Dopet skjønnhet tok gull

Katrin Krabbe var friidrettens nye posterbabe og tok to sprint-gull i 1991-VM.Se video fra skjønnhetens triumfer.

Video nsps_upload_2009_8_4_12_47_56_1708.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Med lange ben og langt blond hår stormet Katrin Krabbe inn i verdenseliten under EM i Split i 1990.

Katrin Krabbe i 1996

Katrin Krabbe under en rettsak i München for dopingbruk i 1996.

Foto: DIETHER ENDLICHER / AP

Gull på 100 meter, 200 meter og 4x100 meter i europamesterskapet gjorde Krabbe til sportens store stjerne.

Hun var oppfostret under DDRs dopbefengte idrettsregime og ble som 13-åring sendt på kostskole i Øst-Tyskland for å "dyrkes" frem til verdenseliten.

Fire medaljer i VM

Under VM i Tokyo i 1991 innfridde Krabbe alle forventninger.

Hun tok gull på både 100 og 200 meter og løp inn til bronse med Tyskland på både 4x100 og 4x400 meter.

En kort periode stod hun frem som symbolet på det nye og samlede Tyskland, og var større en vest-tyske helter som Steffi Graf og Boris Becker.

- Hun er den nye sportshelten for det samlede Tyskland, sa den kjente nederlanske friidrettsagenten Jos Hermens til Sports Illustrated da Krabbe sto på toppen av karrieren i 1991.

Raknet før OL

Etter triumfene i EM og OL skulle karrieren krones under OL i Barcelona i 1992.

I stedet ble Krabbe tatt utestengt for doping etter å ha innrømmet bruk av det forbudte stoffet clenbuteral i forkant av OL.

Hun fikk først ett års utestengelse og ble så året etter utestengt i ytterligere to år.

Vant over IAAF

Krabbe kom aldri tilbake på banen etter utestengelsen, til tross for at hun ikke var mer enn 25 år da hun hadde sonet ferdig straffen.

I stedet gikk hun til en årelang kamp mot det internasjonale friiidrettsforbundet IAAF for det hun mente var feil behandling.

I 2002 ble hun tilkjent en millionerstatning av en domstol i München etter at retten hadde funnet at hun ble dømt to ganger for samme forseelse av IAAF.

Senere samme året inngikk Krabbe og IAAF er forlik der hun fikk et ukjent beløp.

I dag lever tobarnsmoren Krabbe et anonymt liv i fødebyen Neubrandenburg der hun driver en sportsbutikk.

Siste nytt

 • Kalvå ut av OL-troppen – Haga inn

  Det opplyste Norges Skiforbund lørdag morgen.

  Sammen med Heidi Weng testet Anne Kjersti Kalvå positiv på koronaviruset tidligere denne uken under landslagets siste høydesamling før OL i italienske Seiser Alm.

  Ettersom det er både tvil og usikkerhet om Weng og Kalvå rekker OL som starter neste uke og for damenes del er ferdig 19. februar, har landslagsledelsen gjort tøffe prioriteringer. De har bestemt at Kalvå ikke får delta.

  «I forbindelse med smittesituasjonen i den norske OL-troppen, har vi behov for å sikre nok utøvere til distansene under lekene».

  Inn kommer Ragnhild Haga, skriver Norges Skiforbund, og legger til at Heidi Wengs situasjon avventes nærmere. Det norske damelandslaget reiser etter planen med charterfly fra Zürich den 1. februar.

  UqA5khL495Y
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Her forlater landslaget hotellet

  Emil Iversen, Sjur Røthe, Hans Christer Holund, Erik Valsnes, Håvard Solås Taugbøl og Pål Golberg og deler av støtteapparatet satte kursen til flyplassen i Verona i denne bussen tidlig lørdag morgen.

  Emil Iversen
  Foto: Mikal Emil Aaserud / NRK
 • Positiv koronatest i svenskenes langrennsleir

  Det svenske skiforbundet melder lørdag morgen i en pressemelding at langrennsløper Leo Johansson er satt i karantene etter å ha testet positivt for covid-19 ved ankomst til Kina.

  Johansson reiste med flyvningen fra Oslo til Beijing der også danske og norske OL-utøvere var om bord.

  – En kjedelig beskjed for Leo og for troppen, men ingen andre på langrennslandslaget har testet positivt ved ankomst, sier svenskenes troppsjef Peter Reinebo i en uttalelse.

  Johansson ble smittet av koronaviruset allerede for to uker siden, men valgte likevel å sette seg på flyet med de andre utøverne torsdag kveld norsk tid.

  Det svenske støtteapparatet mener de positive prøvene skyldes hans tidligere smittetilfellet fra tidligere denne måneden. Til tross for prøvesvarene i Kina mener det svenske legeteamet at Johansson ikke er smittsom, da han har testet negativt seks ganger i Sverige før avreise.

  Reglene under Beijing-OL er imidlertid annerledes og Johansson får nå ikke returnere fra karantene før han har levert to negative koronaprøver med 24 timers mellomrom.

  Verdenscup i langrenn på Lillehammer
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal