Dommersjefen fornøyd tross tabbebonanza: – Dømmingen så langt i 2018 er veldig bra

Feilaktige straffer, «offside» som aldri skulle vært vinket, og røde kort som ikke er blitt utdelt. Her er elleve av de mest omdiskuterte dommeravgjørelsene så langt i sesongen - og dommersjefens vurdering.

Dommertabber i fleng

DOMMERTABBER I FLENG: Dommernes prestasjoner har skapt en rekke overskrifter hittil i sesongen.

Foto: Skjermdump Eurosport, TV 2, VG og Nettavisen

Dommerdiskusjoner har alltid vært en del av fotballen, men i år har dommerne skapt overskrifter etter nesten samtlige eliteserierunder.

Savner du noe fra listen? Diskutér i kommentarfeltet.

1. runde: Feil kort

Flamur Kastrati får gult kort av dommer Ola Hobber Nilsen

HELDIG: Flamur Kastrati fikk gult kort av dommer Ola Hobber Nilsen. Trolig burde han vært utvist.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Allerede i den første runden av årets sesong ble dømmingen diskutert. Sandefjords Flamur Kastrati sendte Moldes Vegard Forren i bakken med det som kan bli karakterisert som et slag. Dommer Ola Hobber Nilsen valgte å gi det gule kortet til Kastrati.

– Om han først skal gi kort, må han gi det røde, sa Eurosports fotballekspert Bengt Eriksen om situasjonen.

2. runde: Offside-mål

Vålerenga vant 2-1 hjemme mot Odd i den andre serierunden, men hjemmelagets andre mål skulle aldri vært godkjent. TV-bildene viste at det skulle vært avblåst for offside i forkant av Sam Johnsons 2-1-skåring, noe Svein Oddvar Moen og hans team ikke fikk med seg.

Ola Brynhildsen og Ohi Omoijuanfo

BLE FELT: Ola Brynhildsen (liggende), ble felt, og sørget samtidig for at lagkameraten ble hindret fra å gjøre mål.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Slike feil kan ikke skje på dette nivået her, sa Odd-trener Dag-Eilev Fagermo etter kampslutt.

4. runde: Snytt for straffe

Sandefjord og Stabæk delte poengene etter 1–1, men gjestene fra Bærum skulle ha hatt straffespark da Ola Brynhildsen ble stemplet i feltet. Unggutten snublet og bommet derfor på en gigantmulighet, og han hindret lagkamerat Ohi Omoijuanfo i samme slengen.

Også vertenes Pontus Engblom ble stoppet ulovlig i boksen, men dommer Tore Hansen overså Stabæk-kapteinens straffbare holding.

Laster Twitter-innhold

5. runde: Feilaktig annullering

På stillingen 1–1 satte Lillestrøms Thomas Lehne Olsen ballen i mål, etter en del klabb og babb i feltet i forlengningen av en dødball. Dommer Svein Oddvar Moen valgte imidlertid å blåse frispark mot LSK-kaptein Frode Kippe, som Moen mente at hindret Molde-keeper Andreas Linde. TV-bildene viste at det var Molde-spiller Kristoffer Haugen som dyttet Kippe inn i Linde.

– Feilaktig dømt. 100 prosent, sa Bernt Hulsker i Eurosports studio om situasjonen.

5. runde: Omdiskutert straffesituasjon

Rosenborg ledet 1–0 da ordinær tid var spilt på Aspmyra. Tre minutter ut i tilleggstiden gikk Bodø/Glimts Geir André Herrem ned etter det som ser ut som en felling fra Rosenborg-stopper Even Hovland. Dommer Trygve Kjensli var ikke enig.

– Ingen tvil om at jeg skulle hatt straffe. Jeg ble tatt ulovlig to ganger, faktisk, sa Herrem til Dagbladet etter kampslutt.

Laster Twitter-innhold

6. runde: Snytt for straffe

Vålerenga og Moldes oppgjør endte 0-0, men Molde skulle hatt muligheten til å avgjøre kampen fra straffemerket. Eirik Hestad var på vei forbi Vålerenga-keeper Adam Larsen Kwarasey, da keeperen felte Moldes midtbanespiller. Resultatet ble gult kort for filming til Hestad. Dommer Dag Vidar Hafsås la seg flat etter kampen.

– Det er ingen tvil. Det er feil, sa Hafsås til Eurosport.

Adam Larsen Kwarasey feller Eirik Hestad

KLAR FELLING: Adam Larsen Kwarasey feller Eirik Hestad, men dommer lar spillet gå.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

8. runde: Kontroversielle nøkkelsituasjoner

Dommer Ola Hobber Nilsen fikk en hektisk kamp i Sarpsborg. Først dømte han en diskutabel straffe til Sarpsborg, før han unnlot å blåse da Mathias Normann gikk ned i motsatt boks. Til slutt viste han ut nevnte Normann for en stempling på Sarpsborgs Rashad Muhammed. Selv om alle situasjonene er diskutable, følte Molde seg snytt etter kampen.

– Jeg mener jeg ble feilaktig utvist. I tillegg viser TV-bildene at jeg burde hatt straffe før pause, sa Normann til Eurosport etter kampen.

10. runde: Snytt for straffe

Også på fotballens festdag, 16. mai, var det snakk om dommeren. Vålerenga vant 1–0 hjemme mot Stabæk, men bortelagets unggutt Ola Brynhildsen var svært skuffet etter kampen. Han mente han skulle hatt straffespark da han ble felt av både stopper Carvalho og keeper Kwarasey, innenfor 16-meteren.

– Det er jo soleklart. Dersom det ikke er straffe vet ikke jeg, sa Brynhildsen til Eurosport da han ble vist TV-bildene etter kampen.

11. runde: Mål etter hands

Serieleder Brann så ut til å gå på sesongens første tap da de møtte Lillestrøm på Åråsen, men en praktskåring fra Ludcinio Marengo i det 83. minutt sørget for at kampen endte 1–1. Det var derimot liten tvil om at Branns Gilbert Koomson brukte hånda i oppbygningen til skåringen.

– Jeg har gitt opp å forstå handsregelen, sa Eurosport-ekspert Kjetil Rekdal etter at Lillestrøm-spiller Frode Kippe mente målet aldri skulle vært godkjent.

12. runde: Feilaktig offside

Nicklas Bendtner

AVBLÅST: Nicklas Bendtner utlignet, men målet ble annullert. Det skulle det aldri ha blitt.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

I den foreløpig siste runden av Eliteserien var det klart for toppkamp på Lerkendal, og Brann utnyttet muligheten til å skape en seks poengs luke ned til Rosenborg med sin 2-1-seier. Rosenborg trodde de hadde utlignet til 2–2 ved Nicklas Bendtner, men dommer Svein Oddvar Moen og hans team blåste for offside på dansken. Det var helt klart en feil avgjørelse.

– Det var feil. Så enkelt er det, sa Moen etter kampslutt.

12. runde: Snytt for straffe - igjen

– Sesongens klareste straffespark.

Slik oppsummerte Eurosport-kommentator Kenneth Fredheim situasjonen som ble det store samtaleemnet etter Sarpsborgs 4-2-seier mot Stabæk. Hugo Vetlsen dro seg på stillingen 1–1 stadig nærmere Sarpsborg-målet. Da han passerte 16-meteren ble han klart felt av Joonas Tamm. Dommer Sigurd Smehus Kringstad pekte mot hjørneflagget.

– Det er rett og slett ubegripelig dårlig dømt. Så harde må vi være der, sa kommentator Fredheim etter å ha sett reprisene en gang til.

Laster Twitter-innhold

Fornøyd dommersjef

Dommersjef Terje Hauge synes nivået på dømmingen hittil i år har vært høyt.

– Dømmingen så langt i 2018 er veldig bra. Med tanke på 90 minutter, hele kamper, antall runder og tilbakemeldinger fra veiledere, så har dette totalt sett gått veldig bra, sier han til NRK.

Terje Hauge

FORNØYD: Terje Hauge.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Når det gjelder enkeltavgjørelser, har vi noen kamper med avgjørende situasjoner som vi gjerne skulle vært foruten. Senest i helgen med to avgjørende situasjoner, fortsetter Hauge, og henviser til annulleringen i Trondheim og Stabæks rop på straffe.

Hauge forklarer at dommerne er sine egne største kritikere, og at de stiller høye krav til seg selv og teamene sine.

– Dommerne ser situasjonen én gang, og må ta en avgjørelse basert på det. Da må de ha god plassering, vinkel og samhandling. Det har de stort sett hatt så langt i år. Men som nevnt har vi enkeltsituasjoner som skulle vært håndtert annerledes, avslutter han.

Siste nytt

 • Haavi-forfall til landskampar

  Emilie Haavi har meldt forfall til VM-kvalifiseringskampane mot Polen og Belgia, melder NFF. Ho måtte ut med hamstringsskade like før pause i LSKs kamp mot Stabæk i helga.

  – Sesongen er nok over for min del, seier Haavi til Romerikes Blad.

  Linköpings Heidi Ellingsen er teken ut som ny kvinne i troppen.

  Norge møter Polen borte torsdag og Belgia heime tysdag i neste veke.

  Toppserien 2019, fotball kvinner, Vålerenga - LSK kvinner (1-2)
  Foto: Ryan Kelly / NTB
 • Casper Ruud nummer 9 i verda

  Tennishåpet Casper Ruud (22) klatrar ein plass på den ferske ATP-rankingen og er framleis i posisjon til å kome med i tourfinalen i Torino i midten av november.

  Nordmannen er på same poengsum som på førre ranking, men klatrar likevel eitt hakk til 9.-plassen. Det skuldast at den sveitsiske veteranen Roger Federer mister 480 poeng og fell til 11.-plass.

  9.-plassen er Casper Ruuds beste så langt i karrieren. Han ligg 200 poeng bak austerrikaren Dominic Thiem og 237 poeng framfor Hubert Hurkacz frå Polen.

  Nettopp Hurkacz kan bli Ruuds argaste konkurrent om ein plass i finalen. Per nå er begge akkurat inne blant dei åtte som får spele der.

  Ruuds neste turnering går i Wien i neste veke. Han blei nyleg slått ut i åttedelsfinalen i Masters 1000-turneringa i Indian Wells.

  Casper Ruud
  Foto: Sean M. Haffey / AFP
 • Hovland med sterk innspurt

  Viktor Hovland avslutta golfturneringa i Las Vegas med fem slag under par. Det gav 18 under par totalt, og ein 18.-plass i turneringa.

  Hovland trøbla i opninga, og fekk bogey på det første holet. Men etter tre birdiar låg han likevel to under par halvvegs i runden.

  Ny bogey følgde på hol 11, men avslutninga var sterk: Fire birdiar på dei siste sju hola, minus 13 samanlagt, og to slag unna ei topp 10-plassering.

  Nordmannen leverte ein sterk opningsrunde torsdag, med sju under par. Fredag gjekk han på minus fire, laurdag på minus to.

  Den nordirske veteranen Rory McIlroy vann turneringa med 25 slag under par, eitt betre enn Collin Morikawa. Det var McIlroys 20. siger på PGA-touren.

  Viktor Hovland
  Foto: Christian Petersen / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal