Hopp til innhold

NRKs ekspert bekymret tross drømmestart: – Urovekkende

Gemma Grainger er hentet inn for å lede Norge til EM. Fredag tok kvinnelandslaget første steg mot Sveits 2025, men ikke alt var rosenrødt, mener NRKs ekspert.

Fotballandskamp for kvinner: Norge - Finland

Norge vant til slutt komfortabelt, men NRKs fotballekspert Carl Erik Torp mener at resulatet lyver litt. Han poengterer at Finland, spesielt i andre omgang, styrte mye av kampen.

4-0 er litt flatterende. Finland hadde ballen mer enn oss gjennom kampen. Det synes jeg er urovekkende.

– Hvorfor er det urovekkende?

Her hjemme på Ullevaal, tenker jeg at Norge skal styre. Mot en mostander som er svakere enn oss, bør vi dominere enda mer. Det tror jeg spillerne også sitter igjen med en følelse av, at de spillemessig har mer å gå på, sier Torp.

Carl Erik Torp, NRK-ekspert

EKSPERT: Carl Erik Torp.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Norge-trener Gemma Grainger sier at de gjerne skulle hatt ballen enda mer, men at mål for og imot til syvende og sist er det viktigste.

Jeg liker å lede på resultattavla. De fire målene er fokuset mitt. Finland er et veldig godt lag. Man skal ha respekt for dem når de har ballen, og de har noen gode perioder, men vi forsvarte oss godt og slapp ikke inn, sier hun til NRK.

– Jeg føler vi har truffet bra på det vi gjør når vi vinner 4-0. Men det er klart at de har ballen mer i andre omgang, og vi skal se på hvordan vi kan utvikle oss, sier Ingrid Syrstad Engen.

Stjernefall

I dagene før kampen forsvant spiller etter spiller ut av Norges tropp:

  • Først måtte stjernespiss Ada Hegerberg og kaptein Maren Mjelde forfall med skader.
  • To dager før kamp måtte Caroline Graham Hansen, hyllet som verdens kanskje aller beste spiller, kaste inn håndkleet.
  • Og Frida Maanum, som kollapset på banen for Arsenal, rakk aldri å bli helt klar.

Men selv uten stjernene, vant Norge foran hjemmepublikummet.

Det er mye snakk om spillerne som ikke er her, men spillerne som er her har virkelig grepet muligheten. Vi har god dybde i stallen. I mesterskap handler det ikke om elleve spillere, men hele laget. Du kan se styrken vi har, det er gledelig, sier Grainger.

lxrug2iuO94

TRENER Gemma Grainger.

Foto: NTB

De som fikk sjansen i dag, tok vare på den muligheten og leverer veldig bra. Og så kommer det en gjeng inn fra benken, som bare fortsetter å kjøre på og øker nivået på laget. Det er kjempebra, sier kaptein for dagen Guro Reiten til NRK.

EM-kvalifiseringsgruppas to andre lag, Nederland og Italia, møttes samtidig. Der tok favorittene fra Nederland på et overraskende 2-0-tap.

Scoring og skade

Etter en rekke brukbare muligheter, satt den endelig for Norge. Et innlegg fant Roman Haug, som nikket ballen via en finsk spiller og i Celin Bizet Ildhusøys retning. Kaldt og sikkert prikket hun ballen i det lengste hjørnet.

Jeg husker ikke hva som skjedde. Jeg prøvde bare å putte den i mål, sier hun til NRK.

Du husker ikke?

Nei, alle sånne ting.. Jeg husker ingenting, jeg. Det skjer så fort.

bWkyQdL8qgg

1-0: Bizet Ildhusøy sendte Norge i ledelsen mot Finland.

Foto: NTB

Fem minutter etter pause måtte målscoreren av banen med en skade i hånden. Det skjedde etter at hennes lagvenninne i Tottenham Olga Ahtinen tråkket på den ved et uhell.

10/10 på smerteskalaen, ifølge Ildhusøy, men som likevel dysser ned alvorlighetsgraden.

Jeg trodde nesten at hånden min datt av. Men nå går det bra. Jeg har hatt brudd før, så jeg var redd det skulle skje igjen. Det kunne vært mye verre, gliser hun.

Ifølge landslagsspilleren er hun klar til tirsdagens kamp mot Nederland.

Football, UEFA Women's Euro Qualifier, Norway - Finland

EKSTREME SMERTER: Ildhusøy ble byttet ut med en håndskade.

Foto: BILDBYRÅN

Doblet med hodestøt

Roman Haug var en konstant trussel i boksen, med sin dominante fysikk. Ti minutter før pause trodde de fleste på Ullevaal at 2–0 skulle sitte, men tross at hun fikk god tid til å sikte med pannebrasken, gikk headingen rett på keeper.

Den feilen gjorde hun ikke da sjansen bød seg igjen.

Norge rullet fint opp langs venstrekanten, hvor Chelsea-stjernen Guro Reiten fikk tid til å sikte. Innlegget var av ypperste klasse, og denne gangen nikket Roman Haug ballen utagbart i mål.

– Det er bare å løpe bort til Reiten, sette seg ned og tilbe henne. Det er hennes scoring. Det er et fantastisk forarbeid, roste NRKs fotballekspert Carl Erik Torp.

yuVwPITffs0

HODESTØT: Luftsterke Roman Haug nikket inn 2–0.

Foto: NTB

Glisende og fornøyde trasket de norske spillerne i garderoben til pause.

Karrierens første landslagsmål

Grainger åpnet Norge-karrieren med 8–0 over to kamper mot Kroatia i Nations League. Mot Finland fikk hun bekfreftet at de norske kvinnene også kan levere mot hakket skarpere motstand.

Fotballandskamp for kvinner: Norge - Finland

HYLLET: Reiten imponerte NRKs ekspert.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Norge er nummer 16 på verdensrankingen, Finland nummer 27. Absolutt et lag Norge må slå om håpet om EM i Sveits neste sommer skal leve.

Finnene er gruppas antatt svakeste lag, mens både Nederland (8) og Italia (14) er høyere rangert enn Norge.

Bortelaget, som ikke hadde tapt på ni strake kamper, yppet seg tidvis på Ullevaal, men slet med å skape de aller største sjansene. I andre enden var Norge effektive, og på tampen punkterte Thea Bjelde kampen.

En pasning 45 grader ut fant Vålerenga-spilleren, som skjøt via en finne og i mål. Hennes første mål med flagget på brystet.

Les også Så landslagsvenninnen kollapse foran øynene: – Skummelt, ekkelt og ubehagelig

Toppbilde

Like etter la Elisabeth Terland på til 4–0 etter et innlegg fra Lisa Naalsund på høyrekanten Kalassiffer på Ullevaal.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal