Michael Johnson og arvtakerne

Alt lå tilsynelatende perfekt til rette for Michael Johnson - da han inntok VM-byen Sevilla i slutten av august 1999.

Michael Johnson

Michael Johnson etter verdensrekorden i Sevilla i 1999.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Med 3 strake VM-gull på 400 meter og en superkarriere bak seg skulle han sette prikken over i-en i mesterskaps-sammenheng og kanskje forsøke seg på Butch Reynolds verdensrekord på 43.29.

En gloheit og vindstille spansk VM-kveld innbød til rekordangrep, men VM-sesongen hadde vært fylt av skader og få konkurranser, og en liten usikkerhet murret i underbevisstheten.

Han måtte bl.a. stå over de amerikanske mesterskapene, og seinere bryte sin 400 meter i DN-galan i Stockholm pga problemer i det høyre låret.

43.95 i begynnelsen av juli i Lausanne var egentlig det eneste han hadde å vise til. Men en tre ukers konkurransepause i forkant av Sevilla-VM gjorde godt, og Michael Johnson hadde fullt fokus på denne spesielle anledningen.

Sterk siste sving

Fra bane 5 fikk Michael en perfekt utgang, fløt effektivt nedover den første langsiden, og passerte 200m på 21.22.

Etter en imponerende siste sving kom mesteren fossende ned oppløpssiden i sin karakteristiske litt tilbakoverlenende stil.

Jeremy Wariner

Jeremy Wariner

Foto: BOB STRONG / REUTERS

Avstanden til de nærmeste konkurrentene var rundt ti meter da han nådde mål! 43.19 blinket mot ham fra lystavla- straks korrigert til 43.18 - og NY verdensrekord på 400m!!

Vi har sett Michael Johnson i mange stevner og mesterskap og vet at ingen rekorder er laget for evigheten, men opplevelsene glemmer vi aldri. Michael Johnsons 400m i Sevilla-VM var enorm!

Venter duell

Hva så med årets 400 meter-stjerner? De fleste forventer at Berlins 400 meter-finale skal bli en superduell mellom titelforsvarer Jeremy Wariner og fjorårets olympiske mester Lashawn Merritt.

To unge løpere som har tatt vare på de amerikanske tradisjonene på denne distansen.

Jeremy slo gjennom allerede som 20-åring med olympisk gull i Athen i 2004. Med Michael Johnson og trener Clyde Hart i kulissene fikk Texas-gutten en superstart på karrieren.

Ikke møtt hverandre

Lashawn Merritt vant 400 meter

Lashawn Merritt

Foto: WILLIAM WEST / AFP

To år yngre Lashawn har bokstavelig talt jobbet seg opp på siden av Jeremy - slik tilfelle var i flere av de tøffe duellene de hadde i fjor. Lashawn vant OL-gullet i Beijing.

I år har de ikke møtt hverandre, gått litt forskjellige veier, men begge holder stillingen i forhold til resten av 400m-eliten.

Ingen har før VM vært under 44.50 i år, så begge burde ha et ekstra gir på lager når de møtes i VM-finalen i Berlin!

Det går utvilsomt mot USAs 9. VM-gull av 12 mulige. Alt annet ville være en sensasjon. Men i nærheten av Michael Johnsons mesterskaps- og verdensrekord fra Sevilla på 43.18 - for 10 år siden - kommer de neppe!

Siste nytt

 • Heidi Løke returnerer til Larvik

  Heidi Løke forlater Storhamar etter denne sesongen, og vender tilbake til gamleklubben Larvik.– Larvik betyr utrolig mye for meg. Dette blir den tredje perioden min i klubben. Jeg ønsker å avslutte karrieren her, sier Løke til Østlandsposten.

  Heidi Løke
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • USA og Canada VM-klare

  USA og Canada slo til med storsigrar i natt, og begge er dermed klare for neste års VM i Frankrike.

  I kvalifiseringsturneringa i Texas slo Canada Panama 7-0 medan USA banka Jamaica 6-0.

  Panama og Jamaica skal dermed gjere opp om den tredje VM-plassen onsdag. Taparen der møter Argentina i playoff om ein plass i VM.

  Alex Morgan og Kelley O'Hara
  Foto: Jerome Miron / Reuters
 • Polen første nedrykkslag

  Italias sigersmål ved Cristoano Biraghi to minutt på overtid mot Polen seint søndag sende polakkane ned i divisjon B i nasjonsligaen om to år.

  Polen er dermed det første laget som er klar for nedrykk. Italia overlever, men Portugal er favoritt til gruppesiger og finaleturnering i juni.

  Robert Lewandowski
  Foto: KACPER PEMPEL / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag