Hopp til innhold

Drillo-påstand i ny bok: Mener Eggen fikk landslagsjobb som vennetjeneste

Egil Olsen hevder at Nils Arne Eggen fikk en landslagstrenerjobb som en vennetjeneste. Det avfeies av Eggen, men ikke av mannen som ansatte ham.

Egil Olsen og Nils Arne Eggen

AVSLØRER GAMMEL KONFLIKT: I Egil Olsens (t.v.) biografi kommer det frem påstander om at ansettelsen av Nils Arne Eggen som sjef for OL-landslaget i 1987 var en vennetjeneste.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

«Selv om Egil hadde den største respekt for Eggen både som fagmann og venn, følte han dette som en ren venneansettelse. Han ble sår og fornærmet over forbigåelsen.»

Utdraget er hentet fra boken «Mine kamper», biografien om Egil Olsen som slippes fredag. Den er skrevet av Alfred Fidjestøl.

Der kommer det frem at Olsen mener ansettelsen av Nils Arne Eggen og nå avdøde Kjell Schou-Andreassen som sjef for OL-landslaget i 1987 var en vennetjeneste.

Avkrefter ikke venneansettelse

Eldar Hansen var daværende president i Norges Fotballforbund (NFF). Det var dermed han som ansatte Nils Arne Eggen, og på spørsmål fra NRK om det var en vennetjeneste avkrefter han ikke det.

– Jeg kjente jo ham godt. Så jeg kan ikke fri meg fra det. Det kan hende det hadde noe å si, men det aller viktigste var at Drillo ikke hadde noen utvikling i den fotballen han stod for den gangen, sier Hansen.

Tidligere NFF-president Eldar Hansen

Tidligere NFF-president Eldar Hansen.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Hansen og Eggens vennskap kan dateres ganske langt tilbake i tid.

«Eldar Hansen var fortsatt NFF-president, Hansen og Eggen var gamle og nære venner, bokstavelig talt; i 1963 hadde de delt en åtte kvadratmeter stor hybel på Voldsløkka.», kan vi lese i boka.

Slik forklarer Olsen situasjonen til NRK:

– Det som er riktig er at de kjente hverandre veldig godt. Men Nils Arne har kvaliteter som trener som ingen kan matche. Så at han ble landslagstrener den gangen er for så vidt ikke så rart. Jeg følte kanskje at jeg burde rykke opp som U21-trener. Jeg følte meg nok forbigått der. Jeg var litt skuffa.

Egil Olsen

Han rykket ikke opp i rang da, men «Drillo» skulle vise seg å bli en stor skikkelse i landslagssammenheng senere i trenerkarrieren.

Foto: Knut Fjeldstad / NTB scanpix

Hevder han anbefalte Olsen

Nils Arne Eggen husker det imidlertid ikke som en vennetjeneste.

– Nei, det tror jeg ikke. Det er en sak du må spør forbundsstyret om. Det var ikke Eldar (Hansen) som ville det først og fremst. Det var et samla forbundsstyret. Det var ikke Eldar som forhandla med oss. Det tror jeg er tatt litt ut av lufta. Alt det er vi ferdige med. Vi har hatt et utmerket samarbeid i alle de år både før og etterpå, sier Eggen til NRK før han gratulerer Olsen med bok.

Nils Arne Eggen

Nils Arne Eggen er ikke enig med Eldar Hansen som forteller at vennskapet dem imellom trolig spilte en liten rolle i ansettelsen av ham som trener for OL-landslaget.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Eggen forteller også at han før ansettelsen selv anbefalte Olsen som ny trener.

– Jeg skjønner at Egil var veldig skuffa. Jeg hadde jo tatt over Moss og hadde ikke spesielt lyst til å ta over OL-landslaget. Jeg ble spurt direkte fra styret. Jeg sier det at den rette mannen der hadde vært Egil. Det sa jeg da og det sier jeg i dag, sier han, og forteller at det i dag ikke er noen uvennskapelige følelser mellom ham og Olsen.

– Ikke sjans

Minnet Eggen har om å ha anbefalt Olsen deles ikke av Hansen.

– Nei. Ikke sjans. Det er nok uansett litt falsk beskjedenhet fra Eggen, sier han, og legger til:

– Jeg var nok den gangen, som i dag, klar på at god utvikling dreide seg om offensiv tenking. Det synes jeg ikke Drillo stod for den gangen. Resultatene han hadde var ofte 0-0 eller 1-1. Ganske kjedelige kamper for OL-laget. Det var ikke noe tvil om hvem vi skulle velge den gangen.

Ikke alle er like enige om situasjonen for litt over 30, år siden, og Olsen forteller at det i det lange løp ikke hadde så mye å si.

– Jeg tror kanskje jeg var lite grann skuffa der og da. Det var ingen stor greie. Det har betydd veldig lite for meg opp gjennom livet.

Egil Olsen

I sine to perioder som landslagstrener (1990-1998 og 2019-2013) har Olsen ledet landslaget i 137 kamper, flere enn noen annen trener for det norske landslaget i fotball.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Siste nytt

 • Kåret til verdens beste

  Landslagsprofil Henny Reistad er kåret til verdens beste håndballspiller for 2022 av nettstedet Handball-planet. Det er første gang Esbjerg-bakspilleren mottar den gjeve prisen, som er stemt frem av en jury og nettstedets lesere.

  – Det er helt vilt å tenke på at jeg er blitt kåret til det, når man ser hvor mange andre gode spillere som har gjort det bra, skriver Reistad i en SMS til VG.

  Landslagskaptein Stine Bredal Oftedal tok andreplassen, mens svenske Linn Blohm ble nummer tre.

  Flere norske håndballprofiler markerer seg i kåringen, melder NTB: Camilla Herren er kåret til beste venstrekant, mens Reistad ble beste venstreback. Oftedal vant kåringen av beste playmaker, mens Nora Mørk og Katrine Lunde ble henholdsvis beste høyreback og målvakt.

  Henny Reistad
  Foto: NTB
 • Nektet å takke for kampen

  Den ukrainske tennisspilleren Marta Kostjuk ville ikke gi belaruseren Aryna Sabalenka et håndtrykk etter at hun røk ut av Rolands-Garros søndag. I følge BBC ble hun da buet av banen.

  Kostjuk har gjentatte ganger kritisert tennismyndighetene for å ha sett med for milde øyne på spillere fra de to landene, der Belarus er alliert med Russland og støtter krigen i Ukraina.

  Sabalenka uttalte i forkant av duellen at hun ville forstå valget til Kostjuk.

  – Angående motviljen mot håndtrykk, så kan jeg på en måte forstå dem. Jeg forestiller meg at dersom de hadde håndhilst på russere og belarusere, ville de fått så mange meldinger fra hjemlandene sine, sa Sabalenka i forkant av Grand Slam-turneringen i Paris.

  Søndag tapte Kostjuk i strake sett med sifrene 3-6, 2-6 mot Sabalenka og avsluttet som forventet uten å ta motstanderen i hånden. Det samme gjorde hun med belarusiske Viktoria Azarenka under fjorårets US Open. (NTB)

  Roland Garros
  Foto: AP
 • PSG-keeper alvorlig skadet etter fall fra hest

  Den spanske målvakten Sergio Rico (29) ble i all hast fløyet til sykehus i Sevilla etter å ha falt av en hest søndag morgen, melder flere spanske medier.

  Ifølge både Marca og Mundo Deportivo ramlet Rico av hesteryggen og slo hodet. Tilstanden hans er alvorlig, får nyhetsbyrået AFP opplyst av klubblaget Paris Saint-Germain.

  Så sent som lørdag satt keeperen på benken da Paris Saint-Germain sikret Ligue 1-tittelen i en 1-1-kamp mot Strasbourg. Rico har spilt en reserverolle siden han kom til den franske storklubben i september 2020.

  Han har tidligere vært i klubbene Sevilla, Fulham og Mallorca. Førstnevnte har allerede uttrykt støtte til sin tidligere målvakt i en melding på Twitter. Der ber Sevilla om styrke og en rask rehabilitering. (NTB)

  Sergio Rico
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste