Detaljene som skaper reaksjoner – mener gullvinneren bryter reglene

TOKYO (NRK): Qian Yang har tatt to gullmedaljer på skytebanen i Tokyo. Den norske landslagstreneren mener hun bryter reglene.

EMQrqHAXg6E

DETALJER: Det er to ting som får ekspertene til å sperre opp øynene. Bildet av Yang Qian er fra finalen på 10 meter luftrifle lørdag.

Foto: ANN WANG / Reuters

– Hun bryter regelverket slik det står i papirene. Det er helt klart brudd på regelverket, sier landslagstrener Espen Berg-Knutsen til NRK.

Flere kilder i det norske skyttermiljøet er klare på at Yang holder våpenet på en ulovlig måte.

NRKs reporter i Tokyo viste fram bildet til landslagssjef Berg-Knutsen. Han er klar på at hun bryter to regler.

 • Nesen er i kontakt med diopterforlengeren (siktet).
 • Venstre og høyre hånd er i kontakt.

– Det gjør at stillingen blir enda mer stabil. Det er ikke lov, sier NRKs ekspert Ola Lunde.

– Klar fordel

Ola Lunde er tydelig på at den kinesiske skytteren har en klar fordel av å ha flere «støtteflater». På den måten blir stillingen mer stabil.

– Det virker som om hun folder hendene, det er i alle fall kontakt. Hun har en fordel av det. Hvis du ser på de andre skytterne er det stor avstand mellom høyre og venstre hånd, sier Lunde.

6Q16RrHWaFE

AVSTAND: Kinas mannlige skytter i lagkonkurransen, Yang Haoran, hadde tydelig avstand mellom hendene.

Foto: ANN WANG / Reuters
f55JAyMDv1g

TETT: Yang Qian har ingen avstand mellom høyre og venstre hånd.

Foto: ANN WANG / Reuters

– Hvis du ser på nesen, ser du at det kommer en forlengelse ut. Jeg vet ikke om det er en stor fordel, men det er ikke i henhold til reglementet, sier Ola Lunde.

– Jeg har sett det før, det er mange som tøyer regelverket, sier landslagssjef Berg-Knutsen.

Mary Carolynn Tucker tok sølv i lagkonkurransen bak Kina tirsdag, og sier at hun bruker lignende utstyr.

– Men det er ikke mange som bruker det, sier Tucker til NRK.

– Snakk med juryen. Jeg vil ikke kommentere det, sier lagkamerat Lucas Kozeniesky til NRK, tydelig skuffet over at gullet glapp.

Snøt Norge for bronsen

Den norske landslagstreneren understreker at Yang er en verdig vinner, men at hun ikke følger reglene. I lørdagens individuelle konkurranse endte Jeanette Hegg Duestad på fjerdeplass. Med Yang ute av konkurransen hadde Duestad tatt bronse for Norge.

– Burde det vært strengere dømming?

– Vi konsentrerer oss om oss selv, svarer Berg-Knutsen.

– Det står om norsk bronse.

– Ja, det gjør det. Vi kan ikke annet enn å stole på at juryen gjør sin jobb.

– At de bryter reglene er én ting, jeg vet ikke hvor mye det har å si. Hun skyter vanvittig godt i finalen og i dag. Det er ikke mer å si om det, sier Duestad til NRK.

– Det sitter to dommere 20 meter unna, og de har ingen mulighet til å kontrollere ting. Det burde ha vært tatt opp på et nivå der man går gjennom stillinga på en helt annen måte, mener Ola Lunde.

OL-klare skyttere

EKSPERT: Ola Lunde.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Samtidig er det vanskelig å være jury. De sitter langt unna, og burde fanget opp dette på et tidligere tidspunkt, på treningen. Det er ikke heldig at det skjer, sier Berg-Knutsen.

Fnyser av kritikken

Tirsdag fulgte Yang opp med nok en gullmedalje, denne gangen i lagkonkurransen.

– Jeg er veldig glad for å ha tatt to gull, og takker Kina for all støtten, sier Yang til NRK gjennom sin tolk på arenaen.

NRK viste henne bildet fra lørdagens konkurranse, men den doble OL-mesteren fnyser av kritikken.

– Jeg gjorde ikke noe feil. I kvalifiseringen er det dommere som sjekker utstyret hele tiden, så dette er feil, sier Yang til NRK gjennom en tolk.

 • NRK har kontaktet både juryen og det internasjonale skytterforbundet for en kommentar. Ingen av dem har besvart NRKs forespørsel.
Shooting - Mixed 10m Air Rifle - Team - Medal Ceremony

GULL: I tirsdagens lagkonkurranse tok Yang Qian gull sammen med Yang Haoran.

Foto: Ann Wang / Reuters

Siste nytt

 • Tidligere syklist døde i ulykke

  Tidligere proffsyklist fra Danmark, Chris Anker Sørensen, er død etter å ha vært involvert i en ulykke, melder dansk TV2.

  Den tidligere syklisten var på jobb som ekspertkommentator for TV2 i Belgia da han ble påkjørt av en bil under en sykkeltur.

  – Chris Anker var i Belgia for VM i sykling. I dag, lørdag, var han ute og syklet og ble påkjørt av en bil, og han døde senere av skadene. Våre tanker og dype medfølelse går til Chris Ankers familie, sier sportssjef i kanalen, Frederik Lauesen.

  Anker Sørensen la opp som proffsyklist i 2018. Han har jobbet som ekspert for TV2 de siste årene, og var på plass i Belgia i forbindelse med sykkel-VM.

  Han var aktiv mellom 2005 og 2018. Han debuterte som proffsyklist for danske CSC i 2007, der han var lagkamerat med norske Kurt Asle Arvesen fram til 2009.

  Han største seier kom på den 8. etappen av Giro d'Italia i 2008. Han ble dessuten dansk mester i 2015, og han deltok i Tour de France fem ganger.

  TVVwbHi_h_I
  Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix
 • Måtte jage supportere av banen

  Det oppstod kaotiske scener i kampen mellom franske Lens og Lille lørdag kveld. I pausen stormet store mengder med Lens-supportere banen i et forsøk på å ta seg over til området der bortesupporterne befant seg. Sikkerhetsvakter måtte stoppe hjemmesupporterne, og 2. omgang ble en halv time forsinket. Kampen endte til slutt 1-0 til Lens.

  Footballfans, Lens
  Foto: Francois Lo Presti / AFP
 • Everton med sesongens første tap

  Et skadeskutt Everton reiste til Birmingham uten tap i Premier League så langt, men Rafa Benitez' menn ble sendt hjem med 0-3-tap mot Aston Villa i bagasjen.

  Etter en målløs 1. omgang rant målene inn etter pause. Matty Cash ga hjemmelaget ledelsen da han dro seg fint inn i boksen og banket inn 1-0.

  En corner fra Leon Bailey ble stusset i eget nett av Lucas Digne etter 69 minutter, før Bailey selv la på til 3-0 i det 75. minutt.

  Premier League - Aston Villa v Everton
  Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal