Hopp til innhold

Dopingmistanke ryster langrennssporten: – Det er kaldblodig juks

Etter å ha analysert over 10 000 prøver er flere dopingeksperter samstemte: Langrennssporten har et dopingproblem.

Liberec 2009

ILLUSTRASJONSFOTO.

Foto: Jens Meyer / AP

Det kommer fram i en dokumentar publisert av svenske Uppdrag Granskning. De har jobbet sammen med journalisten Hajo Seppelt, Sunday Times og sveitsiske Republik for å avsløre blodverdiene.

De har fått tilgang til det internasjonale skiforbundets (FIS) database med blodverdier fra over 2000 utøvere. Testene er gjort fra 2001 til 2010. Totalt 10 000 dopingprøver avslører høye blodverdier blant medaljevinnere i VM og OL. Ifølge SVT er 100 av dem svenske.

– Det er fortsatt et omfattende dopingproblem langrenn, sier James Stray-Gundersen i dokumentaren.

  • Tyske ARD viser også en dokumentar søndag kveld som avslører blodverdiene. NRK sender denne førstkommende onsdag.

Stray-Gundersen har jobbet med antidoping i USA siden 80-tallet, og har jobbet for blant andre WADA og IOC. Etter å ha avdekket omfattende doping på 90-tallet, fant FIS ut at de trengte et system for å oppdage blodmanipulasjon. Det resulterte i såkalte blodpass, som overvåker en utøvers verdier.

Stray-Gundersen mener nesten halvparten av medaljevinnerne i langrenn fra 2001 til 2010 har mistenkelig høye blodverdier. Skiløpere fra Norge. Sverige, Tyskland, Østerrike, USA og Estland er representert. Det samme er Russland.

James Stray-Gundersen

EKSPERT: James Stray-Gundersen, her under intervju med SVT.

Foto: SVT

Peker på svensk utøver

En svensk utøver trekkes frem i dokumentaren fra Uppdrag Granskning. Han har så høye blodverdier at det kun i ett av 10 000 tilfeller kan forklares som naturlig.

Journalistene har oppsøkt fire forskjellige eksperter med sine data. Tre av fire mener svensken er dopet.

– De mest avvikende blodverdiene stikker seg ut under OL og VM. Det kan relateres til doping under mesterskap. Dette er kaldblodig juks, sier Stray-Gundersen og fortsetter:

– Det er ekstreme verdier. Dette er doping, det kan jeg si med 99,9 prosent sikkerhet.

– Mens jeg har vært lege på landslaget, har jeg ikke hatt noen mistanke om at det forekommer doping. Det er feil å hevde noen er dopet uten å ha bevis på det, sier Sveriges landslagslege Per Andersson.

Per Andersson

LEGE: Per Andersson, her avbildet i 2016, er sjeflege for Sveriges landslag.

Medaljevinnere

Tallene fra over 10 000 dopingprøver viser også at det er et omfattende problem med høye blodverdier i langrenn.

Fra 2001 til 2017 har 182 ulike utøvere tatt medaljer i VM og OL. Mange av disse utøverne stikker seg fram med unormalt høye blodverdier. 41 prosent av dem har unormalt høye verdier i løpet av karrieren.

Kun en femtedel av medaljevinnerne er dopingdømte.

– Flere av utøverne med unormalt høye verdier, som er mistenkte for doping, vil konkurrere i Pyeongchang, sier Stray-Gundersen.

Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, mener de ikke har noe å skjule.

– Vi er trygge med at alt vi driver med i norsk langrenn tåler dagens lys. Det viser også åpenheten som ble vist da internasjonale granskingsutvalget gjorde sitt grundige arbeid da de gikk gjennom medisineringen i norsk langrenn, sier Graff til NRK

Siste nytt

  • Hauger tier i Melbourne-kvalifiseringen – starter først i sprintløpet

    Det var realt ruskevær i Melbourne fredag, og banen var svært våt under kvalifiseringen. Det skapte problemer for flere, men Hauger holdt seg unna trøbbel. Dermed starter som nummer én i sprintløpet lørdag, hvor rekkefølgen blant de ti beste blir snudd.

    – Dennis er kjent for å være en kløpper i regnvær. Det har han vært hele karrieren, konstaterte Viaplay-ekspert Atle Gulbrandsen.

    Han starter som nummer ti i hovedløpet. Tidligere fredag ble Hauger nummer tolv på treningen.

    Aurskog-gutten var en tur innom sykehus sist uke med mistanke om blindtarmbetennelse. Etter ultralyd og en CT-undersøkelse ble det besluttet at operasjon ikke var nødvendig, men han mistet verdifull tid til forberedelser foran Melbourne-helgen. (NTB)

    Porsche Festival 2022
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Alcaraz viser kjempeform – klar for semifinale

    Carlos Alcaraz er enn så lenge i rute til å forsvare tittelen i Masters1000-turneringen Miami Open. Torsdag slo han amerikanske Taylor Fritz i kvartfinalen.

    Det gjorde den 19 år gamle verdenseneren med settsifrene 6-4, 6-2. Spanjolen danket dermed ut det siste hjemmehåpet i turneringen i Miami. Fra før har Tommy Paul lidd samme skjebne. Begge de to amerikanerne bor i Florida.

    Torsdagens møte var det første mellom Alcaraz og Fritz.

    – Jeg spiller mot den beste i verden, så man kan ikke misse egen serve i åpningen av hvert sett. Han gir deg ingenting gratis, sa Fritz etter tapet. (NTB)

    Miami Open Tennis
    Foto: Jim Rassol / AP
  • Wolfsburg blir Arsenals motstander i CL-semifinalen

    Wolfsburg er semifinaleklar i kvinnenes mesterliga i fotball etter 1-1 hjemme mot Paris Saint-Germain. I neste dobbeltkamp venter Arsenal.

    Tyskerne vant det første oppgjøret i Frankrikes hovedstad og gikk videre med 2-1 sammenlagt. Resultatet kunne vært enda bedre for Wolfsburg, men tross enorme sjanser ble det bare med Alexandra Popps ene scoring i returmøtet. (NTB)

    vcOF0kVW2VU
    Foto: Martin Meissner / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste