Hopp til innhold

Drillo-påstand i ny bok: Mener Eggen fikk landslagsjobb som vennetjeneste

Egil Olsen hevder at Nils Arne Eggen fikk en landslagstrenerjobb som en vennetjeneste. Det avfeies av Eggen, men ikke av mannen som ansatte ham.

Egil Olsen og Nils Arne Eggen

AVSLØRER GAMMEL KONFLIKT: I Egil Olsens (t.v.) biografi kommer det frem påstander om at ansettelsen av Nils Arne Eggen som sjef for OL-landslaget i 1987 var en vennetjeneste.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

«Selv om Egil hadde den største respekt for Eggen både som fagmann og venn, følte han dette som en ren venneansettelse. Han ble sår og fornærmet over forbigåelsen.»

Utdraget er hentet fra boken «Mine kamper», biografien om Egil Olsen som slippes fredag. Den er skrevet av Alfred Fidjestøl.

Der kommer det frem at Olsen mener ansettelsen av Nils Arne Eggen og nå avdøde Kjell Schou-Andreassen som sjef for OL-landslaget i 1987 var en vennetjeneste.

Avkrefter ikke venneansettelse

Eldar Hansen var daværende president i Norges Fotballforbund (NFF). Det var dermed han som ansatte Nils Arne Eggen, og på spørsmål fra NRK om det var en vennetjeneste avkrefter han ikke det.

– Jeg kjente jo ham godt. Så jeg kan ikke fri meg fra det. Det kan hende det hadde noe å si, men det aller viktigste var at Drillo ikke hadde noen utvikling i den fotballen han stod for den gangen, sier Hansen.

Tidligere NFF-president Eldar Hansen

Tidligere NFF-president Eldar Hansen.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Hansen og Eggens vennskap kan dateres ganske langt tilbake i tid.

«Eldar Hansen var fortsatt NFF-president, Hansen og Eggen var gamle og nære venner, bokstavelig talt; i 1963 hadde de delt en åtte kvadratmeter stor hybel på Voldsløkka.», kan vi lese i boka.

Slik forklarer Olsen situasjonen til NRK:

– Det som er riktig er at de kjente hverandre veldig godt. Men Nils Arne har kvaliteter som trener som ingen kan matche. Så at han ble landslagstrener den gangen er for så vidt ikke så rart. Jeg følte kanskje at jeg burde rykke opp som U21-trener. Jeg følte meg nok forbigått der. Jeg var litt skuffa.

Egil Olsen

Han rykket ikke opp i rang da, men «Drillo» skulle vise seg å bli en stor skikkelse i landslagssammenheng senere i trenerkarrieren.

Foto: Knut Fjeldstad / NTB scanpix

Hevder han anbefalte Olsen

Nils Arne Eggen husker det imidlertid ikke som en vennetjeneste.

– Nei, det tror jeg ikke. Det er en sak du må spør forbundsstyret om. Det var ikke Eldar (Hansen) som ville det først og fremst. Det var et samla forbundsstyret. Det var ikke Eldar som forhandla med oss. Det tror jeg er tatt litt ut av lufta. Alt det er vi ferdige med. Vi har hatt et utmerket samarbeid i alle de år både før og etterpå, sier Eggen til NRK før han gratulerer Olsen med bok.

Nils Arne Eggen

Nils Arne Eggen er ikke enig med Eldar Hansen som forteller at vennskapet dem imellom trolig spilte en liten rolle i ansettelsen av ham som trener for OL-landslaget.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Eggen forteller også at han før ansettelsen selv anbefalte Olsen som ny trener.

– Jeg skjønner at Egil var veldig skuffa. Jeg hadde jo tatt over Moss og hadde ikke spesielt lyst til å ta over OL-landslaget. Jeg ble spurt direkte fra styret. Jeg sier det at den rette mannen der hadde vært Egil. Det sa jeg da og det sier jeg i dag, sier han, og forteller at det i dag ikke er noen uvennskapelige følelser mellom ham og Olsen.

– Ikke sjans

Minnet Eggen har om å ha anbefalt Olsen deles ikke av Hansen.

– Nei. Ikke sjans. Det er nok uansett litt falsk beskjedenhet fra Eggen, sier han, og legger til:

– Jeg var nok den gangen, som i dag, klar på at god utvikling dreide seg om offensiv tenking. Det synes jeg ikke Drillo stod for den gangen. Resultatene han hadde var ofte 0-0 eller 1-1. Ganske kjedelige kamper for OL-laget. Det var ikke noe tvil om hvem vi skulle velge den gangen.

Ikke alle er like enige om situasjonen for litt over 30, år siden, og Olsen forteller at det i det lange løp ikke hadde så mye å si.

– Jeg tror kanskje jeg var lite grann skuffa der og da. Det var ingen stor greie. Det har betydd veldig lite for meg opp gjennom livet.

Egil Olsen

I sine to perioder som landslagstrener (1990-1998 og 2019-2013) har Olsen ledet landslaget i 137 kamper, flere enn noen annen trener for det norske landslaget i fotball.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Siste nytt

 • Norge fekk nei frå Elitloppet

  Den norske trenarchampionen Frode Hamre reagerer kraftig på at det ikkje er nokon norsktrena hest med i årets Elitloppet i trav.

  – Både Cicero TG og Stoletheshow er gode nok til å vere med når ein ser på dei 16 som fekk plass. Eg synest det er skuffande at ein ikkje fann plass til ein norsk hest, ja rett og slett flaut for Solvalla, men, men det er dei som bestemmer, seier Hamre til Trav- og Galopp-nytt.

  Elitloppet blir køyrt søndag. Vinnaren av finalen får 5 millionar svenske kroner. det er venta cirka 40.000 tilskodarar på løpa i Stockholm laurdag og søndag.

  Den norskfødde hesten Cokstile (eigd og trena i Italia) er blant vinnarkandidatane.

  Nordmannen Dagfin Henriksen har base i Canada som travtrenar og kusk. Han har fått plass i løpet med hesten sin Perfetto. – Ein draum går i oppfylling, seier Henriksen til TGN om å delta i Elitloppet.

  Elitloppet
  Foto: MARCUS ERICSSON / TT / NTB
 • Golden State til NBA-finale

  Golden State Warriors er klar for sin sjette NBA-finale på åtte år.

  Det blei klart etter 120-110 over Dallas Mavericks i den femte semifinalekmapen i natt. Warriors vann dermed 4-1 i best av sju-serien.

  Klay Thompson scora 32 poeng i kampen i natt.

  Warriors blei meister i 2015, 2017 og 2018. Årets finalemotsandar blir enten Boston Celtics eller Miami Heat. Boston leier 3-2 før neste møte fredag kveld.

  Første finalekamp skal gå 2. juni i San Fransisco.

  Klay Thompson
  Foto: EZRA SHAW / AFP
 • Hovland under par i Texas

  Det norske golfesset Viktor Hovland ligg på ein delt 26.-plass etter den første runden av PGA-turneringa i Texas.

  Han ligg eitt slag under par, og det er tre slag opp til dei åtte som deler førsteplassen med fire slag under par. Seks av dei er amerikanarar.

  Det blei ein god start for Hovland som rulla inn for birdie allereie på det første holet, før det blei tre par på rad.

  På hol nummer fem gjekk han på ein bogey, men nordmannen slo tilbake på det åttande holet og sikra seg ein godkjent start på runden.

  Hovland spelte jamt og sørgde for par på de fleste hola mot slutten av runden. Han måtte likevel tole bogey på både hol 10 og 13. Han spelte derimot glimrande på dei siste hola og noterte seg for birdie på hol 17 og 18.

  Turneringa i Fort Worth i Texas, har rundt 80 millionar kroner i premiepengar. Vinnaren stikk av garde med 14 millionar.

  Viktor Hovland
  Foto: Carmen Mandato / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste