Sundby: – Han kunne sikkert gå fire-fem mil til

Petter Eliassen ble tidenes første birkenvinner på blanke ski. Martin Johnsrud Sundby konkurrerte om seieren, men var sjanseløs mot slutten.

Petter Eliassen avgjorde Birken på de siste to kilometerne. Han spurtet fra Martin Johnsrud Sundby og vant på løyperekord, 2.19,28. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn

VIDEO: Petter Eliassen vant Birkebeinerrennet. Se video fra rennet her.

– Før start var jeg veldig i tvil på om jeg skulle stake hele veien, og jeg bestemte meg ikke før i bilen på vei ned til start. Jeg er glad jeg valgte som jeg gjorde, sa Petter Eliassen til NRK etter målgang.

Eliassen satte inn støtet med i underkant av to kilometer til mål, og gikk inn til tiden 2.19.28,3. Det er ny løyperekord i Birkebeinerrennet.

Sundby var 10,2 sekunder bak, mens John Kristian Dahl ble nummer tre på tiden 15,4 sekunder bak Eliassen.

Sundby: – Hadde kongeski

Det var sol, minusgrader og perfekte forhold i løypa i Birkebeinerrennet. Føret var bra, og det gjorde at flere av de beste valgte å gå uten festesmurning.

Mens Eliassen ble tidenes første birkenvinner på blanke ski, valgte Sundby å gå med feste under skiene. Det ga tydelige utslag underveis.

– For meg var det ikke noen vurdering, for jeg må gjøre det beste jeg kan og det er å bruke beina. Jeg hadde sjuke ski nedover på slutten selv med feste, sier Sundby til NRK.

– Føret forandret seg, så litt glipptak hadde jeg mot Sjusjøen. Men jeg hadde kongeski.

– Kom som ei kule

Med 15 kilometer igjen fikk Eliassen en luke på nesten 20 sekunder til Sundby. Men Sundby kom tilbake, og med noen kilometer igjen til mål var de to igjen sammen.

Men med to kilometer til mål rykket han igjen, og da klarte ikke Sundby å henge med.

– Jeg trodde jeg hadde avgjort det på Sjusjøen, men Martin kom som ei kule på vei ned bakkene, sa Eliassen etterpå.

Martin Johnsrud Sundby mener likevel Eliassen hadde stålkontroll hele veien.

– Det er inspirerende å være med og se hva spesialtrening kan gjøre med en stakekapasitet. Han har et helt annet trøkk enn meg på slutten. Han kunne sikkert gå fire-fem mil til, sier han.

– Ny standard

Øystein Pettersen gikk selv på blanke ski, men hang ikke med de aller beste. Han mener Eliassen satte en helt ny standard.

– Jeg synes det er kult at han vinner på blanke ski. Jeg skulle gjerne gjort det i dag, men det klarte jeg ikke.

PS: Therese Johaug vant kvinneklassen, og også hun satte løyperekord med tiden 2.41.46,6.

Kronprins Haakon går Birkebeinerrennet

KONGELIG: Også Kronprins Haakon gikk Birkebeinerrennet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Siste nytt

 • Avblåser nytt møte

  Torsdagens møte mellom hoppsjef Clas Brede Bråthen og Norges Skiforbund blir ikke noe av.

  Det opplyser Bråthens advokat Marit Håvemoen til NTB. Bråthen bekrefter overfor NRK at han ikke skal i møte torsdag.

  Etter sist ukes drøftelsessamtaler var partene enige om et nytt møte torsdag for at Bråthen skulle få gi kommentarer til diverse dokumenter som i etterkant ble oversendt fra Norges Skiforbunds (NSF) advokater, forklarer Håvemoen.

  «Det er meldt tilbake til NSFs advokater at det ikke er nødvendig med et slikt møte, men at Bråthen vil inngi skriftlige kommentarer i løpet av uken», skriver Håvemoen i en SMS til NTB.

  Håvemoen opplyser også at det er gitt beskjed om at «Bråthen gjerne stiller i et møte senere hvis NSF ønsker det etter å ha gjennomgått den skriftlige tilbakemeldingen».

  Sist torsdag satt Bråthen i et 3,5 timer langt møte med skiforbundet og uttalte etterpå at han fikk snakket godt ut. Et drøftelsesmøte kan være første skritt på veien i en oppsigelsesprosess.

  – Vi vil forelegge resultatene av utredning og undersøkelser og forhold som kan utgjøre grunnlaget for å avslutte arbeidsforholdet med Clas Brede Bråthen, sa skiforbundets advokat Nina G. Sandnes til NTB før møtet sist uke.

  Hun har foreløpig ikke hatt anledning til å svare på NTBs henvendelser onsdag.

  Clas Brede Bråthen
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Bruce ferdig i Newcastle

  Steve Bruce er ikke lenger hovedtrener for Newcastle.

  Det opplyser klubben i en pressemelding.

  Newcastle opplyser at avgjørelsen er tatt i fellesskap og at jakten på ny trener er iverksatt.

  Klubben ble sist uke kjøpt opp av det saudiarabiske oljefondet. Flere medier har meldt at de ønsker en mer merittert trener.

  Newcastle ligger på 18. plass etter åtte serierunder med kun tre poeng. Graeme Jones leder laget i helgens kamp mot Crystal Palace.

  FILE PHOTO: Pre Season Friendly - Hibernian v Newcastle United
  Foto: Carl Recine / Reuters
 • Åpen om Haaland-interesse

  Chelsea-trener Thomas Tuchel snakker åpent om interessen for Erling Braut Haaland (21) i et intervju med tyske Sport Bild.

  – Vi snakket om Erling et par ganger, også i løpet av overgangsvinduet, sier Tuchel.

  Dortmund var gjennom sommeren krystallklar på at Haaland ikke kom til å forlate klubben ennå. Kontrakten hans strekker seg til sommeren 2024.

  – Det fremstod totalt urealistisk og overhodet ikke gjennomførbart, forklarer Tuchel, som ledet Chelsea til mesterligatriumf sist sesong.

  Dortmund-topp Hans-Joachim Watzke har uttalt at det heller ikke er avgjort om han forlater klubben kommende sommer. Men da kan det bli vanskeligere å beholde ham.

  Flere internasjonale medier hevder at han har en utkjøpsklausul som gjør at han er tilgjengelig for rundt 750 millioner kroner.

  – Vi diskuterer det naturligvis regelmessig siden han er en fantastisk spiller og den mest fremtredende skikkelsen i Dormund, som er en stor rival i mesterligaen, sier Tuchel.

  Premier League - Brentford v Chelsea
  Foto: Toby Melville / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal