Hopp til innhold

Dommersjefen fornøyd tross tabbebonanza: – Dømmingen så langt i 2018 er veldig bra

Feilaktige straffer, «offside» som aldri skulle vært vinket, og røde kort som ikke er blitt utdelt. Her er elleve av de mest omdiskuterte dommeravgjørelsene så langt i sesongen - og dommersjefens vurdering.

Dommertabber i fleng

DOMMERTABBER I FLENG: Dommernes prestasjoner har skapt en rekke overskrifter hittil i sesongen.

Foto: Skjermdump Eurosport, TV 2, VG og Nettavisen

Dommerdiskusjoner har alltid vært en del av fotballen, men i år har dommerne skapt overskrifter etter nesten samtlige eliteserierunder.

Savner du noe fra listen? Diskutér i kommentarfeltet.

1. runde: Feil kort

Flamur Kastrati får gult kort av dommer Ola Hobber Nilsen

HELDIG: Flamur Kastrati fikk gult kort av dommer Ola Hobber Nilsen. Trolig burde han vært utvist.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Allerede i den første runden av årets sesong ble dømmingen diskutert. Sandefjords Flamur Kastrati sendte Moldes Vegard Forren i bakken med det som kan bli karakterisert som et slag. Dommer Ola Hobber Nilsen valgte å gi det gule kortet til Kastrati.

– Om han først skal gi kort, må han gi det røde, sa Eurosports fotballekspert Bengt Eriksen om situasjonen.

2. runde: Offside-mål

Vålerenga vant 2-1 hjemme mot Odd i den andre serierunden, men hjemmelagets andre mål skulle aldri vært godkjent. TV-bildene viste at det skulle vært avblåst for offside i forkant av Sam Johnsons 2-1-skåring, noe Svein Oddvar Moen og hans team ikke fikk med seg.

Ola Brynhildsen og Ohi Omoijuanfo

BLE FELT: Ola Brynhildsen (liggende), ble felt, og sørget samtidig for at lagkameraten ble hindret fra å gjøre mål.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Slike feil kan ikke skje på dette nivået her, sa Odd-trener Dag-Eilev Fagermo etter kampslutt.

4. runde: Snytt for straffe

Sandefjord og Stabæk delte poengene etter 1–1, men gjestene fra Bærum skulle ha hatt straffespark da Ola Brynhildsen ble stemplet i feltet. Unggutten snublet og bommet derfor på en gigantmulighet, og han hindret lagkamerat Ohi Omoijuanfo i samme slengen.

Også vertenes Pontus Engblom ble stoppet ulovlig i boksen, men dommer Tore Hansen overså Stabæk-kapteinens straffbare holding.

Laster Twitter-innhold

5. runde: Feilaktig annullering

På stillingen 1–1 satte Lillestrøms Thomas Lehne Olsen ballen i mål, etter en del klabb og babb i feltet i forlengningen av en dødball. Dommer Svein Oddvar Moen valgte imidlertid å blåse frispark mot LSK-kaptein Frode Kippe, som Moen mente at hindret Molde-keeper Andreas Linde. TV-bildene viste at det var Molde-spiller Kristoffer Haugen som dyttet Kippe inn i Linde.

– Feilaktig dømt. 100 prosent, sa Bernt Hulsker i Eurosports studio om situasjonen.

5. runde: Omdiskutert straffesituasjon

Rosenborg ledet 1–0 da ordinær tid var spilt på Aspmyra. Tre minutter ut i tilleggstiden gikk Bodø/Glimts Geir André Herrem ned etter det som ser ut som en felling fra Rosenborg-stopper Even Hovland. Dommer Trygve Kjensli var ikke enig.

– Ingen tvil om at jeg skulle hatt straffe. Jeg ble tatt ulovlig to ganger, faktisk, sa Herrem til Dagbladet etter kampslutt.

Laster Twitter-innhold

6. runde: Snytt for straffe

Vålerenga og Moldes oppgjør endte 0-0, men Molde skulle hatt muligheten til å avgjøre kampen fra straffemerket. Eirik Hestad var på vei forbi Vålerenga-keeper Adam Larsen Kwarasey, da keeperen felte Moldes midtbanespiller. Resultatet ble gult kort for filming til Hestad. Dommer Dag Vidar Hafsås la seg flat etter kampen.

– Det er ingen tvil. Det er feil, sa Hafsås til Eurosport.

Adam Larsen Kwarasey feller Eirik Hestad

KLAR FELLING: Adam Larsen Kwarasey feller Eirik Hestad, men dommer lar spillet gå.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

8. runde: Kontroversielle nøkkelsituasjoner

Dommer Ola Hobber Nilsen fikk en hektisk kamp i Sarpsborg. Først dømte han en diskutabel straffe til Sarpsborg, før han unnlot å blåse da Mathias Normann gikk ned i motsatt boks. Til slutt viste han ut nevnte Normann for en stempling på Sarpsborgs Rashad Muhammed. Selv om alle situasjonene er diskutable, følte Molde seg snytt etter kampen.

– Jeg mener jeg ble feilaktig utvist. I tillegg viser TV-bildene at jeg burde hatt straffe før pause, sa Normann til Eurosport etter kampen.

10. runde: Snytt for straffe

Også på fotballens festdag, 16. mai, var det snakk om dommeren. Vålerenga vant 1–0 hjemme mot Stabæk, men bortelagets unggutt Ola Brynhildsen var svært skuffet etter kampen. Han mente han skulle hatt straffespark da han ble felt av både stopper Carvalho og keeper Kwarasey, innenfor 16-meteren.

– Det er jo soleklart. Dersom det ikke er straffe vet ikke jeg, sa Brynhildsen til Eurosport da han ble vist TV-bildene etter kampen.

11. runde: Mål etter hands

Serieleder Brann så ut til å gå på sesongens første tap da de møtte Lillestrøm på Åråsen, men en praktskåring fra Ludcinio Marengo i det 83. minutt sørget for at kampen endte 1–1. Det var derimot liten tvil om at Branns Gilbert Koomson brukte hånda i oppbygningen til skåringen.

– Jeg har gitt opp å forstå handsregelen, sa Eurosport-ekspert Kjetil Rekdal etter at Lillestrøm-spiller Frode Kippe mente målet aldri skulle vært godkjent.

12. runde: Feilaktig offside

Nicklas Bendtner

AVBLÅST: Nicklas Bendtner utlignet, men målet ble annullert. Det skulle det aldri ha blitt.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

I den foreløpig siste runden av Eliteserien var det klart for toppkamp på Lerkendal, og Brann utnyttet muligheten til å skape en seks poengs luke ned til Rosenborg med sin 2-1-seier. Rosenborg trodde de hadde utlignet til 2–2 ved Nicklas Bendtner, men dommer Svein Oddvar Moen og hans team blåste for offside på dansken. Det var helt klart en feil avgjørelse.

– Det var feil. Så enkelt er det, sa Moen etter kampslutt.

12. runde: Snytt for straffe - igjen

– Sesongens klareste straffespark.

Slik oppsummerte Eurosport-kommentator Kenneth Fredheim situasjonen som ble det store samtaleemnet etter Sarpsborgs 4-2-seier mot Stabæk. Hugo Vetlsen dro seg på stillingen 1–1 stadig nærmere Sarpsborg-målet. Da han passerte 16-meteren ble han klart felt av Joonas Tamm. Dommer Sigurd Smehus Kringstad pekte mot hjørneflagget.

– Det er rett og slett ubegripelig dårlig dømt. Så harde må vi være der, sa kommentator Fredheim etter å ha sett reprisene en gang til.

Laster Twitter-innhold

Fornøyd dommersjef

Dommersjef Terje Hauge synes nivået på dømmingen hittil i år har vært høyt.

– Dømmingen så langt i 2018 er veldig bra. Med tanke på 90 minutter, hele kamper, antall runder og tilbakemeldinger fra veiledere, så har dette totalt sett gått veldig bra, sier han til NRK.

Terje Hauge

FORNØYD: Terje Hauge.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Når det gjelder enkeltavgjørelser, har vi noen kamper med avgjørende situasjoner som vi gjerne skulle vært foruten. Senest i helgen med to avgjørende situasjoner, fortsetter Hauge, og henviser til annulleringen i Trondheim og Stabæks rop på straffe.

Hauge forklarer at dommerne er sine egne største kritikere, og at de stiller høye krav til seg selv og teamene sine.

– Dommerne ser situasjonen én gang, og må ta en avgjørelse basert på det. Da må de ha god plassering, vinkel og samhandling. Det har de stort sett hatt så langt i år. Men som nevnt har vi enkeltsituasjoner som skulle vært håndtert annerledes, avslutter han.

Siste nytt

  • Sabalenkas kjæreste bekreftet død: – Må han hvile i fred

    Den tidligere NHL-spilleren Konstantin Koltsov har gått bort. Det bekreftes av det belarusiske ishockeyforbundet.

    Koltsov var også kjæresten til verdenstoer i tennis, Aryna Sabalenka.

    I en kort uttalelse skrev forbundet at Koltsov «døde plutselig», uten å si hvordan eller hvor han gikk bort.

    «Vi er i sorg. Det belarusiske hockeyforbundet uttrykker sin dypeste medfølelse til familien, venner og alle som kjente og jobbet med Konstantin», heter det i uttalelsen.

    Koltsov spilte tre sesonger i NHL med klubben Pittsburgh Penguins, samt i to OL med det belarusiske landslaget.

    I tillegg til sin spillerkarriere, var Koltsov også trener for KHL-klubben Salavat Yulayev Ufa og det belarusiske landslaget.

    «Han var en sterk og positiv person, han var elsket og respektert av spillere, kolleger og supportere. Må han hvile i fred,» skriver Salavat Julajev Ufa i en uttalelse.

    Konstantin Koltsov ble 42 år gammel.

    Aryna Sabalenka
    Foto: AP
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Curling-VM: Norsk storseier over Tyrkia

    De norske curlingkvinnene slo knallhardt tilbake etter to strake tap og knuste Tyrkia 11-5 i curling-VM i Canada.

    Skip Marianne Rørvik fronter det norske VM-laget sammen med Kristin Skaslien, Mille Haslev Nordbye og Martine Rønning.

    Etter fem VM-kamper står de med to seiere og tre tap. Det gjør at Norge ligger på en delt 6.-plass. Sveits topper tabellen med fem av fem seire.

    Senere tirsdag venter det nok en kamp mot storfavoritt Sveits.

    Curling VM Norge
    Foto: Darren Calabrese / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal