Hopp til innhold

Dopingmistanke ryster langrennssporten: – Det er kaldblodig juks

Etter å ha analysert over 10 000 prøver er flere dopingeksperter samstemte: Langrennssporten har et dopingproblem.

Liberec 2009

ILLUSTRASJONSFOTO.

Foto: Jens Meyer / AP

Det kommer fram i en dokumentar publisert av svenske Uppdrag Granskning. De har jobbet sammen med journalisten Hajo Seppelt, Sunday Times og sveitsiske Republik for å avsløre blodverdiene.

De har fått tilgang til det internasjonale skiforbundets (FIS) database med blodverdier fra over 2000 utøvere. Testene er gjort fra 2001 til 2010. Totalt 10 000 dopingprøver avslører høye blodverdier blant medaljevinnere i VM og OL. Ifølge SVT er 100 av dem svenske.

– Det er fortsatt et omfattende dopingproblem langrenn, sier James Stray-Gundersen i dokumentaren.

  • Tyske ARD viser også en dokumentar søndag kveld som avslører blodverdiene. NRK sender denne førstkommende onsdag.

Stray-Gundersen har jobbet med antidoping i USA siden 80-tallet, og har jobbet for blant andre WADA og IOC. Etter å ha avdekket omfattende doping på 90-tallet, fant FIS ut at de trengte et system for å oppdage blodmanipulasjon. Det resulterte i såkalte blodpass, som overvåker en utøvers verdier.

Stray-Gundersen mener nesten halvparten av medaljevinnerne i langrenn fra 2001 til 2010 har mistenkelig høye blodverdier. Skiløpere fra Norge. Sverige, Tyskland, Østerrike, USA og Estland er representert. Det samme er Russland.

James Stray-Gundersen

EKSPERT: James Stray-Gundersen, her under intervju med SVT.

Foto: SVT

Peker på svensk utøver

En svensk utøver trekkes frem i dokumentaren fra Uppdrag Granskning. Han har så høye blodverdier at det kun i ett av 10 000 tilfeller kan forklares som naturlig.

Journalistene har oppsøkt fire forskjellige eksperter med sine data. Tre av fire mener svensken er dopet.

– De mest avvikende blodverdiene stikker seg ut under OL og VM. Det kan relateres til doping under mesterskap. Dette er kaldblodig juks, sier Stray-Gundersen og fortsetter:

– Det er ekstreme verdier. Dette er doping, det kan jeg si med 99,9 prosent sikkerhet.

– Mens jeg har vært lege på landslaget, har jeg ikke hatt noen mistanke om at det forekommer doping. Det er feil å hevde noen er dopet uten å ha bevis på det, sier Sveriges landslagslege Per Andersson.

Per Andersson

LEGE: Per Andersson, her avbildet i 2016, er sjeflege for Sveriges landslag.

Medaljevinnere

Tallene fra over 10 000 dopingprøver viser også at det er et omfattende problem med høye blodverdier i langrenn.

Fra 2001 til 2017 har 182 ulike utøvere tatt medaljer i VM og OL. Mange av disse utøverne stikker seg fram med unormalt høye blodverdier. 41 prosent av dem har unormalt høye verdier i løpet av karrieren.

Kun en femtedel av medaljevinnerne er dopingdømte.

– Flere av utøverne med unormalt høye verdier, som er mistenkte for doping, vil konkurrere i Pyeongchang, sier Stray-Gundersen.

Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, mener de ikke har noe å skjule.

– Vi er trygge med at alt vi driver med i norsk langrenn tåler dagens lys. Det viser også åpenheten som ble vist da internasjonale granskingsutvalget gjorde sitt grundige arbeid da de gikk gjennom medisineringen i norsk langrenn, sier Graff til NRK

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal