Hopp til innhold

Heiste flagget etter høydehusvedtak: – Følte meg tråkka på og trakassert

Det norske høydehusforbudet fra 2003 er historie. Det fikk utøverrepresentant Øyvind Watterdal til å brøle av glede og heise flagget.

Øystein Watterdal

FLAGGDAG FOR UTØVERNE: Øyvind Watterdal argumenterte og vant på Idrettstinget.

Foto: Privat

– Jeg har tenkt på dette hver dag i et halvt år, sier Watterdal til NRK etter at Idrettstinget med 133 mot 30 stemmer vedtok å oppheve det særnorske forbudet mot simulert høyde.

Norske utøvere kan riktig nok ikke ta i bruk teknologien før et ekstraordinært idrettsting i oktober har vedtatt retningslinjene for bruk.

Men tidligere skiorienterer Øyvind Watterdal følte likevel det var en så stor seier at han brølte for seg selv foran dataskjermen før han heiste flagget hjemme på Nøtterø. Da hadde han holdt en flammende appell til Idrettstinget på vegne av norske utøvere.

– Det er en stor dag for det norske idrettsdemokratiet, at rettferdigheten seirer og at norske utøvere gis samme muligheter som utenlandske konkurrenter. Det viser at det nytter å stå på for gode verdier, sier Watterdal, som har kjempet for nettopp denne saken siden han begynte å engasjere seg i idrettspolitikk for åtte år siden.

Mener det ikke er gråsone

33-åringen med åtte NM-gull i skiorientering har nå lagt opp, og får dermed ikke personlig glede av at det særnorske forbudet fra 2003 blir opphevet. Han er heller ikke sikker på om han ville brukt simulert høyde.

– Men bare ved at det var forbudt, følte jeg meg tråkka på og trakassert, at jeg ikke skulle ha den samme muligheten som utenlandske konkurrenter, sier han til NRK.

– Hva sier du til dem som nå mener norsk idrett beveger seg inn i en gråsone?

– Det er mange etiske problemstillinger i idretten, og jeg synes ikke dette er en av dem. Det er mange ting som er lov som er mer etisk problematisk, ikke minst bruk av fluor i skismurning, sier Watterdal.

Prøvde å få avgjørelsen utsatt

Lørdagens debatt startet med at Trøndelag idrettskrets foreslo å utsette saken til det ekstraordinære idrettstinget til høsten. Det ble etter en kort diskusjon nedstemt med 118 mot 44 stemmer.

Dermed ble det en realitetsbehandling av om det norske forbudet mot bruk av simulert høyde, som ble vedtatt på idrettstinget i 2003, skulle avvikles.

Håndballpresident Kåre Geir Lio og lederen i Trøndelag idrettskrets, Ståle Vaag, var dem som i debatten uttrykte størst motstand mot å oppheve forbudet. De mener det befinner seg i en etisk gråsone å bruke kunstig manipulert luft for å stimulere produksjon av røde blodlegemer.

Et flertall av debattantene tok imidlertid til orde for at hensynet til like konkurranseregler for norske og utenlandske idrettsutøvere skulle veie tyngst.

Klart flertall

– Det er ikke noen tegn til internasjonal bevegelse, og det er i realiteten en særnorsk begrensning som strider mot grunnprinsippet om like konkurranseforhold, påpekte Astrid Uhrenholdt Jacobsen på vegne av norske toppidrettsutøvere.

Deretter ble debatten i realiteten en diskusjon om det praktiske rundt de to separate forslagene som lå der fra Norges Friidrettsforbund og Idrettsstyret.

Da trakk Friidrettsforbundet sitt forslag, mens Idrettsstyret omformulerte sitt forslag til å si at de praktiske retningslinjene for bruk av simulert høyde skal vedtas av det ekstraordinære idrettstinget til høsten – og at de nye reglene trer i kraft når det er gjort.

Forslaget ble vedtatt av et stort flertall.

Et utvalg skal utarbeide et forslag for hvem som skal kunne benytte teknologi for simulert høyde, og i hvilke former.

Siste nytt

  • Sjokkseier for Norris – slo Verstappen i Miami

    Lando Norris tok sin første Grand Prix-seier i Formel 1 da han vant søndagens løp i Miami foran verdensmester Max Verstappen.

    – Jeg elsker dere alle, jeg elsker dere, utbrøt en ekstatisk Lando Norris på lagradioen, sendt på Viaplay.

    Den 24-årige britiske McLaren-føreren hadde en rask bil og leverte ypperlig kjøring. Han hadde også hellet på sin side da Logan Sargeant forsvant ut av løpet og han fikk et gratis depotbesøk mens sikkerhetsbilen var ute.

    For på 29. runde krasjet Kevin Magnussen med den amerikanske hjemmefavoritten Logan Sargeant, som forsvant ut av løpet, og sikkerhetsbilen måtte ut. Det gagnet Norris, som etter å ha hatt femte startspor var i ledelse og kjørte meget raske rundetider.

    Han avverget Verstappens forsøk på å passere rett etter omstarten, og så kjørte Norris fra VM-lederen.

    Norris vant klart foran Red Bull-fører Verstappen, med Ferrari-duoen Charles Leclerc og Carlos Sainz på de neste plassene.

    8XyRO3I6Vyo
    Foto: AFP
  • Fire Reiten-mål (!) da Chelsea knuste Bristol City 8-0

    Guro Reiten scoret fire ganger og la opp til to mål da Chelsea knuste Bristol City 8-0 i siste hjemmekamp under manager Emma Hayes.

    Med sitt målshow sendte hun Chelsea inn i gullkampen igjen for fullt. Laget er tre poeng bak serieleder Manchester City med en kamp mindre spilt, og nå med bedre målforskjell.

    (NTB)

    Britain Soccer Women's Super League
    Foto: Adam Davy / AP
  • Moi-dobbel da FCK vant

    Mohamed Elyounoussi scoret de to første målene da FC København slo Silkeborg 3-0 i dansk superliga. Nå er laget bare ett poeng bak serieleder Brøndby.

    Brøndby tapte 2-3 borte for Midtjylland tross en scoring av Ohi Omoijuanfo. Det gjør at det er svært jevnt i gullkampen. Ett poeng skiller mellom de tre første, og tre mellom de fire første, når fire serierunder gjenstår.

    (NTB)

    Mohamed Elyounoussi
    Foto: PAUL ELLIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal