Hopp til innhold

Ellevilt brassespark sendte Glimt til cupfinalen: – Den går inn i historiebøkene

Vålerenga ga Glimt konkurranse til døra. Det var kun et øyeblikks magi fra Faris Moumbagna som skulle til for å sikre nok en 4–2-seier – og cupfinale 2023.

NM fotball cup 2023, semifinale : Vålerenga - Bodø/Glimt

AVGJORDE: Faris Moumbagna (til venstre) scoret et vanvittig mål for gjestene fra nord.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Lagene hadde møtt hverandre i serien bare fire dager tidligere: Da vant Glimt 4-2. Amahl Pellegrino scoret samtlige mål for gultrøyene. Men denne gang var det ikke hans tur til å stå i sentrum av begivenhetene.

Scoringen som avgjorde kampen vil trolig bli husket lenge – hvert fall i nord.

Fredrik Bjørkan la inn fra venstresiden. Ballen så ut til å forsvinne bak Moumbagna. Men Glimt-spissen kastet seg rundt i lufta og traff ballen klokkerent før ballen forsvant opp i nettmaskene bak Jacob Storevik.

– Det var bare instinkt. Det kom naturlig. Jeg gikk for det og heldigvis er det et rent treff. Jeg vil beskrive det som magi. Det er noe som ikke kan beskrives, sier Moumbagna til NRK.

– Det er mange store spillere som har gjort det før. Ronaldo, Messi ..., sier Moumbagna, som flirer når han får spørsmål om han kan sammenlignes med dem.

Målet fikk NRK-kommentator Carl Erik Torp til å måpe:

– Det var et øyeblikks magi. Den går inn i historiebøkene som ett av de flotteste målene her på denne banen. Jeg lettet fra stolen min og gikk opp i de høyeste notene jeg har vært siden jeg var i stemmeskiftet.

Spissens 3–2 mål kom i det 85. minutt og tvang Vålerenga til å angripe. Da alle de blå ble sendt i angrep, benyttet Adam Sørensen sjansne til å avgjøre kampen. Pellegrino klarerte opp i banen og dansken spaserte ballen i mål til 4–2.

Bodø/Glimt møter Molde i cupfinalen som spilles i desember.

Les også Frykter for barns helse: – En skam for Oslo

toppbilde

Pangåpning på kampen

Det var Bodø/Glimt som skulle få den perfekte åpningen på kampen. Patrick Berg fant Ulrik Saltnes inne i feltet da rett over to minutter var spilt. Saltnes sydde seg gjennom VIF-forsvaret før han fikk tuppet ballen i mål ved siden av Storevik til ledelse.

Vålerenga manglet for øvrig fortsatt sin, diskutabelt, viktigste spiller i Stefan Strandberg, som nok en gang var ute med sykdom.

Hjemmelaget var derimot definitivt på høyde med en gulljagende Glimt i store deler av omgangen. Etter 14 minutter la Magnus Riisnæs ballen over mot Christian Borchgrevink, som kom seg helt ned til dødlinja. På halv volley fikk han prikket ballen inn på hodet til den serbiske spissen Andrej Ilic. Hodestøtet var kontant, og lagene var like langt.

Begge lag skapte flere sjanser mot slutten av omgangen, men de gikk likevel til pause på stillingen 1-1.

NM fotball cup 2023, semifinale : Vålerenga - Bodø/Glimt

UTLIGNING: Her kikker Christian Borchgrevink opp mot Andrej Ilic og innser at veien er kort til 1-1-målet.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Fartsfylt match

Etter pause fortsatte lagene å skape store muligheter. Men nok en gang skulle Glimt gå i ledelsen. Fredrik Bjørkans strålende innlegg landet på hodet til Faris Moumbagna som styrte inn kampens tredje mål.

Det tente tydeligvis spissen på motsatt banehalvdel. For nok en gang skulle duoen Borchgrevink-Ilic diske opp magi for egne supportere; innlegget fra høyre var perfekt, og den serbiske spissen kunne sette pannen på ballen til 2-2.

Kampen stod lenge og vippet på 2-2. Henrik Bjørdal fikk en mulighet fra distanse for Vålerenga, mens Glimt stod for de største sjansene. Moumbagna fikk nok en mulighet på hodet, men en god Storevik i VIF-buret reddet.

Senere måtte Storevik ut i full strekk. Albert Grønbæk la bredsiden til fra 20 meter og plasserte ballen nærmest helt borte i hjørnet, men der lå sisteskansen og parerte.

Det var altså magien fra Moumbagna fem minutter før slutt som skulle til. Det ble forskjellen på lagene, i en ellers jevn affære og sendte Bodø/Glimt til cupfinalen, sammen med Sørensens endelige spiker i kista på overtid.

Siste nytt

 • Satte målpoengrekord i Eliteserien

  Bodø/Glimt-vingen Amahl Pellegrino scoret hjemme mot Sarpsborg søndag og satte dermed rekord for antall målpoeng i Eliteserien med 38 på én sesong.

  Scoringen var Pellegrinos 24 nettkjenning for sesongen. Han har også slått 14 målgivende pasninger.

  Da var det spilt snaut 20 minutter. Kampen pågår fortsatt.

  (©NTB)

  Amahl Pellegrino
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Stefan Kraft i ledelsen etter førsteomgang

  Stefan Kraft sikter mot sin fjerde strake verdenscupseier i hopp og leder foran finaleomgangen på Lillehammer

  Marius Lindvik var beste norske hopper i førsteomgangen i stor bakke for menn på Lillehammer.

  – Det er et meget godt skihopp i vanskelige forhold, uttalte NRKs ekspert Johan Remen Evensen fra kommentatorbua.

  Lindvik var klart beste norske med sin 6. plass, i det som må sies å ha vært en skuffende omgang på hjemmebane for nordmennene.

  – Jeg er fornøyd. Det er tunge forhold og jeg følte jeg gjorde et bra hopp, så jeg krysser fingrene og kjører på i andreomgang, sier Marius Lindvik til NRK.

  Lindvik er 9,3 poeng bak østerrikske Stefan Kraft, som leder før finaleomgangen, med et hopp på 135 meter. Etterfulgt av Jarl Hörn og Karl Geiger på henholdsvis 2.- og 3. plass.

  Dermed fortsetter den tysk-østerrikske dominansen blant de mannlige hopperne.

  Halvor Egner Granerud får det ikke til å stemme om dagen. Søndag hoppet han 119 meter i førsteomgang. Det holdt til en 22-plass.

  – Jeg følte meg trygg da jeg landet at jeg kunne pakke bilen, dra i retning Trondheim og se resten av andreomgang ett annet sted, men det viste seg å ikke bli sånn. Det var overraskende, sier Granerud til NRK.

  Kristoffer Sundal hoppet seg inn på 21. plass, Daniel Andre Tande på 24. plass og Johann André Forfang på 27. plass.

  – Innsatsen er bra. De gjør så godt de kan, men resultatene er ikke det vi hadde håpet på. Vi må finne ut hva som skal til for å få ut de beste hoppene fra Halvor, Daniel og Johann. De er ganske langt bak toppformen, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen til NRK etter førsteomgang.

  Robin Pedersen, Bendik Heggli, Fredrik Villumstad og Robert Johansson kvalifiserte seg ikke til finaleomgangen.

  Stefan Kraft.
  Foto: NTB
 • Chelsea seiret tross rødt kort – slo Brighton 3-2 på hjemmebane

  Chelsea spilte halve kampen med bare ti mann, men klarte likevel å sikre 3-2-seier hjemme mot Brighton i Premier League søndag kveld.

  Dermed klatret Chelsea opp til 10.-plass på tabellen etter en fryktelig første halvdel av sesongen. Det skiller 14 poeng opp til serieleder Arsenal.

  Chelsea fikk en god start på kampen da Benoît Badiashile tok ned en corner etter et drøy kvarter og slo inn igjen foran mål, hvor Enzo Fernández headet blåtrøyene i ledelsen.

  Fire minutter senere sto Nicolas Jackson på bakerste stolpe og headet en corner inn igjen i feltet, hvor Levi Colwill sto klar og nikket inn London-klubbens 2-0-mål.

  Det kunne ved første øyekast se ut som Billy Gilmour klarte å klarere ballen på strek, men mållinjeteknologien kunne vise at det var scoring med flere centimeters margin.

  To minutter før pause fikk imidlertid Facundo Buonanotte ballen ute på kantet og dro seg et par meter inn i feltet, før han banket inn reduseringen for Brighton.

  Vondt ble til verre for Chelsea tre minutter senere da Conor Gallagher meide ned Gilmour og fikk betalt med sitt annet gule kort for dagen. Chelsea måtte dermed klare seg hele 2. omgang med bare ti mann.

  Det hadde riktignok lite å si da Fernández satt inn sitt annet mål for kvelden fra straffemerket etter 65 minutter. Argentineren fikk muligheten etter at James Milner felte Mykhailo Mudryk innenfor 16-meteren.

  Brighton jobbet knallhardt for en redusering, og to minutter på overtid satt den for João Pedro.

  Elleve minutter på overtid ble Brighton tildelt straffe, men en VAR-sjekk kunne vise at ballen traff Colwill i hodet, ikke hånden.

  (NTB)

  Enzo Jeremías Fernández
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal