Fire norske hoppere disket: – Dette blir oppvask

Fire norske hoppere ble diskvalifisert for feil med hoppdressene under verdenscuprennet på Lillehammer i dag. Nå vil landslagssjefen rydde opp.

Espen Røe

DRESSFEIL: Espen Røe og to andre norske hoppere fikk aldri slippe utfor på Lillehammer fordi hoppdressene deres ikke ble godkjent (bildet er fra et tidligere renn med en annen dress)

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Norge kunne glede seg over at Kenneth Gangnes og Andreas Stjernen kom på pallen – Gangnes bare 0,1 poeng bak Severin Freund.

Men det var likevel diskvalifikasjonene som opptok landslagssjef Alexander Stöckl mest.

Espen Røe, Joachim Ødegaard Bjøreng, Halvor Egner Granerud og Joachim Hauer skulle deltatt på den nasjonale kvoten i verdenscuprennet på hjemmebane. Men de fikk aldri sjansen til å starte. Dresskontrollen på toppen satte en stopper for det.

– Dette beklager jeg på det sterkeste. Regelverket er klart, og dette er for dårlig av oss. Jeg skjønner rett og slett ikke hva som har skjedd, og skal snakke med trenerne om det, sier Alexander Stöckl til NRK..

– Blir det oppvask?

– Ja, nå blir det oppvask.

– Trist

– Dette er litt trist. De mister muligheten for å få verdifull erfaring, sier NRKs ekspertkommentator Anders Jacobsen.

Det er bare to uker siden Anders Fannemel ble disket for ureglementær hoppdress i Klingenthal, og Norge mistet finaleplass i verdenscupen i laghopp.

Nå skjedde det igjen, og det med ikke mindre enn fire norske hoppere.

– Det må man ta tak i med en gang. Sånn skal det ikke være. Nå må de gå gjennom systemet. Det må være en litt strengere kontroll før de sendes ut i verdenscupen, sier Jacobsen.

– Utøvernes ansvar

Sportssjef Clas Brede Bråthen sier til NRK at han ikke kjenner til detaljene bak diskingen siden han ikke har fått snakket med hopperne.

– Det skal ikke skje. Det er svært uheldig for utøverne. De er urutinerte, og de var sikkert svært spente og nervøse. Da glipper det, sier Bråthen, som NRK snakket med etter de to første diskingene. Seinere kom to til.

Han påpeker at det er utøvernes ansvar å ha kontroll på dressen.

– Dressen er i utgangspunktet riktig. Men hvis den ikke sitter riktig, får du ikke klarsignal. Så enkelt er det.

Roy-Erland Myrdal er Joachim Hauers trener og legger seg flat etter fadesen.

– Dette var veldig leit for Joachim som jobber så iherdig. Han hadde dessverre en dress som var større rundt midjen enn det regelverket tillater. Da blir han sendt ut når vi har et så strengt regime som vi har nå, sier Myrdal.

Han forstår Stöckls uttalelser om oppvask.

– Ja, fire diskvalifikasjoner er for mye. Vi må bare ta lærdom og være mer nøye, og rette oss skikkelig etter reglene, sier Myrdal.

Andre omgang avlyst

Hopprennet ble preget av mye vansklig vind. Arrangørene brukte over to timer på å sende de 73 deltakerne utfor, og bare sekunder etter Daniel-Andre Tande satte utfor som sistemann, kom meldingen om at andre omgang var avlyst.

Siste nytt

 • Godset i trøbbel etter tap

  Sandefjord slo Strømsgodset 2-1 og tok omsider ein siger etter fem uavgjortkampar. Mohamed Ofkir og Rufo gav Sandefjord 2-0 før Eirik Ulland Andersen reduserte.

  Med tapet er Godset i trøbbel, og kan falle under nedrykksstreken etter kampane søndag.

 • PSGs 10. strake siger

  Med 5-0 over Amiens har Paris Saint-Germain vunne sine ti første ligakampar i haust. Kylian Mbappe scora sitt 11. mål på dei ti kampane. PSG har scora 37 mål - nesten fire per kamp.

  PSG kvilte både Neymar, Thiago Silva og Thomas Meunier i kveldens kamp.

  Kylian Mbappe
  Foto: Francois Mori / AP
 • Raufoss klar for 1. divisjon

  Raufoss slo Fram Larvik 3-2 og gav seg sjølv ein plass i neste års 1. divisjon som 100-års-gåve. Fredrikstad makta berre 0-0 mot Grorud og er fire poeng bak Raufoss før siste runde. FFK er garantert kvalik.

  I 2. divisjon avdeling B er Skeid forlengst opprykksklar. Hødd ligg best an til kvalik, men både Egersund og KFUM Oslo er to poeng bak.

Sendeplan

Kl. Program Kanal