Hopp til innhold

Fire norske hoppere disket: – Dette blir oppvask

Fire norske hoppere ble diskvalifisert for feil med hoppdressene under verdenscuprennet på Lillehammer i dag. Nå vil landslagssjefen rydde opp.

Espen Røe

DRESSFEIL: Espen Røe og to andre norske hoppere fikk aldri slippe utfor på Lillehammer fordi hoppdressene deres ikke ble godkjent (bildet er fra et tidligere renn med en annen dress)

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Norge kunne glede seg over at Kenneth Gangnes og Andreas Stjernen kom på pallen – Gangnes bare 0,1 poeng bak Severin Freund.

Men det var likevel diskvalifikasjonene som opptok landslagssjef Alexander Stöckl mest.

Espen Røe, Joachim Ødegaard Bjøreng, Halvor Egner Granerud og Joachim Hauer skulle deltatt på den nasjonale kvoten i verdenscuprennet på hjemmebane. Men de fikk aldri sjansen til å starte. Dresskontrollen på toppen satte en stopper for det.

– Dette beklager jeg på det sterkeste. Regelverket er klart, og dette er for dårlig av oss. Jeg skjønner rett og slett ikke hva som har skjedd, og skal snakke med trenerne om det, sier Alexander Stöckl til NRK..

– Blir det oppvask?

– Ja, nå blir det oppvask.

– Trist

– Dette er litt trist. De mister muligheten for å få verdifull erfaring, sier NRKs ekspertkommentator Anders Jacobsen.

Det er bare to uker siden Anders Fannemel ble disket for ureglementær hoppdress i Klingenthal, og Norge mistet finaleplass i verdenscupen i laghopp.

Nå skjedde det igjen, og det med ikke mindre enn fire norske hoppere.

– Det må man ta tak i med en gang. Sånn skal det ikke være. Nå må de gå gjennom systemet. Det må være en litt strengere kontroll før de sendes ut i verdenscupen, sier Jacobsen.

– Utøvernes ansvar

Sportssjef Clas Brede Bråthen sier til NRK at han ikke kjenner til detaljene bak diskingen siden han ikke har fått snakket med hopperne.

– Det skal ikke skje. Det er svært uheldig for utøverne. De er urutinerte, og de var sikkert svært spente og nervøse. Da glipper det, sier Bråthen, som NRK snakket med etter de to første diskingene. Seinere kom to til.

Han påpeker at det er utøvernes ansvar å ha kontroll på dressen.

– Dressen er i utgangspunktet riktig. Men hvis den ikke sitter riktig, får du ikke klarsignal. Så enkelt er det.

Roy-Erland Myrdal er Joachim Hauers trener og legger seg flat etter fadesen.

– Dette var veldig leit for Joachim som jobber så iherdig. Han hadde dessverre en dress som var større rundt midjen enn det regelverket tillater. Da blir han sendt ut når vi har et så strengt regime som vi har nå, sier Myrdal.

Han forstår Stöckls uttalelser om oppvask.

– Ja, fire diskvalifikasjoner er for mye. Vi må bare ta lærdom og være mer nøye, og rette oss skikkelig etter reglene, sier Myrdal.

Andre omgang avlyst

Hopprennet ble preget av mye vansklig vind. Arrangørene brukte over to timer på å sende de 73 deltakerne utfor, og bare sekunder etter Daniel-Andre Tande satte utfor som sistemann, kom meldingen om at andre omgang var avlyst.

Sportsnyheter

Stortalentene fryktet for sesongen – tårene trillet etter medaljeklemmen

Mangekamptalentet Henriette Jæger (18) fikk OL-drømmen knust og har slitt med skader i et helt år. Møtet med venninnen Andrea Rooth (20) etter comebackene ble stort for begge.

Siste nytt

 • Avlyste Qatar-kamp etter press frå fansen

  Watfords planlagde treningskamp mot landslaget til Qatar i Austerrike 10. juli, er avlyst etter at klubbtilhengarane protesterte. Årsaka er Qatars haldning til menneskerettane.

  Gruppene "Proud Hornets" og "Women of Watford FC" gav klart uttrykk for misnøye med at kampen skulle spelast, og varsla protest-markeringar på tribunene. Derfor valde klubben å trekkje seg frå kampen.

  - Det blei klart for oss at dette var ein kamp vi ikkje skulle spele, seier ein talsmann for klubben.

  Qatar har strenge LGBTQ-lover, der mellom anna homoseksualitet er forbode.

  – Vi er glade for at dei har lytta til oss. Det er ofte vanskeleg å vedgå at du har teke feil, seier Watford-supporter Laura Goodes til BBC.

  "We're delighted they have listened to us and the Proud Hornets. It's sometimes hard to admit you are wrong and do a U-turn but they did that quite quickly," she said.

  Watford
  Foto: Matt Dunham / AP
 • Cricket vil på OL-programmet

  Det internasjonale cricketforbundet (ICC) søkjer om å få plass i sommar-OL i Los Angeles i 2028. Men det er mest for å posisjonere seg til OL i Brisbane i 2032, skriv gamesbids.com.

  – Vi har over ein milliard cricket-fans rundtom i verda, og talet er veksande seier cricketpresident Greg Barclay.

  Han innser at det kan bli vanskeleg å kome med i Los Angeles, der baseball og softball nesten heilt sikkert er tilbake, og at det derfor blir svært vanskeleg å få endå ein lagidrett på programmet.

  Men Barclay meiner det er nødvendig å søkje for å markere interessa.

  Det eigentlege målet er OL i 2032. I Australia er cricket-interessa enorm, og Brisbanes historiske cricketarena The Gabba skal oppgraderast for ein milliard australske dollar før OL.

  Cricket
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • Graham Hansen og Hegerberg topp ti i verden

  Den amerikanske sportskanalen ESPN har lagt ut en kåring over de 50 beste kvinnelige fotballspillerne i verden. Der er Norge representert to ganger med Caroline Graham Hansen (27) og Ada Hegerberg (26).

  Ada Hegerberg ligger rangert som nummer 10, mens Caroline Graham Hansen så vidt falt utenfor pallen med en 4. plass på rankingen.

  Året før ble Graham Hansen rangert som nummer 9 i samme liste. Hegerberg som ble satt ut av en korsbåndsskade i januar 2020 var i fjor ikke med på listen over de best rangerte spillerne.

  Barcelonas Alexia Putellas (28) vant kåringen.

  Fra treningen tirsdag under EM fotball kvinner.
  Foto: Berit Roald / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste