Hopp til innhold
Kommentar

I krig og høydehus er alt tillatt

Høydehusdebatten frem mot idrettstinget har vært bitter, desperat og bare tidvis interessant. Men mest av alt dreier den seg om maktkamp, ikke verdier. Og om Berit Kjøll. Og ski-VM i 1997, selvfølgelig.

Birgit Skarstein, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Esten O. Sæther.

KALLENAVN: Dagbladets kommentator Esten O. Sæther omtalte Birgit Skarstein og Astrid Uhrenholdt Jacobsen (t.v.) som «sportsjentene».

Det er ikke lett å forstå detaljene i diskusjonene rundt simulert høyde, som det egentlig heter, selv for de fleste som er mer enn middels interessert i dette.

Det som er lettere å observere, er hva det fremkaller av oppførsel og mangel på sådan fra meningsbærere i sammenhengen.

Norge har hatt en mer eller mindre pågående diskusjon rundt dette siden midten av 1990-tallet, og denne helgen skal et nytt kapittel avsluttes.

Favorittkrangelen til norsk idrett

Det eneste de aller fleste er sikker på når det gjelder utfallet, er likevel at dette kapittelet heller ikke blir det siste.

Favorittkrangelen til norsk idrett er for god prinsipielt og samtidig for uskyldig i praksis til at man kan la den helt forsvinne. Høydehussaken er rett og slett en perfekt arena for å kamuflere veldig mange andre idrettspolitiske og personlige agendaer.

Frontene i debatten er derfor markante, grensende til hatske- og i hvert fall tydelige, hvis man skal prøve å si noe positivt.

Og så er det alle de man ikke ser, som de siste uker og måneder har drevet mer eller mindre tilslørt lobbyisme for den ene eller andre løsningen.

Særlig oppbyggelig for norsk idrett er debatten uansett ikke.

Gjert Ingebrigtsen i Sandneshallen

Gjert Ingebrigtsen stemplet Rodal som bitter.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Ideologen Ingebrigtsen

Den som sjelden er tilslørt, er Gjert Ingebrigtsen.

Den meget profilerte friidrettstrener og far har i denne debatten også blitt en slags ensom sjefideolog, der han har vært meget tydelig i sin kamp for å oppheve forbudet.

Hans argument, sammen med mange andre, er at det er feil å opprettholde et forbud resten av verden, med et delvis unntak av Italia, har avviklet for lengst. Norske utøvere bør rett og slett ha de samme muligheter som sine konkurrenter til å forberede seg optimalt.

Det er lett å gi ham og hans meningsfeller, som blant annet inkluderer det meste av norske toppidrettsutøvere, rett i at det er en åpenbar fornuft i dette.

Vebjørn Rodal - bitter siden 1997?

Forbudet kan komme til å bli opphevet, og det frustrerer mange, som mener dette bryter med norsk idretts verdigrunnlag. En av disse er olympisk mester på 800 meter fra 1996, Vebjørn Rodal.

Rodal, som også er friidrettsekspert i NRK, har vært sterk motstander siden han i 1997 gikk ut offentlig mot Bjørn Dæhlie og hans bruk av høydehus.

Denne motstanden gjentok han nylig i Adresseavisen.

Vebjørn Rodal, VM 2013

Vebjørn Rodal er mot bruk av simulert høyde.

Foto: Lise Åserud / NTB

Å si at det kom respons fra nevnte Ingebrigtsen i Sandnes er ingen overdrivelse. På et Facebook-forum kalte han Rodal «bitter», med en begrunnelse som nok kommer til å overleve denne høydehusdebatten ganske grundig:

«Hans egentlige motiv er en voldsom bitterhet for at han følte OL-medaljen hans ble nedvurdert sammenlignet med VM-gullene til Bjørn Dæhlie i ski-VM i 1997», skrev Gjert Ingebrigtsen.

Det vil være også være en overdrivelse å si at Ingebrigtsens argumentasjon akkurat her tjente hans sak i denne sammenhengen.

Og for de av dere som mot formodning husker Rodals gull fra Atlanta i 1996, for øvrig vårt eneste OL-gull i en løpsøvelse noen gang, bedre enn ski-VM i Trondheim, så ble det mesterskapet til info husket vel så mye for den enorme folkefesten som de store norske prestasjonene Rodal skal ha vært så bitter på.

I tillegg fikk vi den positive dopingprøven til den russiske langrennsløper Ljubov Jegorova, som gjorde at hun mistet gullet på 5 km - uten at det hadde noe som helst med høydehus å gjøre. Tror vi. Noen kan fort påstå noe annet i denne debatten.

Andersens avledningsmanøver

Og når vi er inne på det: Den siste- og klart beste- debatten i denne runden om høydesimulering var også i Trondheim denne uka, i regi Trøndelag Idrettskrets.

Denne inkluderte Vegard Ulvang, håndballpresident Kåre Geir Lio, som interessant nok har blitt engasjert motstander av noe som overhodet ikke angår hans egen idrett, og visepresident i NIF, Vibecke Sørensen, som har vært en saklig og god forsvarer av idrettsstyrets innstilling.

Men den fikk en litt bisarr avslutning, som også på sitt vis handlet om doping.

Norges tidligere WADA-topp Rune Andersen kom overraskende påstander i sin sluttreplikk, der han endte med å antyde at høydehus kunne brukes til å skjule doping.

Forenklet sagt mente han at man ikke kan vite hvor og hvordan man har fått endringen i oksygenet i blodet når man ikke dokumenterer at man har vært i høyden og ikke følger de såkalte blodpassene.

Dette er til info ett av disse punktene i teksten hvor man lett faller av.

For Rune Andersen, som var mot at WADA aksepterte høydesimulering i 2006, er ikke dette nytt. Som argument i en opphetet norsk høydedebatt var det et potensielt kronargument fra den tidligere antidoping-toppen.

XynF1sJb2X4

Rune Andersen skapte debatt med sitt utspill.

Foto: Heiko Junge / NTB

Lytt til erfarne antidopingbyråer

Men argumentet til Andersen er altså gammelt, og WADA har likevel hele veien sett bort fra det og godkjent denne bruken, med unntak av noen tidssoner rett rundt mesterskap.

Og da er vi tilbake til det som må være det vesentligste, uansett hvor langt inn i gråsonen man føler seg:

Ønsket om å ha like regler i Norge som i andre land er sterkt i alle mulige andre sammenhenger innen idrett. Da bør det også være slik her.

Det er ikke etisk uproblematisk- men toppidretten definerer sin egen virkelighet - og skal få gjøre det innenfor grenser bestemt av de kompetente organer, som her er verdens eget antidopingbyrå, nemlig nevnte WADA. Skal vi i Norge skape en egen etisk standard utenom dette, blir det ganske mange interessante konflikter.

Sist gang forslaget om opphevelse var oppe, i 2015, var det likevel et stort flertall for å opprettholde forbudet. Da var parolen i bakkant at Norge nå skulle eksportere dette. Det har vist seg å være en vare like salgbar som askebegre. Kun Italia har noe som ligner på et tilsvarende forbud.

Dette kan enkelt bli Norges nye høydehus.

STÅR UBRUKT: Dette huset på Sjusjøen kan med små endringer bli et høydehus.

Foto: Morten Stenberg / NRK

Skulle dessuten WADA, altså disse som faktisk bestemmer sånt, ville endre på sine regler på dette området i fremtiden, vil dette nødvendigvis få effekt også i Norge.

Hvis forbudet i Norge skulle bli opphevet, har Idrettsstyret også bestemt at det skal settes ned et utvalg som bestemmer retningslinjer for bruk, inkludert mulig aldersgrense. Ingen vil bli overrasket om minst én av brødrene Ingebrigtsen ender i dette utvalget.

I mellomtiden fortsetter den lett komiske skremselspropagandaen om skiløyper fulle av idrettsungdom med oksygenmasker, som nødvendigvis er direkte og bevisst misvisende og kun ment å skulle påvirke idrettstinget.

Høydekamp er valgkamp

Det er det samme tinget som for to år siden overraskende bestemte at Berit Kjøll skal være idrettspresident.

Dette irriterer fortsatt en del tidligere og for den del nåværende idrettstopper så intenst at flere til og med har skiftet syn i høydespørsmålet.

Dette underbygger det åpenbart underliggende:

Dette dreier seg egentlig om mer enn høyde.

Dette er ikke en verdidebatt, det er kampen om å styre hele norsk idrett.

Berit Kjøll og hennes idrettsstyre har gått inn for en opphevelse.

Et fortsatt forbud vil bety en svekkelse av Kjøll - en opphevelse i enda mye større grad en seier. Og den er det sterke krefter som for nærmest enhver pris vil unngå.

Posisjoneringen mot neste presidentvalg i norsk idrett om to år er i gang.

Dette er en del av det. Og det vil bli godt for norsk idrett å bli ferdig med debatten for denne gang. Den er nemlig tidvis i overkant uverdig.

Pressetreff og verdenscup-arrangementer. Berit Kjøll.

IDRETTSPRESIDENTEN: Ikke alle var fornøyd med at Berit Kjøll ble valgt til idrettspresident.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sæther-guttens søndag

En av de som har bidratt til dette er dessverre Dagbladets mangeårige kommentator Esten O. Sæther, som lenge og høylytt har gitt uttrykk for så vel sin motstand mot en opphevelse av det norske forbudet mot simulert høyde.

Problemet er at den ellers kunnskapsrike kommentator hadde blitt så desperat i sitt korstog at Dagbladets sjefredaktør måtte gå til det uvanlige skritt å gå ut og beklage påstandene til Sæther

Det var i all nøkternhet på sin plass. For personangrepene, som denne gang var rettet mot idrettsprofilene Birgit Skarstein og Astrid Uhrenholdt Jacobsen, var ikke bare ufine, de var direkte uredelige.

Første gangs testing av Birgit Skarsteins nyutviklede kjelke på stormølla.

PROFILERTE UTØVERE: Jacobsen (t.v.) og Skarstein avbildet sammen i 2017.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Det som ble betegnet som en «skandale» var rett og slett et fungerende idrettsdemokrati. Birgit Skarstein, som medlem av et skistyre som meget klart stemte for en opphevelse av høydehusforbudet, avverget til og med et mindre kupp fra langrennsrepresentantene i skistyret, hvor de i siste liten prøvde å endre avstemningsprosedyrene for å få omgjort ydmykende nederlag.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, på sin side, hadde begått den synd at hun, til og med som sistevoterende, hadde vært en del av en enstemmig utøverkomité, som også stemte for den opphevelsen Sæther ikke vil ha.

Det som ikke ble beklaget, men som også hadde fortjent det, var at Dagbladets kommentator brukte betegnelsen «sportsjentene» på to av våre mest markante idrettskvinner og med det ga ufrivillige assosiasjoner til Ole Bull og hans seterjente fra en svunnen tid.

Etter at idrettstinget har stemt over saken på lørdag er det likevel en Sæther-gutt og hans allierte som risikerer å våkne til en ny virkelighet på søndag.

.

Birgit Skarstein tar EM-gull i roing

FIKK ANSVARET: Skarstein protesterte mot forslaget om utsettelse.

Foto: Estela Reinoso / NTB

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal