Hopp til innhold

FA etter skandalekampen: – Ble utsatt for avskyelig og rasistisk sang

Dommeren stoppet et skandalepreget oppgjør mellom Bulgaria og England to ganger etter rasistiske tilrop fra publikum.

Bulgaria England Euro 2020 Soccer

KAMPEN BLE STOPPET: England fryktet rasistiske tilrop, og det slo dessverre til.

Foto: Vadim Ghirda / AP

– Ikke en enkel situasjon å være i, og ikke noe som burde skje i 2019, skriver Marcus Rashford på Twitter.

Etter kampen publiserte Det engelske fotballforbundet (FA) denne kunngjøringen:

– Vi kan bekrefte at England-spillerne ble utsatt for avskyelig og rasistisk sang mens de spilte mot Bulgaria. Dette er uakseptabelt på et hvert nivå i spillet, og vår umiddelbare reaksjon er å støtte spillerne som er involvert.

FA vil også be UEFA om å undersøke saken som en hastesak.

Til tross for et ublidt møte med hjemmepublikummet - England slo tilbake og vant hele 6-0 over et svært svakt hjemmelag.

Euro 2020 Qualifier - Group A - Bulgaria v England

Det var høy temperatur blant det bulgarske publikumet.

Foto: Carl Recine / Reuters

Spillerne på Englands landslag hadde på forhånd uttalt at de ville forlate banen i protest dersom de ble utsatt for rasistiske tilrop under EM-kvalifiseringskampen mot Bulgaria.

Det skjedde ikke, men etter 26 minutters spilletid ble kampen stoppet da fjerdedommer varslet hoveddommeren om tilrop fra publikum. Etter hvert kom det også en klar beskjed fra speaker om at kampen kunne bli stanset om publikum ikke oppførte seg bedre.

Beskjeden ble ikke godt mottatt av det bulgarske publikummet, men kampen gikk likevel videre.

Bulgarske tilskuere lager apelyder under kampen.

Noen bulgarske tilskuere kom med rasistiske tilrop under kampen. FOTO: REUTERS

Pipekonsert

Like før pause ble likevel kampen stoppet nok en gang til en enorm pipekonsert fra publikum. TV-bildene viste også at store mengder av publikum forlot stadion.

Dommer Ivan Bebek så ved flere anledninger ut til å vurdere å sende lagene i garderoben, men oppgjøret ble likevel gjenopptatt etter opphetede diskusjoner på indre bane.

Flere engelske spillere skal ha blitt møtt med rasistiske tilrop.

– UEFA må gjøre noe! skriver Jesse Lingard på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Ifølge journalist Ed Aarons i storavisen The Guardian skal landslagsdebutant Tyrone Mings ha blitt utsatt for apelyder de gangene han hadde ballen.

I pausen var Bulgaria-kaptein Ivelin Popov ute hos fansen og forsøkte å roe ned stemningen.

Etter kampen sa likevel landslagssjefen Krasimir Balakov at han ikke hadde hørt noen rasistiske tilrop mot det engelske laget.

– Det er et veldig ømtålig tema. Jeg tror ikke det finnes ett eneste menneske i Bulgaria som vil si at rasisme er morsomt. Men på samme tid er det veldig rart hvordan dette tolkes i fotball. Jeg hørte absolutt ingenting under kampen, sa Balakov, melder nyhetsbyrået Reuters.

De fleste av spillerne på det bulgarske landslaget sa at de heller ikke hadde hørt noen tilrop mot det engelske laget.

– Publikum oppførte seg fint. Jeg hørte ikke noen fornærmelser, sa målmannen Plamen Iliev.

Til og med visepresident Yordan Lechkov i det bulgarske fotballforbundet mente det var skuffende at det ble fokusert på rasisme under kampen og mente det ikke var seriøst under en slik kamp.

Laster Twitter-innhold

Roet seg

UEFAs prosedyre inneholder tre trinn som skal følges dersom det kommer rasistiske tilrop fra tilskuerne.

Først skal speakeren anmode tilskuerne om å stoppe tilropene, deretter stanse kampen midlertidig. Hvis dette ikke hjelper skal dommeren avbryte kampen.

Gemyttene roet seg heldigvis i andre omgang, og kampen kunne derfor spilles ferdig uten flere avbrudd.

Euro 2020 Qualifier - Group A - Bulgaria v England

Stadion var delvis avstengt for publikum under kampen som straff for rasistisk oppførsel fra de bulgarske tilhengerne.

Foto: Carl Recine / Reuters

Stadion delvis avstengt

De engelske spillerne hadde på forhånd fryktet for rasisme i bortekampen mot Bulgaria etter rasismetilrop fra de bulgarske tilhengerne under kvalifiseringskampene mot Tsjekkia og Kosovo i juni.

Som straff ble derfor stadion delvis avstengt i mandagens kamp mot England.

Tidligere i kvalifiseringen, i bortekampen mot Montenegro, ble Raheem Sterling, Danny Rose og Callum Hudson-Odoi også utsatt for rasistisk oppførsel blant tilskuerne.

Et svakt Bulgaria-lag skapte for øvrig ikke noe som helst i kampen.

England vant kampen hele 6-0 etter scoringer av Marcus Rashford, Ross Barkley (to scoringer), to av Raheem Sterling og ett mål av Harry Kane.

Med storseieren slo mannskapet til Gareth Southgate knallhardt tilbake etter 1-2-tapet for Tsjekkia i EM-kvalifiseringen fredag. England troner på tabelltoppen i gruppe A, tre poeng foran Tsjekkia.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
  • McDavid, MacKinnon eller Kutsjerov blir årets spiller i NHL

    Connor McDavid, Nathan MacKinnon og Nikita Kutsjerov er årets finalister i kampen om å vinne Hart-trofeet som årets spiller i NHL.

    Hart-trofeet gis årlig til spilleren som i en avstemning blant medlemmene i ishockeyjournalistenes forening utpekes som den mest verdifulle for sitt lag.

    McDavid vant Hart-trofeet for tredje gang i fjor og kan slutte seg til Wayne Gretzky (9), Gordie Howe (6) og Eddie Shore (4) som en av spillerne med minst fire. Edmonton Oilers-kapteinen kan også bli den første som vinner to år på rad siden Alex Ovetsjkin i 2008 og 2009.

    6bI-ZE7PPAY
    Foto: AP
  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal