Michael Johnson og arvtakerne

Alt lå tilsynelatende perfekt til rette for Michael Johnson - da han inntok VM-byen Sevilla i slutten av august 1999.

Michael Johnson

Michael Johnson etter verdensrekorden i Sevilla i 1999.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Med 3 strake VM-gull på 400 meter og en superkarriere bak seg skulle han sette prikken over i-en i mesterskaps-sammenheng og kanskje forsøke seg på Butch Reynolds verdensrekord på 43.29.

En gloheit og vindstille spansk VM-kveld innbød til rekordangrep, men VM-sesongen hadde vært fylt av skader og få konkurranser, og en liten usikkerhet murret i underbevisstheten.

Han måtte bl.a. stå over de amerikanske mesterskapene, og seinere bryte sin 400 meter i DN-galan i Stockholm pga problemer i det høyre låret.

43.95 i begynnelsen av juli i Lausanne var egentlig det eneste han hadde å vise til. Men en tre ukers konkurransepause i forkant av Sevilla-VM gjorde godt, og Michael Johnson hadde fullt fokus på denne spesielle anledningen.

Sterk siste sving

Fra bane 5 fikk Michael en perfekt utgang, fløt effektivt nedover den første langsiden, og passerte 200m på 21.22.

Etter en imponerende siste sving kom mesteren fossende ned oppløpssiden i sin karakteristiske litt tilbakoverlenende stil.

Jeremy Wariner

Jeremy Wariner

Foto: BOB STRONG / REUTERS

Avstanden til de nærmeste konkurrentene var rundt ti meter da han nådde mål! 43.19 blinket mot ham fra lystavla- straks korrigert til 43.18 - og NY verdensrekord på 400m!!

Vi har sett Michael Johnson i mange stevner og mesterskap og vet at ingen rekorder er laget for evigheten, men opplevelsene glemmer vi aldri. Michael Johnsons 400m i Sevilla-VM var enorm!

Venter duell

Hva så med årets 400 meter-stjerner? De fleste forventer at Berlins 400 meter-finale skal bli en superduell mellom titelforsvarer Jeremy Wariner og fjorårets olympiske mester Lashawn Merritt.

To unge løpere som har tatt vare på de amerikanske tradisjonene på denne distansen.

Jeremy slo gjennom allerede som 20-åring med olympisk gull i Athen i 2004. Med Michael Johnson og trener Clyde Hart i kulissene fikk Texas-gutten en superstart på karrieren.

Ikke møtt hverandre

Lashawn Merritt vant 400 meter

Lashawn Merritt

Foto: WILLIAM WEST / AFP

To år yngre Lashawn har bokstavelig talt jobbet seg opp på siden av Jeremy - slik tilfelle var i flere av de tøffe duellene de hadde i fjor. Lashawn vant OL-gullet i Beijing.

I år har de ikke møtt hverandre, gått litt forskjellige veier, men begge holder stillingen i forhold til resten av 400m-eliten.

Ingen har før VM vært under 44.50 i år, så begge burde ha et ekstra gir på lager når de møtes i VM-finalen i Berlin!

Det går utvilsomt mot USAs 9. VM-gull av 12 mulige. Alt annet ville være en sensasjon. Men i nærheten av Michael Johnsons mesterskaps- og verdensrekord fra Sevilla på 43.18 - for 10 år siden - kommer de neppe!

Sportsnyheter

Joshua King slo tilbake etter marerittår: – Følte jeg hadde noe å bevise

Det er gått ti måneder siden Joshua King sist scoret et mål. Mot gamleklubben Everton slo han skikkelig tilbake og ble matchvinner med et hat trick.

Siste nytt

 • Zucca-målgivende ga overtidsseier

  Mats Zuccarello og Minnesota Wild vant lørdagens NHL-kamp mot Anaheim Ducks da det gjensto kun sekunder av overtidsperioden.

  Sluttstillingen endte på 4–3. Zuccarello fikk ingen mål, men noterte seg for en målgivende på vinnermålet.

  I begge de to siste kampene har Minnesota Wild vunnet på overtid. Tirsdag scoret Zuccarello sine første mål for sesongen. Med to mål og to målgivende bidro han da sterkt til en dramatisk seier for Minnesota Wild på hjemmebane mot Winnipeg Jets.

  NHL: Preseason-Chicago Blackhawks at Minnesota Wild
  Foto: David Berding / Reuters
 • Verstappen vant kvalik-drama

  VM-leder Max Verstappen vant kvalifiseringen til USAs Grand Prix i Formel 1 foran tittelrival Lewis Hamilton og duket for en ny spennende duell mellom de to.

  Red Bull-bilene dominerte kvalifiseringen, men Hamilton i Mercedes utfordret dem da han overtok ledertiden rett før slutt i den siste og avgjørende kvalifiseringsomgangen. Verstappen hadde ett siste forsøk og slo tilbake med bestetid akkurat idet regn begynte å falle i Austin.

  – Det var spennende. Det begynte å regne litt mot slutten av runden min, men det holdt, sa Verstappen.

  Han slo Hamiltons bestetid med 0,209 sekund. Verstappens lagkamerat Sergio Pérez hadde bestetiden kort før slutt, men hans siste runde holdt ikke, og han havnet på tredjeplass 15 tusendels sekund bak Hamilton.

  Søndagens grand prix-løp i Austin starter 21.00 norsk tid.

  ZaxrCGElnQ4
  Foto: Mark Thompson / AFP
 • Zlatan med mål og selvmål

  Zlatan Ibrahimovic scoret for begge lag da han spilte fra start i Serie A for første gang på nesten et halvt år. Milan vant så vidt mot ni Bologna-spillere.

  Det endte 4-2 til gjestene etter to sene mål. Ibrahimovic fastsatte selv resultatet.

  40-åringen var i Milans startoppstilling for første gang siden 9. mai, etter å ha kvittet seg med skaden som kostet ham slutten av forrige sesong, sommerens EM-sluttspill og begynnelsen av denne sesongen.

  Det begynte bra, da han spilte fram Rafael Leão til ledermålet etter et kvarter. Det så mørkt ut for hjemmelaget Bologna da midtstopper Adama Soumaoro fikk rødt kort noen minutter senere, og Milan-kaptein David Calabria doblet ledelsen før pause.

  I det 49. minutt rotet Ibrahimovic det til på defensiv dødball. Nicolas Dominguez slo inn, og svensken stusset ballen i eget mål. Det inspirerte Bologna, som bare tre minutter senere utlignet ved Musa Barrow.

  I det 58. minutt fikk Bologna-kaptein Roberto Soriano marsjordre for en stygg stempling, og hjemmelaget måtte spille den siste drøye halvtimen med ni mann.

  Milan slet likevel med å avgjøre, men i det 84. minutt kom ledermålet signert Ismael Bennacer. I siste ordinære minutt gjorde Ibrahimovic 4-2 med assist fra samme Bennacer.

  Serie A - Bologna v AC Milan
  Foto: Jennifer Lorenzini / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal