Fire norske hoppere disket: – Dette blir oppvask

Fire norske hoppere ble diskvalifisert for feil med hoppdressene under verdenscuprennet på Lillehammer i dag. Nå vil landslagssjefen rydde opp.

Espen Røe

DRESSFEIL: Espen Røe og to andre norske hoppere fikk aldri slippe utfor på Lillehammer fordi hoppdressene deres ikke ble godkjent (bildet er fra et tidligere renn med en annen dress)

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Norge kunne glede seg over at Kenneth Gangnes og Andreas Stjernen kom på pallen – Gangnes bare 0,1 poeng bak Severin Freund.

Men det var likevel diskvalifikasjonene som opptok landslagssjef Alexander Stöckl mest.

Espen Røe, Joachim Ødegaard Bjøreng, Halvor Egner Granerud og Joachim Hauer skulle deltatt på den nasjonale kvoten i verdenscuprennet på hjemmebane. Men de fikk aldri sjansen til å starte. Dresskontrollen på toppen satte en stopper for det.

– Dette beklager jeg på det sterkeste. Regelverket er klart, og dette er for dårlig av oss. Jeg skjønner rett og slett ikke hva som har skjedd, og skal snakke med trenerne om det, sier Alexander Stöckl til NRK..

– Blir det oppvask?

– Ja, nå blir det oppvask.

– Trist

– Dette er litt trist. De mister muligheten for å få verdifull erfaring, sier NRKs ekspertkommentator Anders Jacobsen.

Det er bare to uker siden Anders Fannemel ble disket for ureglementær hoppdress i Klingenthal, og Norge mistet finaleplass i verdenscupen i laghopp.

Nå skjedde det igjen, og det med ikke mindre enn fire norske hoppere.

– Det må man ta tak i med en gang. Sånn skal det ikke være. Nå må de gå gjennom systemet. Det må være en litt strengere kontroll før de sendes ut i verdenscupen, sier Jacobsen.

– Utøvernes ansvar

Sportssjef Clas Brede Bråthen sier til NRK at han ikke kjenner til detaljene bak diskingen siden han ikke har fått snakket med hopperne.

– Det skal ikke skje. Det er svært uheldig for utøverne. De er urutinerte, og de var sikkert svært spente og nervøse. Da glipper det, sier Bråthen, som NRK snakket med etter de to første diskingene. Seinere kom to til.

Han påpeker at det er utøvernes ansvar å ha kontroll på dressen.

– Dressen er i utgangspunktet riktig. Men hvis den ikke sitter riktig, får du ikke klarsignal. Så enkelt er det.

Roy-Erland Myrdal er Joachim Hauers trener og legger seg flat etter fadesen.

– Dette var veldig leit for Joachim som jobber så iherdig. Han hadde dessverre en dress som var større rundt midjen enn det regelverket tillater. Da blir han sendt ut når vi har et så strengt regime som vi har nå, sier Myrdal.

Han forstår Stöckls uttalelser om oppvask.

– Ja, fire diskvalifikasjoner er for mye. Vi må bare ta lærdom og være mer nøye, og rette oss skikkelig etter reglene, sier Myrdal.

Andre omgang avlyst

Hopprennet ble preget av mye vansklig vind. Arrangørene brukte over to timer på å sende de 73 deltakerne utfor, og bare sekunder etter Daniel-Andre Tande satte utfor som sistemann, kom meldingen om at andre omgang var avlyst.

Siste nytt

 • Nasjonale renn erstatter V-cup

  Tidligere i høst ble det klart at verdenscupen på Lillehammer ble avlyst på grunn av korona-situasjonen. I en pressemelding skriver Norges Skiforbund at det nå skal arrangeres nasjonale renn i langrenn, hopp og kombinert i det samme tidsrommet som den avlyste verdenscup-helgen.

  Landslagsutøvere som stiller til start i verdenscupåpningen denne helgen i finske Ruka, tar turen til Lillehammer 4.–6. desember.

  – Vi er glade for at vi sammen med Lillehammer Olympiapark og de lokale helsemyndighetene på så kort tid har klart å organisere konkurranser med Norges beste utøvere i langrenn, hopp og kombinert med de smitteverntiltakene som er nødvendig, sier arrangementssjef i Skiforbundet, Terje Lund.

  Åpningsrenn langrenn Beitostølen
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Carlsen nærmer seg kvartfinale

  Magnus Carlsen tok 2,5 av fem mulige poeng på dag nummer to av Champions Chess Tour mandag. Det gir foreløpig delt annenplass i åpningsturneringen.

  Carlsen hadde en seier tre remis og ett tap mandag.

  Nederlenderen Anish Giri topper tabellen etter at ti av 15 innledende partier er spilt. Han har 6,5 poeng. Carlsen er én av tre spillere som deler annenplassen med seks poeng.

  Dermed er Carlsen på god vei mot kvartfinale. De åtte beste etter tre dager er klare for avansement til utslagsrundene.

  Magnus Carlsen
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge
 • Uavgjort i Wolverhampton

  Wolverhampton og Southampton spela 1-1 i kveldens siste kamp i Premier League.

  Theo Walcott gav gjestene leiinga etter 58 minutt, men innbytar Pedro Neto utlikna etter 75.

  Ingen av laga endra plassering etter dette resultatet. Southampton er nummer 5, Wolverhampton nummer 9.

  Wolverhampton - Southampton
  Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal