Løp for å hedre søsteren og bestevenninne som døde: – Denne medaljen betyr mye

JESSHEIM (NRK): I området der Ida Eide falt om og døde av hjertestans for to år siden, løp Mari Eide og Therese Johaug for å hedre en søster og en bestevenninne – i Ida Eides minneløp.

Mari Eide og Therese Johaug etter Ida Eides minneløp på Jessheim 03.10.2020

HEDRET IDA EIDE: Mari Eide og Johaug mistet begge en av sine nærmeste da Ida Eide døde. Nå brenner de for livreddende førstehjelp.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Denne medaljen betyr veldig mye. Jeg synes det er fantastisk at de har arrangert dette løpet, og jeg satt med en klump i magen da jeg kjørte opp til Jessheim i dag, det må jeg si, sier en alvorstynget Therese Johaug til NRK.

Det er en stor løpedag på Jessheim lørdag. Flere av landets beste løpere skal i aksjon på 5 km, 10 km (Norgesløpet) og NM i halvmaraton, med Ull/Kisa som arrangør.

Johaug valgte å stille i mosjonsklassen på 5-kilometeren som bærer navnet «Ida Eides minneløp». Det samme gjorde Mari Eide.

Det var nettopp under et mosjonsløp i dette området at Ida Eide fikk en hjertestans hun senere døde av for to år siden. Ida Eide var Mari Eides storesøster og Therese Johaugs bestevenninne.

Therese Johuag henter medalje i Ida Eides minneløp

SPESIELL MEDALJE: Therese Johaug har mange medaljer. Men få av dem betyr mer enn den som bærer bestevenninnas navn.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Ida er med meg

– Det var en veldig fin opplevelse, men samtidig så har denne plassen de minnene den har, som har satt spor for resten av livet for oss alle sammen. Men jeg tror det er fint å komme hit, og jeg er imponert over å se Mari løpe her i dag. Og det at hun løper fort, imponerte meg aller mest, for det kjente jeg at jeg slet med, sier Johaug.

– Ida er med meg i dag, jeg tenker mye på henne når jeg løper. Det er fint å hedre henne. Og at arrangørene ville lage en femkilometer og et minneløp for Ida, det setter vi veldig stor pris, sier Mari Eide til NRK.

Utover dagen skal hun stå i teltet der Ida Eides minnefond holder til i målområdet. Minnefondet er etablert for å hjelpe flere til å kunne utøve livreddende førstehjelp ved hjertestans.

– Vi deler ut hjertestartere og førstehjelpskurs til idrettslag rundt om i Norge. I år delte vi ut 40 hjertestartere. Og vi har også utviklet en ny sekk, Ida-sekken, som er en sekk det er mulig å ha med seg rundt på økter og konkurranser. Vi er veldig takknemlig for all støtten vi har fått fra næringslivet, sier Mari Eide.

– Større enn vi hadde trodd

– Dette har vokst mye, mye større enn det vi hadde trodd. Det er virkelig i Ida sin ånd, å stå på, fastslår hun.

Johaug er blant dem som har fått være med på kurs

– Det er virkelig nyttig. Hvis jeg kommer i en slik situasjon, vet jeg hva jeg skal gjøre. Jeg tror ingen kan klare å se for seg å være i en sånn situasjon, men hvis man skal komme opp i det, klarer man å skjerpe sansene man har og gjøre det man har lært, sier hun.

Siste nytt

 • Dansk midtstopper klar for Stabæk

  Den danske midtstopperen Kasper Pedersen har signert for Stabæk, melder klubben selv på sin nettside. Dansken har en lang karriere bak seg i Aalborg BK (AaB). Men det siste halvåret har han spilt i Esbjerg fB. Han har signert på en 2,5 års kontrakt.

 • SVT: Zlatan vil fortsette

  Zlatan Ibrahimovic (39) mistet fotball-EM med skade, men stjernespissen har ingen planer om å gi seg på det svenske landslaget. Det erfarer SVT.

  Det er Jennifer Wegerup som får opplyst fra ulike kilder at Ibrahimovic fortsetter landslagskarrieren. Hun er SVTs korrespondent i Italia.

  I mars gjorde Ibrahimovic comeback for Sverige. Det skjedde etter nesten fem sesongers pause, men to måneder senere fikk Milan-spissen en kneskade som holdt ham utenfor EM.

  Ibrahimovic fyller 40 år 3. oktober. Han står med 62 mål på 118 kamper for Sverige.

  ZLATAN IBRAHIMOVIC
  Foto: Elisa Ferrari/TT / TT NYHETSBYRÅN
 • Bommet i kvalifiseringen igjen

  Henrik Christiansen var på defensiven i store deler av tirsdagens finalejakt på 800-meteren i OL. Tiden 7.48,37 holdt ikke til avansement.

  Etter en grei start lå plutselig Christiansen helt sist i feltet. Det ga et klart tegn på at svømmingen ikke satt slik 24-åringen hadde håpet på.

  Han klatret mot slutten, men det ble bare en femteplass i det fjerde og nest siste heatet. Romerikingen var avhengig av at ikke flere enn tre svømmere var kjappere enn ham i det siste heatet. Det ble for mye å håpe på.

  – Jeg er litt tom for ord, sa en skuffet Christiansen til NRK.

  Tidligere i lekene var Christiansen langt unna finaleplass på 400 meter fri. Han ble nummer 21 i kvalifiseringen.

  – Det er skuffende, jeg ville være bedre enn dette. Men det er jeg ikke akkurat nå. Jeg har ikke funnet flyten, sier svømmeren, som ikke har noen forklaring på hvorfor han ikke har fått det til så langt i OL.

  – Men jeg har en sjanse til, påpeker han.

  Christiansen avslutter OL på favorittdistansen 1500 meter. Der er det forsøk fredag ettermiddag og finale natt til lørdag norsk tid.

  Henrik Christiansen
  Foto: Attila Kisbenedek / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal