Hopp til innhold

Sebastian (20) ble slått til blods da han ga gult kort

Vold, trusler og hets mot fotballdommere skjer jevnlig, viser en undersøkelse NRK har gjort. Flere mener det er hovedgrunnen til at frafallet blant dommere er høyt.

Vold og trusler mot dommerne er ett problem i fotball. Fotballforbundet har store problemer med å beholde kampledere nedover i divisjonene, mye på grunn av svært stygge episoder.

SE VIDEO: Vold og trusler skremmer unge dommere bort fra fotballen.

Det er lørdag 31 august i år. Sebastian Mikalsen har nettopp blåst av til pause i 4.divisjonsoppgjøret mellom Borgar og Kråkerøy.

20-åringen ser i øyekroken at en spiller er på vei mot ham, og skjønner fort at han ikke er spesielt blid.

Spilleren er uenig i en dommeravgjørelse tidligere i omgangen og vil ha forklaring. Mikalsen oppfatter ham som aggressiv og svarer så rolig han klarer.

Svaret han får er å bli skallet til midt i ansiktet.

Med blødende nese tenker Mikalsen at nå må han holde hodet kaldt, og leter etter det røde kortet han har i baklommen.

Før han rekker det, slår spilleren til ham igjen.

– Det var et sjokk. Jeg brukte lang tid på å samle meg, sier Mikalsen til NRK.

Les videre under bildet!

sebastian

Fotballdommer Sebastian Mikalsen opplevde en dommers mareritt da han ble slått og skallet ned på banen.

43 alvorlige saker

Denne voldsepisoden er én av totalt 43 saker med høy alvorlighetsgrad som doms- og sanksjonsutvalget i Norges fotballforbund har behandlet siden i fjor vår.

NRK har gått gjennom de ferdig behandlede sakene, som viser at vold og grove trusler forekommer jevnlig på norske fotballbaner.

I de fleste tilfellene er volden og truslene rettet mot kampens dommer.

Sliter med å få nok dommere

Omar

Omar Rafiq, dommeransvarlig i Akershus, tror dårlige opplevelser som munnbruk og hets fra spillere og tilskuere er hovedgrunnen til at mange dommere slutter tidlig.

Omar Rafiq har ansvaret for dommerne i Akershus fotballkrets. Han blir ikke overrasket over statistikken.

– Jeg får ofte høre om dommere som har hatt dårlige opplevelser på banen. Heldigvis er det ikke så ofte det gjelder vold, men det er ofte mye aggresjon mot dommere, forteller han.

Han tror det er hovedgrunnen til at frafallet blant dommere er høyt, og spesielt blant de yngre. Det er noe både han og de fleste av hans kollegaer i de andre kretsene opplever.

– Vi har ikke problemer med å få nye dommere til å ta kurs. Den største utfordringen vår er å få de til å fortsette etter de har dømt noen få kamper. Det kan være mange grunner til det, men jeg tror dessverre en viktig grunn er dårlige opplevelser, sier Rafiq.

– Foreldrene står og skriker

rune pedersen

Rune Pedersen, dommersjef i Norges Fotballforbund.

Foto: NRK

Rune Pedersen, dommersjef i fotballforbundet, bekrefter at frafallet gir hodebry.

– 750 - 1000 fotballdommere rekrutteres på landsbasis i året, men like mange slutter. Vi vet at vi aldri klarer å beholde alle, men vi lurer jo litt på hva som er grunnen til at så mange hele tiden forsvinner, sier han.

Fotballforbundet er derfor et stykke unna å nå sitt mål om å ha 3000 registrerte dommere.

Rafiq mener volden er «toppen av isfjellet», og sier noe om en ukultur i idretten. For mye oftere enn fysiske angrep plages dommerne av munnbruk og hets, også fra tilskuere.

Spesielt fra unge spilleres foreldre.

– Man skal tåle litt høy temperatur i fotballen, men problemet er at det bikker over. Det starter allerede blant de helt yngste, med foreldre som står og skriker etter dommeren på sidelinjen. Spillerne lærer og tar dette med seg oppover i aldersklassene, sier han.

Utestengt fra fotballen

Én av kampene som har ført til straff fra doms- og sanksjonsutvalget var tredjedivisjonsoppgjøret mellom Romsås og Lillestrøm 2 i fjor vår.

Der ble tre spillere utestengt fra fotballen i opp til åtte måneder etter å ha delt ut slag, trusler og krenkelser både til spillere og dommere.

Ola Vaagsaar fra Eidsvoll Turn dømte denne kampen, og han er av samme oppfatning som Rafiq.

– Jeg tenker at det som tillates i barnefotballen speiles senere i karrieren. Alle har et ansvar for å skape gode opplevelser, ikke bare for spillere og trenere, men også dommere, sier han.

– Skal ikke skje

Med tanke på hvor mange kamper som spilles hvert år, mener fotballforbundet at 43 saker med vold eller trusler ikke er et urovekkende høyt tall.

– Men slike episoder skal uansett helst ikke skje. Det er noe vi ser alvorlig på, sier Rune Pedersen.

Han er klar over at en del dommere får dårlige opplevelser på banen, og understreker at fotballforbundet har flere forebyggende tiltak.

Blant annet har både fotballforbundet og flere av kretsene såkalte fairplay-utvalg, som kan rykke ut til klubber der det er problemer. De tilbyr også holdningskurs til klubber og lag, enten frivillig eller påtvunget.

Fotballforbundet lager også det de kaller foreldrevettplakater, som kan henges opp hos klubbene. Der står det retningslinjer for hvordan man bør oppføre seg på sidelinjen under kamp.

sebastian

Til tross for den vonde opplevelsen for bare noen uker siden, nekter Sebastian Mikalsen å gi seg som fotballdommer. Han var i aksjon igjen like etter. Her mens han dømmer sin første kamp i 3. divisjon forrige helg.

Sebastian nekter å gi seg

Mens mange unge dommere gir seg tidlig, ser Sebastian Mikalsen ut til å være unntaket fra regelen.

Da han satt alene i garderoben etter å ha blitt slått til, bestemte han seg for at episoden ikke skulle påvirke ambisjonene hans som fotballdommer.

– Faktisk ble jeg mer motivert enn noensinne. Episoden gjorde at jeg så hvor viktig det er at man har dommere på banen, slår han fast.

– Hva tror du er grunnen til at noen tyr til vold på fotballbanen?

– Fotball får frem både det beste og det verste i folk. Det er veldig mye følelser involvert, siden det betyr så mye for de som spiller. Det blir til at man ser det som skjer bare fra sitt eget perspektiv.

– Det er da man må huske at også vi dommerne bare er mennesker, og som kjent er ingen feilfrie.

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal