Hopp til innhold

Drama for Skarstein – måtte bryte etter nytt fall

PYEONGCHANG (NRK): Birgit Skarstein (29) og teamet prøvde forgjeves å reparere skibindingen. Dermed måtte hun bryte åpningsdistansen i Paralympics.

Birgit Skarstein

FORKLARER UHELLET: Birgit Skarstein har fått en tung start på Paralympics.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Jeg fikk meg en trøkk i skia, da røk bindingen. Det har faktisk ikke skjedd før, så vi hadde ikke forberedt oss med riktig verktøy. Da var det like greit å komme seg ut av løypa og ikke være i veien for noen, sier Skarstein til NRK.

Birgit Skarstein

SLET: Birgit Skarstein lå på niendeplass før hun måtte bryte.

Foto: Ed Jones / AFP

Skarstein var allerde ute av medaljekampen etter å ha slitt i de blytunge forholdene under langdistansen (12 km).

Først forsøkte langrennspiggeren å stake videre, men da oppdaget hun at skibindingen var ødelagt.

– Kjedelig at det skjer nå

Samtidig gikk meldingen over radioen til støtteapparatet: Skarstein har falt.

Men da hjelpen var på plass, var det likevel ikke mulig å fikse bindingen siden de manglet en såkalt NIS-nøkkel.

– Det er kjedelig at det skjer nå. Når det først skjer, må vi prøve å fikse det. Men på et punkt så vi at det var ikke noe poeng, forklarer Skarstein.

Langrennspiggeren falt også under lørdagens trening da hun gjorde en unnamanøver for å unngå sammenstøt med en annen løper.

Denne gangen var det kun snøskavlene som hadde skylden. Skarstein mistet balansen i en sving.

– Da jeg så ned på skia var den ene mye lengre fremme enn den andre. Den venstre skia hang bare og dingla. Med så stor forskjell mellom skiene så kunne jeg risikere å ødelegge kjelken – det er det ikke verdt, sier Skarstein.

Pyeongchang 2018 Winter Paralympics

TUNGE FORHOLD: Påskeværet gir slushføre og løs snø i Pyeongchang.

Foto: Carl Recine / Reuters

Vurderer endringer på bindingen

Samboer og trener Martin Sletten spurtet til for å hjelpe da han mottok beskjeden. Her diskuterte de raskt om Skarstein skulle bryte, og det var Skarstein selv som til slutt tok avgjørelsen.

– Det er veldig trist. Det er ikke utstyret det skal stå på, sier Sletten til NRK.

Treneren påpeker imidlertid at det uansett, medaljekamp eller ikke, hadde gått for mange sekunder hvis støtteapparatet hadde hatt med seg nødvendig utstyr.

Han forsikrer at NIS-nøkkelen vil være på plass i fremtiden, men det vil kun være en nødløsning.

– Det vi må se på, er om vi kan forsterke bindingene. Men hvis den sitter dønn fast, kunne det vært skia som røk i stedet. Vi er glad for det gikk bra med henne, ski og staver, og så får vi børste av oss dette, sier Sletten.

Landslagstrener Lars Berger tror ikke Skarstein lar seg prege av to fall på to dager.

– Hun tar det veldig bra. Hun følte ikke at hun falt fra noen topp-plassering, men det er jo litt kjedelig, klart det. Vi skal se hva vi kan gjøre fremover for å være enda mer beredt.

Neste renn for Skarstein er onsdagens sprint. 29-åringen har vært sterkest på sprint og mellomdistanse de to siste sesongene.

– Formen skal være bra. Alle testene har vært fine og oppkjøringen har vært bra, men jeg må kjøre mer offensivt utfor. Det er der jeg taper mest, sier Skarstein.

Det var amerikanske Kendall Gretsch som stakk av med gullet – 32 sekunder ned til Andrea Eskau fra Tyskland.

Amerikaneren Oksana Masters tok bronsen.

Birgit Skarstein ble tvunget til å gjøre en unnamanøver på sin siste trening før langdistansen. Da røyk både ski og stav.

FALT PÅ TRENING: Birgit Skarstein fikk både ski og stav ødelagt da hun måtte kaste seg unna en utøver under lørdagens trening.

Siste nytt

  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal