Ekspert om Carlsens oppførsel: – Han går over streken

​BERLIN/OSLO (NRK): Magnus Carlsen var så irritert at han bannet og slo ut i lufta etter den sensasjonelle kollapsen på onsdag. Ikke greit, mener ekspertene.

Magnus Carlsen lå godt an i VM lynsjakk før dag 2, men en rekke tap og remis gjorde det vanskelig for nordmannen.

VIDEO: Se episodene hvor Carlsen viste uvanlig sinne ved brettet.

– Faen! ropte Magnus Carlsen ut i det stille lokalet etter fjerde parti under VM i lynsjakk onsdag.

Nordmannen hadde akkurat innsett det utrolige – at han hadde tapt tre av de siste fem partiene.

Magnus Carlsen

SINT: Magnus Carlsen etter partiet mot Vasilij Ivantsjuk.

Samtidig som han bannet, slo han ut i lufta og klappet hendene sammen. Så kastet han pennen i noteringsblokka.

Det er ikke normal oppførsel i den vanligvis høflige toppsjakken.

– Det er rimelig uvanlig. Det er absolutt et brudd på hvordan man bør oppføre seg, sier den australske stormesteren og veteranjournalisten Ian Rogers til NRK, før han legger til:

– Men det er et ganske lite alvorlig brudd, for jeg tror ikke han distraherte de andre spillerne, sier Rogers.

Slo ut med armene mot publikum

Men det stoppet ikke der, for Carlsen var tydelig misfornøyd gjennom hele dagen. Han kastet pennen i bordet minst to ganger.

Og i nest siste parti, da Vasilij Ivantsjuk satte sjakk matt med en i overkant spektakulær armbevegelse, ble nordmannen tydelig sint. Både av den småpompøse gesten - og av at publikum begynte å klappe. To ganger snudde han seg mot tilskuerne og slo oppgitt ut med armene.

– Det var litt sånn «folkens, det var jeg som satt det bort, ikke han som vant det», forklarer Carlsen.

Magnus Carlsen

FLAU: Magnus Carlsen i intervjuet med NRK etter turneringen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Går nok over en grense

Også etter gårsdagens parti var han sint. Den gangen slo han ut i lufta på vei ut forbi de andre brettene og ut av lokalet.

Den norske sjakkprofilen Atle Grønn mener det verste var banningen.

– Det er nok over streken. Det å banne høyt var nok litt verre enn å kaste pennen, man skal ikke forstyrre andre spillere, sier ekspertkommentatoren.

– Jeg tror ikke Magnus ville gjort det samme i langsjakk, det ville fått langt større konsekvenser. Det er mer støy rundt bordene i lynsjakk, sier han.

Rogers mener at Carlsen ikke går veldig langt over grensen, bare litt – såfremt det ikke blir en vane.

– Det er greit så lenge det bare handler om at man mister besinnelsen. Men det er på grensen. Det er ikke vanlig å gjøre sånt gjentatte ganger. Det er veldig rart, sier Rogers.

Carlsen: – Ikke noe jeg er stolt av

Magnus Carlsen innrømmer at han er pinlig berørt over reaksjonen.

– Ting skjer i øyeblikket, og det er ikke noe jeg er veldig stolt av. Det kan kanskje forklares av at det er lite tid og mye nerver, så det er vanskelig å holde kontroll både på kroppsspråk og språk.

– Hvilke følelser er det som får deg til å reagere sånn?

– Avsky mot eget spill, og mot egen oppførsel.

Siste nytt

 • Sverige ber FIFA reagere mot Qatar

  Det svenske fotballforbundet (SvFF) har sendt brev til FIFA der dei ber om reaksjonar mot Qatars utnytting av gjestearbeidarar under arbeidet med førebuing av fotball-VM 2022, melder SVT.

  Sverige ber om at FIFA brukar makta si for å endre dette, og det raskt. SvFF ber om eit møte med FIFA. 6500 gjestearbeidarar ha mista livet i samband med dette arbeidet sidan Qatar fekk tildelt VM for ti år sidan.

  – Då var utnyttinga av gjestearbeidarar i landet allereie velkjent, og det har halde fram. SvFF er av den oppfatning at tildelinga av VM til Qatar var feil, skriv forbundet.

  SvFF har vitja landet tre gonger sidan 2016 for å prøve å påverke situasjonen, ifølgje brevet, som er underskrive av presienten og gneneralsekretæren i forbundet.

  Sveitsiske bygningsarbeidere oppfordrer til boikott av Qatar VM
  Foto: FABRICE COFFRINI / Afp
 • Målrush skjøv WBA mot nedrykk

  Jamie Vardy brøt måltørken og bidro også med en assist da Leicester tok tre viktige poeng i kampen for mesterligaspill med 3-0 over West Bromwich.

  Leicester innehar med seieren fortsatt tredjeplassen på tabellen, med syv poeng opp til Manchester United og fire poeng ned til Chelsea og West Ham.

  For West Bromwich er det verre. De har ni poeng opp til Burnley på rett side av streken, og det er bare seks kamper igjen.

  gldrIK3gKFw
  Foto: Michael Regan / AP
 • Zlatan forlenger med Milan

  Zlatan Ibrahimovic fortsetter karrieren i AC Milan - i hvert fall til sommeren 2022. Det kunngjorde Serie A-klubben torsdag kveld. Ibrahimovic, som fyller 40 år i oktober, har scoret 84 mål på 130 kamper for den italienske klubben.

  FILE PHOTO: Serie A - AC Milan v Torino
  Foto: Alessandro Garofalo / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal