Hopp til innhold

Michael Johnson og arvtakerne

Alt lå tilsynelatende perfekt til rette for Michael Johnson - da han inntok VM-byen Sevilla i slutten av august 1999.

Michael Johnson

Michael Johnson etter verdensrekorden i Sevilla i 1999.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Med 3 strake VM-gull på 400 meter og en superkarriere bak seg skulle han sette prikken over i-en i mesterskaps-sammenheng og kanskje forsøke seg på Butch Reynolds verdensrekord på 43.29.

En gloheit og vindstille spansk VM-kveld innbød til rekordangrep, men VM-sesongen hadde vært fylt av skader og få konkurranser, og en liten usikkerhet murret i underbevisstheten.

Han måtte bl.a. stå over de amerikanske mesterskapene, og seinere bryte sin 400 meter i DN-galan i Stockholm pga problemer i det høyre låret.

43.95 i begynnelsen av juli i Lausanne var egentlig det eneste han hadde å vise til. Men en tre ukers konkurransepause i forkant av Sevilla-VM gjorde godt, og Michael Johnson hadde fullt fokus på denne spesielle anledningen.

Sterk siste sving

Fra bane 5 fikk Michael en perfekt utgang, fløt effektivt nedover den første langsiden, og passerte 200m på 21.22.

Etter en imponerende siste sving kom mesteren fossende ned oppløpssiden i sin karakteristiske litt tilbakoverlenende stil.

Jeremy Wariner

Jeremy Wariner

Foto: BOB STRONG / REUTERS

Avstanden til de nærmeste konkurrentene var rundt ti meter da han nådde mål! 43.19 blinket mot ham fra lystavla- straks korrigert til 43.18 - og NY verdensrekord på 400m!!

Vi har sett Michael Johnson i mange stevner og mesterskap og vet at ingen rekorder er laget for evigheten, men opplevelsene glemmer vi aldri. Michael Johnsons 400m i Sevilla-VM var enorm!

Venter duell

Hva så med årets 400 meter-stjerner? De fleste forventer at Berlins 400 meter-finale skal bli en superduell mellom titelforsvarer Jeremy Wariner og fjorårets olympiske mester Lashawn Merritt.

To unge løpere som har tatt vare på de amerikanske tradisjonene på denne distansen.

Jeremy slo gjennom allerede som 20-åring med olympisk gull i Athen i 2004. Med Michael Johnson og trener Clyde Hart i kulissene fikk Texas-gutten en superstart på karrieren.

Ikke møtt hverandre

Lashawn Merritt vant 400 meter

Lashawn Merritt

Foto: WILLIAM WEST / AFP

To år yngre Lashawn har bokstavelig talt jobbet seg opp på siden av Jeremy - slik tilfelle var i flere av de tøffe duellene de hadde i fjor. Lashawn vant OL-gullet i Beijing.

I år har de ikke møtt hverandre, gått litt forskjellige veier, men begge holder stillingen i forhold til resten av 400m-eliten.

Ingen har før VM vært under 44.50 i år, så begge burde ha et ekstra gir på lager når de møtes i VM-finalen i Berlin!

Det går utvilsomt mot USAs 9. VM-gull av 12 mulige. Alt annet ville være en sensasjon. Men i nærheten av Michael Johnsons mesterskaps- og verdensrekord fra Sevilla på 43.18 - for 10 år siden - kommer de neppe!

Sportsnyheter

do_tl5ocRYU

Historiske Haaland scoret fem: – Heitest i hele fotballverden

Erling Braut Haaland ble historisk da han scoret fem mål i FA-cupens femte runde. Det fikk han god hjelp til av makker Kevin De Bruyne, som assisterte ham fire ganger.

Siste nytt

 • Sikkerhetsplaner for Paris-OL stjålet fra bagasjehylle

  Deler av fransk politis opplegg for sommerens OL i Paris er på avveie etter at en av byens ingeniører ble frastjålet en sekk på toget.

  Hendelsen skjedde mandag kveld på stasjonen Gare du Nord. I sekken lå det en datamaskin og to USB-stikker som inneholdt detaljerte sikkerhetsplaner for Paris-lekene.

  Sekken tilhørte en ingeniør som jobber ved rådhuset i Paris, får BFM TV bekreftet av fransk politi. Mannen plasserte den i bagasjehylla over setet, og tyveriet ble oppdaget da han bestemte seg for å bytte tog på grunn av forsinkelser i trafikken.

  Ingeniøren har forklart at USB-stikkene har sensitiv data, særlig om det lokale politiets planer for å sikre OL.

  En etterforskning er satt i gang. Rådhuset i Paris har hittil ikke kommentert saken overfor nyhetsbyrået AFP.

  Det er ventet at rundt 35.000 personer blir satt inn til å ivareta sikkerheten mens sommerlekene varer fra 26. juli til 11. august. (NTB)

  OL i Paris
  Foto: AP
 • Pochettino om Chelsea-framtiden: – Ikke i mine hender

  Mauricio Pochettino legger sin skjebne som Chelsea-manager i klubbeierens hender etter en svak sesong hittil.

  Pochettino og Chelsea hadde et håp om å få skuta på rett kjøl søndag, men ligacupfinalen mot Liverpool endte med nederlag.

  Chelsea er nummer elleve i Premier League når det gjenstår 13 kamper av sesongen. Det er en svært beskjeden plassering for en klubb som har brukt milliarder av kroner på spillere de siste årene.

  På pressekonferansen foran onsdagens FA-cupkamp mot Leeds fikk Pochettino spørsmål om hvor mye tid han trodde han kom til å få for å snu trenden.

  – Det er ikke i mine hender. Jeg har et veldig godt forhold til eierne og sportsdirektøren. Det er opp til dem om de vil stole på prosjektet, sa argentineren.

  Videre sa han at han snakket med eierne etter finaletapet.

  – Vi delte vårt syn på kampen og sjansen vi hadde til å vinne trofeet. Vi spilte veldig bra i 90 minutter.

  Tirsdag ble det kjent at angriperen Christopher Nkunku er ute av spill i tre til fire uker. (NTB)

  pochettino
  Foto: AP
 • Nedtur for Zuccarello og Wild mot Hurricanes

  Mats Zuccarellos Minnesota Wild hadde et overtak mot Carolina Hurricanes i nesten to perioder, men ble til slutt slått 3-2 på hjemmebane.

  Riktignok sørget Conner Dewar for at den første scoringen gikk til hjemmelaget midtveis i første periode. Fem minutter senere utlignet Jordan Staal for Hurricanes, men drøyt 20 sekunder før hvilen sendte Jonas Brodin Wild tilbake i ledelsen 2-1.

  Det resultatet sto seg i nokså nøyaktig 20 minutter, og andre periode så ut til å ende målløs. Men igjen fant pucken nettet drøyt 20 sekunder før neste hvil. Denne gangen var det Andrei Svechnikov som utlignet for Hurricanes, og lagene var tilbake til utgangspunktet da den tredje perioden startet.

  Den eneste scoringen i siste periode kom etter elleve minutter. Et skudd fra Jack Drury gikk via ansiktet til Stefan Noesen og så forbi Wild-keeper Filip Gustavsson og fastsatte sluttresultatet til 3-2 for gjestene.

  Mats Zuccarello fikk snaut 17 minutter på isen, men ingen assist eller scoring. (NTB)

  Zuccarello
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal