Hopp til innhold

FA etter skandalekampen: – Ble utsatt for avskyelig og rasistisk sang

Dommeren stoppet et skandalepreget oppgjør mellom Bulgaria og England to ganger etter rasistiske tilrop fra publikum.

Bulgaria England Euro 2020 Soccer

KAMPEN BLE STOPPET: England fryktet rasistiske tilrop, og det slo dessverre til.

Foto: Vadim Ghirda / AP

– Ikke en enkel situasjon å være i, og ikke noe som burde skje i 2019, skriver Marcus Rashford på Twitter.

Etter kampen publiserte Det engelske fotballforbundet (FA) denne kunngjøringen:

– Vi kan bekrefte at England-spillerne ble utsatt for avskyelig og rasistisk sang mens de spilte mot Bulgaria. Dette er uakseptabelt på et hvert nivå i spillet, og vår umiddelbare reaksjon er å støtte spillerne som er involvert.

FA vil også be UEFA om å undersøke saken som en hastesak.

Til tross for et ublidt møte med hjemmepublikummet - England slo tilbake og vant hele 6-0 over et svært svakt hjemmelag.

Euro 2020 Qualifier - Group A - Bulgaria v England

Det var høy temperatur blant det bulgarske publikumet.

Foto: Carl Recine / Reuters

Spillerne på Englands landslag hadde på forhånd uttalt at de ville forlate banen i protest dersom de ble utsatt for rasistiske tilrop under EM-kvalifiseringskampen mot Bulgaria.

Det skjedde ikke, men etter 26 minutters spilletid ble kampen stoppet da fjerdedommer varslet hoveddommeren om tilrop fra publikum. Etter hvert kom det også en klar beskjed fra speaker om at kampen kunne bli stanset om publikum ikke oppførte seg bedre.

Beskjeden ble ikke godt mottatt av det bulgarske publikummet, men kampen gikk likevel videre.

Bulgarske tilskuere lager apelyder under kampen.

Noen bulgarske tilskuere kom med rasistiske tilrop under kampen. FOTO: REUTERS

Pipekonsert

Like før pause ble likevel kampen stoppet nok en gang til en enorm pipekonsert fra publikum. TV-bildene viste også at store mengder av publikum forlot stadion.

Dommer Ivan Bebek så ved flere anledninger ut til å vurdere å sende lagene i garderoben, men oppgjøret ble likevel gjenopptatt etter opphetede diskusjoner på indre bane.

Flere engelske spillere skal ha blitt møtt med rasistiske tilrop.

– UEFA må gjøre noe! skriver Jesse Lingard på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Ifølge journalist Ed Aarons i storavisen The Guardian skal landslagsdebutant Tyrone Mings ha blitt utsatt for apelyder de gangene han hadde ballen.

I pausen var Bulgaria-kaptein Ivelin Popov ute hos fansen og forsøkte å roe ned stemningen.

Etter kampen sa likevel landslagssjefen Krasimir Balakov at han ikke hadde hørt noen rasistiske tilrop mot det engelske laget.

– Det er et veldig ømtålig tema. Jeg tror ikke det finnes ett eneste menneske i Bulgaria som vil si at rasisme er morsomt. Men på samme tid er det veldig rart hvordan dette tolkes i fotball. Jeg hørte absolutt ingenting under kampen, sa Balakov, melder nyhetsbyrået Reuters.

De fleste av spillerne på det bulgarske landslaget sa at de heller ikke hadde hørt noen tilrop mot det engelske laget.

– Publikum oppførte seg fint. Jeg hørte ikke noen fornærmelser, sa målmannen Plamen Iliev.

Til og med visepresident Yordan Lechkov i det bulgarske fotballforbundet mente det var skuffende at det ble fokusert på rasisme under kampen og mente det ikke var seriøst under en slik kamp.

Laster Twitter-innhold

Roet seg

UEFAs prosedyre inneholder tre trinn som skal følges dersom det kommer rasistiske tilrop fra tilskuerne.

Først skal speakeren anmode tilskuerne om å stoppe tilropene, deretter stanse kampen midlertidig. Hvis dette ikke hjelper skal dommeren avbryte kampen.

Gemyttene roet seg heldigvis i andre omgang, og kampen kunne derfor spilles ferdig uten flere avbrudd.

Euro 2020 Qualifier - Group A - Bulgaria v England

Stadion var delvis avstengt for publikum under kampen som straff for rasistisk oppførsel fra de bulgarske tilhengerne.

Foto: Carl Recine / Reuters

Stadion delvis avstengt

De engelske spillerne hadde på forhånd fryktet for rasisme i bortekampen mot Bulgaria etter rasismetilrop fra de bulgarske tilhengerne under kvalifiseringskampene mot Tsjekkia og Kosovo i juni.

Som straff ble derfor stadion delvis avstengt i mandagens kamp mot England.

Tidligere i kvalifiseringen, i bortekampen mot Montenegro, ble Raheem Sterling, Danny Rose og Callum Hudson-Odoi også utsatt for rasistisk oppførsel blant tilskuerne.

Et svakt Bulgaria-lag skapte for øvrig ikke noe som helst i kampen.

England vant kampen hele 6-0 etter scoringer av Marcus Rashford, Ross Barkley (to scoringer), to av Raheem Sterling og ett mål av Harry Kane.

Med storseieren slo mannskapet til Gareth Southgate knallhardt tilbake etter 1-2-tapet for Tsjekkia i EM-kvalifiseringen fredag. England troner på tabelltoppen i gruppe A, tre poeng foran Tsjekkia.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Brann har signert australsk landslagsspiss

  Brann har forsterket troppen med Larissa Crummer (27) fra det australske laget Brisbane Roar, bekrefter klubben på egen nettside.

  - Jeg er utrolig glad for å være her. Jeg har bare hørt positivt om klubben, og gleder meg til å spille i Norge og til å bli kjent med laget, sier hun.

  Som spiller beskriver hun seg slik:

  - Jeg er en høy, sterk og veldig fysisk spiller. Som spiller ser jeg alltid etter bakrom og er god i kombinasjonsspill. Jeg har alltid lyst til å vinne, og gir alt for laget. I Brann ønsker jeg å vinne trofeer og utvikle meg videre som spiller.

  Denne sesongen har hun spilt 15 kamper og scoret fire mål for Brisbane Roar. 27-åringen står med 33 kamper for Australia. (NRK/NTB)

  NM-finale fotball 2022: Brann – Stabæk (3-1)
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Sveriges smøresjef ferdig på landslaget

  Petter Myhlback gir seg i rollen som smøresjef for det svenske langrennslandslaget etter tre år i jobben.

  – Jeg følte i starten av sesongen at det begynte å bli utfordrende å være en god smøresjef samtidig som jeg har to barn som satser på å bli gode skiløpere. Familien min, og framfor alt barna mine, trenger meg mer hjemme, og samtidig ønsker jeg å være til stede i deres utvikling, sier Myhlback i en pressemelding.

  Myhlback har vært en suksessrik, men kontroversiell smøresjef. Under ski-VM i Planica havnet han i munnhoggeri med stjerneløperen Frida Karlsson.

  – Jeg tror ikke jeg hadde så bra ski, sa den svenske løperen til Viaplay etter stafettmissen.

  Det ville ikke Myhlback høre snakk om.

  – Jeg synes det så ut som om hun hadde slitne bein, sa han til Aftonbladet.

  Kvinnetrener Ingrid Vikman slutter også på det svenske landslaget. (NTB)

   Ski-VM 2023: 4x5 km stafett for kvinner
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Tyskland utelukker OL-boikott selv hvis Russland får delta

  Det tyske olympiske idrettsforbundet (DOSB) vil ikke boikotte OL i Paris, selv hvis russiske og belarusiske idrettsutøvere får delta.

  – Et tysk lag vil konkurrere, vi utelukker en boikott på grunn av generelle bekymringer, sa DOSB-president Thomas Weikert i et intervju med den tyske mediegruppen Funke.

  Den internasjonale olympiske komité (IOC) skal fra tirsdag holde et tredagers styremøte for å diskutere retningslinjer for hvordan de skal håndtere russiske og belarusiske idrettsutøvere i fremtiden.

  De har blitt utestengt fra de fleste store idrettsarrangementer siden starten av den russiske invasjonen av Ukraina for over 13 måneder siden.

  IOC ser nå på muligheten for at de kan komme tilbake under nøytralt flagg under neste års OL i Paris. IOC-president Thomas Bach har sagt at ingen skal diskrimineres på grunn av pass eller fødeland.

  Mer enn 30 land, inkludert Norge, ba nylig IOC om å opprettholde forbudet.

  DOSB kunne foreløpig ikke forestille seg at russiske og belarusiske idrettsutøvere skal få delta igjen, sa Weikert. (NTB)

  IOC Russia Olympics
  Foto: Denis Balibouse / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste