Hopp til innhold

Disse 32 sekundene opprørte politiet i Qatar – redaktørforeningen kaller bildene uskyldige

Bildene fra innsiden av en migrantleir ledet trolig til at NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani ble arrestert i Qatar. Redaktørforeningen mener de ikke gir grunn til å kaste noen på glattcelle.

– Som norsk journalist så er det veldig merkelig å tenke seg at man skal bli pågrepet og sitte inne i 32 timer for å ha filmet disse sekundene, sier Ekeland.

Han og Ghorbani var i Qatar for å dokumentere situasjonen ett år før VM i fotball. De intervjuet offentlige representanter og arbeidere, samt at de deltok på en Fifa-tilstelning som markerte at det var ett år igjen til VM.

Natt til mandag 22. november ble de arrestert.

Qatarske myndigheter hevder at de filmet ulovlig på privat grunn. Basert på de utsagnene og fokuset i avhørene med NRKs journalister, er det grunn til å tro at opptakene fra en brakke med arbeidere dannet grunnlaget for arrestasjonen (se video i toppen).

Avkrevd forklaring

NRK har spurt myndighetene i Qatar om hva de har reagert på, men de har ikke ville gå nærmere inn på årsaken.

– De spurte mye om hvor vi hadde filmet, hvor vi hadde tillatelse til å filme, hva vi hadde gjort ... Vi måtte gå gjennom hver eneste dag, nærmest time for time, forteller Ekeland om avhørene som fulgte etter pågripelsen.

Han forklarer hva som skjedde i minuttene før opptakene ble gjort:

– Vi gikk først inn på privat område, men uten å filme. Vi snakket med to kenyanere og spurte hvem de var og om vi kunne prate med dem. De sa vi måtte snakke med sjefen for campen. Det er han som synes i filmen, forklarer Ekeland.

Camp-sjefen er mannen med rød T-skjorte og munnbind i starten av videoen.

Slo av kamera

Han noterte passinformasjon og telefonnumrene til NRK-journalistene, før han slapp dem inn i brakkene. På videoen får man blant annet se en gruppe arbeidere som står i trappen og tilkaller NRK-journalistenes oppmerksomhet.

– De peker at vi skal komme opp, sier Ghorbani til Ekeland i opptaket.

NRK-fotografen skrudde av kameraet som ble brukt til å filme sekvensen. De fikk tillatelse til å bli med på en omvisning.

– De som sto i trappen idet vi slo av kamera var veldig opptatt at vi skulle komme opp og se rommene deres, sier Ekeland.

Fikk omvisning

NRK-teamet hadde kun fått tillatelse til å se 2. etasje, men fikk lov til å gå opp til 3. etasje. Der bodde arbeiderne i køyesenger. Seks personer per rom. Etasjen under bestod av rom med fire enkeltsenger.

– Det var ikke store rom, men det var i hvert fall litt plass. De viste oss badet og kjøkkenet. Kjøkkenet var kjempeskittent og det var ingenting av utstyr der, beskriver Ekeland, som ble bedt om ikke å dokumentere med levende bilder på innsiden.

Videoopptaket som NRK nå publiserer ble sendt til Norge før arrestasjonen og qatarsk politi beslagla utstyret deres under pågripelsen natt til mandag 22. november.

.

Ekeland og Ghorbani ble sluppet fri etter 32 timer på politistasjonen forrige tirsdag. Onsdag 24. november returnerte de til Norge, to dager senere enn planlagt.

Redaktørforeningen reagerer

– De opptakene fremstår som helt uskyldige og uproblematiske. Noe grunn til kaste folk i fengsel er det i hvert fall ikke, men det sier litt om hvilket regime man har i Qatar, som har et helt annet forhold til fri journalistikk enn det vi har, sier Arne Jensen, generalsekretær i Norsk redaktørforening.

Han mener det finnes nok av beviser for at pressefrihet ikke står veldig høyt på agendaen i ørkenstaten.

– Særlig har de vist at de ikke ønsker at noen skal komme og bedrive kritisk journalistikk som kan ødelegge den fasaden de ønsker å blankpusse før fotball-VM, sier Jensen.

Aktualitetsmagasin fra NRKs utenriksredaksjon. Her møter du mennesker med spennende historier fra hele verden. Programleder er Rima Iraki.

Aktualitetsmagasin fra NRKs utenriksredaksjon. Her møter du mennesker med spennende historier fra hele verden. Programleder er Åse Vartdal.

Siste nytt

 • Sju spillere forlater Leicester gratis

  Stjerner som Youri Tielemans og Çaglar Söyüncü er ferdige i Leicester etter nedrykket. Klubben endte med å forsvinne ut av Premier League på sesongens aller siste dag. Det får konsekvenser for spillerstallen.

  Mandag melder klubben selv at Youri Tielemans, Çaglar Söyüncü, Daniel Amartey, Nampalys Mendy, Ryan Bertrand, Ayoze Pérez og Tetê alle er ferdige i klubben som følge av at kontraktene deres utløper.

  Leicester melder også at det pågår samtaler med kaptein Jonny Evans om hans fotballframtid. Den tidligere Manchester United-spilleren har i likhet med Tielemans og andre kontrakt som utløper denne måneden.

 • Ruud møter danske Rune i kvartfinalen

  Holger Rune vant en dramatisk og lang kamp mot Francisco Crundolo, og dermed er det klart at dansken møter Casper Ruud i kvartfinalen i Roland Garros.

  Hele fem sett måtte til for at Rune skulle ta seg til kvartfinalen. Dansken vant med settsifrene 7-6, 3-6, 6-4, 1-6, 7-6.

  Ruud på sin side tok seg videre til kvartfinale etter seier i tre strake sett mot chilenske Nicolas Jarry mandag ettermiddag. Det ble en jevn og tett kamp der Ruud slo Jarry 7-6, 7-5, 7-5.

  Nordmannen og dansken møttes også i kvartfinalen i Roland Garros for ett år siden. Da gikk Ruud seirende ut og gikk hele veien til finalen. Sist de to møttes var i semifinalen i Italian Open. Det ble også første gangen Rune slo Ruud.

  France Tennis French Open
  Foto: Christophe Ena / AP
 • Fransk seier, Boasson Hagen nummer 17

  Eks-verdensmester Julian Alaphilippe viste Tour de France-form med seier på 2. etappe av sykkelrittet Critérium du Dauphiné. Den 167,3 kilometer lange etappen fra Brassac-les-Mines til La Chaise-Dieu ble avsluttet med en spurt i tøft terreng.

  Edvald Boasson Hagen ble best av de norske rytterne i feltet med en 17.-plass. Uno-X-rytter Tobias Halland Johannessen endte fire plasser lenger ned på resultatlisten. Han hadde lagkamerat Jonas Gregaard rett bak seg.

  Christophe Laporte forsvarte ledertrøyen.

  sfoAe7CovHk
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste