Hopp til innhold

Dopinglaboratoriet i Rio har mistet WADA-godkjennelsen

Verdens antidopingbyrå (WADA) gikk til det oppsiktsvekkende skrittet å inndra akkrediteringen til laboratoriet i Rio de Janeiro fredag.

OLY-2016-RIO-VILLAGE
Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

Dette skjer bare fem uker før OL starter i Brasil. At laboratoriet er suspendert betyr at det ikke kan utføre tester med tanke på å avsløre dopingsyndere.

– Det er et dårlig signal. Et signal om svak kvalitetsstyring av arbeidet i forkant av OL. Det har aldri skjedd før, at et gigantarrangement som et sommer-OL har måtte flytte dopinglaboratoriet sitt til andre byer. Det er svært uheldig, sier Inggard Lereim, som har jobbet med antidoping arbeid i en årrekke.

Dopinglaboratorium har blitt holdt utenfor arrangement-byer tidligere, men da på mindre arrangement.

Oppfyller ikke WADA-standard

«Det er avvik fra den internasjonale standarden for laboratorier av denne typen som er grunnen til at godkjennelsen er trukket tilbake», heter det i en pressemelding fra WADA.

Lereim sier det er flere ting som kan være grunnen til at godkjennelsen blir trukket tilbake.

– Jeg kjenner ikke detaljene her, så jeg vet ikke hvilke avvik det er snakk om i denne saken. Men det kan handle om analyseteknologi, logistikk internt, det er mange ting det kan være. Det er mange detaljer som skal være i boks for å få akkreditering til et OL, sier Lereim.

Lereim

EKSPERT: Inggard Lereim har jobbet med antidoping arbeid i en årrekke.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Videre sier pressemeldingen at alle prøvene som var tenkt testet på laboratoriet i Rio vil bli flyttet til andre WADA-laboratorium rundtom i verden.

– Det er svært uheldig. Om man for eksempel må sende prøvene til Sveits kan det ta 12–13 timer å sende prøvene over til analyse, mens det kunne blitt gjort på en halvtime på et laboratorie i Rio, sier Lereim.

– Får det noen andre konsekvenser for dopingtester av utøverne?

– Ikke annet enn at det tar lengre tid før de får svar på prøvene, utøverne skal ha svar på en prøve innen 24 timer. Men selve avleggingen av prøvene vil bli gjort som normalt, det er analysen av prøvene som vil ta lengre tid om de ikke får dette i orden, sier Lereim.

Ikke først gang Rio er i trøbbel

Det nyansatte direktøren i WADA, Olivier Niggli sier i en kommentar at WADA er innstilt på å jobbe tett med laboratoriet i Rio for å løse den saken som har dukket opp, og som altså ser ut til å være så alvorlig at WADA ikke tillater OL-laboratoriet å beholde godkjennelsen sin.

Dette er ikke først gang antidoping laboratoriet i Rio er i trøbbel. Også til fotball-VM i 2014 ble det stengt ned, på grunn at at det ikke nådde kravene fra WADA.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal