Kroppen vil ikke mer – Rønning legger opp

På bildet stuper Eldar Rønning inn til en bragd bare han, Thomas Alsgaard, Odd-Bjørn Hjelmeset og Petter Northug har klart. Martin Johnsrud Sundby mener det er en av de aller største som i dag setter punktum.

Rønning

HISTORISK: Seieren på Holmenkollens 50-kilometer i 2012 troner øverst på Eldar Rønnings fyldige merittliste.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Rønning bekrefter overfor NRK at langrennskarrieren er over. Etter en hel vinter der kroppen ikke har spilt på lag, har 33-åringen fra Skogn bestemt seg for at nok er nok.

Fra og med i dag er han bankmann og familiefar.

– Jeg har en velfungerende kropp. Men jeg har ikke en kropp som vil drive med toppidrett. Derfor har jeg bestemt meg for ikke å tøye denne strikken lenger, sier han.

– Jeg har savnet Eldar siden han gikk ut av laget, og det er en stor lanngrennsløper som nå gir seg. En av de aller største, faktisk, sier landslagskollega gjennom mange år, Martin Johnsrud Sundby.

Se noen av høydepunktene fra Eldar Rønnings karriere.

STORE ØYEBLIKK: Her kan du gjenoppleve Eldar Rønnings største bragder.

Eksklusivt selskap

Rønning kan se tilbake på en meget begivenhetsrik karriere, der seieren på Kollen-femmila i 2012 er den aller største triumfen. Med det ble han den fjerde langrennsløperen i historien med verdenscupseier på både sprint og 50-kilometer.

Bare Thomas Alsgaard, Odd-Bjørn Hjelmeset og Petter Northug hadde klart det før ham.

Eldar Rønning blir stående med elleve verdenscupseirer. Den første kom på sprinten i Reit im Winkl i 2005, mens den siste kom på 15 km klassisk i Falun i 2013.

Han har fire VM-gull i stafett. Han danket overraskende Frode Estil ut av laget under VM i Sapporo i 2007, og var også med på triumfene i Liberec (2009), Holmenkollen (2011) og Val di Fiemme (2013).

gullgutter

GULLGUTTER: Petter Northug, Tord Asle Gjerdalen, Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby hadde krav om gull under VM på hjemmebane i 2011, og leverte varene.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Reiste seg sammen

– Eldar har betydd utrolig mye for min karriere. Særlig i de første årene mine på landslag var Eldar den som kunne kvalitetssikre alt vi drev med i klassisk, og ikke minst på beina om sommeren. Han har vært den eldste i gruppa så lenge jeg har vært med, og han har bidratt med trygghet og ro i arbeidet mot de aller yngste gutta, sier Martin Johnsrud Sundby.

Han husker særlig jobben han og Rønning gjorde sammen med å forvandle fiaskoen fra Vancouver-OL i 2010 til suksess i Holmenkollen et år senere.

– Vi var begge best i klassisk og begge satset mot 15-kilometeren i Kollen. Vi lyktes begge to, selv om vi ikke klarte gullet. Og på stafetten reddet han laget etter at jeg hadde rotet det til, mimrer Sundby.

Til bankjobb

Eldar Rønning klarte imidlertid ikke å kvalifisere seg til VM i Falun sist vinter, og fikk dermed heller ikke oppfylt drømmen om et individuelt gull i VM eller OL.

Individuelt har han VM-bronse fra sprinten i Sapporo i 2007 og VM-sølv fra 15-kilometeren i Holmenkollen i 2011.

Nå blir det i stedet heltidsjobb i Sparebank1 Midt-Norge.

Siste nytt

 • Seier for FCK i mesterligakvaliken

  Ståle Solbakkens FC København har én fot i neste runde i mesterligakvalifiseringen etter at de tirsdag kveld vant 2-0 borte mot walisiske The New Saints.

  Dermed må det en kollaps til i Parken neste uke om Solbakken & co. ikke skal ta seg videre.

  Solbakken
  Foto: Jens Nørgaard Larsen / NTB scanpix
 • Russisk proffbokser døde etter kamp

  Maksim Dadasjev (28) døde av skadene han pådro seg under proffkampen mot Subriel Matias fredag. Bokseren kastet inn håndkleet etter elleve av tolv runder i boksestevnet i Maryland, USA. Russeren ble så kjørt til sykehus. Legene konstaterte at hjernen hans hadde hovnet opp og forsøke å operere ham, men livet sto ikke til å redde.

  Dadashev
  Foto: Steve Marcus / AFP
 • Sarpsborg-keeper solgt

  Sarpsborg 08s russiske keeper Aleksandr Vasjutin er solgt til Zenit St. Petersburg. Det bekrefter klubbene tirsdag kveld. 24 år gamle Vasjutin kom til Sarpsborg fra finske Lahti i fjor sommer.

  Eliteserien fotball, menn (15. Runde): Stabæk - Sarpsborg 08 (3-3)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal