Ekspertene spår Johaug-show i NM, men Kaggestad er ikke imponert

Therese Johaug (31) debuterer i friidretts-NM til helgen. Også der forventes det at langrennsløperen tar medalje.

Therese Johaug

VANT TIL Å VINNE: Therese Johaug har ikke så mye erfaring med friidrett, men å vinne har hun gjort ofte. Her fra Oslo Skishow i sommer.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

14 kvinner er påmeldt søndagens 10.000 meter i friidretts-NM på Hamar. At Therese Johaug vil gjøre seg bemerket, føler ekspertene seg sikre på.

– Jeg forventer at hun kommer til å løpe ganske fort, og jeg tror ikke hun blir med på noe lureløp. Jeg tror hun vil teste hvor fort hun kan løpe, og det er spennende å se, sier NRKs friidretts- og langrennskommentator, Jann Post.

Northug norway Cup

PÅ NORWAY CUP: Petter Northug tror på Therese Johaug på 10.000 meter.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Hun har enorm kapasitet og er en av de beste skiløperne på damesiden som har vært å finne med joggesko på noen gang, så det blir veldig spennende å følge henne på den distansen, sier Petter Northug.

– Vi andre er mosjonister

Kristin Størmer Steira vant 5000-meteren i 2009, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som også stiller i år, har en NM-bronse på samme distanse.

Det er langt ifra utenkelig at Johaug gjør det like bra – spesielt siden Norges beste langdistanseløper, Karoline Bjerkeli Grøvdal, bare løper 3000 meter hinder i norgesmesterskapet.

– Hun hadde nok ikke slått Grøvdal. Johaug har ikke tidenes løpssteg og trener jo ikke for å løpe flatt overhodet, men hun har så stor kapasitet og har løpt mye i sitt liv, så hun kan nok slå de fleste bak, mener Post.

En av dem som stiller til start på 10.000 meter, er Marthe Katrine Myhre. Hun er tidligere langrennsløper, og har vunnet en rekke løp, som Birken og Oslo Maraton, de siste årene.

– Johaug vinner lett. Det er ingen som kan slå henne på søndag, sier hun til NRK.

– Johaug, Live Johannessen Solheimdal og Marte Mæhlum Johansen er jo de eneste i feltet som kun driver med idrett på heltid. Vi andre jobber fulltid ved siden av, det vil si at vi regnes som mosjonister. Sånn er det med løping i Norge, utdyper hun.

Marthe Katrine Myhre

KONKURRENT: Marthe Katrine Myhre vant Oslo Maraton i 2016. Hun stiller også på 10.000 meter i friidretts-NM.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Northug mener det ikke er lett

Johaug vant det 10 kilometer lange Fornebuløpet i fjor, med tiden 33,36, men har aldri tidligere løpt like langt på bane. I fjor var vinnertiden i NM 34.04,98.

Også Northug tror på Johaug-medalje i NM.

Er det så lett for dagens skiløpere, at de bare kan ta på seg løpesko og konkurrere mot de beste løperne i Norge?

– Nei. Du må være på nivå med Didrik Tønseth og Therese Johaug. Da kan du stille opp der og ha en reell sjanse, svarer den tidligere langrennsstjernen.

– Middelmådig pers

Johan Kaggestad, som trente langdistansedronningene Ingrid Kristiansen og Grete Waitz, understreker derimot at konkurransen på distansen ikke er all verden.

Johan Kaggestad

IKKE IMPONERT: Tidligere friidrettstrener Johan Kaggestad.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Det er et dårlig nivå på 10.000 meter i Norge når Karoline ikke er med, så at hun tar medalje skulle bare mangle. Det er fin trening og historien sier at det er lurt for langrennsløpere å konkurrere om sommeren, sier TV 2-kommentatoren.

– Persen hennes på 10 kilometer er ganske middelmådig, for 33 minutter er ikke veldig fort. Det er rundt tre minutter, eller én kilometer dårligere enn norgesrekorden (30.13,74), legger han til.

Likevel utelukker ikke Kaggestad at Johaug kan ta et internasjonalt krav eller to.

– Det er et godt stykke opp til internasjonalt nivå, men det er greit nok å stille opp i NM. Hun kan nok løpe i EM også, for de kravene er ikke all verdens. Det er likevel langt fra løperne i EM til VM. Johaug kan muligens klare VM-kravet (31.50,00) også, for det er satt av en politisk karakter, og er ikke så tøft, påpeker den tidligere friidrettstreneren.

Siste nytt

 • Neymars straff redusert

  Den internasjonale idrettsdomstolen CAS har redusert Neymars utestenging frå tre til to meisterligakampar. Det betyr at superstjerna er klar for PSGs kamp mot Brugge 22. oktober.

  Neymar blei utestengd for sterke angrep mot dommarane på sosiale media etter PSGs kamp mot Manchester United i mars. PSG blei slått ut etter at United fekk straffe i kampens siste minutt.

  Neymar
  Foto: Lionel Bonaventure / AFP
 • Tour-vinnaren droppar VM

  Egan Bernal, vinnar av årets Tour de France,står over VM i engelske Harrogate i slutten av denne månaden, melder Colombias sykkelforbund.

  Det blir ikkje oppgitt nokon grunn for at han droppar VM.

  bernal
  Foto: Jeff Pachoud / AFP
 • Kippernes også ute av VM

  Silje Knutsen Kippernes tapte 4-1 for tyrkiske Zeynep Yetgil i første kamp i bryte-VM.

  Ettersom Yetgil tapte sin neste kamp, er Kippernes slått ut.

  Søndag og i går blei også Norges fire mannlege brytarar slått i dei første VM-rundane.

  Silje Kippernes
  Foto: Norges Bryteforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal