Hopp til innhold

Løp for å hedre søsteren og bestevenninne som døde: – Denne medaljen betyr mye

JESSHEIM (NRK): I området der Ida Eide falt om og døde av hjertestans for to år siden, løp Mari Eide og Therese Johaug for å hedre en søster og en bestevenninne – i Ida Eides minneløp.

Mari Eide og Therese Johaug etter Ida Eides minneløp på Jessheim 03.10.2020

HEDRET IDA EIDE: Mari Eide og Johaug mistet begge en av sine nærmeste da Ida Eide døde. Nå brenner de for livreddende førstehjelp.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Denne medaljen betyr veldig mye. Jeg synes det er fantastisk at de har arrangert dette løpet, og jeg satt med en klump i magen da jeg kjørte opp til Jessheim i dag, det må jeg si, sier en alvorstynget Therese Johaug til NRK.

Det er en stor løpedag på Jessheim lørdag. Flere av landets beste løpere skal i aksjon på 5 km, 10 km (Norgesløpet) og NM i halvmaraton, med Ull/Kisa som arrangør.

Johaug valgte å stille i mosjonsklassen på 5-kilometeren som bærer navnet «Ida Eides minneløp». Det samme gjorde Mari Eide.

Det var nettopp under et mosjonsløp i dette området at Ida Eide fikk en hjertestans hun senere døde av for to år siden. Ida Eide var Mari Eides storesøster og Therese Johaugs bestevenninne.

Therese Johuag henter medalje i Ida Eides minneløp

SPESIELL MEDALJE: Therese Johaug har mange medaljer. Men få av dem betyr mer enn den som bærer bestevenninnas navn.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Ida er med meg

– Det var en veldig fin opplevelse, men samtidig så har denne plassen de minnene den har, som har satt spor for resten av livet for oss alle sammen. Men jeg tror det er fint å komme hit, og jeg er imponert over å se Mari løpe her i dag. Og det at hun løper fort, imponerte meg aller mest, for det kjente jeg at jeg slet med, sier Johaug.

– Ida er med meg i dag, jeg tenker mye på henne når jeg løper. Det er fint å hedre henne. Og at arrangørene ville lage en femkilometer og et minneløp for Ida, det setter vi veldig stor pris, sier Mari Eide til NRK.

Utover dagen skal hun stå i teltet der Ida Eides minnefond holder til i målområdet. Minnefondet er etablert for å hjelpe flere til å kunne utøve livreddende førstehjelp ved hjertestans.

– Vi deler ut hjertestartere og førstehjelpskurs til idrettslag rundt om i Norge. I år delte vi ut 40 hjertestartere. Og vi har også utviklet en ny sekk, Ida-sekken, som er en sekk det er mulig å ha med seg rundt på økter og konkurranser. Vi er veldig takknemlig for all støtten vi har fått fra næringslivet, sier Mari Eide.

– Større enn vi hadde trodd

– Dette har vokst mye, mye større enn det vi hadde trodd. Det er virkelig i Ida sin ånd, å stå på, fastslår hun.

Johaug er blant dem som har fått være med på kurs

– Det er virkelig nyttig. Hvis jeg kommer i en slik situasjon, vet jeg hva jeg skal gjøre. Jeg tror ingen kan klare å se for seg å være i en sånn situasjon, men hvis man skal komme opp i det, klarer man å skjerpe sansene man har og gjøre det man har lært, sier hun.

Sportsnyheter

Her gråter rennlederen etter skandalen - Heidi Weng får ikke NM-gullet

Halvparten av løperne gikk feil på kvinnenes fellesstart med skibytte på Beitostølen. Arrangøren legger seg flat - og nå er rennet kansellert.

Her får alle premie bortsett fra Nordås: – Litt irriterende

Narve Gilje Nordås leverte en forrykende 3000 meter og slettet sin egen personlige rekord i Madrid. Etterpå ble 25-åringen stående tomhendt igjen.

Siste nytt

 • Ny norsk innendørs-rekord i lengde for kvinner

  Ida Andrea Breigan slo den norske innendørsrekorden i lengde under AAC Championships natt til lørdag. Hoppet var på 6.58 meter. Det er 12 centimeter bak kravet til EM i Roma utendørs i juni.

  Det opplyser bloggen Friidrett1.

  Ida Andrea Breigan
  Foto: BILDBYRÅN NORWAY
 • Super-G i Val di Fassa er avlyst

  Super-G-renn i Val di Fassa i Italia lørdag er avlyst på grunn av store mengder snø, opplyser FIS.

  På meldingstjenesten X, tidligere Twitter, skriver FIS at det er kommet svært mye snø i området det siste døgnet.

  Arbeidet med bakken pågår, og planen er at den skal være klar søndag.

  France Alpine Skiing World Cup
  Foto: Marco Trovati / AP
 • Casper Ruud klar for finale i Los Cabos-turneringen

  Casper Ruud er klar for sin første ATP-finale på sju måneder etter at han slo ut Stefanos Tsitsipas av ATP-turneringen i Mexico natt til lørdag.

  Ruud sikret karrierens 19. finalebillett med settsifrene 6-4, 7–6.

  I finalen venter vinneren av oppgjøret mellom tyske Alexander Zverev og australske Jordan Thompson. De skulle møtes klokken 5 norsk tid lørdag morgen.

  (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal