Hopp til innhold
Kommentar

I krig og høydehus er alt tillatt

Høydehusdebatten frem mot idrettstinget har vært bitter, desperat og bare tidvis interessant. Men mest av alt dreier den seg om maktkamp, ikke verdier. Og om Berit Kjøll. Og ski-VM i 1997, selvfølgelig.

Birgit Skarstein, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Esten O. Sæther.

KALLENAVN: Dagbladets kommentator Esten O. Sæther omtalte Birgit Skarstein og Astrid Uhrenholdt Jacobsen (t.v.) som «sportsjentene».

Det er ikke lett å forstå detaljene i diskusjonene rundt simulert høyde, som det egentlig heter, selv for de fleste som er mer enn middels interessert i dette.

Det som er lettere å observere, er hva det fremkaller av oppførsel og mangel på sådan fra meningsbærere i sammenhengen.

Norge har hatt en mer eller mindre pågående diskusjon rundt dette siden midten av 1990-tallet, og denne helgen skal et nytt kapittel avsluttes.

Favorittkrangelen til norsk idrett

Det eneste de aller fleste er sikker på når det gjelder utfallet, er likevel at dette kapittelet heller ikke blir det siste.

Favorittkrangelen til norsk idrett er for god prinsipielt og samtidig for uskyldig i praksis til at man kan la den helt forsvinne. Høydehussaken er rett og slett en perfekt arena for å kamuflere veldig mange andre idrettspolitiske og personlige agendaer.

Frontene i debatten er derfor markante, grensende til hatske- og i hvert fall tydelige, hvis man skal prøve å si noe positivt.

Og så er det alle de man ikke ser, som de siste uker og måneder har drevet mer eller mindre tilslørt lobbyisme for den ene eller andre løsningen.

Særlig oppbyggelig for norsk idrett er debatten uansett ikke.

Gjert Ingebrigtsen i Sandneshallen

Gjert Ingebrigtsen stemplet Rodal som bitter.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Ideologen Ingebrigtsen

Den som sjelden er tilslørt, er Gjert Ingebrigtsen.

Den meget profilerte friidrettstrener og far har i denne debatten også blitt en slags ensom sjefideolog, der han har vært meget tydelig i sin kamp for å oppheve forbudet.

Hans argument, sammen med mange andre, er at det er feil å opprettholde et forbud resten av verden, med et delvis unntak av Italia, har avviklet for lengst. Norske utøvere bør rett og slett ha de samme muligheter som sine konkurrenter til å forberede seg optimalt.

Det er lett å gi ham og hans meningsfeller, som blant annet inkluderer det meste av norske toppidrettsutøvere, rett i at det er en åpenbar fornuft i dette.

Vebjørn Rodal - bitter siden 1997?

Forbudet kan komme til å bli opphevet, og det frustrerer mange, som mener dette bryter med norsk idretts verdigrunnlag. En av disse er olympisk mester på 800 meter fra 1996, Vebjørn Rodal.

Rodal, som også er friidrettsekspert i NRK, har vært sterk motstander siden han i 1997 gikk ut offentlig mot Bjørn Dæhlie og hans bruk av høydehus.

Denne motstanden gjentok han nylig i Adresseavisen.

Vebjørn Rodal, VM 2013

Vebjørn Rodal er mot bruk av simulert høyde.

Foto: Lise Åserud / NTB

Å si at det kom respons fra nevnte Ingebrigtsen i Sandnes er ingen overdrivelse. På et Facebook-forum kalte han Rodal «bitter», med en begrunnelse som nok kommer til å overleve denne høydehusdebatten ganske grundig:

«Hans egentlige motiv er en voldsom bitterhet for at han følte OL-medaljen hans ble nedvurdert sammenlignet med VM-gullene til Bjørn Dæhlie i ski-VM i 1997», skrev Gjert Ingebrigtsen.

Det vil være også være en overdrivelse å si at Ingebrigtsens argumentasjon akkurat her tjente hans sak i denne sammenhengen.

Og for de av dere som mot formodning husker Rodals gull fra Atlanta i 1996, for øvrig vårt eneste OL-gull i en løpsøvelse noen gang, bedre enn ski-VM i Trondheim, så ble det mesterskapet til info husket vel så mye for den enorme folkefesten som de store norske prestasjonene Rodal skal ha vært så bitter på.

I tillegg fikk vi den positive dopingprøven til den russiske langrennsløper Ljubov Jegorova, som gjorde at hun mistet gullet på 5 km - uten at det hadde noe som helst med høydehus å gjøre. Tror vi. Noen kan fort påstå noe annet i denne debatten.

Andersens avledningsmanøver

Og når vi er inne på det: Den siste- og klart beste- debatten i denne runden om høydesimulering var også i Trondheim denne uka, i regi Trøndelag Idrettskrets.

Denne inkluderte Vegard Ulvang, håndballpresident Kåre Geir Lio, som interessant nok har blitt engasjert motstander av noe som overhodet ikke angår hans egen idrett, og visepresident i NIF, Vibecke Sørensen, som har vært en saklig og god forsvarer av idrettsstyrets innstilling.

Men den fikk en litt bisarr avslutning, som også på sitt vis handlet om doping.

Norges tidligere WADA-topp Rune Andersen kom overraskende påstander i sin sluttreplikk, der han endte med å antyde at høydehus kunne brukes til å skjule doping.

Forenklet sagt mente han at man ikke kan vite hvor og hvordan man har fått endringen i oksygenet i blodet når man ikke dokumenterer at man har vært i høyden og ikke følger de såkalte blodpassene.

Dette er til info ett av disse punktene i teksten hvor man lett faller av.

For Rune Andersen, som var mot at WADA aksepterte høydesimulering i 2006, er ikke dette nytt. Som argument i en opphetet norsk høydedebatt var det et potensielt kronargument fra den tidligere antidoping-toppen.

XynF1sJb2X4

Rune Andersen skapte debatt med sitt utspill.

Foto: Heiko Junge / NTB

Lytt til erfarne antidopingbyråer

Men argumentet til Andersen er altså gammelt, og WADA har likevel hele veien sett bort fra det og godkjent denne bruken, med unntak av noen tidssoner rett rundt mesterskap.

Og da er vi tilbake til det som må være det vesentligste, uansett hvor langt inn i gråsonen man føler seg:

Ønsket om å ha like regler i Norge som i andre land er sterkt i alle mulige andre sammenhenger innen idrett. Da bør det også være slik her.

Det er ikke etisk uproblematisk- men toppidretten definerer sin egen virkelighet - og skal få gjøre det innenfor grenser bestemt av de kompetente organer, som her er verdens eget antidopingbyrå, nemlig nevnte WADA. Skal vi i Norge skape en egen etisk standard utenom dette, blir det ganske mange interessante konflikter.

Sist gang forslaget om opphevelse var oppe, i 2015, var det likevel et stort flertall for å opprettholde forbudet. Da var parolen i bakkant at Norge nå skulle eksportere dette. Det har vist seg å være en vare like salgbar som askebegre. Kun Italia har noe som ligner på et tilsvarende forbud.

Dette kan enkelt bli Norges nye høydehus.

STÅR UBRUKT: Dette huset på Sjusjøen kan med små endringer bli et høydehus.

Foto: Morten Stenberg / NRK

Skulle dessuten WADA, altså disse som faktisk bestemmer sånt, ville endre på sine regler på dette området i fremtiden, vil dette nødvendigvis få effekt også i Norge.

Hvis forbudet i Norge skulle bli opphevet, har Idrettsstyret også bestemt at det skal settes ned et utvalg som bestemmer retningslinjer for bruk, inkludert mulig aldersgrense. Ingen vil bli overrasket om minst én av brødrene Ingebrigtsen ender i dette utvalget.

I mellomtiden fortsetter den lett komiske skremselspropagandaen om skiløyper fulle av idrettsungdom med oksygenmasker, som nødvendigvis er direkte og bevisst misvisende og kun ment å skulle påvirke idrettstinget.

Høydekamp er valgkamp

Det er det samme tinget som for to år siden overraskende bestemte at Berit Kjøll skal være idrettspresident.

Dette irriterer fortsatt en del tidligere og for den del nåværende idrettstopper så intenst at flere til og med har skiftet syn i høydespørsmålet.

Dette underbygger det åpenbart underliggende:

Dette dreier seg egentlig om mer enn høyde.

Dette er ikke en verdidebatt, det er kampen om å styre hele norsk idrett.

Berit Kjøll og hennes idrettsstyre har gått inn for en opphevelse.

Et fortsatt forbud vil bety en svekkelse av Kjøll - en opphevelse i enda mye større grad en seier. Og den er det sterke krefter som for nærmest enhver pris vil unngå.

Posisjoneringen mot neste presidentvalg i norsk idrett om to år er i gang.

Dette er en del av det. Og det vil bli godt for norsk idrett å bli ferdig med debatten for denne gang. Den er nemlig tidvis i overkant uverdig.

Pressetreff og verdenscup-arrangementer. Berit Kjøll.

IDRETTSPRESIDENTEN: Ikke alle var fornøyd med at Berit Kjøll ble valgt til idrettspresident.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sæther-guttens søndag

En av de som har bidratt til dette er dessverre Dagbladets mangeårige kommentator Esten O. Sæther, som lenge og høylytt har gitt uttrykk for så vel sin motstand mot en opphevelse av det norske forbudet mot simulert høyde.

Problemet er at den ellers kunnskapsrike kommentator hadde blitt så desperat i sitt korstog at Dagbladets sjefredaktør måtte gå til det uvanlige skritt å gå ut og beklage påstandene til Sæther

Det var i all nøkternhet på sin plass. For personangrepene, som denne gang var rettet mot idrettsprofilene Birgit Skarstein og Astrid Uhrenholdt Jacobsen, var ikke bare ufine, de var direkte uredelige.

Første gangs testing av Birgit Skarsteins nyutviklede kjelke på stormølla.

PROFILERTE UTØVERE: Jacobsen (t.v.) og Skarstein avbildet sammen i 2017.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Det som ble betegnet som en «skandale» var rett og slett et fungerende idrettsdemokrati. Birgit Skarstein, som medlem av et skistyre som meget klart stemte for en opphevelse av høydehusforbudet, avverget til og med et mindre kupp fra langrennsrepresentantene i skistyret, hvor de i siste liten prøvde å endre avstemningsprosedyrene for å få omgjort ydmykende nederlag.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, på sin side, hadde begått den synd at hun, til og med som sistevoterende, hadde vært en del av en enstemmig utøverkomité, som også stemte for den opphevelsen Sæther ikke vil ha.

Det som ikke ble beklaget, men som også hadde fortjent det, var at Dagbladets kommentator brukte betegnelsen «sportsjentene» på to av våre mest markante idrettskvinner og med det ga ufrivillige assosiasjoner til Ole Bull og hans seterjente fra en svunnen tid.

Etter at idrettstinget har stemt over saken på lørdag er det likevel en Sæther-gutt og hans allierte som risikerer å våkne til en ny virkelighet på søndag.

.

Birgit Skarstein tar EM-gull i roing

FIKK ANSVARET: Skarstein protesterte mot forslaget om utsettelse.

Foto: Estela Reinoso / NTB

Siste nytt

 • Keepermareritt i ellevill Marseille-vending

  Keeper Antonio Adáns hadde ti fryktelige minutter i mesterligakampen mellom Sporting Lisboa og Marseille, som endte til slutt med en 4-1-seier for det franske laget. Det var Sporting Lisboa som kom best i gang, etter bare 52 sekunder.

  Så skulle kampen endre seg betraktelig.

  Adán hadde skyld i de to målene som vendte resultatet i Marseilles favør, og deretter ble han utvist for viljehands utenfor feltet da han holdt på å slippe inn ett til. Reserven Franco Israel kom inn og slapp inn nok et tabbemål.

  France Soccer Champions League
  Foto: Daniel Cole / AP
 • Thorsby vant BBC-pris

  Morten Thorsby (26) ble tildelt prisen for «Young Athlete of the year», på BBCs Green Sports Awards tirsdag.

  – Thorsby er første mottaker for prisen som anerkjenner en ung utøver, som enten er profesjonell eller på vei til profesjonell idrett, og som har aktivt demonstrert støtte for miljø og klimaendringer, står det i teksten.

  Thorsby har balansert fotballkarrieren med arbeid for å få flere til å bry seg om klimaendringer. I 2020 opprettet han organisasjonen «We Play Green».

  Football, Nations League, Slovenia - Norway
  Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN
 • Bayern München herjet i storseier - Sané toppscorer

  Bayern München var fullstendig overlegne da de tok imot Viktoria Plzen til gruppespillskamp i mesterligaen tirsdag kveld. Vertene vant kampen 5-0.

  Det tyske stjernegalleriet trengte ikke mer enn sju minutter før Leroy Sané banket laget i ledelsen. Seks minutter senere satte Serge Gnabry inn sitt første mål i Champions League for sesongen.

  Sadio Mané ville også være med på leken, og han dro av «hele» Plzen-forsvaret før han banket inn det tredje i nettet bak Marian Tvrdon. Etter pausen sendte Mané en nydelig ball opp på Sané, som satte inn sin fjerde scoring i mesterligaen. Det gjør han til foreløpig toppscorer i turneringa.

  Innbytter Eric Maxim Choupo-Moting scoret kampens siste mål.

  Leroy Sané
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste