Hopp til innhold

Ekspert om Carlsens oppførsel: – Han går over streken

​BERLIN/OSLO (NRK): Magnus Carlsen var så irritert at han bannet og slo ut i lufta etter den sensasjonelle kollapsen på onsdag. Ikke greit, mener ekspertene.

Magnus Carlsen lå godt an i VM lynsjakk før dag 2, men en rekke tap og remis gjorde det vanskelig for nordmannen.

VIDEO: Se episodene hvor Carlsen viste uvanlig sinne ved brettet.

– Faen! ropte Magnus Carlsen ut i det stille lokalet etter fjerde parti under VM i lynsjakk onsdag.

Nordmannen hadde akkurat innsett det utrolige – at han hadde tapt tre av de siste fem partiene.

Magnus Carlsen

SINT: Magnus Carlsen etter partiet mot Vasilij Ivantsjuk.

Samtidig som han bannet, slo han ut i lufta og klappet hendene sammen. Så kastet han pennen i noteringsblokka.

Det er ikke normal oppførsel i den vanligvis høflige toppsjakken.

– Det er rimelig uvanlig. Det er absolutt et brudd på hvordan man bør oppføre seg, sier den australske stormesteren og veteranjournalisten Ian Rogers til NRK, før han legger til:

– Men det er et ganske lite alvorlig brudd, for jeg tror ikke han distraherte de andre spillerne, sier Rogers.

Slo ut med armene mot publikum

Men det stoppet ikke der, for Carlsen var tydelig misfornøyd gjennom hele dagen. Han kastet pennen i bordet minst to ganger.

Og i nest siste parti, da Vasilij Ivantsjuk satte sjakk matt med en i overkant spektakulær armbevegelse, ble nordmannen tydelig sint. Både av den småpompøse gesten - og av at publikum begynte å klappe. To ganger snudde han seg mot tilskuerne og slo oppgitt ut med armene.

– Det var litt sånn «folkens, det var jeg som satt det bort, ikke han som vant det», forklarer Carlsen.

Magnus Carlsen

FLAU: Magnus Carlsen i intervjuet med NRK etter turneringen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Går nok over en grense

Også etter gårsdagens parti var han sint. Den gangen slo han ut i lufta på vei ut forbi de andre brettene og ut av lokalet.

Den norske sjakkprofilen Atle Grønn mener det verste var banningen.

– Det er nok over streken. Det å banne høyt var nok litt verre enn å kaste pennen, man skal ikke forstyrre andre spillere, sier ekspertkommentatoren.

– Jeg tror ikke Magnus ville gjort det samme i langsjakk, det ville fått langt større konsekvenser. Det er mer støy rundt bordene i lynsjakk, sier han.

Rogers mener at Carlsen ikke går veldig langt over grensen, bare litt – såfremt det ikke blir en vane.

– Det er greit så lenge det bare handler om at man mister besinnelsen. Men det er på grensen. Det er ikke vanlig å gjøre sånt gjentatte ganger. Det er veldig rart, sier Rogers.

Carlsen: – Ikke noe jeg er stolt av

Magnus Carlsen innrømmer at han er pinlig berørt over reaksjonen.

– Ting skjer i øyeblikket, og det er ikke noe jeg er veldig stolt av. Det kan kanskje forklares av at det er lite tid og mye nerver, så det er vanskelig å holde kontroll både på kroppsspråk og språk.

– Hvilke følelser er det som får deg til å reagere sånn?

– Avsky mot eget spill, og mot egen oppførsel.

Siste nytt

 • Hovland på par halvveis på fredagens runde

  Viktor Hovland fortsetter å spille brukbar golf i det amerikanske PGA-mesterskapet, men har etter halvannen runde ikke greid å komme seg under par.

  Etter å ha gått torsdagens åpningsrunde på 70 slag med en birdie, en bogey og resten par, er han på vei mot noe lignende på 2. runde. Etter ni hull har han en birdie, en bogey og resten par.

  Det gir ham foreløpig delt 20.-plass, seks slag bak Justin Thomas som er i ledelse etter to strake 67-runder. Mange spillere er i likhet med Hovland i gang med sin fredagsrunde.

  Hovland fikk sin birdie på 4. hull. Etter godt spill senket han putten fra tre meters hold.

  Det ble bogey på det neste hullet. Både utslaget og det tredje slaget havnet i roughen, og han misset en parputt fra åtte meter.

  Ellers berget han både på 2. og 6. hull par med gode putter etter å ha havnet i en sandgrav.

  PGA Championship Golf
  Foto: Eric Gay / AP
 • Målløs generalprøve for Real Madrid

  Real Madrid gnistret på ingen måte en drøy uke før mesterligafinalen mot Liverpool. Den spanske seriemesteren fullførte sin hjemlige sesong med 0-0 mot Betis.

  I en ellers sjansefattig kamp mellom seriemester og cupmester hadde hovedstadslaget en kjempesjanse til å ordne sin 27. seier på 38 seriekamper da Karim Benzema og Rodrygo kom til en gigantisk dobbeltsjanse i det 51. minutt, men gjestene sto imot.

  I det 87. minutt kunne Betis ha avgjort kampen da Joaquin fikk ballen rett foran mål, men også hans avslutning strøk tverrliggeren.

  Real Madrid møter Liverpool i mesterligafinalen lørdag 28. mai.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Jose Breton / AP
 • Carlsen slo tilbake etter tabbe og tap

  Magnus Carlsen tapte fredagens første parti i Champions Chess-turneringen etter en kjempetabbe, men slo tilbake og vant to av de tre neste.

  Carlsen kom skjevt ut mot Rameshbabu Praggnanandhaa i dagens første parti. Inderen fikk et stort overtak, men verdensmesteren hadde utlignet det og så ut til å ha sikret remis med svarte brikker da han med dårlig tid gjorde et grovt feiltrekk med springeren. Det var bare å gi opp partiet etter 41 trekk.

  Han viste ingen nåde mot amerikanske Sam Shankland i dagens siste parti. Det ble vunnet etter 41 trekk, og med 15 av 24 mulige poeng er Carlsen i tetsjiktet etter to dager. Wei Yi fra Kina leder fortsatt med 18.

  Dermed ligger han fortsatt godt an vel halvveis i grunnspillet i onlineturneringen. De åtte beste tar seg videre til kvartfinale.

  Dubai World Chess Championship
  Foto: Jon Gambrell / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste