Hopp til innhold

Michael Johnson og arvtakerne

Alt lå tilsynelatende perfekt til rette for Michael Johnson - da han inntok VM-byen Sevilla i slutten av august 1999.

Michael Johnson

Michael Johnson etter verdensrekorden i Sevilla i 1999.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Med 3 strake VM-gull på 400 meter og en superkarriere bak seg skulle han sette prikken over i-en i mesterskaps-sammenheng og kanskje forsøke seg på Butch Reynolds verdensrekord på 43.29.

En gloheit og vindstille spansk VM-kveld innbød til rekordangrep, men VM-sesongen hadde vært fylt av skader og få konkurranser, og en liten usikkerhet murret i underbevisstheten.

Han måtte bl.a. stå over de amerikanske mesterskapene, og seinere bryte sin 400 meter i DN-galan i Stockholm pga problemer i det høyre låret.

43.95 i begynnelsen av juli i Lausanne var egentlig det eneste han hadde å vise til. Men en tre ukers konkurransepause i forkant av Sevilla-VM gjorde godt, og Michael Johnson hadde fullt fokus på denne spesielle anledningen.

Sterk siste sving

Fra bane 5 fikk Michael en perfekt utgang, fløt effektivt nedover den første langsiden, og passerte 200m på 21.22.

Etter en imponerende siste sving kom mesteren fossende ned oppløpssiden i sin karakteristiske litt tilbakoverlenende stil.

Jeremy Wariner

Jeremy Wariner

Foto: BOB STRONG / REUTERS

Avstanden til de nærmeste konkurrentene var rundt ti meter da han nådde mål! 43.19 blinket mot ham fra lystavla- straks korrigert til 43.18 - og NY verdensrekord på 400m!!

Vi har sett Michael Johnson i mange stevner og mesterskap og vet at ingen rekorder er laget for evigheten, men opplevelsene glemmer vi aldri. Michael Johnsons 400m i Sevilla-VM var enorm!

Venter duell

Hva så med årets 400 meter-stjerner? De fleste forventer at Berlins 400 meter-finale skal bli en superduell mellom titelforsvarer Jeremy Wariner og fjorårets olympiske mester Lashawn Merritt.

To unge løpere som har tatt vare på de amerikanske tradisjonene på denne distansen.

Jeremy slo gjennom allerede som 20-åring med olympisk gull i Athen i 2004. Med Michael Johnson og trener Clyde Hart i kulissene fikk Texas-gutten en superstart på karrieren.

Ikke møtt hverandre

Lashawn Merritt vant 400 meter

Lashawn Merritt

Foto: WILLIAM WEST / AFP

To år yngre Lashawn har bokstavelig talt jobbet seg opp på siden av Jeremy - slik tilfelle var i flere av de tøffe duellene de hadde i fjor. Lashawn vant OL-gullet i Beijing.

I år har de ikke møtt hverandre, gått litt forskjellige veier, men begge holder stillingen i forhold til resten av 400m-eliten.

Ingen har før VM vært under 44.50 i år, så begge burde ha et ekstra gir på lager når de møtes i VM-finalen i Berlin!

Det går utvilsomt mot USAs 9. VM-gull av 12 mulige. Alt annet ville være en sensasjon. Men i nærheten av Michael Johnsons mesterskaps- og verdensrekord fra Sevilla på 43.18 - for 10 år siden - kommer de neppe!

Siste nytt

 • Saltvik Pedersen til topps i verdenscupåpningen

  Paraalpinist Jesper Saltvik Pedersen suste ned til seier i storslalåmrennet for sittende i verdenscupåpningen i sveitsiske St. Moritz torsdag.

  Nordmannen vant på tiden 2.02,68 og slo annenmann Jeroen Kampschreur med 42 hundredeler. Nederlenderen er Saltvik Pedersens argeste konkurrent og regjerende sammenlagtvinner av verdenscupen.

  Italienske René De Silvestro ble treer, 3,58 sekunder bak Saltvik Pedersen.

  Saltvik Pedersen tok sist vinter fire gull i Paralympics i Beijing. Før det vant han tre gull og tok to sølv i para-VM i snøsport på hjemmebane på Lillehammer. (NTB)

  Paralympics Beijing 2022 - Jesper Saltvik Pedersen
  Foto: Joel Marklund for OIS / NTB
 • Tidligere langrennsstjerne forbløffet skiskytterne: – Blir irritert

  På en dag der de norske ikke fikk full klaff på sprinten, var det en tidligere langrennsløper som imponerte i østerrikske Hochfilzen. Slovenske Anamarija Lampic gikk sitt aller første verdenscuprenn som skiskytter, og med fullt hus på første skyting gikk hun ut til klar ledelse.

  – Jeg er også i sjokk. Jeg var ikke forberedt på dette, sier Lampic til NRK.

  Sloveneren forteller at hun bare har trent på stående skyting siden september og fikk også tre bom på andre tur innom standplass. Men raskeste langrennstid av samtlige, sikret en imponerende femteplass.

  – Jeg er fornøyd med stående, det var tre bom, men det kunne også vært fem, sier Lampic og ler.

  Ekspertene lot seg uansett imponere.

  – Nok en gang: Jeg må si jeg er veldig imponert over det hun får til i sitt første verdenscuprenn i skiskyting, sier NRKs skiskytterekspert Synnøve Solemdal.

  Det er utklassing når vi snakker om verdenscup, sier hun om langrennstiden.

  Karoline Knotten, med to fulle hus, ble beste nordmann med åttendeplass.

  – Jeg blir irritert fordi jeg føler det vi driver med er ganske vanskelig, og så kommer bare Lampic og gjør det der, sier Knotten til NRK.

  Ingrid Landmark Tandrevold ble nummer 13 på dagens løp. Tandrevold skjøt fullt hus på liggende, men på stående ble det én bom. Både hun og Knotten skaffet seg likevel et godt utgangspunkt før jaktstarten lørdag.

  Tyske Denise Herrmann-Wick, som også tidligere var langrennsløper, tok seieren, mens tjekkiske Marketa Davidova og franske Julia Simon ble nummer to og tre.

  Alle de norske tok seg videre til lørdagens jaktstart. Karoline Erdal endte på 24.-plass, Emilie Aagheim Kalkenberg på 28.-plass, Ida Lien på 39.-plass og Ragnhild Femsteinevik på 58.-plass.

 • Ronaldo bryter tausheten etter avis-påstander

  Cristiano Ronaldo hyller landslaget sitt Portugal i et innlegg på Instagram torsdag.

  – En nasjon for modig til å bli skremt av noen motstandere. Et lag som skal kjempe til siste slutt. Tro sammen med oss. Kom igjen Portugal, står det blant annet i Ronaldos innlegg.

  Meldingen kommer etter at Ronaldo ble benket i kampen mot Sveits, der Portugal vant 6-1. Den portugisiske storavisen A Bola hevder at Ronaldo ønsket å reise hjem etter benkingen. Det portugisiske forbundet benektet dette kort tid etterpå.

  Ronaldo ble benket dagen etter å ha blitt slaktet av egen landslagssjef Fernando Santos. Han reagerte på oppførselen til Ronaldo, da han viste stor misnøye etter å ha blitt byttet ut mot Sør-Korea etter drøye timen spilt.

  Portugiseren har ikke uttalt seg før nå etter den overraskende benkingen mot Sveits.

  Det har stormet rundt Ronaldo de siste ukene etter at han gikk hardt ut mot Manchester United og sa at han følte seg forrådt. For to uker siden var han ferdig i klubben.

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Round of 16 - Portugal v Switzerland
  Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste