Hopp til innhold

Disse 32 sekundene opprørte politiet i Qatar – redaktørforeningen kaller bildene uskyldige

Bildene fra innsiden av en migrantleir ledet trolig til at NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani ble arrestert i Qatar. Redaktørforeningen mener de ikke gir grunn til å kaste noen på glattcelle.

– Som norsk journalist så er det veldig merkelig å tenke seg at man skal bli pågrepet og sitte inne i 32 timer for å ha filmet disse sekundene, sier Ekeland.

Han og Ghorbani var i Qatar for å dokumentere situasjonen ett år før VM i fotball. De intervjuet offentlige representanter og arbeidere, samt at de deltok på en Fifa-tilstelning som markerte at det var ett år igjen til VM.

Natt til mandag 22. november ble de arrestert.

Qatarske myndigheter hevder at de filmet ulovlig på privat grunn. Basert på de utsagnene og fokuset i avhørene med NRKs journalister, er det grunn til å tro at opptakene fra en brakke med arbeidere dannet grunnlaget for arrestasjonen (se video i toppen).

Avkrevd forklaring

NRK har spurt myndighetene i Qatar om hva de har reagert på, men de har ikke ville gå nærmere inn på årsaken.

– De spurte mye om hvor vi hadde filmet, hvor vi hadde tillatelse til å filme, hva vi hadde gjort ... Vi måtte gå gjennom hver eneste dag, nærmest time for time, forteller Ekeland om avhørene som fulgte etter pågripelsen.

Han forklarer hva som skjedde i minuttene før opptakene ble gjort:

– Vi gikk først inn på privat område, men uten å filme. Vi snakket med to kenyanere og spurte hvem de var og om vi kunne prate med dem. De sa vi måtte snakke med sjefen for campen. Det er han som synes i filmen, forklarer Ekeland.

Camp-sjefen er mannen med rød T-skjorte og munnbind i starten av videoen.

Slo av kamera

Han noterte passinformasjon og telefonnumrene til NRK-journalistene, før han slapp dem inn i brakkene. På videoen får man blant annet se en gruppe arbeidere som står i trappen og tilkaller NRK-journalistenes oppmerksomhet.

– De peker at vi skal komme opp, sier Ghorbani til Ekeland i opptaket.

NRK-fotografen skrudde av kameraet som ble brukt til å filme sekvensen. De fikk tillatelse til å bli med på en omvisning.

– De som sto i trappen idet vi slo av kamera var veldig opptatt at vi skulle komme opp og se rommene deres, sier Ekeland.

Fikk omvisning

NRK-teamet hadde kun fått tillatelse til å se 2. etasje, men fikk lov til å gå opp til 3. etasje. Der bodde arbeiderne i køyesenger. Seks personer per rom. Etasjen under bestod av rom med fire enkeltsenger.

– Det var ikke store rom, men det var i hvert fall litt plass. De viste oss badet og kjøkkenet. Kjøkkenet var kjempeskittent og det var ingenting av utstyr der, beskriver Ekeland, som ble bedt om ikke å dokumentere med levende bilder på innsiden.

Videoopptaket som NRK nå publiserer ble sendt til Norge før arrestasjonen og qatarsk politi beslagla utstyret deres under pågripelsen natt til mandag 22. november.

.

Ekeland og Ghorbani ble sluppet fri etter 32 timer på politistasjonen forrige tirsdag. Onsdag 24. november returnerte de til Norge, to dager senere enn planlagt.

Redaktørforeningen reagerer

– De opptakene fremstår som helt uskyldige og uproblematiske. Noe grunn til kaste folk i fengsel er det i hvert fall ikke, men det sier litt om hvilket regime man har i Qatar, som har et helt annet forhold til fri journalistikk enn det vi har, sier Arne Jensen, generalsekretær i Norsk redaktørforening.

Han mener det finnes nok av beviser for at pressefrihet ikke står veldig høyt på agendaen i ørkenstaten.

– Særlig har de vist at de ikke ønsker at noen skal komme og bedrive kritisk journalistikk som kan ødelegge den fasaden de ønsker å blankpusse før fotball-VM, sier Jensen.

Aktualitetsmagasin fra NRKs utenriksredaksjon. Her møter du mennesker med spennende historier fra hele verden. Programleder er Rima Iraki.

Aktualitetsmagasin fra NRKs utenriksredaksjon. Her møter du mennesker med spennende historier fra hele verden. Programleder er Åse Vartdal.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal