Hopp til innhold

Drama for Skarstein – måtte bryte etter nytt fall

PYEONGCHANG (NRK): Birgit Skarstein (29) og teamet prøvde forgjeves å reparere skibindingen. Dermed måtte hun bryte åpningsdistansen i Paralympics.

Birgit Skarstein

FORKLARER UHELLET: Birgit Skarstein har fått en tung start på Paralympics.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Jeg fikk meg en trøkk i skia, da røk bindingen. Det har faktisk ikke skjedd før, så vi hadde ikke forberedt oss med riktig verktøy. Da var det like greit å komme seg ut av løypa og ikke være i veien for noen, sier Skarstein til NRK.

Birgit Skarstein

SLET: Birgit Skarstein lå på niendeplass før hun måtte bryte.

Foto: Ed Jones / AFP

Skarstein var allerde ute av medaljekampen etter å ha slitt i de blytunge forholdene under langdistansen (12 km).

Først forsøkte langrennspiggeren å stake videre, men da oppdaget hun at skibindingen var ødelagt.

– Kjedelig at det skjer nå

Samtidig gikk meldingen over radioen til støtteapparatet: Skarstein har falt.

Men da hjelpen var på plass, var det likevel ikke mulig å fikse bindingen siden de manglet en såkalt NIS-nøkkel.

– Det er kjedelig at det skjer nå. Når det først skjer, må vi prøve å fikse det. Men på et punkt så vi at det var ikke noe poeng, forklarer Skarstein.

Langrennspiggeren falt også under lørdagens trening da hun gjorde en unnamanøver for å unngå sammenstøt med en annen løper.

Denne gangen var det kun snøskavlene som hadde skylden. Skarstein mistet balansen i en sving.

– Da jeg så ned på skia var den ene mye lengre fremme enn den andre. Den venstre skia hang bare og dingla. Med så stor forskjell mellom skiene så kunne jeg risikere å ødelegge kjelken – det er det ikke verdt, sier Skarstein.

Pyeongchang 2018 Winter Paralympics

TUNGE FORHOLD: Påskeværet gir slushføre og løs snø i Pyeongchang.

Foto: Carl Recine / Reuters

Vurderer endringer på bindingen

Samboer og trener Martin Sletten spurtet til for å hjelpe da han mottok beskjeden. Her diskuterte de raskt om Skarstein skulle bryte, og det var Skarstein selv som til slutt tok avgjørelsen.

– Det er veldig trist. Det er ikke utstyret det skal stå på, sier Sletten til NRK.

Treneren påpeker imidlertid at det uansett, medaljekamp eller ikke, hadde gått for mange sekunder hvis støtteapparatet hadde hatt med seg nødvendig utstyr.

Han forsikrer at NIS-nøkkelen vil være på plass i fremtiden, men det vil kun være en nødløsning.

– Det vi må se på, er om vi kan forsterke bindingene. Men hvis den sitter dønn fast, kunne det vært skia som røk i stedet. Vi er glad for det gikk bra med henne, ski og staver, og så får vi børste av oss dette, sier Sletten.

Landslagstrener Lars Berger tror ikke Skarstein lar seg prege av to fall på to dager.

– Hun tar det veldig bra. Hun følte ikke at hun falt fra noen topp-plassering, men det er jo litt kjedelig, klart det. Vi skal se hva vi kan gjøre fremover for å være enda mer beredt.

Neste renn for Skarstein er onsdagens sprint. 29-åringen har vært sterkest på sprint og mellomdistanse de to siste sesongene.

– Formen skal være bra. Alle testene har vært fine og oppkjøringen har vært bra, men jeg må kjøre mer offensivt utfor. Det er der jeg taper mest, sier Skarstein.

Det var amerikanske Kendall Gretsch som stakk av med gullet – 32 sekunder ned til Andrea Eskau fra Tyskland.

Amerikaneren Oksana Masters tok bronsen.

Birgit Skarstein ble tvunget til å gjøre en unnamanøver på sin siste trening før langdistansen. Da røyk både ski og stav.

FALT PÅ TRENING: Birgit Skarstein fikk både ski og stav ødelagt da hun måtte kaste seg unna en utøver under lørdagens trening.

Siste nytt

 • Scoret hat-trick - la press på Sørloth

  Fredag kveld vant Girona 7-0 hjemme mot allerede nedrykksklare Granada. Ukrainske Artem Dovbyk scoret tre for hjemmelaget, hvorav to av Dovbyks scoringer kom på straffespark.

  Dermed har han ett mål mer enn Alexander Sørloth på toppscorerlisten i La Liga.

  Dovbyk har scoret 24 mål, mens Sørloth har scoret 23. Til Sørloths fordel har han fortsatt én kamp til gode, mens Dovbyk er ferdigspilt for sesongen.

  Dermed kan nordmannen ende som ensom toppscorer, dersom han scorer to eller flere mål borte mot Osasuna lørdag.

  Jude Bellingham er nestemann på listen bak de to spissene, men med sine 19 mål, må han score minst fem mål for å ta den gjeve toppscorertittelen.

  Dovbyk
  Foto: AFP
 • Ruuds semifinale utsatt til lørdag

  Casper Ruud og italienske Flavio Cobolli må vente til lørdag med å få spilt semifinalen i ATP 250-turneringen i Genève. Regnvær stoppet gjennomføring fredag.

  Duoen hadde akkurat kommet på banen da voldsomt regnvær la seg over banen, og dermed besluttet dommeren at de skulle ta en pause i påvente av opphold.

  Den pausen varte i over fire timer før det ble bestemt at kampen ikke kunne spilles fredag. Christian Ruud opplyser til NTB at semifinalen skal spilles klokken 10.30 lørdag. (NTB)

  Casper Ruud mot Sebastian Baez
  Foto: AP
 • KFUM Oslo nære sjokkseier mot Bodø/Glimt

  Nyopprykkede KFUM Oslo sjokkerte borte mot serieleder Bodø/Glimt fredag kveld, men det holdt kun til 2-2.

  KFUM skapte de første farlighetene drøye ti minutter ut i kampen med en heading like over mål.

  Etter 18 minutter fikk hjemmelaget en dobbeltsjanse da de vant ballen høyt oppe på egen banehalvdel. Men dessverre for Bodø/Glimt klarte verken August Mikkelsen eller Håkon Evjen å få skuddene i mål.

  Like før pause tok Bodø/Glimt ledelsen. Jens Petter Hauge forserte ned langs venstrekanten og inne i feltet fant han Albert Grønbæk, som satte inn sitt syvende ligamål fra kort hold.

  På overtid av førsteomgang svarte likevel KFUM. En lang ball i bakrom nådde Petter Nosa Dahl, som er på lån fra nettopp Bodø/Glimt, banket ballen i mål via tverrliggeren. Dermed stod det 1-1 til pause.

  – Det var fantastisk å sette den scoringen der. Få noen til å spise ordene sine litt, sa utleide Nosa Dahl til TV, uten å utdype noe mer.

  – Det er for dårlig over hele linja, sa Bodø/Glimt-kaptein Patrick Berg til TV 2 om førsteomgangen.

  KFUM yppet seg også etter hvilen, og etter 64 minutter sendte Johannes Nunez bortelaget i ledelsen med ett skudd i nærmeste hjørne.

  Da måtte hjemmelaget opp og frem, for å unngå sitt andre strake hjemmetap.

  Nino Zugelj tok ansvar og fosset fremover, før han spilte fri Hauge foran mål. Sistnevnte gjorde ingen feil og utlignet etter 75 minutter.

  Begge lag hadde gode muligheter til å ta alle tre poengene mot slutten, men uten å score. Uavgjort gjør at Bodø/Glimt fortsatt leder serien, mens KFUM befinner seg på 5. plass.

  Eliteseriekampen i fotball mellom Bodø/Glimt og KFUM på Aspmyra stadion i Bodø.
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal