Drillo-påstand i ny bok: Mener Eggen fikk landslagsjobb som vennetjeneste

Egil Olsen hevder at Nils Arne Eggen fikk en landslagstrenerjobb som en vennetjeneste. Det avfeies av Eggen, men ikke av mannen som ansatte ham.

Egil Olsen og Nils Arne Eggen

AVSLØRER GAMMEL KONFLIKT: I Egil Olsens (t.v.) biografi kommer det frem påstander om at ansettelsen av Nils Arne Eggen som sjef for OL-landslaget i 1987 var en vennetjeneste.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

«Selv om Egil hadde den største respekt for Eggen både som fagmann og venn, følte han dette som en ren venneansettelse. Han ble sår og fornærmet over forbigåelsen.»

Utdraget er hentet fra boken «Mine kamper», biografien om Egil Olsen som slippes fredag. Den er skrevet av Alfred Fidjestøl.

Der kommer det frem at Olsen mener ansettelsen av Nils Arne Eggen og nå avdøde Kjell Schou-Andreassen som sjef for OL-landslaget i 1987 var en vennetjeneste.

Avkrefter ikke venneansettelse

Eldar Hansen var daværende president i Norges Fotballforbund (NFF). Det var dermed han som ansatte Nils Arne Eggen, og på spørsmål fra NRK om det var en vennetjeneste avkrefter han ikke det.

– Jeg kjente jo ham godt. Så jeg kan ikke fri meg fra det. Det kan hende det hadde noe å si, men det aller viktigste var at Drillo ikke hadde noen utvikling i den fotballen han stod for den gangen, sier Hansen.

Tidligere NFF-president Eldar Hansen

Tidligere NFF-president Eldar Hansen.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Hansen og Eggens vennskap kan dateres ganske langt tilbake i tid.

«Eldar Hansen var fortsatt NFF-president, Hansen og Eggen var gamle og nære venner, bokstavelig talt; i 1963 hadde de delt en åtte kvadratmeter stor hybel på Voldsløkka.», kan vi lese i boka.

Slik forklarer Olsen situasjonen til NRK:

– Det som er riktig er at de kjente hverandre veldig godt. Men Nils Arne har kvaliteter som trener som ingen kan matche. Så at han ble landslagstrener den gangen er for så vidt ikke så rart. Jeg følte kanskje at jeg burde rykke opp som U21-trener. Jeg følte meg nok forbigått der. Jeg var litt skuffa.

Egil Olsen

Han rykket ikke opp i rang da, men «Drillo» skulle vise seg å bli en stor skikkelse i landslagssammenheng senere i trenerkarrieren.

Foto: Knut Fjeldstad / NTB scanpix

Hevder han anbefalte Olsen

Nils Arne Eggen husker det imidlertid ikke som en vennetjeneste.

– Nei, det tror jeg ikke. Det er en sak du må spør forbundsstyret om. Det var ikke Eldar (Hansen) som ville det først og fremst. Det var et samla forbundsstyret. Det var ikke Eldar som forhandla med oss. Det tror jeg er tatt litt ut av lufta. Alt det er vi ferdige med. Vi har hatt et utmerket samarbeid i alle de år både før og etterpå, sier Eggen til NRK før han gratulerer Olsen med bok.

Nils Arne Eggen

Nils Arne Eggen er ikke enig med Eldar Hansen som forteller at vennskapet dem imellom trolig spilte en liten rolle i ansettelsen av ham som trener for OL-landslaget.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Eggen forteller også at han før ansettelsen selv anbefalte Olsen som ny trener.

– Jeg skjønner at Egil var veldig skuffa. Jeg hadde jo tatt over Moss og hadde ikke spesielt lyst til å ta over OL-landslaget. Jeg ble spurt direkte fra styret. Jeg sier det at den rette mannen der hadde vært Egil. Det sa jeg da og det sier jeg i dag, sier han, og forteller at det i dag ikke er noen uvennskapelige følelser mellom ham og Olsen.

– Ikke sjans

Minnet Eggen har om å ha anbefalt Olsen deles ikke av Hansen.

– Nei. Ikke sjans. Det er nok uansett litt falsk beskjedenhet fra Eggen, sier han, og legger til:

– Jeg var nok den gangen, som i dag, klar på at god utvikling dreide seg om offensiv tenking. Det synes jeg ikke Drillo stod for den gangen. Resultatene han hadde var ofte 0-0 eller 1-1. Ganske kjedelige kamper for OL-laget. Det var ikke noe tvil om hvem vi skulle velge den gangen.

Ikke alle er like enige om situasjonen for litt over 30, år siden, og Olsen forteller at det i det lange løp ikke hadde så mye å si.

– Jeg tror kanskje jeg var lite grann skuffa der og da. Det var ingen stor greie. Det har betydd veldig lite for meg opp gjennom livet.

Egil Olsen

I sine to perioder som landslagstrener (1990-1998 og 2019-2013) har Olsen ledet landslaget i 137 kamper, flere enn noen annen trener for det norske landslaget i fotball.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Siste nytt

 • Liverpool-kapteinen må opereres

  Jordan Henderson trengte operasjon for sin lårskade, slik Liverpool fryktet. Han er i første omgang ute i en måned, men kan være ferdigspilt for sesongen.

  Liverpools skademareritt ser ikke ut til å ha noen ende. Forrige helg hinket Henderson av banen i 0-2-tapet hjemme mot byrival Everton. Lagkapteinen ble byttet ut etter en halvtime.

  30-åringen er siden blitt grundig undersøkt. Resultatet ble at han måtte gjennom en operasjon i den store lårmuskelen som strekker seg opp til lysken.

  Ifølge flere engelske medier ligger Henderson an til å miste resten av Premier League-sesongen.

  Premier League - Liverpool v Everton
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Oppfordrer til boikott av Qatar-VM

  Tromsø IL oppfordrer Norges Fotballforbund til å boikotte fotball-VM i Qatar til neste år.

  Det kommer frem i en pressemelding publisert på klubbens hjemmesider fredag formiddag.

  – Det hele startet med en tildeling av mesterskapet som fra flere hold ble kalt korrupt, etterfulgt av rapporter om uverdige arbeidsforhold for tilreisende arbeidere knyttet til byggingen av fasilitetene til VM, skriver klubben i meldingen.

  – Dermed kan vi ikke lenger sitte og se på at mennesker dør i fotballens navn. Tromsø IL vil oppfordre Norges Fotballforbund til å gå inn for en boikott av Fotball VM 2022. Vi mener at hvis Norge kvalifiserer seg gjennom den kommende kvalifiseringen, bør vi takke nei til å reise til Qatar, skriver eliteserieklubben videre.

  1. divisjon fotball 2020: Tromsø - Ranheim 3-0
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
 • Slo 37 år gammel norgesrekord

  Sleggekaster Thomas Mardal fikk fullt treff og slo Tore Johnsens 37 år gamle norske innendørsrekord i vektkast under et stevne i USA natt til fredag.

  Kastet på 24,16 meter sikret Mardal mesterskapstittelen for utøver tilknyttet universiteter i Southeastern Conference (SEC) i amerikansk college-idrett. Mardal er sisteårsstudent ved University of Florida i Gainsville og konkurrerer for skolelaget Florida Gators.

  Vektkast er en mindre vanlig kastdisiplin innen friidrett, men ligner på sleggekast og brukes gjerne i treningen.

  Friidrett, NM i Byrkjelo 2018. Thomas Mardal.
  Foto: Vidar Ruud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal