Drama for Skarstein – måtte bryte etter nytt fall

PYEONGCHANG (NRK): Birgit Skarstein (29) og teamet prøvde forgjeves å reparere skibindingen. Dermed måtte hun bryte åpningsdistansen i Paralympics.

Birgit Skarstein

FORKLARER UHELLET: Birgit Skarstein har fått en tung start på Paralympics.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Jeg fikk meg en trøkk i skia, da røk bindingen. Det har faktisk ikke skjedd før, så vi hadde ikke forberedt oss med riktig verktøy. Da var det like greit å komme seg ut av løypa og ikke være i veien for noen, sier Skarstein til NRK.

Birgit Skarstein

SLET: Birgit Skarstein lå på niendeplass før hun måtte bryte.

Foto: Ed Jones / AFP

Skarstein var allerde ute av medaljekampen etter å ha slitt i de blytunge forholdene under langdistansen (12 km).

Først forsøkte langrennspiggeren å stake videre, men da oppdaget hun at skibindingen var ødelagt.

– Kjedelig at det skjer nå

Samtidig gikk meldingen over radioen til støtteapparatet: Skarstein har falt.

Men da hjelpen var på plass, var det likevel ikke mulig å fikse bindingen siden de manglet en såkalt NIS-nøkkel.

– Det er kjedelig at det skjer nå. Når det først skjer, må vi prøve å fikse det. Men på et punkt så vi at det var ikke noe poeng, forklarer Skarstein.

Langrennspiggeren falt også under lørdagens trening da hun gjorde en unnamanøver for å unngå sammenstøt med en annen løper.

Denne gangen var det kun snøskavlene som hadde skylden. Skarstein mistet balansen i en sving.

– Da jeg så ned på skia var den ene mye lengre fremme enn den andre. Den venstre skia hang bare og dingla. Med så stor forskjell mellom skiene så kunne jeg risikere å ødelegge kjelken – det er det ikke verdt, sier Skarstein.

Pyeongchang 2018 Winter Paralympics

TUNGE FORHOLD: Påskeværet gir slushføre og løs snø i Pyeongchang.

Foto: Carl Recine / Reuters

Vurderer endringer på bindingen

Samboer og trener Martin Sletten spurtet til for å hjelpe da han mottok beskjeden. Her diskuterte de raskt om Skarstein skulle bryte, og det var Skarstein selv som til slutt tok avgjørelsen.

– Det er veldig trist. Det er ikke utstyret det skal stå på, sier Sletten til NRK.

Treneren påpeker imidlertid at det uansett, medaljekamp eller ikke, hadde gått for mange sekunder hvis støtteapparatet hadde hatt med seg nødvendig utstyr.

Han forsikrer at NIS-nøkkelen vil være på plass i fremtiden, men det vil kun være en nødløsning.

– Det vi må se på, er om vi kan forsterke bindingene. Men hvis den sitter dønn fast, kunne det vært skia som røk i stedet. Vi er glad for det gikk bra med henne, ski og staver, og så får vi børste av oss dette, sier Sletten.

Landslagstrener Lars Berger tror ikke Skarstein lar seg prege av to fall på to dager.

– Hun tar det veldig bra. Hun følte ikke at hun falt fra noen topp-plassering, men det er jo litt kjedelig, klart det. Vi skal se hva vi kan gjøre fremover for å være enda mer beredt.

Neste renn for Skarstein er onsdagens sprint. 29-åringen har vært sterkest på sprint og mellomdistanse de to siste sesongene.

– Formen skal være bra. Alle testene har vært fine og oppkjøringen har vært bra, men jeg må kjøre mer offensivt utfor. Det er der jeg taper mest, sier Skarstein.

Det var amerikanske Kendall Gretsch som stakk av med gullet – 32 sekunder ned til Andrea Eskau fra Tyskland.

Amerikaneren Oksana Masters tok bronsen.

Birgit Skarstein ble tvunget til å gjøre en unnamanøver på sin siste trening før langdistansen. Da røyk både ski og stav.

FALT PÅ TRENING: Birgit Skarstein fikk både ski og stav ødelagt da hun måtte kaste seg unna en utøver under lørdagens trening.

Siste nytt

 • Uavgjort i Mjøndalen

  Oppgjøret mellom Mjøndalen og Kristiansund endte 1-1. MIF-kaptein Christian Gauseth ga hjemmelaget ledelsen med et langskudd i første omgang, men fem minutter før slutt utlignet Amidou Diop med et skudd fra distanse.

  Eliteserien fotball Mjøndalen - Kristiansund
  Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
 • Glimt vant på Aspmyra

  Bodø/Glimt tok sin fjerde hjemmeseier for sesongen da de slo Strømsgodset 2-0 etter mål av Håkon Evjen og et selvmål av Strømsgodset-kaptein Jakob Glesnes. Glimt klatrer med det opp på 3. plass på tabellen, mens Godset ligger på kvalifiseringsplass.

  Eliteserien fotball 2019. Bodø/Glimt-Strømsgodset.
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • Molde slo Ranheim

  Magnus Wolff Eikrem og Erling Kndutzon scoret målene da Molde slo Ranheim 2-0. Klubben fra «Rosenes by» topper dermed Eliteserien tre poeng foran Odd.

  Eliteserien fotball 2019, Molde - Ranheim.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal