Hopp til innhold

Ekspert reagerer kraftig på at Iversen får ny sjanse: – Helt uforståelig

Etter et blytungt OL får Emil Iversen tillit i verdenscupen kommende helg. Det får ikke Harald Østberg Amundsen, som er i storform og er svært skuffet over vrakingen. Det forstår NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn , 4 x 10 km stafett for menn

SKUFFENDE SESONG: Vinteren har ikke blitt slik Emil Iversen hadde sett for seg. Likevel holder han seg inne på verdenscuplaget.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Iversen er ikke kvalifisert og burde gått seg inn på laget igjen. Det kan virke som landslagsledelsen gjør alt for å forsvare at Iversen ble tatt ut til OL, vurderer Aukland.

Iversen er inne på laget

Tirsdag kom uttaket til kommende helgs verdenscup i Lahti. Ledelsen har tatt ut åtte herreutøvere til 15 kilometer klassisk, der Johannes Høsflot Klæbo og Mattis Stenshagen har friplass som sammenlagtledere av verdenscup og skandinavisk cup.

Den seks mann store norske kvoten fylles dermed av Pål Golberg, Erik Valnes, Hans Christer Holund, Didrik Tønseth, Martin Løwstrøm Nyenget og Emil Iversen. Utelatt er stortalentet Harald Østberg Amundsen som har vist råsterk klassiskform den siste tiden.

Fredrik Aukland i mixed-sone

UFORSTÅENDE: Fredrik Aukland mener Harald Østberg Amundsen burde fått sjansen i lahti på bekostning av Emil Iversen.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Aukland mener det er riktig at Tønseth og Nyenget får sjansen. Han mener det er Emil Iversen som burde hatt en frihelg.

Det er helt uforståelig at Amundsen ikke får gå. Han er en ung landslagsløper, har dratt til skandinavisk cup for å kvalifisere seg til verdenscup og vunnet der.

Han har gjort seg fortjent til denne sjansen og trenger å gå på høyeste nivå for å utvikle seg også i klassisk. Vi må huske at han tok VM-medalje i de motsatte stilarten allerede i fjor, sier Aukland.

– Skuffende at jeg blir vektet bak

Amundsen kommer rett fra en seier og tredjeplass på 15 og 30 kilometer klassisk under skandinavisk cup i Otepää for halvannen uke siden.

I tillegg har han langt bedre klassiskresultater enn Emil Iversen fra de siste verdenscuprennene under Tour de Ski. Blant annet under 15 kilometer klassisk i Lenzerheide. Amundsen ble nummer 17 og Iversen 59.

4ZCk-9h0D9Y

SKUFFET: Seier i skandinavisk cup holdt ikke for Harald Østberg Amundsen.

Foto: Felice Calabro' / AP

Det er skuffende at jeg blir vektet bak folk som ikke har vært i form, eller har prioritert langløp og ikke gått skandinavisk cup, der jeg føler jeg leverte to gode renn, sier Harald Østberg Amundsen og sukker skuffet i telefonsamtale med NRK tirsdag.

Han fortsetter:

I tillegg til at jeg har en tiendeplass fra verdenscup. Det må være en eller annen måte å få en inngangsbillett på etter hvert.

Tung sesong

Iversen noterte seg for sine sterkeste 15 kilometer-renn i klassisk for sesongen så tidlig som i november. Da ble han nummer to under langrennsåpningen på Beitostølen og fulgte opp med å bli nest beste nordmann med syvendeplass under verdenscupåpningen.

Det er hans eneste topp 10-plassering individuelt i verdenscupen i vinter, uansett distanse.

Iversen var imidlertid i OL-troppen, men var ikke blant de fire som fikk gå 15 kilometer klassisk i mesterskapet. Til gjengjeld fikk han gå den klassiske førsteetappen i stafetten. Det gikk ikke spesielt bra.

Emil Iversen

49-7-40-23-35-59-17-30: Denne tallrekka er Emil Iversens verdenscupresultater i vinter. OL-sølvet i stafett var heller ingen opptur prestasjonsmessig for Iversens del.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Han har kanskje vært på nedadgående kurve de siste månedene. Jeg har vist stabil form, sier Østberg Amundsen, som understreker at Iversen historisk sett har sterke resultater på distansen fra tidligere.

Samtidig må det være et tak på hvor mange muligheter man skal få. Jeg vet Iversen er en pallkandidat i normalt slag. Men når man går en lang periode uten å være i normalt slag, så står andre og banker på utenfor døra, sier han.

Stiller spørsmål

iyH6M4F7scs

STERKT RESULTAT: Harald Østberg Amundsen, her under 15 kilometer klassisk fellesstart i Val di Fiemme i januar. Der ble han nummer ti.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Amundsen har snakket med allroundtrener Eirik Myhr Nossum. 23-åringen sier forklaringen han har fått fra landslagsledelsen er at de har vektlagt verdenscupresultater i verdenscup, men uten å ta hensyn til om resultatene er gamle eller ikke.

Det hadde vært interessant å vite hvor lenge de vil holde på gamle resultater kontra ferske resultater. Det er spørsmålet jeg stiller. Ser jeg slik på det, så blir jeg skuffet over å tenke på det, sier han til NRK.

– Kommer til å bite oss i ræva

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum er først forelagt Amundsens tanker. Han innleder med å si at eleven er i sin fulle rett til å være skuffet i det han kaller et fryktelig trangt nåløye og en verdenscupkvote som har blitt mindre og mindre med årene.

– Og på herresiden tror jeg vi ser konturene av at det trange nåløyet kommer til å bite oss i ræva som langrennsnasjon etter hvert. Jeg tror vi sammen med Langrenns-Norge må se på terminlisten og hvordan få alle som har fortjent det skal få prøvd seg i verdenscup, sier han.

– Ekstremt vanskelig

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn, 30 km fristil for menn

LANDSLAGSTRENER: Eirik Myhr Nossum, her under OL i Beijing.

Foto: Heiko Junge / NTB

Nossum liker dårlig at utøvere som har vunnet norgescuprenn eller gjort det godt i skandinavisk cup ikke får sjansen, blant annet fordi de settes opp mot de som går OL eller verdenscup.

Han frykter at hele årskull skal falle bort og tar nå til orde for at forbundet må finne nye muligheter for at utøvere under elitelandslag får prøve seg på det øverste nivået.

– De som er best nå kom inn på et tidlig tidspunkt da kvotene var annerledes. De gikk på seg selvtillit og erfaring. For min del gjør jeg dette med tungt hjerte hver helg, fordi overkvalifiserte sitter igjen. Det er ekstremt vanskelig. Men det som står øverst av uttakskriterier er internasjonale resultater på den aktuelle distansen.

– Ingen behagelig situasjon

Til Auklands kritikk sier Nossum at han ikke er enig i at de forsvarer et uttak av Iversen nå med at de tok ham ut til OL.

Han føler imidlertid det av og til er umulig å ikke være enig med de som er uenige i ledelsens uttak. Fordi alle kan på sitt vis argumenteres inn på et lag.

– Jeg får samme utfordring helg etter helg fremover. Jeg er opptatt av at vi skal gi muligheter til neste generasjon. Hvis de må vente og vente, så er det vanskelig å komme seg inn. Det er ingen behagelig situasjon, sier Nossum.

Siste nytt

 • Storslalåmen i Kranjska Gora er avlyst

  På grunn av ugunstige værforhold og sikkerhetssituasjonen avlyses verdenscupen i storslalåm for menn i Kranjska Gora i Slovenia.

  Det opplyser Det internasjonale skiforbundet.

  Etter planen skulle det være storslalåm på lørdag og slalåm på søndag. Nå blir slalåmen flyttet frem til lørdagen.

  wQHlSVjE1L4
  Foto: AP
 • Norges vei mot EM i 2025 er klar

  Det norske landslaget starter ferden med å prøve å bli ett av de 16 lagene som skal kvalifisere seg til EM-sluttspillet i Sveits i 2025.

  På veien mot neste års sluttspill møter de: (Landets FIFA-rangering i parentes.)

  Nederland (7)
  Italia (14)
  Norge (16)
  Finland (27)

  – Det er fint at trekningen er over, jeg har ventet på det. Nå vet vi motstanderne og kan starte planleggingen. Jeg gleder meg, sier landslagssjef Gemma Grainger til TV 2.

  NRKs fotballekspert mener Norge var heldig med trekningen:

  – Her er det muligheter. Vi unngikk dødens gruppe, med England og Frankrike. Så lenge vi slapp det så tenker jeg det er muligheter. Finland skal vi slå. Italia er vi ganske like med nivåmessig, der er det absolutt mulig. Nederland er et par hakk over oss, men i enkeltkamper kan vi hamle opp med dem også, sier Carl-Erik Torp.

  Norge slo nylig Kroatia overbevisende over to kamper, dermed beholdt de sin posisjon i pulje A, men i pot C. Grainger og resten av landslaget måtte likevel krysse fingrene for en heldig trekning.

  Hvor de blant annet kunne trekke lag som Frankrike fra pot A og England fra pot B som begge havnet i samme gruppe sammen med Sverige og Irland.

  Glad for at dere slapp den?

  – Ja, jeg så den gruppen og den skiller seg ut. Alle grupper ville blitt tøffe, men det er en svært interessant gruppe, sier landslagstreneren.

  I den kommende kvalifiseringen tar de to beste i hver av gruppene på A-nivået seg direkte til EM-sluttspillet, det vil si åtte lag. Dessuten får både gruppetreeren og gruppefireren på nivå A seedet plass i omspillet om de siste sju EM-plassene.

  EM spilles i Sveits i juli 2025. Norge har kvalifisert seg til 21 EM- og VM-sluttspill på rad.

  De første kvalifiseringskampene spilles 3.–9. april i år.

  nbkBafFt-HQ
  Foto: NTB
 • Hushovd-forgjenger ferdig i Uno-X-systemet

  Jens Haugland ble nylig erstattet av Thor Hushovd som teamsjef i sykkellaget Uno-X. Nå gir trønderen seg i selskapet.

  I en pressemelding tirsdag heter det at Thor Kristian Korsvold blir ny leder for Uno-X Mobility sin virksomhet i Norge. Han overtar rollen etter Haugland.

  Haugland har de siste årene ledet satsingen til sykkellaget Uno-X. Tidligere i år ble det kjent at Thor Hushovd var hentet inn som ny teamsjef.

  Nylig ble det kjent at Uno-X også i 2024-sesongen er tildelt én plass i Tour de France. Laget debuterte med brask og bram i det franske storrittet i fjor sommer. (NTB)

  Haugland
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal