Hopp til innhold

FA etter skandalekampen: – Ble utsatt for avskyelig og rasistisk sang

Dommeren stoppet et skandalepreget oppgjør mellom Bulgaria og England to ganger etter rasistiske tilrop fra publikum.

Bulgaria England Euro 2020 Soccer

KAMPEN BLE STOPPET: England fryktet rasistiske tilrop, og det slo dessverre til.

Foto: Vadim Ghirda / AP

– Ikke en enkel situasjon å være i, og ikke noe som burde skje i 2019, skriver Marcus Rashford på Twitter.

Etter kampen publiserte Det engelske fotballforbundet (FA) denne kunngjøringen:

– Vi kan bekrefte at England-spillerne ble utsatt for avskyelig og rasistisk sang mens de spilte mot Bulgaria. Dette er uakseptabelt på et hvert nivå i spillet, og vår umiddelbare reaksjon er å støtte spillerne som er involvert.

FA vil også be UEFA om å undersøke saken som en hastesak.

Til tross for et ublidt møte med hjemmepublikummet - England slo tilbake og vant hele 6-0 over et svært svakt hjemmelag.

Euro 2020 Qualifier - Group A - Bulgaria v England

Det var høy temperatur blant det bulgarske publikumet.

Foto: Carl Recine / Reuters

Spillerne på Englands landslag hadde på forhånd uttalt at de ville forlate banen i protest dersom de ble utsatt for rasistiske tilrop under EM-kvalifiseringskampen mot Bulgaria.

Det skjedde ikke, men etter 26 minutters spilletid ble kampen stoppet da fjerdedommer varslet hoveddommeren om tilrop fra publikum. Etter hvert kom det også en klar beskjed fra speaker om at kampen kunne bli stanset om publikum ikke oppførte seg bedre.

Beskjeden ble ikke godt mottatt av det bulgarske publikummet, men kampen gikk likevel videre.

Bulgarske tilskuere lager apelyder under kampen.

Noen bulgarske tilskuere kom med rasistiske tilrop under kampen. FOTO: REUTERS

Pipekonsert

Like før pause ble likevel kampen stoppet nok en gang til en enorm pipekonsert fra publikum. TV-bildene viste også at store mengder av publikum forlot stadion.

Dommer Ivan Bebek så ved flere anledninger ut til å vurdere å sende lagene i garderoben, men oppgjøret ble likevel gjenopptatt etter opphetede diskusjoner på indre bane.

Flere engelske spillere skal ha blitt møtt med rasistiske tilrop.

– UEFA må gjøre noe! skriver Jesse Lingard på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Ifølge journalist Ed Aarons i storavisen The Guardian skal landslagsdebutant Tyrone Mings ha blitt utsatt for apelyder de gangene han hadde ballen.

I pausen var Bulgaria-kaptein Ivelin Popov ute hos fansen og forsøkte å roe ned stemningen.

Etter kampen sa likevel landslagssjefen Krasimir Balakov at han ikke hadde hørt noen rasistiske tilrop mot det engelske laget.

– Det er et veldig ømtålig tema. Jeg tror ikke det finnes ett eneste menneske i Bulgaria som vil si at rasisme er morsomt. Men på samme tid er det veldig rart hvordan dette tolkes i fotball. Jeg hørte absolutt ingenting under kampen, sa Balakov, melder nyhetsbyrået Reuters.

De fleste av spillerne på det bulgarske landslaget sa at de heller ikke hadde hørt noen tilrop mot det engelske laget.

– Publikum oppførte seg fint. Jeg hørte ikke noen fornærmelser, sa målmannen Plamen Iliev.

Til og med visepresident Yordan Lechkov i det bulgarske fotballforbundet mente det var skuffende at det ble fokusert på rasisme under kampen og mente det ikke var seriøst under en slik kamp.

Laster Twitter-innhold

Roet seg

UEFAs prosedyre inneholder tre trinn som skal følges dersom det kommer rasistiske tilrop fra tilskuerne.

Først skal speakeren anmode tilskuerne om å stoppe tilropene, deretter stanse kampen midlertidig. Hvis dette ikke hjelper skal dommeren avbryte kampen.

Gemyttene roet seg heldigvis i andre omgang, og kampen kunne derfor spilles ferdig uten flere avbrudd.

Euro 2020 Qualifier - Group A - Bulgaria v England

Stadion var delvis avstengt for publikum under kampen som straff for rasistisk oppførsel fra de bulgarske tilhengerne.

Foto: Carl Recine / Reuters

Stadion delvis avstengt

De engelske spillerne hadde på forhånd fryktet for rasisme i bortekampen mot Bulgaria etter rasismetilrop fra de bulgarske tilhengerne under kvalifiseringskampene mot Tsjekkia og Kosovo i juni.

Som straff ble derfor stadion delvis avstengt i mandagens kamp mot England.

Tidligere i kvalifiseringen, i bortekampen mot Montenegro, ble Raheem Sterling, Danny Rose og Callum Hudson-Odoi også utsatt for rasistisk oppførsel blant tilskuerne.

Et svakt Bulgaria-lag skapte for øvrig ikke noe som helst i kampen.

England vant kampen hele 6-0 etter scoringer av Marcus Rashford, Ross Barkley (to scoringer), to av Raheem Sterling og ett mål av Harry Kane.

Med storseieren slo mannskapet til Gareth Southgate knallhardt tilbake etter 1-2-tapet for Tsjekkia i EM-kvalifiseringen fredag. England troner på tabelltoppen i gruppe A, tre poeng foran Tsjekkia.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Slik spilles neste års ishockey-VM: Norge i pulje med tittelforsvarer Tsjekkia og USA

  Det internasjonale ishockeyforbundet la torsdag ut oppsettet for neste års elite-VM i Sverige og Danmark.

  Norge havnet i puljen som legges til Herning. Dette blir motstanderne: Tsjekkia, Danmark, Tyskland, Ungarn, Kasakhstan, Sveits og USA.

  Den andre gruppen spilles i Stockholm. I tillegg til Sverige vil den bestå av Østerrike, Canada, Finland, Frankrike, Latvia, Slovakia og Slovenia.

  Nylig ble Tsjekkia verdensmester på hjemmebane etter finaleseier over Sveits. På veien ble Tobias Johanssons norske landslag slått 6-3 i gruppespillet.

  Norge slo Danmark og Storbritannia i årets VM. Det holdt til å havne foran begge de to lagene på tabellen. Britene rykket ned.

  Neste års VM spilles fra 9. til 25. mai. (NTB)

  Czech Republic Ice Hockey Worlds
  Foto: Petr David Josek / AP
 • Stene vant EM-bronse

  Jenny Stene var tredje best på 50 meter rifle liggende under EM i skyting i Kroatia torsdag. Det ble samtidig norsk sølv i lagkonkurransen.

  26-åringen fra Lørenskog leverte seks solide serier og fikk opp poengsummen 628,5. Opp til gullvinner Sara Jarasiva fra Tsjekkia skilte det 0,9 poeng, mens Daria Chuprys tok sølvet 0,3 poeng foran Stene.

  Jeanette Hegg Duestad endte på 9.-plass med 626 poeng, mens Mari Bårdseng Løvseth ble nummer 23 med 622,2.

  De norske prestasjonene holdt til sølv i lagkonkurransen. Der ble også Tsjekkia mester, mens Sveits tok bronsen. Norge fikk 1876,7 poeng, mens vinnerne tok 1881,4.

  Tidligere i mesterskapet tok den norske trioen lagsølv på 50 meter match. Der ble Duestad best av de norske med sin fjerdeplass.

  (©NTB)

  Jenny Stene
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Haugesund utestenger supporter for rasistisk omtale av hovedtreneren

  En supporter får ikke komme på Haugesunds stadion de neste 35 kampene etter rasistisk omtale av hovedtrener Sancheev Manoharan i en podkast-episode.

  Det opplyser klubben en pressemelding torsdag.

  Tidligere har TV 2 omtalt podkast-episoden som skapte sinne i FKH-leiren. Der skal Manoharan ha blitt sammenlignet med en tegneseriefigur som er en ulovlig innvandrer.

  – Det er rystende. Vi har et ansvar for å stoppe slike ting, og derfor synes jeg det er på sin plass å si fra på det kraftigste her, sa Manoharan til TV 2 for noen dager siden.

  – Uakseptabel ordbruk

  Nå har klubben tatt grep.

  – Utestengelsen kommer som følge av en helt uakseptabel ordbruk vi som klubb ikke kan akseptere. Det skjer gjentatte ganger i samme episode, og det er tidligere også blitt benyttet andre, nedsettende begreper om en av våre ansatte som er langt over streken. Sett i lys av det, er vi heller ikke veldig imponert over beklagelsen som er kommet fra podkastens redaksjon i etterkant, sier daglig leder Martin Fauskanger.

  Personen som nå er utestengt, må dessuten gjennom et holdningsprogram før vedkommende får komme tilbake på stadion.

  Norsk Toppfotball reagerer

  Personene bak podkasten har i en uttalelse beklaget hendelsen.

  – Vi beklager at vi i siste episode brukte en referanse som kunne oppfattes som støtende for FKHs trener Sancheev Manoharan. Dette var selvsagt ikke vår intensjon, står det i en uttalelse sendt til TV 2.

  Episoden er senere blitt slettet.

  Også Norsk Toppfotball reagerer sterkt.

  – Rasisme hører ikke hjemme i fotballen, uansett om du befinner deg på tribunen, på banen eller i et podkaststudio. At FK Haugesund reagerer sterkt når en av deres ansatte blir omtalt på denne måten, har vi full forståelse for, sier NTFs administrerende direktør Jens Haugland.

  (©NTB)

  Haugesunds trener Sancheev Manoharan
  Foto: Christoffer Andersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal