NRK Meny
Normal

Dopinglaboratoriet i Rio har mistet WADA-godkjennelsen

Verdens antidopingbyrå (WADA) gikk til det oppsiktsvekkende skrittet å inndra akkrediteringen til laboratoriet i Rio de Janeiro fredag.

OLY-2016-RIO-VILLAGE
Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

Dette skjer bare fem uker før OL starter i Brasil. At laboratoriet er suspendert betyr at det ikke kan utføre tester med tanke på å avsløre dopingsyndere.

– Det er et dårlig signal. Et signal om svak kvalitetsstyring av arbeidet i forkant av OL. Det har aldri skjedd før, at et gigantarrangement som et sommer-OL har måtte flytte dopinglaboratoriet sitt til andre byer. Det er svært uheldig, sier Inggard Lereim, som har jobbet med antidoping arbeid i en årrekke.

Dopinglaboratorium har blitt holdt utenfor arrangement-byer tidligere, men da på mindre arrangement.

Oppfyller ikke WADA-standard

«Det er avvik fra den internasjonale standarden for laboratorier av denne typen som er grunnen til at godkjennelsen er trukket tilbake», heter det i en pressemelding fra WADA.

Lereim sier det er flere ting som kan være grunnen til at godkjennelsen blir trukket tilbake.

– Jeg kjenner ikke detaljene her, så jeg vet ikke hvilke avvik det er snakk om i denne saken. Men det kan handle om analyseteknologi, logistikk internt, det er mange ting det kan være. Det er mange detaljer som skal være i boks for å få akkreditering til et OL, sier Lereim.

Lereim

EKSPERT: Inggard Lereim har jobbet med antidoping arbeid i en årrekke.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Videre sier pressemeldingen at alle prøvene som var tenkt testet på laboratoriet i Rio vil bli flyttet til andre WADA-laboratorium rundtom i verden.

– Det er svært uheldig. Om man for eksempel må sende prøvene til Sveits kan det ta 12–13 timer å sende prøvene over til analyse, mens det kunne blitt gjort på en halvtime på et laboratorie i Rio, sier Lereim.

– Får det noen andre konsekvenser for dopingtester av utøverne?

– Ikke annet enn at det tar lengre tid før de får svar på prøvene, utøverne skal ha svar på en prøve innen 24 timer. Men selve avleggingen av prøvene vil bli gjort som normalt, det er analysen av prøvene som vil ta lengre tid om de ikke får dette i orden, sier Lereim.

Ikke først gang Rio er i trøbbel

Det nyansatte direktøren i WADA, Olivier Niggli sier i en kommentar at WADA er innstilt på å jobbe tett med laboratoriet i Rio for å løse den saken som har dukket opp, og som altså ser ut til å være så alvorlig at WADA ikke tillater OL-laboratoriet å beholde godkjennelsen sin.

Dette er ikke først gang antidoping laboratoriet i Rio er i trøbbel. Også til fotball-VM i 2014 ble det stengt ned, på grunn at at det ikke nådde kravene fra WADA.

Siste nytt

 • Lundby vil bevare pallrekken

  Maren Lundby har ni seirer og fire annenplasser i verdenscupen denne sesongen. Under avslutningen til helgen handler alt om å sørge for en sesong med resultater utelukkende på pallen. – Jeg vet ikke om mange skihoppere som har den rekka, sier Lundby.

  Maren Lundby
  Foto: OLE MARTIN SPONBERG / NRK
 • Seriesølv til Kjelling og Drammen

  Etter 30-26-seier over Bækkelaget er seriesølvet sikret for Drammens håndballherrer. Nå er det klart at Arendal ikke kan ta igjen Kristian Kjellings menn i kampen om sølvet.

  Seriemester Elverum tok seier nummer 19 onsdag med 25-21 over Haslum.

  Kvartfinale håndball Elverum-Drammen.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Storhamar én seier unna finale

  Storhamar slo Frisk Asker 4–1 borte, og kan bli klar for NM-finale om de vinner fredagens kamp mot Frisk. Storhamar leder 3–1 i kamper.

  Josh Nicholls (2), Mikael Zettergren og Jacob Berglund scoret for Storhamar. Cato Cocozza scoret for Frisk Asker.

  NM Ishockey 1. Semifinale: Storhamar - Frisk Asker
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
V-cupfinale hopp: Skiflyging, kvalifisering
V-cup hopp: Skiflyging kvalifisering
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
OL-profiler: Tiril Eckhoff
V-cupfinale skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn
Sport i dag