Hopp til innhold

Løp for å hedre søsteren og bestevenninne som døde: – Denne medaljen betyr mye

JESSHEIM (NRK): I området der Ida Eide falt om og døde av hjertestans for to år siden, løp Mari Eide og Therese Johaug for å hedre en søster og en bestevenninne – i Ida Eides minneløp.

Mari Eide og Therese Johaug etter Ida Eides minneløp på Jessheim 03.10.2020

HEDRET IDA EIDE: Mari Eide og Johaug mistet begge en av sine nærmeste da Ida Eide døde. Nå brenner de for livreddende førstehjelp.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Denne medaljen betyr veldig mye. Jeg synes det er fantastisk at de har arrangert dette løpet, og jeg satt med en klump i magen da jeg kjørte opp til Jessheim i dag, det må jeg si, sier en alvorstynget Therese Johaug til NRK.

Det er en stor løpedag på Jessheim lørdag. Flere av landets beste løpere skal i aksjon på 5 km, 10 km (Norgesløpet) og NM i halvmaraton, med Ull/Kisa som arrangør.

Johaug valgte å stille i mosjonsklassen på 5-kilometeren som bærer navnet «Ida Eides minneløp». Det samme gjorde Mari Eide.

Det var nettopp under et mosjonsløp i dette området at Ida Eide fikk en hjertestans hun senere døde av for to år siden. Ida Eide var Mari Eides storesøster og Therese Johaugs bestevenninne.

Therese Johuag henter medalje i Ida Eides minneløp

SPESIELL MEDALJE: Therese Johaug har mange medaljer. Men få av dem betyr mer enn den som bærer bestevenninnas navn.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Ida er med meg

– Det var en veldig fin opplevelse, men samtidig så har denne plassen de minnene den har, som har satt spor for resten av livet for oss alle sammen. Men jeg tror det er fint å komme hit, og jeg er imponert over å se Mari løpe her i dag. Og det at hun løper fort, imponerte meg aller mest, for det kjente jeg at jeg slet med, sier Johaug.

– Ida er med meg i dag, jeg tenker mye på henne når jeg løper. Det er fint å hedre henne. Og at arrangørene ville lage en femkilometer og et minneløp for Ida, det setter vi veldig stor pris, sier Mari Eide til NRK.

Utover dagen skal hun stå i teltet der Ida Eides minnefond holder til i målområdet. Minnefondet er etablert for å hjelpe flere til å kunne utøve livreddende førstehjelp ved hjertestans.

– Vi deler ut hjertestartere og førstehjelpskurs til idrettslag rundt om i Norge. I år delte vi ut 40 hjertestartere. Og vi har også utviklet en ny sekk, Ida-sekken, som er en sekk det er mulig å ha med seg rundt på økter og konkurranser. Vi er veldig takknemlig for all støtten vi har fått fra næringslivet, sier Mari Eide.

– Større enn vi hadde trodd

– Dette har vokst mye, mye større enn det vi hadde trodd. Det er virkelig i Ida sin ånd, å stå på, fastslår hun.

Johaug er blant dem som har fått være med på kurs

– Det er virkelig nyttig. Hvis jeg kommer i en slik situasjon, vet jeg hva jeg skal gjøre. Jeg tror ingen kan klare å se for seg å være i en sånn situasjon, men hvis man skal komme opp i det, klarer man å skjerpe sansene man har og gjøre det man har lært, sier hun.

Sportsnyheter

gLcod8jQhBs

Sendte rørende hilsen til sin avdøde datter: – Det ble en spesiell dag

27. november er en dato Luis Enrique aldri glemmer. Søndagens kamp mot Spania fikk derfor en svært spesiell ramme for Spania-treneren.

Siste nytt

 • Poengløs Zuccarello i Wilds 4-3-seier over Coyotes

  Det ble ingen målpoeng for Mats Zuccarello da Minnesota Wild vant 4-3 over Arizona Coyotes på hjemmeis i NHL søndag kveld.

  Dermed slo Wild tilbake etter fredagens forsmedelige 3-4-tap for Toronto Maple Leafs. Da både scoret og assisterte Zuccarello til ingen nytte.

  Nordmannen står med 20 målpoeng på 21 kamper denne sesongen.

  Kirill Kaprizov sendte vertene i ledelsen åtte minutter inn i første periode etter pasning fra Joel Eriksson. Sam Steel doblet Wilds ledelse i andre periode, før Nick Schmaltz reduserte for Coyotes.

  36 sekunder inn i tredje periode økte Jared Spurgeon Wilds ledelse, før Matthew Boldy la på til 4-1 etter pasning fra Kaprizov.

  Lawson Crouse reduserte til 4-2, tre minutter før full tid, før Janis Jerome Moser virkelig gjorde det spennende da han satte inn 4-3-målet. Men det ble med det for gjestene som til slutt måtte se seg slått. «Zucca» fikk 19.22 minutter på isen.

  Søndagens kamp var Wilds femte kamp på rad hjemme De skal spille ytterligere to på hjemmeis før neste bortetur. Edmonton Oilers venter i neste kamp 2. desember. (NTB)

  Coyotes Wild Hockey
  Foto: Stacy Bengs / AP
 • Skaanes mister også verdenscuphelgen på Lillehammer

  Langrennsløper Marte Skaanes sier at kommende helgs verdenscuprenn på Lillehammer utgår for hennes del, melder Adresseavisen.

  – Jeg har hatt en litt seig feber og hodepine etter at jeg ble smittet, men nå begynner jeg å bli bedre, sier Skaanes til Adresseavisen.

  Skaanes fikk korona etter sesongåpningen på Beitostølen og gikk glipp av verdenscupåpningen i Finland. Nå ryker nok en helg.

  – Det kommer for tidlig, sier landslagsløperen om Lillehammer-helgen.

  Ettersom Skaanes vant skandinavisk cup sist sesong, har hun friplass i verdenscupen før jul.

  – Vi holder de andre helgene før jul åpne foreløpig, sier hun.

  Det er verdenscuprenn på Beitostølen og i sveitsiske Davos før jul. (NTB)

  10km friteknikk kvinner
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Kilde nære ny seier i Canada

  Alexander Aamodt Kilde jaktet sin andre seier på to dager, men kjørte inn til andreplass og 37 hundredeler bak seirende Marco Odermatt under super-G-rennet i Lake Louise søndag.

  – Det var noen porter jeg ble litt utålmodig. Samtidig følte jeg at momentet her nede dabbet litt av. Det var ikke samme følelsen som i går, og det ble ingen dobbel, så da ryker barten dessverre, sa Kilde til Viaplay.

  Mauro Caviezel var uheldig under super-G-rennet og falt stygt inn i nettingen i Canada.

  – Det er forferdelige bilder. Det ser ut som han mistet litt fokus der, også plutselig klappet skiene sammen, sa Viaplays ekspert Kjetil Jansrud.

  Sveitseren kom seg omsider på beina, men hadde tydelige skader i ansiktet. Han ble fraktet i helikopter for videre sjekk.

  Adrian Smiseth Sejersted gikk aggressivt ut fra start og var bare 51 hundredeler bak Odermatt ved andre sektor, men ble litt for ivrig og kjørte ut. Det samme gjorde Markus Nordgård Fossland, mens Henrik Røa endte på en 48. plass. Østerrikske Maythias Mayer ble nummer tre.

  Kilde startet sesongen på best mulig vis lørdag, da han briljerte i sesongåpningen og gikk til topps i utforrennet i Lake Louise. Kilde hadde aldri vært på pallen tidligere i den canadiske byen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Derfor er Qatar-VM omdiskutert 02:43
Neste