fem første hullene i golfturneringen i Idaho i USA lørdag. Han spilte på par de neste rundene, før han fikk en birdie igjen på 12. hull. Også på 15. og 16. hull spilte han til birdies, resten på par.

  Hovland leder turneringen med ett slag foran amerikanerne Rob Oppenheim og Bronson Burgoon. For at Hovland skal kunne sikre seg PGA-tourkortet, må han ende blant de 25 beste.

  21-åringen sier i et intervju med GOLFTV ifølge Norsk Golf at han ikke tar noe for gitt når han skal spille siste runde søndag.

  – Det er ikke lenge siden jeg spilte college. Tanken på at jeg kan ta min første profftittel allerede, er kul. Vi får se hva som skjer. Jeg må fortsatt spille bra, sier han. (NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: JONATHAN FERREY / AFP
 • Nok en remis for Carlsen

  Magnus Carlsen fortsetter sin lange rekke av sjakkpartier uten tap. Lørdag ble det en ny remis mot russeren Jan Nepomnjasjtsji i Sinquefield Cup i USA.

  Det sendte Carlsen opp på 86 strake langsjakk-partier uten nederlag. Han står imidlertid med sju strake remis i St. Louis-turneringen.

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Salah-show senket Arsenal

  Joel Matip startet maktdemonstrasjonen i Liverpools 3-1-seier over Arsenal i Premier League lørdag. Mo Salah sikret så seieren med to mål, det ene på straffe. Liverpool er eneste lag i Premier League med full poengpott etter tre serierunder.

  Pre Season Friendly - Olympique Lyonnais v Liverpool
  Foto: Denis Balibouse / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal