FA etter skandalekampen: – Ble utsatt for avskyelig og rasistisk sang

Dommeren stoppet et skandalepreget oppgjør mellom Bulgaria og England to ganger etter rasistiske tilrop fra publikum.

Bulgaria England Euro 2020 Soccer

KAMPEN BLE STOPPET: England fryktet rasistiske tilrop, og det slo dessverre til.

Foto: Vadim Ghirda / AP

– Ikke en enkel situasjon å være i, og ikke noe som burde skje i 2019, skriver Marcus Rashford på Twitter.

Etter kampen publiserte Det engelske fotballforbundet (FA) denne kunngjøringen:

– Vi kan bekrefte at England-spillerne ble utsatt for avskyelig og rasistisk sang mens de spilte mot Bulgaria. Dette er uakseptabelt på et hvert nivå i spillet, og vår umiddelbare reaksjon er å støtte spillerne som er involvert.

FA vil også be UEFA om å undersøke saken som en hastesak.

Til tross for et ublidt møte med hjemmepublikummet - England slo tilbake og vant hele 6-0 over et svært svakt hjemmelag.

Euro 2020 Qualifier - Group A - Bulgaria v England

Det var høy temperatur blant det bulgarske publikumet.

Foto: Carl Recine / Reuters

Spillerne på Englands landslag hadde på forhånd uttalt at de ville forlate banen i protest dersom de ble utsatt for rasistiske tilrop under EM-kvalifiseringskampen mot Bulgaria.

Det skjedde ikke, men etter 26 minutters spilletid ble kampen stoppet da fjerdedommer varslet hoveddommeren om tilrop fra publikum. Etter hvert kom det også en klar beskjed fra speaker om at kampen kunne bli stanset om publikum ikke oppførte seg bedre.

Beskjeden ble ikke godt mottatt av det bulgarske publikummet, men kampen gikk likevel videre.

Bulgarske tilskuere lager apelyder under kampen.

Noen bulgarske tilskuere kom med rasistiske tilrop under kampen. FOTO: REUTERS

Pipekonsert

Like før pause ble likevel kampen stoppet nok en gang til en enorm pipekonsert fra publikum. TV-bildene viste også at store mengder av publikum forlot stadion.

Dommer Ivan Bebek så ved flere anledninger ut til å vurdere å sende lagene i garderoben, men oppgjøret ble likevel gjenopptatt etter opphetede diskusjoner på indre bane.

Flere engelske spillere skal ha blitt møtt med rasistiske tilrop.

– UEFA må gjøre noe! skriver Jesse Lingard på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Ifølge journalist Ed Aarons i storavisen The Guardian skal landslagsdebutant Tyrone Mings ha blitt utsatt for apelyder de gangene han hadde ballen.

I pausen var Bulgaria-kaptein Ivelin Popov ute hos fansen og forsøkte å roe ned stemningen.

Etter kampen sa likevel landslagssjefen Krasimir Balakov at han ikke hadde hørt noen rasistiske tilrop mot det engelske laget.

– Det er et veldig ømtålig tema. Jeg tror ikke det finnes ett eneste menneske i Bulgaria som vil si at rasisme er morsomt. Men på samme tid er det veldig rart hvordan dette tolkes i fotball. Jeg hørte absolutt ingenting under kampen, sa Balakov, melder nyhetsbyrået Reuters.

De fleste av spillerne på det bulgarske landslaget sa at de heller ikke hadde hørt noen tilrop mot det engelske laget.

– Publikum oppførte seg fint. Jeg hørte ikke noen fornærmelser, sa målmannen Plamen Iliev.

Til og med visepresident Yordan Lechkov i det bulgarske fotballforbundet mente det var skuffende at det ble fokusert på rasisme under kampen og mente det ikke var seriøst under en slik kamp.

Laster Twitter-innhold

Roet seg

UEFAs prosedyre inneholder tre trinn som skal følges dersom det kommer rasistiske tilrop fra tilskuerne.

Først skal speakeren anmode tilskuerne om å stoppe tilropene, deretter stanse kampen midlertidig. Hvis dette ikke hjelper skal dommeren avbryte kampen.

Gemyttene roet seg heldigvis i andre omgang, og kampen kunne derfor spilles ferdig uten flere avbrudd.

Euro 2020 Qualifier - Group A - Bulgaria v England

Stadion var delvis avstengt for publikum under kampen som straff for rasistisk oppførsel fra de bulgarske tilhengerne.

Foto: Carl Recine / Reuters

Stadion delvis avstengt

De engelske spillerne hadde på forhånd fryktet for rasisme i bortekampen mot Bulgaria etter rasismetilrop fra de bulgarske tilhengerne under kvalifiseringskampene mot Tsjekkia og Kosovo i juni.

Som straff ble derfor stadion delvis avstengt i mandagens kamp mot England.

Tidligere i kvalifiseringen, i bortekampen mot Montenegro, ble Raheem Sterling, Danny Rose og Callum Hudson-Odoi også utsatt for rasistisk oppførsel blant tilskuerne.

Et svakt Bulgaria-lag skapte for øvrig ikke noe som helst i kampen.

England vant kampen hele 6-0 etter scoringer av Marcus Rashford, Ross Barkley (to scoringer), to av Raheem Sterling og ett mål av Harry Kane.

Med storseieren slo mannskapet til Gareth Southgate knallhardt tilbake etter 1-2-tapet for Tsjekkia i EM-kvalifiseringen fredag. England troner på tabelltoppen i gruppe A, tre poeng foran Tsjekkia.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • VIF slått i «utvisningsbonanza»

  Storhamar slo Vålerenga 5–3 i et heseblesende og intenst eliteserieoppgjør. Så hett ble det at lagene brukte til sammen 54 minutter i utvisningsboksen. I alt ble det delt ut 22 tominuttere og én timinutter. Fjorårets poengkonge i VIF, Rasmus Ahlholm, ga Storhamar ledelsen før enda en tidligere VIF-spiller, Steffen Thoresen, la på til sluttresultatet 5–3. Før det hadde Vålerenga kjempet seg tilbake etter å ha ligget under 0–3. Storhamar drar ifra Vålerenga på tabellen og har nå 34 poeng. Det er tre poeng mer enn erkerivalen, men likevel åtte poeng bak suverene Stavanger Oilers.

  YzCrlFegl_k
  Foto: Fredrik Hagen
 • Haslum klar for NM-finale

  Haslums håndballherrer er klar for NM-finale i romjulen etter å ha banket FyllingenBergen 27–16 på bortebane i tirsdagens semifinale. I en målfattig affære, som på mange måter ble keepernes kamp, var Haslum hele veien et lite hakk foran vertene. I finalen skal Haslum møte enten Halden eller Elverum. NM-finalen spilles 29. desember.

  dv0Io1R8UeM
  Foto: Fredrik Hagen
 • Knudsen gir seg som hovedtrener

  Monica Knudsen gir seg som hovedtrener for Vålerenga, får NRK opplyst. Knudsen er for tiden sykmeldt på grunn av helsemessige årsaker. Hun hadde egentlig kontrakt som hovedtrener for klubben ut 2020, men trer nå inn i stillingen som utviklingssjef. Eli Landsem blir Knudsens stedfortreder ut sesongen. Vålerenga møter Lillestrøm i cupenfinalen 23. november.

  Fotball: Toppserien VIF-LSK (0-5)
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal