Hopp til innhold

NRKs ekspert bekymret tross drømmestart: – Urovekkende

Gemma Grainger er hentet inn for å lede Norge til EM. Fredag tok kvinnelandslaget første steg mot Sveits 2025, men ikke alt var rosenrødt, mener NRKs ekspert.

Fotballandskamp for kvinner: Norge - Finland

Norge vant til slutt komfortabelt, men NRKs fotballekspert Carl Erik Torp mener at resulatet lyver litt. Han poengterer at Finland, spesielt i andre omgang, styrte mye av kampen.

4-0 er litt flatterende. Finland hadde ballen mer enn oss gjennom kampen. Det synes jeg er urovekkende.

– Hvorfor er det urovekkende?

Her hjemme på Ullevaal, tenker jeg at Norge skal styre. Mot en mostander som er svakere enn oss, bør vi dominere enda mer. Det tror jeg spillerne også sitter igjen med en følelse av, at de spillemessig har mer å gå på, sier Torp.

Carl Erik Torp, NRK-ekspert

EKSPERT: Carl Erik Torp.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Norge-trener Gemma Grainger sier at de gjerne skulle hatt ballen enda mer, men at mål for og imot til syvende og sist er det viktigste.

Jeg liker å lede på resultattavla. De fire målene er fokuset mitt. Finland er et veldig godt lag. Man skal ha respekt for dem når de har ballen, og de har noen gode perioder, men vi forsvarte oss godt og slapp ikke inn, sier hun til NRK.

– Jeg føler vi har truffet bra på det vi gjør når vi vinner 4-0. Men det er klart at de har ballen mer i andre omgang, og vi skal se på hvordan vi kan utvikle oss, sier Ingrid Syrstad Engen.

Stjernefall

I dagene før kampen forsvant spiller etter spiller ut av Norges tropp:

 • Først måtte stjernespiss Ada Hegerberg og kaptein Maren Mjelde forfall med skader.
 • To dager før kamp måtte Caroline Graham Hansen, hyllet som verdens kanskje aller beste spiller, kaste inn håndkleet.
 • Og Frida Maanum, som kollapset på banen for Arsenal, rakk aldri å bli helt klar.

Men selv uten stjernene, vant Norge foran hjemmepublikummet.

Det er mye snakk om spillerne som ikke er her, men spillerne som er her har virkelig grepet muligheten. Vi har god dybde i stallen. I mesterskap handler det ikke om elleve spillere, men hele laget. Du kan se styrken vi har, det er gledelig, sier Grainger.

lxrug2iuO94

TRENER Gemma Grainger.

Foto: NTB

De som fikk sjansen i dag, tok vare på den muligheten og leverer veldig bra. Og så kommer det en gjeng inn fra benken, som bare fortsetter å kjøre på og øker nivået på laget. Det er kjempebra, sier kaptein for dagen Guro Reiten til NRK.

EM-kvalifiseringsgruppas to andre lag, Nederland og Italia, møttes samtidig. Der tok favorittene fra Nederland på et overraskende 2-0-tap.

Scoring og skade

Etter en rekke brukbare muligheter, satt den endelig for Norge. Et innlegg fant Roman Haug, som nikket ballen via en finsk spiller og i Celin Bizet Ildhusøys retning. Kaldt og sikkert prikket hun ballen i det lengste hjørnet.

Jeg husker ikke hva som skjedde. Jeg prøvde bare å putte den i mål, sier hun til NRK.

Du husker ikke?

Nei, alle sånne ting.. Jeg husker ingenting, jeg. Det skjer så fort.

bWkyQdL8qgg

1-0: Bizet Ildhusøy sendte Norge i ledelsen mot Finland.

Foto: NTB

Fem minutter etter pause måtte målscoreren av banen med en skade i hånden. Det skjedde etter at hennes lagvenninne i Tottenham Olga Ahtinen tråkket på den ved et uhell.

10/10 på smerteskalaen, ifølge Ildhusøy, men som likevel dysser ned alvorlighetsgraden.

Jeg trodde nesten at hånden min datt av. Men nå går det bra. Jeg har hatt brudd før, så jeg var redd det skulle skje igjen. Det kunne vært mye verre, gliser hun.

Ifølge landslagsspilleren er hun klar til tirsdagens kamp mot Nederland.

Football, UEFA Women's Euro Qualifier, Norway - Finland

EKSTREME SMERTER: Ildhusøy ble byttet ut med en håndskade.

Foto: BILDBYRÅN

Doblet med hodestøt

Roman Haug var en konstant trussel i boksen, med sin dominante fysikk. Ti minutter før pause trodde de fleste på Ullevaal at 2–0 skulle sitte, men tross at hun fikk god tid til å sikte med pannebrasken, gikk headingen rett på keeper.

Den feilen gjorde hun ikke da sjansen bød seg igjen.

Norge rullet fint opp langs venstrekanten, hvor Chelsea-stjernen Guro Reiten fikk tid til å sikte. Innlegget var av ypperste klasse, og denne gangen nikket Roman Haug ballen utagbart i mål.

– Det er bare å løpe bort til Reiten, sette seg ned og tilbe henne. Det er hennes scoring. Det er et fantastisk forarbeid, roste NRKs fotballekspert Carl Erik Torp.

yuVwPITffs0

HODESTØT: Luftsterke Roman Haug nikket inn 2–0.

Foto: NTB

Glisende og fornøyde trasket de norske spillerne i garderoben til pause.

Karrierens første landslagsmål

Grainger åpnet Norge-karrieren med 8–0 over to kamper mot Kroatia i Nations League. Mot Finland fikk hun bekfreftet at de norske kvinnene også kan levere mot hakket skarpere motstand.

Fotballandskamp for kvinner: Norge - Finland

HYLLET: Reiten imponerte NRKs ekspert.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Norge er nummer 16 på verdensrankingen, Finland nummer 27. Absolutt et lag Norge må slå om håpet om EM i Sveits neste sommer skal leve.

Finnene er gruppas antatt svakeste lag, mens både Nederland (8) og Italia (14) er høyere rangert enn Norge.

Bortelaget, som ikke hadde tapt på ni strake kamper, yppet seg tidvis på Ullevaal, men slet med å skape de aller største sjansene. I andre enden var Norge effektive, og på tampen punkterte Thea Bjelde kampen.

En pasning 45 grader ut fant Vålerenga-spilleren, som skjøt via en finne og i mål. Hennes første mål med flagget på brystet.

Les også Så landslagsvenninnen kollapse foran øynene: – Skummelt, ekkelt og ubehagelig

Toppbilde

Like etter la Elisabeth Terland på til 4–0 etter et innlegg fra Lisa Naalsund på høyrekanten Kalassiffer på Ullevaal.

Siste nytt

 • Kilde om comeback i sesongåpningen: – Det kommer for tidlig

  Aleksander Aamodt Kilde er i full gang med opptrening etter de alvorlige skadene han pådro seg i det dramatiske fallet Wengen i januar.

  Det har vært mye usikkerhet rundt comebacket, men alpinisten ser lysere på situasjonen nå enn tidligere.

  – Det er fortsatt veldig usikkert når det blir. Men jeg er ganske sikker på at det blir. Uten å være hundre prosent sikker, men jeg har en følelse på at dette kommer til å gå bra en gang, sier Kilde til NRK.

  Men på spørsmål om vi kan få se ham allerede i sesongåpningen i østerrikske Sölden, er svaret tvilende.

  – Det kommer for tidlig. Det synes jeg egentlig er greit å bare legge på bordet med en gang. Sånn jeg ser det for meg nå. Så får det heller det bli en super overraskelse hvis jeg klarer å være på start da. Akkurat nå ser det litt tidlig ut, sier Kilde.

  Hastverk er noe han ikke ønsker å ha inn mot comebacket. For enda har ikke 31-åringen prøvd seg med ski under beina etter hendelsen. Men det er det neste på planen.

  – Jeg tenker kanskje jeg skal prøve meg på Snø (snøhallen på Lørenskog) her hjemme først. Det blir mest sannsynlig kanskje i juni. Skikjøring og skikjøring, men i hvert fall ski under beina. Det er første steg, sier han.

  Aleksander Aamodt Kilde
  Foto: Martine Sørhus / NRK
 • Jørgen Isnes forlenget kontrakten med Strømsgodset

  Jørgen Isnes har skrevet under på en ny avtale som binder ham til Strømsgodset ut 2027-sesongen.

  – Jeg er både stolt og ydmyk. Det trigger meg veldig til å gå videre på det vi har startet på. Jeg føler trygghet og tillit både i og utenfor klubben, og jeg gleder meg virkelig til fortsettelsen, sier Isnes til klubbens nettside.

  Isnes' kontrakt med Godset gikk opprinnelig ut i 2025.

  – Jørgen er en dedikert trener som jobber hardt og har en hunger etter fremgang i alt vi foretar oss. Han er opptatt av utvikling og har en god innstilling til jobben som hovedtrener i Godset, sier sportssjef Jostein Flo.

  avCx4WL1tX4
  Foto: NTB
 • Ruuds kamp i Paris flyttet innendørs

  Casper Ruuds kamp i 2. runde av Roland-Garros er flyttet til arenaen Suzanne-Lenglen som har tak. Kampstart er klokken 18.45.

  Det opplyser far og trener Christian Ruud til NTB.

  Motstander for Ruud er spanske Alejandro Davidovich-Fokina. Oppgjøret skulle i utgangspunktet bli spilt på Simone Mathieu-arenaen utendørs.

  Regn har preget innledningen av Grand Slam-turneringen i den franske hovedstaden. Flere kamper er flyttet på, og også torsdag har kamper blitt utsatt.

  7tX-xZUaW1g
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal