Hopp til innhold

Ekspertene spår Johaug-show i NM, men Kaggestad er ikke imponert

Therese Johaug (31) debuterer i friidretts-NM til helgen. Også der forventes det at langrennsløperen tar medalje.

Therese Johaug

VANT TIL Å VINNE: Therese Johaug har ikke så mye erfaring med friidrett, men å vinne har hun gjort ofte. Her fra Oslo Skishow i sommer.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

14 kvinner er påmeldt søndagens 10.000 meter i friidretts-NM på Hamar. At Therese Johaug vil gjøre seg bemerket, føler ekspertene seg sikre på.

– Jeg forventer at hun kommer til å løpe ganske fort, og jeg tror ikke hun blir med på noe lureløp. Jeg tror hun vil teste hvor fort hun kan løpe, og det er spennende å se, sier NRKs friidretts- og langrennskommentator, Jann Post.

Northug norway Cup

PÅ NORWAY CUP: Petter Northug tror på Therese Johaug på 10.000 meter.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Hun har enorm kapasitet og er en av de beste skiløperne på damesiden som har vært å finne med joggesko på noen gang, så det blir veldig spennende å følge henne på den distansen, sier Petter Northug.

– Vi andre er mosjonister

Kristin Størmer Steira vant 5000-meteren i 2009, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som også stiller i år, har en NM-bronse på samme distanse.

Det er langt ifra utenkelig at Johaug gjør det like bra – spesielt siden Norges beste langdistanseløper, Karoline Bjerkeli Grøvdal, bare løper 3000 meter hinder i norgesmesterskapet.

– Hun hadde nok ikke slått Grøvdal. Johaug har ikke tidenes løpssteg og trener jo ikke for å løpe flatt overhodet, men hun har så stor kapasitet og har løpt mye i sitt liv, så hun kan nok slå de fleste bak, mener Post.

En av dem som stiller til start på 10.000 meter, er Marthe Katrine Myhre. Hun er tidligere langrennsløper, og har vunnet en rekke løp, som Birken og Oslo Maraton, de siste årene.

– Johaug vinner lett. Det er ingen som kan slå henne på søndag, sier hun til NRK.

– Johaug, Live Johannessen Solheimdal og Marte Mæhlum Johansen er jo de eneste i feltet som kun driver med idrett på heltid. Vi andre jobber fulltid ved siden av, det vil si at vi regnes som mosjonister. Sånn er det med løping i Norge, utdyper hun.

Marthe Katrine Myhre

KONKURRENT: Marthe Katrine Myhre vant Oslo Maraton i 2016. Hun stiller også på 10.000 meter i friidretts-NM.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Northug mener det ikke er lett

Johaug vant det 10 kilometer lange Fornebuløpet i fjor, med tiden 33,36, men har aldri tidligere løpt like langt på bane. I fjor var vinnertiden i NM 34.04,98.

Også Northug tror på Johaug-medalje i NM.

Er det så lett for dagens skiløpere, at de bare kan ta på seg løpesko og konkurrere mot de beste løperne i Norge?

– Nei. Du må være på nivå med Didrik Tønseth og Therese Johaug. Da kan du stille opp der og ha en reell sjanse, svarer den tidligere langrennsstjernen.

– Middelmådig pers

Johan Kaggestad, som trente langdistansedronningene Ingrid Kristiansen og Grete Waitz, understreker derimot at konkurransen på distansen ikke er all verden.

Johan Kaggestad

IKKE IMPONERT: Tidligere friidrettstrener Johan Kaggestad.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Det er et dårlig nivå på 10.000 meter i Norge når Karoline ikke er med, så at hun tar medalje skulle bare mangle. Det er fin trening og historien sier at det er lurt for langrennsløpere å konkurrere om sommeren, sier TV 2-kommentatoren.

– Persen hennes på 10 kilometer er ganske middelmådig, for 33 minutter er ikke veldig fort. Det er rundt tre minutter, eller én kilometer dårligere enn norgesrekorden (30.13,74), legger han til.

Likevel utelukker ikke Kaggestad at Johaug kan ta et internasjonalt krav eller to.

– Det er et godt stykke opp til internasjonalt nivå, men det er greit nok å stille opp i NM. Hun kan nok løpe i EM også, for de kravene er ikke all verdens. Det er likevel langt fra løperne i EM til VM. Johaug kan muligens klare VM-kravet (31.50,00) også, for det er satt av en politisk karakter, og er ikke så tøft, påpeker den tidligere friidrettstreneren.

Siste nytt

  • Mbappé får tyn etter ny CL-smell

    Kylian Mbappé (25) greide heller ikke i år å vinne Champions League med Paris Saint-Germain. Han kommer dårlig ut på børsen etter semifinaleexiten.

    I en nådeløs dom gir L'Équipe angriperen en toer på en skala som går til ti. «Slutten på drømmen», skriver den franske avisen i overskriften etter tirsdagens 0-1-tap hjemme mot Borussia Dortmund.

    Mbappé ble i sin tid hentet til PSG for enorme summer. Målet var at han skulle skyte klubben til suksess i den gjeveste europacupen, men det gikk aldri veien. Nærmest var laget som tapende finalist i 2020.

    Dortmund er bare nummer fem i ligaen i Tyskland, men danket ut PSG 2-0 sammenlagt.

    «Slike kvelder blir arven hans. Sju år med feilede forsøk», skriver britiske Daily Mail om Mbappé. I spanske Sport står det at «Mbappé er ute av stand til å ikle seg helterollen».

    Mbappé forlater PSG når kontrakten løper ut etter sesongen, og neste stoppersted blir trolig Real Madrid. «Han tar farvel med den franske hovedstaden med mer smerte enn ære», skriver den Madrid-baserte storavisen Marca.

    (NTB)

    Mbappé
    Foto: AP
  • Fotballkamper utsatt etter katastrofeflommen i Brasil

    Ekstreme nedbørsmengder gjør det umulig å spille seriekamper i fotball i den brasilianske delstaten Rio Grande do Sul.

    Brasils fotballforbund har hittil utsatt ti oppgjør for tre av eliteklubbene fra regionen. Det gjelder Internacional, Gremio og Juventud.

    Delstatshovedstaden Porto Alegre står under vann, og det er der Internacional og Gremio holder til.

    Minst 90 personer er meldt omkomne, opplyser myndighetene i Rio Grande do Sul. I tillegg er 131 ikke blitt gjort rede for, og 155.000 mennesker har mistet hjemmet sitt.

    De voldsomme regnbygene som begynte i forrige uke, har forårsaket flom i elver, lagt hele landsbyer under vann og ødelagt veier og broer.

    Flommen regnes som delstatens verste ekstremværkatastrofe. Det er meldt mer regn i dagene som kommer.

    (NTB)

    imwC_nnuYmA
    Foto: AP
  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal