Hopp til innhold

Dopingvarsleren saksøker tre skiskyttere

Dopingvarsler Gregorij Rodtsjenkov går til søksmål mot steinrik russisk oligark, som tidligere var russisk skiskyttersjef, samt tre skiskyttere.

Rodtsjenkov

Dopingvarsleren Gregorij Rodtsjenkov har endret på utseendet etter at han flyktet til USA. Han gikk derfor med maske da NRK møtte ham for noen uker siden.

Foto: Lars Thomas Nordby

– Den som jaktes blir nå den som jakter, sier Jim Walden, som er Gregorij Rodtsjenkovs advokat.

Dopingvarsleren Rodtsjenkov, som er kjent for å ha avslørt hvordan Russland drev med organisert doping opp mot OL i Sotsji, går til motsøksmål mot den russiske oligarken Mikhail Prokhorov, som var skiskyttersjef i Russland mellom 2010 og 2014, i tillegg til de tre russiske skiskytterne Olga Zaytseva, Yana Romanova og Olga Vilukhina.

Svertekampanje?

Grunnen er at Rodtsjenkov mener disse har drevet en svertekampanje mot ham og forsøkt å dra hans forklaring om den russiske dopingen i tvil.

– Russland og deres marionetter har forsøkt å angripe Dr. Rodtsjenkov for lenge, som nå nylig gjennom søksmålet fra Kremls papegøyer, sier Walden.

OLYMPICS-BIATHLON/ Silver medalist Olga Vilukhina during the medal ceremony for the women's biathlon 7.5km sprint event at the Sochi 2014 Winter Olympics

Olga Vilukhina tok sølv under OL i Sotsji. Etterpå ble hun utestengt fra fremtidige OL på grunn av Rodtsjenkovs beretninger.

Foto: DAVID GRAY / Reuters

Rodtsjenkov er nemlig allerede saksøkt av de tre skiskytterne, ettersom han har hevdet at de tre var en del av dopingprogrammet i Russland. Rodtjsenkov har tidligere uttalt at Prokhorov også var klar over hva som foregikk da han var russisk skiskyttersjef.

Nå saksøker altså Rodtsjenkov de tre utøverne tilbake.

– Søksmålet fra de tre utøverne står i deres navn, men vi mener det var drevet frem av Prokhorov. Vi mener han har vært den som har drevet det hele frem, sier Derek Borchardt, som er med på å føre søksmålet for Rodtsjenkov.

Nets Sale Basketball

Mikhail Prokhorov er en kjent mann i Russland. Rodtsjenkov hevder oligarken driver en svertekampanje mot ham.

Foto: John Minchillo / Ap

Oligarken Prokhorov er en av Russlands rikeste menn. Han er ikke bare kjent fra skiskyting, men også for å eie det amerikanske basketlaget Brooklyn Nets.

– Her vil retten se på alt av bevis

Walden sier han regner med at søksmålet fra utøverne kommer til å bli avvist. Rodtsjenkov ble trodd på sine forklaringer om den russiske dopingen i to forskjellige granskingskommisjoner.

Han varsler at nye detaljer kan bli kjent dersom det blir rettssak i USA.

– Det dummeste de kunne gjøre, er å ta denne saken med hit til USA, hvor vi faktisk har et rettssystem som fungerer. Her vil retten se på alt av bevis. Det vil gi oss muligheten til å se på hele saken. Vi ser veldig frem til det, sier Walden.

Rodtsjenkov Grigorij

Rodtsjenkov, slik han så ut like etter at han kom til USA. Nå lever han på hemmelig adresse og har fått ny identitet.

Foto: EMILY BERL / NYT

I november 2017 ble Zayseva, Romanova og Vilukhina utestengt av IOC, den olympiske komité, samt fratatt sine medaljer fra Sotsji-OL, på grunn av Rodtsjenkovs forklaringer.

Disse forklaringene la grunnlaget for den såkalte McLaren-rapporten, som avslørte hvordan den russiske dopingen foregikk.

Siste nytt

  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal